S
Stef Bachatero
Гостин
Јас не сум влегол во теретана 7 месеци се што правам е вежбам дома и луѓето се чудат како сум ги постигнал тие резултати без теретана.Се согласувам дека е оптимално 3 пати неделно вежбање на цело тело,тоа и јас го преповедам за цело тело.Но мојата цел е различна од нутриционистите тука на пазарот.Не сум ги запознал и се што знам е дека преповедаат да јадеш полнозрнести работи,скробни јаглехидрати додека забораваат да ги додадат здравите масти и протеините кој на организмот му се потребни за закрепнување.Не велам дека за нормален човек не се добри но има секакви луѓе што сакаат да постигнат одредени цели.Моја цел е да бидам 3 во 1 персонален тренер,нутриционист и добар биохемичар плус добар психолог на луѓето за да можам да се пробијам на пазарот.Ај идам да скокам на јаже зашто посветив многу време на ова треба да се вежба се слушаме.Стеф, ако си читал литература не значи дека си станал подобар стручњак од некој кој го работи тоа 20 години. Немој толку да леташ. Можеби знаеш многу, но повеќе од професионален нутриционист не знаеш. Моментот за кој си во заблуда е следниов: нутриционистите треба да ги земат во обзир сите фактори кои влијаат на организмот. Физичката активност, типот на храна кој го јадеш/не јадеш, што работиш, колкав внес на енергија дневно ти е потребен...
Значи, нутриционистите се оние кои го прават сѐ тоа што го напиша ти, советуваат за здрава исхрана, за соодветни вежби и колку спиење е потребно. Интензивно вежбање не е за секој и не е неопходно. Оптимално е три пати неделно за просечен здрав организам, не сака секој да биде дилбер.