Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

noviot

Форевер Aлоун :(
Член од
19 април 2006
Мислења
446
Поени од реакции
170
Можеби T-Home се потрудил малку повеќе да недозволува торенти зошто му прави огромен трансфер под изговор доколку се дознае дека е против пиратерија...
А тогаш која им е поентата на нудење пакети со 50mbit/s и 600ГБ лимит ?!?..... :cautious:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Овие два дена неколку дечки што ги знам се пожалија на истиот проблем со торентите. Дека торентот им стои на 0% или дека симнува но брзината им оди до максимум 10 kB/s и паѓала на 1 до 2 кB/s. Сите имаат криптиран протокол, среден firewall и заедничко за сите нив е што користат интернет од T-Home. Така да може да е проблемот до провајдерот.
И кај мене овие неколку дена нитуеден торент од замунда неможе да почне да се симнува, цело време стои на 0%, додека од други страни (еве thepiratebay) не е проблем, и до 5-6 MBps идат торентите.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Јас немам никаде проблем со торенти единствено каде што нема сидери на постари торенти. На телекабел сум.

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Имам модем Linksys SPA2102 и рутер TP-Link TL-WR740N, кабелски интернет на blizoo и сега го поврзувам точно рутерот со компјутерот и модемот и се губи интернет и на pc. На лаптоп покажува дека има нет, не отвара страни никако, уклучува само skype. Што да правам сега за да има нет и wifi како што треба?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Имам модем Linksys SPA2102 и рутер TP-Link TL-WR740N, кабелски интернет на blizoo и сега го поврзувам точно рутерот со компјутерот и модемот и се губи интернет и на pc. На лаптоп покажува дека има нет, не отвара страни никако, уклучува само skype. Што да правам сега за да има нет и wifi како што треба?
Пријавен ти е серискиот број на рутерот во близу или на комјутерот? Ако ти е на компјутерот јави се и кажи дека си го сменил компјутерот и кажи го новиот сериски број од рутерот.

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Пријавен ти е серискиот број на рутерот во близу или на комјутерот? Ако ти е на компјутерот јави се и кажи дека си го сменил компјутерот и кажи го новиот сериски број од рутерот.
Каква врска би требало да има тоа? Дома истиот рутер го инсталирав и работеше како што треба, а и таму имам нет на blizoo, значи воопштп немаше потреба да се јавувам и да кажувам сериски броеви, работата беше инсталирај-вози. Сега па ич не сака.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Каква врска би требало да има тоа? Дома истиот рутер го инсталирав и работеше како што треба, а и таму имам нет на blizoo, значи воопштп немаше потреба да се јавувам и да кажувам сериски броеви, работата беше инсталирај-вози. Сега па ич не сака.
Незнам како ти работел на друго место, но близу има заштита со сериски броеви на уредите т.е mac adresi. Треба да го заведат бројот кај нив за да имаш интернет. Уредот после модемот се рачуна како прв и тој го пријавуваш.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Треба MAC адресата од модемот да ја имаат регистрирани тие од BLIZOO, а рутерот не мора, ама тој треба да ја клонира MAC адресата од модемот. Во спротивно ќе мора и MAC адресата на рутерот да е регистрирана во BLIZOO

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Дали е нормално за во стан од 67 квадрати, вајрлесот на другиот крај да го фаќам со 3 црти од 5?
Значи рутерот ми се наоѓа во детската соба (TP-Link WR740n) која е на другиот крај од станот, а јас се наоѓам на тераса која е на друг крај (спротивен, значи исток-запад) и фаќам само 3 црти....

Дали е тоа нормално, бидејќи кај комшијата што е 2 ката подолу фаќам 4 црти (ама наоѓајќи се на иста страна кај што е рутерот).

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Дали е нормално за во стан од 67 квадрати, вајрлесот на другиот крај да го фаќам со 3 црти од 5?
Значи рутерот ми се наоѓа во детската соба (TP-Link WR740n) која е на другиот крај од станот, а јас се наоѓам на тераса која е на друг крај (спротивен, значи исток-запад) и фаќам само 3 црти....

Дали е тоа нормално, бидејќи кај комшијата што е 2 ката подолу фаќам 4 црти (ама наоѓајќи се на иста страна кај што е рутерот).
Може, ако рутерот е послаб и зависи низ колку ѕидови и уреди поминува, ама јачината на сигналот обично не прави никаква разлика на брзината на интернетот. Со колку Mbps ти фаќа?

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Yahoo Проблем. Помош !!!

Ми стига спам од Gruper.pl по 10 меилови на ден, иако ги маркирам сите како спам, со денови и месеци, сеуште ми пристигаат во Инбокс, како да ги откачам? На полски е сајтот, нешто како њуслетер, иако побарав ансабскрајб , нема никаков одговор, дури зачестија со спамот....

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Yahoo Проблем. Помош !!!

Ми стига спам од Gruper.pl по 10 меилови на ден, иако ги маркирам сите како спам, со денови и месеци, сеуште ми пристигаат во Инбокс, како да ги откачам? На полски е сајтот, нешто како њуслетер, иако побарав ансабскрајб , нема никаков одговор, дури зачестија со спамот....
Десен клик на меилот - Filter emails like this и намести си да одат директ во канта или кај сакаш.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Може, ако рутерот е послаб и зависи низ колку ѕидови и уреди поминува, ама јачината на сигналот обично не прави никаква разлика на брзината на интернетот. Со колку Mbps ти фаќа?
Нема промена на брзината...Исто е ко да си до него, само пингот е далеку повисок (до него или 5м од него со 1 ѕид е 5-10мс) а вака е преку 50

Член од
24 септември 2011
Мислења
62
Поени од реакции
17
Нема промена на брзината...Исто е ко да си до него, само пингот е далеку повисок (до него или 5м од него со 1 ѕид е 5-10мс) а вака е преку 50
На поголемо растојание каде што сигналот e некој 10 до 15 % пингот може да оди и преку 150 ms и може да влијае на брзината. А може да се случи и често да се дисконектира интернетот.

Kajgana Shop

На врв Bottom