Владата за три години ќе реконструира 132 основни и средни училишта

• Креатор на темата Креатор на темата Mjolnir
  • Време на започнување Време на започнување
Немојте само празни муабети да зборувате, па во Скопје пола училишта комплет се реновираа.Средни училишта добија нови сали.Неможеш ти за 6 години се во Македонија да средиш, па што сакаш биди.Толку сме уназадени од претходните влади што ни јапонска влада неможе да не извади на прав пат.
Зависи која половина ја гледаш.
Еве како изгледа другата половина
Цветан Димов Чаир
Кирил и Методија
Не знам за нови сали кога салата во Живко е од земјотресот. Исто и другите. Некои од нив треба целосно да се срушат и изградат нови.
И 48 години по земјотресот илјадници деца учат во бараки
Проблемот, како и во многу други случаи, лежи во односите меѓу институциите. Општините ја имаат надлежноста да се грижат за училиштата, а Министерството за образование и наука ги има парите, а договарањата не се секогаш успешни.
20110729baraka-g.gif

Полуразурнатата стара железничка станица и нејзиниот часовник не се единствените потсетници дека во Скопје имало земјотрес пред 48 години....
Од Министерството велат дека училиштата во градските средини биле во подобра состојба од тие во руралните, па затоа предност за реновирање имале вторите.
Основни училишта во бараки
- „Димо Хаџи Димов“
- „Живко Брајковски“
- „Крсте Мисирков“
- „Глигор Прличев“
- „Рајко Жинзифов“
- „Вера Јоциќ“
- „Невена Георгиева-Дуња“
- „Иднина“
- „Конгреси и Манастире“

Средни училишта во бараки - „Кочо Рацин“
- „Браќа Миладиновци“
- „Лазар Танев“

Зависи која половина ја гледаш. И не знам кои нови сали кога салата во Живко е од земјотресот. Исто и другите. Да не беше земјотресот и градењата од ексЈу тешко ќе имавме и половина од овие школи сега.
Еве како изгледа другата половина
Цветан Димов Чаир

Кирил и Методија

И 48 години по земјотресот илјадници деца учат во бараки

Проблемот, како и во многу други случаи, лежи во односите меѓу институциите. Општините ја имаат надлежноста да се грижат за училиштата, а Министерството за образование и наука ги има парите, а договарањата не се секогаш успешни.
20110729baraka-g.gif

Полуразурнатата стара железничка станица и нејзиниот часовник не се единствените потсетници дека во Скопје имало земјотрес пред 48 години....

Од Министерството велат дека училиштата во градските средини биле во подобра состојба од тие во руралните, па затоа предност за реновирање имале вторите.

Основни училишта во бараки
- „Димо Хаџи Димов“
- „Живко Брајковски“
- „Крсте Мисирков“
- „Глигор Прличев“
- „Рајко Жинзифов“
- „Вера Јоциќ“
- „Невена Георгиева-Дуња“
- „Иднина“
- „Конгреси и Манастире“

Средни училишта во бараки - „Кочо Рацин“
- „Браќа Миладиновци“
- „Лазар Танев“
Дали го читаш само делот каде што ти одговара или?Не можеш се да доведеш како што треба за 6 години.Ќе дојде редот и на тие основни и средни училишта;)
Прашањето е кој ги доведе тие училиште до таква ситуација?Кај се парите за нивна реконструкција со фактот дека за тие школи се давани еден куп странски донации?

Дали го читаш само делот каде што ти одговара или?Не можеш се да доведеш како што треба за 6 години.Ќе дојде редот и на тие основни и средни училишта;)
Прашањето е кој ги доведе тие училиште до таква ситуација?Кај се парите за нивна реконструкција со фактот дека за тие школи се давани еден куп странски донации?
Нека е и за 1 година. Го промовираат како стратешка долгорочна цел на Македонија. А тоа треба да е тековно работење на институциите без многу помпа.Од пред неколку години најавија рушење и градба на ново школо во Бутел, досега ништо не сторија во врска со тоа.
Заборави ги тие пред 6 години, се работи за сега и во блиска иднина. Ако веќе збориме за порано, треба да се благодарни што ќе вршат само реконструкција пошто најголем број школи ако не и сите (па и болници, амбуланти) се градени во ексЈу. Сега дури и обврската да ги одржуваат ја најавија како набавката на влечки и пижами во болниците. Дали народот да се клања и да се восхитува како кон богови за нешто за што гласал, а што треба да е редовна обврска?

Нека е и за 1 година. Го промовираат како стратешка долгорочна цел на Македонија. А тоа треба да е тековно работење на институциите без многу помпа.Од пред неколку години најавија рушење и градба на ново школо во Бутел, досега ништо не сторија во врска со тоа.
Заборави ги тие пред 6 години, се работи за сега и во блиска иднина. Ако веќе збориме за порано, треба да се благодарни што ќе вршат само реконструкција пошто најголем број школи ако не и сите (па и болници, амбуланти) се градени во ексЈу. Сега дури и обврската да ги одржуваат ја најавија како набавката на влечки и пижами во болниците. Дали народот да се клања и да се восхитува како кон богови за нешто за што гласал, а што треба да е редовна обврска?
Целосна реконструкција на еден објект чини многу пари, скоро исто како да си изградил еден нов објект.За другото горе-доле се слагам, али работата е што цело време критикувате.Секој обид да се направи нешто ново макар и ситница е дочекана на нож.Зашто да не го пофалам тоа што ќе се реновираат 132 училишта?Мене многу ме боли стапот дали тоа Вмро го прави за пред избори или не, битно ми е тоа што моето дете ќе учи во ново школо, а јас утре ќе гласам за кој сакам.Вмро тоа неможе да го знае за кого јас гласам.Љубчо Георгиевски им го врати во живот езерото на дојранчани во 2001 година, а таму изгуби на избори.Криминал, корупција ќе има секогаш и секаде, во било кое место во светот.

Сериозно сакаш црква на плоштад?

da kolku povejke crkvi ima tolku podobro
sum za Crkva na Plostad
--- надополнето: 22 јули 2012 во 22:35 ---
Јас пренесов вест и дадов коментар(не од сител не од мтв не од канал5 а не ни од А1). Мислам доволно коректно?

so ima da davas “vest“ ti be ne ne interesiraat reklami na vlasta
si lapnal mesto vo nekoe ministerstvo ce ni solis pamet ovdeka aj sikter kerata sekim kafani esek eden
--- надополнето: 22 јули 2012 во 22:36 ---
drugo be glauc so primenuvanjeto na ucilistata vo Cair do kade ste ???
--- надополнето: 22 јули 2012 во 22:38 ---
Во Прилеп се реконструирани скоро сите училиште, основни и средни, пред година дена уште кога не беа во овој сегашен план. Некој би рекол дека локалната власт е блиска со оваа главнава, можеби би држело вода донекаде, но не и до секаде.
Инаку Исус, смени го барем името, не го грди. Ти беше веројатно истиот тој кој отвораше секој ден теми за мир, толеранција, љубов. Јас сум верник, ама ова однесување со вулгарни зборови каде желбата за моќ и власт те заслепуваат мене ми е гнасно, далеку од учењето.

ajbe staj si amblem od vmroto uste eden spion na vlasta !!!
se kotite ko gluvci
--- надополнето: 22 јули 2012 во 22:59 ---
Да бе ќе му паднел рејтингот за 20% на Груевски :facepalm: дај бе бидете сериозни барем малце не постирајте глупости.

raste gnevot sekoj den
i cusesku naednas ne padnal ali so tek na vreme omrazata na narodot prema causesku rastela na kraj rezultirala so negova pogibjA .
najmalku biten e rejtingot najvazno e dali narodot go podrzuva ili ne a stom na narodot ce mu go zemes i lebot e toga vardi se od nego

За три години ќе нема деца за да се наполнат тие училишта:facepalm:

Навистина ќе куртулиме од трошкови. Со падот на наталитетот и со иселувањето не ќе имаме потреба од нови училишта , а селските ќе се затворат. Тоа ни се случува веќе од сега.

Учебна година 2004/05 : 1014 основни училишта

Учебна 2010/11 : 990 основни училишта

За 6 години , 24 училишта помалку.

Читам таму Бериша се фали дека за 5 години реконструирал 1100 училишта (не се работи за ЌЕ , туку дека завршил работа) , а кога гледам дека ние немаме толку училишта , си велам сигурно лаже.

Навистина ќе куртулиме од трошкови. Со падот на наталитетот и со иселувањето не ќе имаме потреба од нови училишта , а селските ќе се затворат. Тоа ни се случува веќе од сега.

Учебна година 2004/05 : 1014 основни училишта

Учебна 2010/11 : 990 основни училишта

За 6 години , 24 училишта помалку.

Читам таму Бериша се фали дека за 5 години реконструирал 1100 училишта (не се работи за ЌЕ , туку дека завршил работа) , а кога гледам дека ние немаме толку училишта , си велам сигурно лаже.

Се намалува зошто се сели народот по странство. И кај нас ќе ги обноват!

Немој не не споредувај со Албанија, прво бериша нека ги очисти тоа бункерите и нека ги сопре илегалците кои амалат по порој и речица за 5 евра цел ден!

Се намалува зошто се сели народот по странство. И кај нас ќе ги обноват!

Немој не не споредувај со Албанија, прво бериша нека ги очисти тоа бункерите и нека ги сопре илегалците кои амалат по порој и речица за 5 евра цел ден!

Тоа сакав и јас да напишам , големи бројки на прв поглед , но не доволно.
Тачи на Косово се фали дека изградил 100 нови училишта за 3 години , но сеуште има десетина училишта каде учат на три смени.

Сепак арно што им текнува и што конечно ете и кај нас почнаа да ги препознаат приоритетите , после 6 години.

Да пушат

woodstick.jpg

сите до еден.
Многу ме нервираат вакви теми/муабети. Ќе се вложеле 45 милиони во реконструкција на 132 училишта. Или околу 100 милиони за реконструкција/градење 200км пат. А толку пари ни потрошија на споменици, врби и глупи инвестиции.

абе и господ го ставивте во партија а :facepalm:
абе господ да ве отепа сите до еден !!! ни ја осиромашивте земјава со споменици, народ гладува некој лудува со споменици на плаќи на напатениов народец наш
А вие што предлагате,парите за спомениците да ги разделиме за социјална помош...да направиме уште некој трут, легач, мрза, неработник...

da kolku povejke crkvi ima tolku podobro
sum za Crkva na Plostad
Прашањето ми беше за локацијата.(ајде ура цела Македонија на плоштад во Скопје)
Инаку повеќе не значи подобро мене искрено не ми треба црква за со Бог муабет да си направам.

А вие што предлагате,парите за спомениците да ги разделиме за социјална помош...да направиме уште некој трут, легач, мрза, неработник...
Момак со пари земени од народот се храниш,јавната администрација и партиските фирми народот ги плаќа.
Нити некогаш биле ваши тие пари за да вие ги давате или земате, вашата неспособна администрација единствено само против правно се стекнува со имот на сметка на граѓаните градејки споменици и на тој начин перејки пари.

Ова е веќе болно дегенеративно го разјадува опшеството во сите сегменти, разбирам има поединци кој што имаат пристап кон интернет и истите максимално го искористуваат за величење на одредни наметнати вредности, не јас не ги осудувам таквите јеби га кога не те бива за ништо друго во животот тогаш ке се крстиш во партијата да те вработи некаде како портир,дури и во привантите претпријатија се врши притисок од страна на владејачката гарнитура за вработување на нивни членови.
Има и личности човек фирма кој изиграваат големи родољуби,само затоа што ке лапнат некое тендерче и од истото 80% треба да го дадат на онај кој им го обезбедил тендерот, луѓе до каде дојдовне не ми е јасно се чудам не можам да се изначудам,до пред некоја година работата во јавна администрација дури беше на некој начин и деградирачка сега пионите и по некој лауфер се тепаат да влезат во истата, а од друга страна се сере на сите страни како тоа во македонија било супер и приватниот сектор цветал мислам ма дајте нити сме глупи нити сме ненормални, пеки ве разбирам вас што ви е сега “ Најубаво“ но имајте барем малку човечност и не не убедувајте сите нас останатите дека сега и на нас ни е нај убаво.

Момак со пари земени од народот се храниш,јавната администрација и партиските фирми народот ги плаќа.
Нити некогаш биле ваши тие пари за да вие ги давате или земате, вашата неспособна администрација единствено само против правно се стекнува со имот на сметка на граѓаните градејки споменици и на тој начин перејки пари.
Народни пари не сум вишол ниту денарче,ниту пак сакам да видам.Незнам зошто помисли дека сум буџетар.Но голем дел од мојте пари завршиле во државната каса.Искраено ама баш ми е гајле што прават со нив се додека оваа држава функционира некако.
Ако не се градат тие глупости што сите обожуваат да ги нарекуваат тогаш државните пари ќе си останат државни,вака барем циркулираат низ приватниот сектор...макар тој и да е близок на власта.
Но заблудата на многу луѓе е ... ако не се прават спомениците и другите работи тогаш тие пари државата ќе им ги даде на нив.Но нема... :):):):)

Народни пари не сум вишол ниту денарче,ниту пак сакам да видам.Незнам зошто помисли дека сум буџетар.Но голем дел од мојте пари завршиле во државната каса.Искраено ама баш ми е гајле што прават со нив се додека оваа држава функционира некако.
Ако не се градат тие глупости што сите обожуваат да ги нарекуваат тогаш државните пари ќе си останат државни,вака барем циркулираат низ приватниот сектор...макар тој и да е близок на власта.
Но заблудата на многу луѓе е ... ако не се прават спомениците и другите работи тогаш тие пари државата ќе им ги даде на нив.Но нема... :):):):)
баш мислев дека си некој јавно административец , или преку партија бутнат во некоја добро стоечка приватна фирма, или во најмала рака имаш татко брат ајдук директорче од некоја ЈУ фабрика кој што е со секоја влада.
Мислам дека си грешка,ако владата не ги прави сите тие ајдучки проекти,споменици,врби, палми,огради АЈДУК ДО АЈДУК во 100 чекори, мислам дека нема да има толку многу инспекции,нити па акцизите на дериватите ке бидат толку скапи. Епа ако тоа не е крадење од народот не знам што е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom