Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Да таа карта е, GTX560 Direct CU

Иначе нема проблем, слободно прашај ако нешто ти треба додатно, или ако се двоумиш за нешто.

Сет стварно нешто имаат проблем со линковите. Сигурно таа од линкот е ENGTX560 DC/2DI/1GD5
Фала Псајс...тој стариот така и го земав па го склапав, сега некако ме мрзи ама у право си, на делови ќе го земам пошто доаѓа поефтино. Може некогаш да фати и 30-50 евра поефтино. Мора да ја победам мрзата :)
Ако негде запнам, пак ќе прашам за совет :)

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Што ми треба за да поврзам еден постар компјутер во мрежа? Компјутерот нема мрежна картица,
дали е доволно да земам PC адаптер како на пример овој. Ова се става во PCI слот како што гледам.
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=394&pid=5052

Инаку јас веќе користам мрежа, имам безжичен рутер TP-LINK http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=394&pid=11838
на него ми се поврзани другиот комп. и лаптопот. Знам дека може и со мрежна карта за стариот компјутер да го решам проблемот но сакам безжично да го врзам па дали е во ред да земам PC адаптер и колку би била квалитетна врската?

Рутерот има 150Mbps, адаптерот 54Mbps, ќе биде или не квалитетна врската?

И имам видено некаде инсталирано програма со која целосно можам да ја преземам контролата на другиот компјутер, значи кога ќе ја пуштам гледам во десктопот на другиот комп. исто како да сум пред него. Знае ли некој како се вика оваа програма???

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Што ми треба за да поврзам еден постар компјутер во мрежа? Компјутерот нема мрежна картица,
дали е доволно да земам PC адаптер како на пример овој. Ова се става во PCI слот како што гледам.
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=394&pid=5052

Инаку јас веќе користам мрежа, имам безжичен рутер TP-LINK http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=394&pid=11838
на него ми се поврзани другиот комп. и лаптопот. Знам дека може и со мрежна карта за стариот компјутер да го решам проблемот но сакам безжично да го врзам па дали е во ред да земам PC адаптер и колку би била квалитетна врската?

Рутерот има 150Mbps, адаптерот 54Mbps, ќе биде или не квалитетна врската?

И имам видено некаде инсталирано програма со која целосно можам да ја преземам контролата на другиот компјутер, значи кога ќе ја пуштам гледам во десктопот на другиот комп. исто како да сум пред него. Знае ли некој како се вика оваа програма???
Не би требало да имаш проблем да ти функционира се како што треба ако ти се врзани како што треба. Можно е да ти прави некој проблем ако имаш различен "workgroup" па види тоа да ти е исто. Со 54 мегабита, ќе можеш да стримуваш некои работи како видео, за музика не би требало да имаш проблем. А ако сакаш да го користиш како медиа сервер, подобро ти е со кабел да го врзеш.
За контрола на друг компјутер, јас користам TeamViewer. Бесплатен е, и функционира одлично, па пробај го ако сакаш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Повторно јас :) , еден совет молам за wireless адаптер за ПЦ.
Пошто веќе имам wireless рутер Belkin, за што е подобро да се одлучам -PCI адаптер (внатрешен со надворешна антена, нешто како овој) или за USB адаптер, како ова овде.

И доколку би морале да бирате од овие понудени модели до да кажеме 1200 денари, ПЦИ или УСБ, кој модел е добар за на ПЦ на спрат (Рутерот е на приземје, пц-то би било на спрат), дали има врска 150 или 300 Мбпс и од која фирма односно кој модел адаптер би завршил работа од овие понудени.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Повторно јас :) , еден совет молам за wireless адаптер за ПЦ.
Пошто веќе имам wireless рутер Belkin, за што е подобро да се одлучам -PCI адаптер (внатрешен со надворешна антена, нешто како овој) или за USB адаптер, како ова овде.

И доколку би морале да бирате од овие понудени модели до да кажеме 1200 денари, ПЦИ или УСБ, кој модел е добар за на ПЦ на спрат (Рутерот е на приземје, пц-то би било на спрат), дали има врска 150 или 300 Мбпс и од која фирма односно кој модел адаптер би завршил работа од овие понудени.
300 mpbs нема потреба пошто не верувам рутерот да ти е способен за такво нешто.Ако ти е компјутерот на спрат најдобро да одиш со ПЦИ адаптер затоа што антената му е поголема, а може и да има повеќе антени отколку УСБ стик. Тој што го имаш во цитатот(ПЦИ) е сосема добар за тоа што сакаш да го направиш.

Член од
17 февруари 2012
Мислења
9
Поени од реакции
0
aj edna molba za pomos edna konfiguracija do 20000 den limit da mi sostavi nekoj za online igri kako wow tera gulid wars 2 1440 na 900 meksium konfiguracija fala odnapred

?

..........

Гостин
aj edna molba za pomos edna konfiguracija do 20000 den limit da mi sostavi nekoj za online igri kako wow tera gulid wars 2 1440 na 900 meksium konfiguracija fala odnapred
Ako si zainteresiran moze da ti prodadam za 15 iljadi konfiguracija so 19“ asus 1440-900, ke gi igra na najvisoka rezolucija site igri koi si gi zamislil...

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Mainboard MSI H61M-P22(B3) 2580
CPU INTEL BOX Pentium G630 3690
Memory PATRIOT 2 GB DDRIII 1333 620
Memory PATRIOT 2 GB DDRIII 1333 620
HDD HITACHI 500GB 16MB SATA, Deskstar 7K1000.C 4180
OD LG DVDRW LG 22x SATA 895
VGA SAPPHIRE HD6750 1GB GDDR5 4910
PSU CHIEFTEC ARENA 405W w/12cm Fan, Active PFC, 1920
Case било какво 1000
Вкупно 20415

Q

qazwsxedc

Гостин
може некој да ми каже каде во скопјево има најефтини компјутерски делови???

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Има ли некоја корист од кулерите за лаптоп? Зошто по интернетов читам доста поделени мислења за нив а се мислам дали да земам.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Појма немам, хејтам лаптопи, ама имам еден другар кој е бетер по хардверот од мене, и ми кажа дека купил некој Cooler Master, и температурите паднале за 5-6 степени. Ќе го прашам ако не е отиден на одмор кој модел го земал.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Tnx :) Додека си тука, кој го сметаш за солиден? :)
Ќе си земеш некој од Spire или Cooler Master со 1 голем (>140мм) централен кулер. Јас имам ваков зашто влезот за воздух му е одпозади така да може и на кревет да го користам на пример. Ако неможеш или не ти треба земи нешто вакво на пример или има сличен од Spire во Мебиус. Oвој од AMC има 22цм вентилатор и 2 пати поголем проток на воздух (~90 vs ~45 CFM) и плус те лади и тебе :)

Kajgana Shop

На врв Bottom