Летово го почнав со филмови на Хичкок , и после арно ми текна да се префрлам на номинирани филмови за Best Foreign Language
Ги гледав и A Separation , Monsieur Lazhar (феноменални филмови) , но дојдов да напишам мислење за филмовите кои беа номинирани за најдобар оскар во 2010 година.
- In A Better World
- Biutiful
- Dogtooth
- Incendies
Грчкиот филм е многу болен ( во позитивна смисла) , сакам вакви филмови , несекојдневни , иако нормално дека ме дуеше смеа на некои сцени ( што не значи дека го исмевам филмот) .
- Е сега , Biutiful беше многу форсиран , дури многумина пред време му го дадоа оскарот , дали поради присуството на Bardem ( кој патем развали во филмот) . Но филмот оди во една насока , претежок е и според мене не понуди ништо специјално .
Потоа го гледав "In a Better World" , кој далеку повеќе ми се допадна од "Biutiful".Викам , арно напраиле овие од Академијава со изборот.
И случајно на имдб ми се појави Incendies . Глеам 8.2 оцена , номиниран за оскар истава година со овие . И сега го догледав. КЛАСИ над другиве номинирани . Сценариото растура.
Едино можеле да се потрудат актерите да имаат соодветна возраст со ликовите кои ги глумат , но другото е перфекција.
Чиста кражба ! I оцената на Имдб кажува се во случајов:
-Incendies 8.2
- In a better World 7.6
- Biutiful 7.4