Rale
Crno Beli Svet
- Член од
- 14 април 2012
- Мислења
- 809
- Поени од реакции
- 723
Kuvar na brod e 700-900 mesecno,taka da ne fantaziraj.Подобро кувар барем ќе лапаш 4000-5000 евра месечно.
Kuvar na brod e 700-900 mesecno,taka da ne fantaziraj.Подобро кувар барем ќе лапаш 4000-5000 евра месечно.
Кој те лаже тоа. Kуварите на ниво со келнерите и оние собарите и работниците во баровите и помошниците во кујна.Kuvar na brod e 700-900 mesecno,taka da ne fantaziraj.
Нека не те лажат дека без врски си никој и ништо.Исто така и не се лажи дека со учење ќе бидеш некој и нешто.Највеќе зависи од вас колку сте способни да се снајдете и колку ви работи кликерот.Врски бараат тие што не се способни за ништо.А на училиште гледај да научиш и некое друго школо сем тоа што те учат професорите.Многу викаат дека единствен начин да дојдеш до работно место е со врски. Но дали е навистина единствен ?! Сакам да знам дали постојат и такви што се запослуваат со учење. PS (ми треба мотивација за да продожам да учам, но да знам какви ми се шансите ) пр. Јас не сум некој што многу се експонира, односно немам врски. Колкави ми се шансите да успеам ? Учам економија, дали би имал потешкотии ако немам врски ?
Ne srcka,tebe koj te laze e prasanjeto....Jas na brod rabotam veke 10 godini i sum konobar.Кој те лаже тоа. Kуварите на ниво со келнерите и оние собарите и работниците во баровите.
18-20 долара од саат е за куварите за другите од 7-10 долари.
Chef De PartieNe srcka,tebe koj te laze e prasanjeto....Jas na brod rabotam veke 10 godini i sum konobar.
7 godini na Carnival i 3 godini na Royal.
3000-4000 zema samo Sous Chef a tie se maksimum cetvorica na cel brod a dur stignes do taa pozicija ti treba mnogu vreme.
Carnival...Blue Scarf(pocetnik) 700$,,Red Scarf ili CDP Chef de Pantrie tie e okolu 1600-1800,,White Scarf ili Sous Chef ti e 3000$,,,i no Scarf tie e Chef de Cuisine okolu 6 do 7k mesecno.
Na Royal ti e slicno samo sto tamu imas Yellow za pocetnik,Blue za Cook,Red za CDP,White za Sous Chef i no scarf za Chef de Cuisine.
Carnival,Royal,Holland America,Princess,NCL,Costa,Celebrity,Azamara na site od niv CDP e maksimum 2200 i toa so bonusi ako ne go precekorat budzetot.Chef De Partie
(prepares and produced gourmet cuisine and sauces. manages food displays on buffets and in restaurants) Good English Language skills required. Culinary school education required. Salary range: 3500-4100$. per month, depending on the cruise line.
Taa plata e za CDP jas nisto ne izmisluvam toa e momentalnata ponuda od Kouzon za toa rabotno mesto proveri ke vidis, sigurno nema da zimas 1500$ pomalku od toa sto e vo dogovorot.Carnival,Royal,Holland America,Princess,NCL,Costa,Celebrity,Azamara na site od niv CDP e maksimum 2200 i toa so bonusi ako ne go precekorat budzetot.
A ti svesna li si deka na eden brod da receme so kapacitet od 3400 gosti ima okolu 320 kuvari od koi samo 30 se na povisok rang,a drugite 290 se na prosecna plata....Znaci toj sto saka da bide eden od tie 30 ke treba gzot pod kirija na podolgo vreme da go dade za da uspee da stigne do taa plata kpja i ne e nesto posebno osim ako ne e Sous Chef ili Chef the Cuisine a za toa mu treba bar 10 godini da go dobie toa if he's lucky
Ne go uci deteto na loso i vo nikoj slucaj veke da ne gi uporeduvas konobarite so kuvarite zatoa sto ocigledno blage veze nemas sto zboruvas,,,kuvarite na brod raka bi otsekle da mozat vo konobar da smenat pozicija.
Lele ti stvarno ne razbiras nekoi raboti,,kakve veze ima Kouzon sega so toa sto ja nudi taa pozicija koga ti treba ogromno iskustvo za nea,,taa pozicija e samo za tie so golemo iskustvo...a kakvo iskustvo ima deckovo za da aplicira za CDP..nikakvo....znaci moze samo kako training cook da otideTaa plata e za CDP jas nisto ne izmisluvam toa e momentalnata ponuda od Kouzon za toa rabotno mesto proveri ke vidis.
Zosto na loso da go ucam? Ako e loso oti ti si 10 god tamu?
Ke mu bide li podobro tuka da raboti za 150 evra ako ne uspee da najde rabota spored strukata?
Kouzon ti kazuva toa sto sakas da go cues,a koga ke otides na brod ke vidis deka ne e se kako Kouzon go opisuval.....Jas ti tvrdam i garantiram deka ne postoi CDP plata od 3500 do 4100 i toa vo zivot se kladam.Taa plata e za CDP jas nisto ne izmisluvam toa e momentalnata ponuda od Kouzon za toa rabotno mesto proveri ke vidis, sigurno nema da zimas 1500$ pomalku od toa sto e vo dogovorot.
Zosto na loso da go ucam? Ako e loso oti ti si 10 god tamu?
Ke mu bide li podobro tuka da raboti za 150 evra ako ne uspee da najde rabota spored strukata?
Sekoj si ima razlicno mislenje za kuvar i kelner na brod. Jas imam prijatel 5 god e kuvar i nikako ne saka da ja smeni pozicijata.
ako stvarno te biva i ako se trudis i vlozuvas napor vo toaМногу викаат дека единствен начин да дојдеш до работно место е со врски. Но дали е навистина единствен ?! Сакам да знам дали постојат и такви што се запослуваат со учење. PS (ми треба мотивација за да продожам да учам, но да знам какви ми се шансите ) пр. Јас не сум некој што многу се експонира, односно немам врски. Колкави ми се шансите да успеам ? Учам економија, дали би имал потешкотии ако немам врски ?
Од каде тоа дека ако имаш еден, два или пет факултети автоматски треба да имаш добра работа или - дека си добар работник? Тоа значи дека ти оди со учењето, а не работењето. Нека заврши уште еден, па тек тогаш нема никогаш да најде работа. Ми се чини дека што подолго време поминуваш во образовниот систем без работа, толку повеќе создаваш страв од работа...Имам братучед кој има завршено 2 факултета(еден странство) и работа му е
рзнесување медови по продавници.
Сигурно преку оглас ја нашол.Секој втор има завршено факултет а секој 7-8ми има навистина знаење а не само диплома
До авторот на темава ти учи си па ќе се потрудиш и да си најдеш работа, ете дома имавме студент кој веднаш скоро неполн месец по завршувањето (на економски факултет) успеа да си најде работа. Сигурно ако не си партиски ориентиран и активен нема да најдеш работа во државна администрација ама повеќето приватни фирми не ги интересира партија туку знаење односно дали ќе можеш да им допринесеш и направиш пари во фирмата а не дали си ВМРО, ДУИ, ДПА или пак некоја др партија.