Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Мислиме дека сето тоа што го велиме му е од важност на Провидноста? А, можеби и му е. Релативност со цел, бесконечен низ на успони и падови, очајности и воодушевувања: тоа е човековиот Пат.

Немаш ти одговор, џабе везеш.

Не е тоа човековиот пат.

Ако подлабоко се погледне во твојов пост, ќе се види дека е тенденциозен (се на светов, без да се земе Верата во Господ предвид би било тенденциозно).
Едноставно: Господ ти дава слободна волја и се труди околу тебе (околу верникот и неверникот) за да љубиш во Господа; ти со, т.е. во совесната молитва си во непрекиден однос со Седржителот Остави го казнувањето понастрана, тоа ниту е битно ако живееш во Господа, тоа ниту не те тангира. Во јајцето нема да бараш влакно. Затоа Господ со толкава едноставност се објави во Новиот Завет. Бивствената оддалеченост на Бог и човекот е несогледлива, плитко да се изразам.
На кој начин е тенденциозно да посочиш на очигледна контрадикторност? Каква е таа слободна волја, ако над неа е надвисната закана од "Страшен суд" на кој има можност да бидеш казнет со вечни маки?
Ако ти слепо прифаќаш "вистина" а самиот кажуваш дека не знаеш зошто е таква, тогаш што ако таа "вистина" е од ѓаволот?

da.....od kolku im e ubavo tamu, nikoj ne se vratil....
ti da ne si od onie koi shto se reinkarnirate?

Никој не се вратил и од пеколот. И таму им е убаво.

Не се реинкарнирам јас. Не ме интересира тоа.
--- надополнето: 16 јули 2012 во 23:37 ---
Материја без Дух - нема. Квантната физика јасно го кажува тоа, кажува дека има Господ.

Не ја мешај физиката, ќе се сплеткаш.

Што ќе ми е Материја без Дух?

Како се тоа ти помага тебе во материјалниов свет, или ти одзема драгоцено време од уживањето во твоето битисување?

Na tie kako tebe shto kje odat vo pekolot.....im e zabranet izlezot od tamu.....tie sakaat ali nema....vecno kje se machat

Материја без Дух - нема. Квантната физика јасно го кажува тоа, кажува дека има Господ.
Каков е госпот според квантната физика, квантно-механички или њутнов?

На кој начин е тенденциозно да посочиш на очигледна контрадикторност? Каква е таа слободна волја, ако над неа е надвисната закана од "Страшен суд" на кој има можност да бидеш казнет со вечни маки?
Ако ти слепо прифаќаш "вистина" а самиот кажуваш дека не знаеш зошто е таква, тогаш што ако таа "вистина" е од ѓаволот?

Не е контрадикторност, бидејќи не знаеме што впрочем „значи“ задгробниот живот: тој се објаснува како вечна одделеност на човековата есенција од Љубовта, т.е. од светот во којшто верниците и атеистите уживаат; велам за западната цивилизација која немаше да ја има да не беше Христијанството. Судот, спрема тоа за неверникот „би значел“ - вечна одвоеност од началата на коишто почиваат за него привлечните западноцивилизациски поими (хуманост, слобода, љубопитност, верба, радост итн.)
--- надополнето: 16 јули 2012 во 23:44 ---
Каков е госпот според квантната физика, квантно-механички или њутнов?

Се е поврзано, и таа поврзаност може „да се опише“ како христијанската Провидност.

--- надополнето: 16 јули 2012 во 23:37 ---

Не ја мешај физиката, ќе се сплеткаш.

Што ќе ми е Материја без Дух?

Како се тоа ти помага тебе во материјалниов свет, или ти одзема драгоцено време од уживањето во твоето битисување?

Во светов не е битно дали на некој му треба материја или дух.
Хедонизам со резултат: „успех, било каков“ - тешко.
Верата е Убава - таа е естетика на Љубовта и позитивниот пристап кон се.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom