Графички карти

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Најмалце некој core2duo E7400/7500/Q8200. Друго за напојувањето, подобро ќе биде да го смениш со некое Чифтек рил павр (околу 3400 во Мебиус ) 500W 80+ т.е Рил Павр. Значи се на се ќе ти дое како нов компјутер да зимаш, јас би го продал тој што го имаш сега и би купил нов. Или пак за да не трошиш многу пари иди на 5750, пак ќе ти биде слаб процесорот али у главном нема да биде толку катастрофално. Друга опција ти е да го оверклокуваш! многу добро се клокаат Е2xxx сериите, само за тоа пак ќе ти треба ново напојување, но во тој случај нема да мора да купуваш нов процесор така да ќе заштедиш добри 110/120 евра, колку што чинат од прилика процесорите што ти ги предложив.

Веруј ми боље да го клокнеш него да трошиш 120 евра за слични перформанси...(зборам за оверклокуван процесор,против некои од предложените процесори)

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Иначе ати ја представи 5870 е6( Eyefinity 6 ) ... Порано ја представиа ... изгледа оти имаја нешто да му кажат на Нвидиа .
Е сега досега колку шо гледам резултати од бенчој , Разликата во преформанси мегу 480 и 5870 е6 е падната под 5 % заради тоа што Е6 има 2 гига рам а е сепак поефтина од предвидената цена на гт480 ... Така да еве прв доказ дека невидиа се посраја !

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Јеп, мада бенефитот од картата се гледа најмногу за мулти монитор гејминг т.е Ејфинити на резолуции над 2560X1600 со АА уклучен.

П.С Сефирот,мислам дека ни треба еден трид за генерална хардвер дискусија во истоимениот подфорум. Доколку смее јас би отворил еден.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... @KeleS ... pls без fan-boy муабети!

цениве се од www.scan.co.uk

... да морам да бирам некоја од овие понудени картици со овие понудени цени секогаш би избрал gtx480 (освен ако не сум очаен за да играм на 6 екрани дури и тогаш ќе морам да купам најмалку 2x5870 E6 за да би имал некој нормален frame rate на тие резолуции :P)... не знам една причина зошто би се одлучил за E6 (само напумпани цени ништо ново :P).

:coffee:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
... @KeleS ... pls без fan-boy муабети!

цениве се од www.scan.co.uk

... да морам да бирам некоја од овие понудени картици со овие понудени цени секогаш би избрал gtx480 (освен ако не сум очаен за да играм на 6 екрани дури и тогаш ќе морам да купам најмалку 2x5870 E6 за да би имал некој нормален frame rate на тие резолуции :P)... не знам една причина зошто би се одлучил за E6 (само напумпани цени ништо ново :P).

:coffee:
Види, едниве нудат гејмање на 6 монитори (што и не е некоја привлечност за мене, а верувам и за повеќето - еден 50 инчен телевизор би завршил работа), а другите нудат 3D гејминг, што и како е привлечно.
Само заради тоа би идел со Nvidia во моментов.

Иначе, 8800 = 3870, 9800 = 4870, GTX 280 = 5870, GTX 480 = следна серија на ATI.
Ова е по генерации, а следната серија верувам дека ќе ја изгази 480ката. :)

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... за да се игра на таква резолуција ќе треба најмалку crossfire config. ( review @ guru3d.com ) незнам кој би ја купил графичкава за да игра Half Life 2 на 6 екрани ^^.

btw си ги испомешал работиве со генерацииве ама nvm ...

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
... за да се игра на таква резолуција ќе треба најмалку crossfire config. ( review @ guru3d.com ) незнам кој би ја купил графичкава за да игра Half Life 2 на 6 екрани ^^.

btw си ги испомешал работиве со генерацииве ама nvm ...
Btw ... Мислев дека досега Psyside ке свика " Bloody Murder " ама гледам дека не реагира па ај јас да кажам ... Гуру 3д ревјуто не е ко шо треба напраено , и самите кажват таму дека поради Феномот има Bottleneck за графичката . Ке почекам за ревју со I-7 980х или барем I-7 920 за да кажам дали има проблем со ФПС .

Е сега ко веке сум обвинет за фен бој на Ати / Амд ( не велам дека не сум али во овај случај стварно се трудев да сум објективен )
Ајде сега вака да ги размислиме работите ( сега стварно нема да сум објективен ) ...

Гт 480 колку што имам видено по бенчмаркови на лоад шмука максимум од 450 - 460 W . HD5870 Е6 при лоад колку шо најдов до сега шмука 360 W ... Клучно прашање : „ Зошто би купил поскапа графичка и 100 W посилно напојување за само 5 - 10 % подобри преформанси ? “ ( чисто за објаснување 5 - 10% подобри преформанси значи дека ако едната вади 50 ФПС другата ке вади 45 во случај на најголема разлика ).

Второ : Одиме сега на елементот со 3d или eyefinity .Значи тука ке кажам само дека и двете технологии ги поштовам ... И двете се чекор напред .
Али гледано вака еден 3д 22“ монитор е 300 $ средна цена , ако сакам нешто поголемо од 22 цената расти линеарно за да се стигни до 60“ лцд и плазми со 3д подршка кои се околу 1200 $ ... И при тоа добивам само една работна површина , и морам секогаш да носам наочари за сонце кога сакам да ја искористам функциата . За човек која го користи компјутерот само за играње или за 3 д моделинг ... ова можеби е опциа . Ама е сепак скапа и реално не практична .
Од другата страна е Eyefinity . Добиваш таму 6 пати поголема работна површина од нормално , притоа секоја работна површина можеш да ја користиш релативно независно од другите .
Јас знам системски администратори , програмери , дизајнери итн итн итн кои веке години наназад купуваат специализирани карти за мулти монитор подршка за да ја зголемат својата продуктивност и за полесен мулти таскинг . Е сега тоа го имаат и во мејн стрим . И да не заобравам дека сет ап со 6 20 “ монитори ке ве кошта - 700 - 800 долари а се добива површина рамана на плазма од 60 “ со 6 оделни површини за десктоп работа , А за филмој и игри гледаме преку цело нели .
Да сумирам ... Eyefinity практично и полезно за многу луге и поефтино , 3д ,не толку практично , одговара на мала група на потрошувачи , и скапо . ( притоа треба да се кажи дека и ати имаат драјверска подршка за 3д . Во бета верзиа може да се најдат на сајтот нивни . А Нвидиа доправа треба да не изненади со 3д сараунд технологиата која требаше да ја пуштат со Гт480, и генерално е ајфинити за 3 - 3д монитори . Најавена е ,ама не се знај кога ке излези )

Трето : За некои ова е најважно , за мене лично игра улога при избор ама не е пресуден фактор . Значи за 5 - 10 % подобри преформанси разликата во температури мегу HD5870 и GT480 e Цели 30 степени под лоад до сега колку што имам видено . Гт 480 под лоад има температури од 94 - 96 степени ... Чисто за ваша информациа вода врие на 100 , масло на 80 .
Заради таквите температури за прво не долази у обзир да се клај ГТ480 или Гт470 во помало кукјиште со ограничен проток на воздух , заправо нема смисла ни да го затварате кукјиштето ... Ако го оставите отворено ке ви ја топли собата во зима . Или пак ако играте нешто можи и кафе да си топлите на неа .
Единствена друга графичка кај која имам видено вакви температури е HD4870 x2 али то е изведба со две GPU -а на една плочка така да е оправдано ( јебига дури ја имав морав серверско куќиште да користам за да и обезбедам доволен проток на воздух за да не греј до 90 ) , а ова со ГТ480 , не е пошто е еден чип .

Има и четврто , и петто , и шесто . Али ако тргнам да завлегвам во причините зошто точно гт 480 е масивно промаршување за нвидиа ке изгледа ко да сум стварно АТИ фен бој а пак и ме мрзи да пишам . Да сме сериозни ЈАс лично гт480 и гт 470 не би му ги препорачал на никој заради овие погорниве причини .
Нвидиа крена фама за Ферми , сите очекуваваме да достават нова технологиа која ке не воодушеви и ке ни ја врати вербата во нив после 5 години не изваено ништо ново . Али се извинувам дечки , нити е добро то шо го извадоја , нити пак вреди за парите шо треба да ги дајш за него .

Слободно викајте - ме фен бој или што и да е . Ако изваеа нешто добро и шо вреди , ке ги поздравев и ке кажев шо е доброто во него , можда ке кемкав за то дека му плакјат на развивачите на игри за да работат со PhysX и за оптимизациа на игрите за нвидиа ( шо го сметам за не фер играње и од нив и од интел ) али ако беше добро ке признаев .. .ама не е добро !!!
Нвидиа секогаш беа лугето со иновациите . Ати секогаш е една генерациа назад во однос на то нвидиа шо го прај , али секогаш се со подобра цена . Нвидиа ги поштовам заради то . Али овај пат , исто како и со FX5xxx сериата стварно подфрлат . И како што реков , сметано дека чипсетите ги изгубиа , овај промарш за нив можи и да е фателен .

Толку од мене !

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Види, едниве нудат гејмање на 6 монитори (што и не е некоја привлечност за мене, а верувам и за повеќето - еден 50 инчен телевизор би завршил работа), а другите нудат 3D гејминг, што и како е привлечно.
Само заради тоа би идел со Nvidia во моментов.

Иначе, 8800 = 3870, 9800 = 4870, GTX 280 = 5870, GTX 480 = следна серија на ATI.
Ова е по генерации, а следната серија верувам дека ќе ја изгази 480ката. :)
Ова равенствава не ти се баш на место ... :)

9800gtx+=gts250=~4850
gtx260 c216=4870 (редизајн нa nVidia, како директна конкуранција на 4870)
gtx275=4890

...

gtx470=~5850
gtx480=~5870 (nVidia е генерално побрза, ама има други фалинки)

????*=5970 :pos:

*овде иде некое срање од зелените за кое ќе треба напојување од 2Kw или некој агрегат ... :pos:

и во предходната генерација и сега, зелените имаат побрзи карти, но во предходната генерација ati беше поевтин, во оваа сега е поевтин и помалце троши т.е. во постот на KeleS има убаво објаснето ...

Btw ... Мислев дека досега Psyside ке свика " Bloody Murder " ама гледам дека не реагира па ај јас да кажам ... Гуру 3д ревјуто не е ко шо треба напраено , и самите кажват таму дека поради Феномот има Bottleneck за графичката . Ке почекам за ревју со I-7 980х или барем I-7 920 за да кажам дали има проблем со ФПС .

Е сега ко веке сум обвинет за фен бој на Ати / Амд ( не велам дека не сум али во овај случај стварно се трудев да сум објективен )
Ајде сега вака да ги размислиме работите ( сега стварно нема да сум објективен ) ...

Гт 480 колку што имам видено по бенчмаркови на лоад шмука максимум од 450 - 460 W . HD5870 Е6 при лоад колку шо најдов до сега шмука 360 W ... Клучно прашање : „ Зошто би купил поскапа графичка и 100 W посилно напојување за само 5 - 10 % подобри преформанси ? “ ( чисто за објаснување 5 - 10% подобри преформанси значи дека ако едната вади 50 ФПС другата ке вади 45 во случај на најголема разлика ).

Второ : Одиме сега на елементот со 3d или eyefinity .Значи тука ке кажам само дека и двете технологии ги поштовам ... И двете се чекор напред .
Али гледано вака еден 3д 22“ монитор е 300 $ средна цена , ако сакам нешто поголемо од 22 цената расти линеарно за да се стигни до 60“ лцд и плазми со 3д подршка кои се околу 1200 $ ... И при тоа добивам само една работна површина , и морам секогаш да носам наочари за сонце кога сакам да ја искористам функциата . За човек која го користи компјутерот само за играње или за 3 д моделинг ... ова можеби е опциа . Ама е сепак скапа и реално не практична .
Од другата страна е Eyefinity . Добиваш таму 6 пати поголема работна површина од нормално , притоа секоја работна површина можеш да ја користиш релативно независно од другите .
Јас знам системски администратори , програмери , дизајнери итн итн итн кои веке години наназад купуваат специализирани карти за мулти монитор подршка за да ја зголемат својата продуктивност и за полесен мулти таскинг . Е сега тоа го имаат и во мејн стрим . И да не заобравам дека сет ап со 6 20 “ монитори ке ве кошта - 700 - 800 долари а се добива површина рамана на плазма од 60 “ со 6 оделни површини за десктоп работа , А за филмој и игри гледаме преку цело нели .
Да сумирам ... Eyefinity практично и полезно за многу луге и поефтино , 3д ,не толку практично , одговара на мала група на потрошувачи , и скапо . ( притоа треба да се кажи дека и ати имаат драјверска подршка за 3д . Во бета верзиа може да се најдат на сајтот нивни . А Нвидиа доправа треба да не изненади со 3д сараунд технологиата која требаше да ја пуштат со Гт480, и генерално е ајфинити за 3 - 3д монитори . Најавена е ,ама не се знај кога ке излези )

Трето : За некои ова е најважно , за мене лично игра улога при избор ама не е пресуден фактор . Значи за 5 - 10 % подобри преформанси разликата во температури мегу HD5870 и GT480 e Цели 30 степени под лоад до сега колку што имам видено . Гт 480 под лоад има температури од 94 - 96 степени ... Чисто за ваша информациа вода врие на 100 , масло на 80 .
Заради таквите температури за прво не долази у обзир да се клај ГТ480 или Гт470 во помало кукјиште со ограничен проток на воздух , заправо нема смисла ни да го затварате кукјиштето ... Ако го оставите отворено ке ви ја топли собата во зима . Или пак ако играте нешто можи и кафе да си топлите на неа .
Единствена друга графичка кај која имам видено вакви температури е HD4870 x2 али то е изведба со две GPU -а на една плочка така да е оправдано ( јебига дури ја имав морав серверско куќиште да користам за да и обезбедам доволен проток на воздух за да не греј до 90 ) , а ова со ГТ480 , не е пошто е еден чип .

Има и четврто , и петто , и шесто . Али ако тргнам да завлегвам во причините зошто точно гт 480 е масивно промаршување за нвидиа ке изгледа ко да сум стварно АТИ фен бој а пак и ме мрзи да пишам . Да сме сериозни ЈАс лично гт480 и гт 470 не би му ги препорачал на никој заради овие погорниве причини .
Нвидиа крена фама за Ферми , сите очекуваваме да достават нова технологиа која ке не воодушеви и ке ни ја врати вербата во нив после 5 години не изваено ништо ново . Али се извинувам дечки , нити е добро то шо го извадоја , нити пак вреди за парите шо треба да ги дајш за него .

Слободно викајте - ме фен бој или што и да е . Ако изваеа нешто добро и шо вреди , ке ги поздравев и ке кажев шо е доброто во него , можда ке кемкав за то дека му плакјат на развивачите на игри за да работат со PhysX и за оптимизациа на игрите за нвидиа ( шо го сметам за не фер играње и од нив и од интел ) али ако беше добро ке признаев .. .ама не е добро !!!
Нвидиа секогаш беа лугето со иновациите . Ати секогаш е една генерациа назад во однос на то нвидиа шо го прај , али секогаш се со подобра цена . Нвидиа ги поштовам заради то . Али овај пат , исто како и со FX5xxx сериата стварно подфрлат . И како што реков , сметано дека чипсетите ги изгубиа , овај промарш за нив можи и да е фателен .

Толку од мене !
Генерално на место си ... :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ова равенствава не ти се баш на место ... :)

9800gtx+=gts250=~4850
gtx260 c216=4870 (редизајн нa nVidia, како директна конкуранција на 4870)
gtx275=4890

...

gtx470=~5850
gtx480=~5870 (nVidia е генерално побрза, ама има други фалинки)

????*=5970 :pos:
Ти си го протолкувал погрешно мојот пост. :)

Значи јас пишав како идат генерациите, која со која е вадена заедно. Знакот "=" не беше дека графичките се еднакви, туку дека генерациите се извадени еквивалентно.
За тоа дека ATI ги јаде во последните 4 генерации, знам, не се секирај.

Поентата ми беше дека GTX 4 серијата ќе треба да се мери со следната генерација од ATI, односно 6ххх серијата. А тек колку само губи во оваа генерација, према 5970 :)

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Ти си го протолкувал погрешно мојот пост. :)

Значи јас пишав како идат генерациите, која со која е вадена заедно. Знакот "=" не беше дека графичките се еднакви, туку дека генерациите се извадени еквивалентно.
За тоа дека ATI ги јаде во последните 4 генерации, знам, не се секирај.

Поентата ми беше дека GTX 4 серијата ќе треба да се мери со следната генерација од ATI, односно 6ххх серијата. А тек колку само губи во оваа генерација, према 5970 :)
Лол, многу брзам некад ... :)

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Иначе со постот освен Шо се трудев да посочам на негативните страни на ГТ480 и гт470 , се потрудив да посочам и на фактот дека како цело Eyefinity е далеку по практична и полезна технологиа од 3д ... Гледам дека многу се скока на темата 3д против ајфинити ... и ви напишав , 3д - то реална примена нема во моментов а нема да има уште 2 - 3 години сигурно . Кажете ми колку од вас имаат блу реј за да гледаат 3д филмови ( пошто колку шо знам само на блу реј ги има ) . Колку игри имаат вградена подршка за 3d vision и се дизајнирани за технологиата .

Од друга страна Ајфинити сега во моментов е технологиа шо заправо многу нуди а богме и многу дава . јас на пример порано терав две десктоп машини за да можам побрзо да работам ... Можам да кажам дека за 100 % ми беше поголема продуктивноста .
Сега во моментов имам Лап и десктоп на биро и работам паралелно на двете машинки .
Сметано дека сега со ајфинити таја функционалност можам да ја постигнам со една машина ... Сметајте си сами колку пари би заштедил , како потрошувачка на струја , како цена на компјутерите шо ги користам .....

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ма какви GTX4xxx нема што фанбој или не,картите се промашување.

1. Трошат премногу, и се само 5-15% побрзи од конкуренцијата(5870),додека пак 470 е 5% поспора од 5850.

2. Греаат премногу!! (од лично искуство) 2x 5870 Крајзис 3 саата, максимална температура со фен на 35% на двете карти 70c!! Дали знаете колку развија 2x480 на ист сетинг у Крајзис? 95с!!!

3.Единствената опција заради која што вредат картиве се СЛИ! и ништо друго, но за тоа ти треба премногу добро ладење(водено, или афтермаркет кулери) значи дополнителни 150/400 евра! Друго, ново напајање е а маст со картиве за сите што немаат 1000W а знаеме сите многу добро дека до пред некој месец све над 850w се рачунаше за оверкил, (дури и за сли/кросфајр) конфигурации. Наместо да намалат потрошувачка они зголемиа..Браво одличен напредок..На кратко без 1600 евра нема шанси да направиш ваква конфигурација т.е да функционира нормално!

Зборам само за ладење,напојувања и самите карти! не цело кукиште.

4.Сите знаеме дека Ати напрација голем напредок во квалитетот на приказ, (IQ) т.е го подобрија Аф алгоритамот и квалитетот на Антиалајзинг, Суперсемплингот се врати, како и новиот Адапптив Антиалајзинг! Како на ова одговорија Нвидиа?
Со намалување на квалитетот на Анисотропик филтерингот! со кратење на единиците за текстури на картите, кои сега имаат помалце него старата GT200b генерација ! ЛОЛ!

http://www.pcgameshardware.com/aid,743498/Geforce-GTX-480-and-GTX-470-reviewed-Fermi-performance-benchmarks/Reviews/?page=3

Споредете на сликите!

5. Кој нормален ќе купи GTX480 знаејќи ги сите овие факти (освем ако не е некој хардкор ентузијаст) ? Дури и они се под знае прашалник знаејчи дека они се палат на графика која у случајов е уназадена! Значи на кратко: Уназаден квалитет на приказ,огромна потрошувачка,превисоки температури,премала разлика у пеформанси 20% разлика у цена? No, TY Nvidia...

6. Осакатена верзија со помалце шејдери????

Е П И К Ф Е Ј Л !

П.С Ако сакате да читате добро,реално ривју со рил тајм гејмплеј не синтетички бенчмарци прочитајте го ривјуто за GTX470 и GTX480 на [H]ardForum!

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Стварно ме интересира што ќе прават со оверклок на новава 4хх серија или кога ќе треба да направат картичка со 2 чипа. Ќе треба да ставаат ладење на течен азот на нив :)

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@ all ... да не испадне лошо разберен постов кој го наведов погоре:

1* како стојат моменталниве цени никогаш не би купил gtx480
2* кога би морал да одберам помеѓу gtx480 и 5870 eyefinity6 би избрал gtx480 од проста причина што gtx480 е помоќна графичка картичка а е иста цена колку и 5870 Е6 (барем моментално)
3* кога веќе би дал 500 фунти (а не би дал :wink: барем не сега за сега) за графичка никако не би ја чувал со stock cooler.
4* да ја немам мојава Sapphire 5870 моментално во секој случај би зел 5850-ка или 2x5750 ^^ (зависно од цената која би можел да ја најдам за картичкиве), 5870 е тешко да се најде за добра цена, многу поскапе графичкава од кога излезе...
5* 470-ката е epic fail во поглед цена/перформанси
6* 5870 Е6 и gtx480 се со скоро иста цена т.е. ~20фунти +/-
7* кога би бирал помеѓу gtx480 и помеѓу 5870 (не Е6) секогаш би зел 5870 (освен ако не имам вишок пари за фрлање и не одам на SLI (scaling-от е феноменален) :P )
8* разликата во цена помеѓу 480ката и помеѓу 5870ката е голема а разликата во перфрманси мала, тоа ја прави во секој случај 5870ката подобар избор помеѓу овие две!
9* на обичната верзијa 5870 веќе може да се врзат 3 екрана
10* всушност секое HD5XXX јадро има можност за да поддржи 6 екрани

Cypress:

Juniper:

и сметам дека наското ќе излезат неколку поефтини модели доколку е дојдено до "продуктивност"(не gaming) на повеќе екрани, претпоставувам дека ќе има eyefinity модели кај 54XX(Cedar) или пак кај 5750/5770(Juniper) моделите т.е. 5450 eyefinity 6 така нешто. Доколку е дојдено до Gaming на 6 екрани сметам дека во секој случај ќе треба да се оди на crossX конфигурација... има доста добри наслови кои не се за одминување а се сомневам дека ќе може да се играат на таа резолуција со една 5870ка Е6.

Kajgana Shop

На врв Bottom