Квиз за Бугарите, прашања и одговори!

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Пак се обидуваш да лажеш. Ме нема со месеци оти што и да напишам ми се брише. Нема тема каде да успеел некој да докаже противното на тоа што го тврдам јас. Сега сум решен да се правам на мазохиста и да ви ги рушам пропагандите до крај.
- Обиди се уште еднаш мене да ме обвиниш дека лажам и ќе одлеташ засекогаш од тука.
- Те нема со месеци за да се подзаборави резилот од шамарањето што си го добивал од мене и од дугите тука, за после пак да се вратиш и да продолжиш со истите небулозни глупости.
- Само еден мал пример, за да те видат сите "на дело" што мустра си и како си завршил:

Мемоарите на францускиот барон Франсоа Де Тот од 1786 година

Не е голема тема, само 4 страни има и секој може да види кој што и како докажал во неа. ;)

Kasnakoski напиша:
По темата - Ако се радуваш на тоа што Бугарите пишувале за Александар, можам да ти помогнам со барем 40-50 статии.

На секаде ја размавнувате првата реченица, ама секогаш ја пропуштате втората.
:pos::pos::pos:

1. Какви се тие "Бугари" што ги слават Филип и Александар како свои т.е. МАКЕДОНСКИ..?
2. Нели "антиквизацијата" ја започнал Груевски пред неколку години и ние Македонците не сме имале ништо со Филип и Александар коишто биле...
...што ли биле тие...?
... еми исто што и ние = МАКЕДОНЦИ

Што се сега овие работи, тууу значи да не се можело на раат да се биде од овие "антиквизатори"... :rolleyes:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
1. Александар и Филип биле земјаци на Бугарите од Македонија, па тие си ги почитувале.

Ете неколку примери.

Од "Илјустрација Илинден"

Од книгата "Македонија и б'лгарското племе. От' Александра Великиј. до днес'"

Имам уште 50-60 примери.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ченто, заборави го царот Самуил и него да пишеш античен Македонец или он е Татарин?!
Не бе spas72, Цар Самоил не бил турко-татарин како вашите ханови Аспарух, Омуртаг и другите.

Повикот на врховистот Анастас Јанков не го виде, или се правиш наудрен?
Еве ти го пак:

1. За барон Тот ми беа избришани важните постови и заради тоа се повлеков. Немав намера да си играм на игрички Каснакоски пиши - Ченто бриши. Ако сакаш можам пак да пробам да видиме дали ќе успееш да се спротивставиш со аргументи или како обично ќе бришеш.
- Јас сум тука модератор од пред недела дена. Предходно, ниту сум бришел, ниту сум можел да бришам.
- Избришаните постови на таа тема ОТКАКО те раскринкав и докажав дека си обичен лажго и трол ти беа полни со благодарности и фалби за тоа дека сум ти покажал нова библиотека и сл. Затоа џабе се глупираш.
Тука завршува овој муабет, ако имаш нешто лично има ПП за тоа.

Kasnakoski напиша:
2. Александар и Филип биле земјаци на Бугарите од Македонија, па тие си ги почитувале.
:facepalm:

Не бе, НЕМАЛО никакви "Бугари" во тоа време.
Македонци тогаш = МАКЕДОНЦИ денес.

Токму примерите што ги даваш ти ја рушат во корен ефтината пропаганда и лепењето на "фалшливата монета" т.е. туѓото неприродно име на Македонците.

Еве да видиш како ова што го покажа, а е напишано и објавено уште во 1860 г.

...во целост се совпаѓа со ова, напишано и објавено во 1991 г. ама се однесува на 1968 г.
Читај:

ИЗВОР

Превод:
"Во 1968 година јас со жена ми возев кон Грција, низ Југославија. После ужасите на 'автопатот' помеѓу Загреб и Белград, ние конечно стигнавме до величествената планинска земја, особено јужно од Скопје, и иако бевме сеуште далеку од модерна Грција, се сеќавам дека дојде еден момент кога наеднаш помислив дека сме веќе во југословенската Македонија. Оваа мисла кај некој што одамна е запознаен со малиот обем на античките државички на јужна и централна Грција, беше живописно потсетување за големината на античка Македонија во споредба со нив.

На патот, сеуште далеку на север од грчката граница, паркиравме на едно место за одмор, и кратко потоа на истото место застана и еден камион. Неговиот возач излезе од камионот држејќи голема лубеница, ни пријде и ни побара нож. Јас му дадов нож и тој ја пресече лубеницата и ни даде една од половините. Дури откако возачот се врати назад кон неговата кабина сфативме дека тој е најголемиот човек што сме го виделе откако ја напуштивме Англија. И повторно се сеќавам дека помислив--со потсетување на 5 и пол метарските македонски копја, без двоумење--дека ако оваа величина била типична за Александровите Македонци, не е ни чудо дека тие ги преплашиле Грците и стигнале дури до Индија."

:rolleyes:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Опомена до сите да се држат до темата и да не се расплеткуваат неповрзани дискусии.

Ченто,
овде ние нема што да се објаснуваме, не наседнувај на обидите за дефокусирање на темата.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
не Бугарите се татари a Татарi се Бугари
Ашколсун бре ќерата, ете конечно да разберете кај ви се ВИСТИНСКИТЕ браќа и роднини.
Ајде аирлија, имало надеж и за вас!

Ај сега да си организирате едно свиждање и да дознаете со кого сте с'штија народ. ;)
Ако имате некој проблем еве ние од Кајгана ќе ви собереме доброволен прилог, море и ужината за по пат ќе ви ја платиме.
Слушнете си колку хубаво ви пеат и ве викаат да си појдете на аџилак браќата и сестрите од Татарстан и Чувашија.

E

emission

Гостин
Едно прашање за соседите. Вашите луѓе добро знаеле кои биле Македонците и кој бил Александар. Прашањето е зошто сега откако интензивно ви се врши пропаганда ги менувате ставовите и навредувате ако некој ви ја кажува вистината која сте ја знаеле додека не почнале да ви перат мозоците?

Исто така знаеле дека немате ништо општо со тие што денес се обидувате да докажете дека имате некаква врска.

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
1. За тоа дека античките македонци не биле гр'цко племе се сагласувам. Тоа се прифака и от доста бугарски историци. Лично според мен античките македонци во етническо и езиково отношение са близко родсвени со траките, гетите и фригите. Хеленскоит език се е користел като служебен административен и то само от елитот.

2. Тоа е едно много остарела теориja. По времето на Венелин на мода е бил панславизмот, а за народите во Азиja и техниот произход се е знаело много малко. Панславизмот както и други краjни идеологии като пантjркизмот са псевдонаучни. Тоа не е историja, тоа са политически и имперски доктрини. Самата Русиja е империja, дори Киевска Рус е составена от различни племена - словени, сармати, варjaги, алани, след териториалната експанзиja на север и много угро - фини влизат во состава на руската народност. Во ранното средновековие Московска област е била населена со предимно угро - фински племена като мордовците. Венелин като панславист иска да докаже че русите са чисти словени, както че чисти словени са и тие во Източна Европа и на Балканите. Но тоа не се прифака денес дори и от самите руски историци !

Во последните десетилетиja се доказа че тие народи кои доагат во Европа от Азиja во периода от 2 в. пр. Хр. до 11 в. сл. Хр. не са ни турко - монголи, ни угро - фини ( с изклjучение на хунскиот соjуз на Атила во коjто влизат наj - вероватно омешаните племена на монголоидните xiongnu и угро - фини ), а народи от белата индоевропска раса.

Член од
27 декември 2011
Мислења
10
Поени од реакции
8
Едно прашање до нашите источни комшии-Колку Периодични изданија(весници,списанија,зборници) се испечатени од македонската емиграција во Бугарија од 1931-1938 година.Легални кои биле дозволени од бугарските власти и илегални?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Не ја разбирам целта на проектот? - :eek:

Проект'т „Мојата историја, твојата историја – пот'рсете истината!”

Ако от малки се приучат децата да т'рсјат истината, а не да гледа само себе си, свет'т ште б'де по-справедлив и не толкова наранјавашт.

http://www.smolyandnes.com/uchenitsi-ot-skopie-gostuvaha-na-mladezhkiya-pravoslaven-tsentar-chisti-sartsa

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
не ја разбирам целта на проектот -:eek:
Проект'т „Мојата историја, твојата историја – пот'рсете истината!”
Ако от малки се приучат децата да т'рсјат истината, а не да гледа само себе си, свет'т ште б'де по-справедлив и не толкова наранјавашт.

http://www.smolyandnes.com/uchenitsi-ot-skopie-gostuvaha-na-mladezhkiya-pravoslaven-tsentar-chisti-sartsa
Тамо е напишано:
Заложената идеја в проекта е децата да се опитат да разберат какво е влијанието на медиите в'рху с'временното обштество и могат ли да се доверјават 100 процента на тјах.
Вакви проекти има многу, па даже има ком ЕУ,коja ги финансира и целта е да срушат рампите во менталниот склоп на младите, да опознаат други млади на слична возраст и да соработуват заедно.
Малце поразлични проети прави фондациja "Бугарска памет" например. Таа работи предимно со млади бугари зад граница,во тоа число и млади от РМ.
http://www.bgmf.eu
Проекти има и ком министерството за образование за диаспората исто и нивната обука во около 200 школи зад граница.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.620
Поени од реакции
715
Едно прашање до нашите источни комшии-Колку Периодични изданија(весници,списанија,зборници) се испечатени од македонската емиграција во Бугарија од 1931-1938 година.Легални кои биле дозволени од бугарските власти и илегални?
https://bg.wikipedia.org/wiki/Категорија:Периодични_изданија,_св'рзани_с_Македонскија_в'прос

Член од
27 декември 2011
Мислења
10
Поени од реакции
8
Јас го поставив прашањето за изданијата,весниците,списанијата,зборниците и тн,кои биле издадени од македонската емиграција во Софија од периодот 1931-1938,што легални и што илегални,а потоа забранети од тогашниот режим или власт. Добив одговор во форма на линк во,,Уикипедија,,. Благодарам и за тоа.

Сега јас ќе ви дадам одговор,за овие печатења,кои не се печателе само во Софија и во Бугарија.

Под.1) МАКЕДОНСКИ СТУДЕНТСКИ ЛИСТ(Софија,4.12.1931-1.6.1932)-после забранет од надлежните власти.
Под.2) МАКЕДОНСКА СТУДЕНТСКА ТРИБУНА(Софија 6.1932-5.4.1933).
Под 3) МАКЕДОНСКА МЛАДЕЖ(Софија 10.9.1933-6.5.1934).
Под 4) МАКЕДОНСКО ЗНАМЕ.(Софија,14.6.1932-1.7.1934)овој весник излезе до 31 број и беше еден од најзначајните и прогресивните весници на македонската емиграција кој потоа го забранија властите.
Под 5) МАКЕДОНСКО ЕДИНСТВО.(Варна,6.1-30.4.1932.)
Под 6) ЈУБИЛЕЕН ВЕСТНИК-ИЛИНДЕН.(ВАРНА,3.8.1933)
Под.7) МАКЕДОНСКА ПРАВДА.(СОФИЈА,3.9.1933-3.9.1934).
Под 8) РОДЕН КРАЈ(Софија,1.1.1933)
Под.9). ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.(ВАРНА,август 1932-септември 1933.)
Под.10) ГОЦЕВ ЛИСТ (Софија,мај 1933-мај 1935,мај 1936 и 1937).
Под.11) МАКЕДОНСКИ ВЕСТИ,Седмично списание за историја,наука и литература,(Софија,24.1.1935-16.9.1936.)Редактор,А.Динев,членови К.Веселинов,,М.Сматракалев и В.Ивановски.Како списание излегувало до број 53,а потоа се печати како весник-,,Седмичник за историја,литература и обшественост,,.но публикацијата е забранета по бројот 74.Тоа е најзначајната периодична публикација на македонците во овој период што продре најшироко сред масите во Пиринскиот дел на Македонија и сред многубројната македонска емиграција во Бугарија,во Европа и зад Океанот,пласирајки богати податоци од областа на националната историја и култура на Македонија и афирмирајќи ги автентичните погледи за националниот идентитет на Македонскиот народ.Има и други легални и илегални-(РЕВОЛУЦИЈА,ОБЕДИНИСТ,НОЖОТ и др.) од илегалните да не ги набројувам сите сега,во кои јасно се истакнува дека Емиграцијата која е пребегена во Бугарија за време на Турско, по Балканските и Првата Светска војна јасно укажува дека се бори за самостојна или Автономна држава Македонија.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ме интересира зошто постои дистинкција меѓу славјаните и меѓу бугарите? Секаде можеме да прочитаме комбинаторика од типот „славјано-блгарска“...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ме интересира зошто постои дистинкција меѓу славјаните и меѓу бугарите? Секаде можеме да прочитаме комбинаторика од типот „славјано-блгарска“...
Тоа е отражение от начинот на создаване на бугарската држава,прво политически,а во последствие културен и етнически синтез.

Kajgana Shop

На врв Bottom