Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мислиме дека сето тоа што го велиме му е од важност на Провидноста? А, можеби и му е. Релативност со цел, бесконечен низ на успони и падови, очајности и воодушевувања: тоа е човековиот Пат.
Немаш ти одговор, џабе везеш.

Не е тоа човековиот пат.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако подлабоко се погледне во твојов пост, ќе се види дека е тенденциозен (се на светов, без да се земе Верата во Господ предвид би било тенденциозно).
Едноставно: Господ ти дава слободна волја и се труди околу тебе (околу верникот и неверникот) за да љубиш во Господа; ти со, т.е. во совесната молитва си во непрекиден однос со Седржителот Остави го казнувањето понастрана, тоа ниту е битно ако живееш во Господа, тоа ниту не те тангира. Во јајцето нема да бараш влакно. Затоа Господ со толкава едноставност се објави во Новиот Завет. Бивствената оддалеченост на Бог и човекот е несогледлива, плитко да се изразам.
На кој начин е тенденциозно да посочиш на очигледна контрадикторност? Каква е таа слободна волја, ако над неа е надвисната закана од "Страшен суд" на кој има можност да бидеш казнет со вечни маки?
Ако ти слепо прифаќаш "вистина" а самиот кажуваш дека не знаеш зошто е таква, тогаш што ако таа "вистина" е од ѓаволот?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
da.....od kolku im e ubavo tamu, nikoj ne se vratil....
ti da ne si od onie koi shto se reinkarnirate?
Никој не се вратил и од пеколот. И таму им е убаво.

Не се реинкарнирам јас. Не ме интересира тоа.
--- надополнето: 16 јули 2012 во 23:37 ---
Материја без Дух - нема. Квантната физика јасно го кажува тоа, кажува дека има Господ.
Не ја мешај физиката, ќе се сплеткаш.

Што ќе ми е Материја без Дух?

Како се тоа ти помага тебе во материјалниов свет, или ти одзема драгоцено време од уживањето во твоето битисување?

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28

Na tie kako tebe shto kje odat vo pekolot.....im e zabranet izlezot od tamu.....tie sakaat ali nema....vecno kje se machat

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Член од
11 јуни 2012
Мислења
45
Поени од реакции
83
Материја без Дух - нема. Квантната физика јасно го кажува тоа, кажува дека има Господ.
Каков е госпот според квантната физика, квантно-механички или њутнов?

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
На кој начин е тенденциозно да посочиш на очигледна контрадикторност? Каква е таа слободна волја, ако над неа е надвисната закана од "Страшен суд" на кој има можност да бидеш казнет со вечни маки?
Ако ти слепо прифаќаш "вистина" а самиот кажуваш дека не знаеш зошто е таква, тогаш што ако таа "вистина" е од ѓаволот?
Не е контрадикторност, бидејќи не знаеме што впрочем „значи“ задгробниот живот: тој се објаснува како вечна одделеност на човековата есенција од Љубовта, т.е. од светот во којшто верниците и атеистите уживаат; велам за западната цивилизација која немаше да ја има да не беше Христијанството. Судот, спрема тоа за неверникот „би значел“ - вечна одвоеност од началата на коишто почиваат за него привлечните западноцивилизациски поими (хуманост, слобода, љубопитност, верба, радост итн.)
--- надополнето: 16 јули 2012 во 23:44 ---
Каков е госпот според квантната физика, квантно-механички или њутнов?
Се е поврзано, и таа поврзаност може „да се опише“ како христијанската Провидност.

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6

--- надополнето: 16 јули 2012 во 23:37 ---

Не ја мешај физиката, ќе се сплеткаш.

Што ќе ми е Материја без Дух?

Како се тоа ти помага тебе во материјалниов свет, или ти одзема драгоцено време од уживањето во твоето битисување?

Во светов не е битно дали на некој му треба материја или дух.
Хедонизам со резултат: „успех, било каков“ - тешко.
Верата е Убава - таа е естетика на Љубовта и позитивниот пристап кон се.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom