V
Vollstandig
Гостин
Ај да речеме, тие што не зеле плата или им е мала платата, се намрштени и не се мотивирани за работа, али ипак не треба да му го сјебе денот на некој муштерија, ако дошла да работи, нека работи. Ако и се малце 8.000 денари да работи, а за да би била насмеана и услужлива бара 16.000 денари, кога зема пола плата, нека услужи половина муштерии, секој први од месецот до 15-ти, повелете нашите продавачки се услужливи, од 16-ти па далје, понесете и панцир.
Поголеми тиквари се овие што се и газди и истовремено келнери/вработени/продавачи било што.Вчера додека го чекавме автобусот со еден пријател, седнавме до едно кафуле-фаст фуд, што и да беше, кај шо истовремено е келнер,готвач и газда типот. На седнување сеуште се врткаше околу маси, му викам дојди иако сам требаше да праша што сакаш што не, овој вика сеа идам одма...
Го нема 5..10 минути,пак помина раскрена една маса вика идам одма, сеуште го нема типот иако му викнав ко пред коперација да сме, да донеси макијато. И пак го нема типот, автобусот дојде, и после си викам со умот, како планира овој да заработи пари кога самиот незнае главата кај му е?
И после 80 % од сопствениците на некој бизнис, се жалат оти нема пари, а дали некој од нив се запрашал, како се води бизнис, како е правилно итн? Порано во старо време да зафатиш некој бизнис, требало да одиш кај некој мајстор, чирак да си. Дали шнајдер, дали ковач, дали анџија, дали трговец, битно ти ќе му бидиш слуга 2-3 години дури си се договорил да го учиш занаетот.Се што ќе добиеш е покрив над главата, јадење, по некоја пара да прошеташ низ град, и нормално занаетот. После тоа ќе му исплател мајсторот одредена сума пари на чиракот, кој веќе го научил занаетот, и негово било дали ќе иди далје со него да работи или ќе си почни свој бизнис. Така многу дуќанџии низ чаршиите го наследувале занаетот (иако овие занаети се веќе во изумирање,преминуваат во масовно производство -фабрики).
Поголеми тиквари се овие што се и газди и истовремено келнери/вработени/продавачи било што.Вчера додека го чекавме автобусот со еден пријател, седнавме до едно кафуле-фаст фуд, што и да беше, кај шо истовремено е келнер,готвач и газда типот. На седнување сеуште се врткаше околу маси, му викам дојди иако сам требаше да праша што сакаш што не, овој вика сеа идам одма...
Го нема 5..10 минути,пак помина раскрена една маса вика идам одма, сеуште го нема типот иако му викнав ко пред коперација да сме, да донеси макијато. И пак го нема типот, автобусот дојде, и после си викам со умот, како планира овој да заработи пари кога самиот незнае главата кај му е?
И после 80 % од сопствениците на некој бизнис, се жалат оти нема пари, а дали некој од нив се запрашал, како се води бизнис, како е правилно итн? Порано во старо време да зафатиш некој бизнис, требало да одиш кај некој мајстор, чирак да си. Дали шнајдер, дали ковач, дали анџија, дали трговец, битно ти ќе му бидиш слуга 2-3 години дури си се договорил да го учиш занаетот.Се што ќе добиеш е покрив над главата, јадење, по некоја пара да прошеташ низ град, и нормално занаетот. После тоа ќе му исплател мајсторот одредена сума пари на чиракот, кој веќе го научил занаетот, и негово било дали ќе иди далје со него да работи или ќе си почни свој бизнис. Така многу дуќанџии низ чаршиите го наследувале занаетот (иако овие занаети се веќе во изумирање,преминуваат во масовно производство -фабрики).