Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
ovoj deckoto tvrdi deka isus e i bog i bozji sin neznam koj gi uci vaka!
pogledneto go videoto se slucilo vo germanija od konvertirani od hrsitjanstvo vo islamot.
На истово наседна и Чорбаџија пред малку кога напиша дека Господ се жртвувал и умрел за човечките гревови. Е тоа е нивното верување.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Зошто едноставно не собереш храброст и не го дадеш Библискиот фрагмент за овој настан , наместо празниве филозофии погоре?
Во ред. Еве го извадокот во кој се спомнуваат тројцата мажи кои Авраам ги нарекува Господ и му се поклонува. Гледа тројца, а на еден се повикува.

Прва книга Мојсева (Битие).
1 Потоа му се јави Господ кај дабот Мамре кога седеше пред вратата од шаторот свој, на пладнина.
2 Откако ги *крена очите свои, виде Тројца мажи како стојат спроти него. Откако ги виде, им притрча во пресрет пред вратата на шаторот свој, и им се поклони доземи.
3 И рече: "Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!
4 Ќе Ви донесам малку вода: измијте ги нозете, па одморете се малку под ова дрво!
5 И ќе Ви изнесам малку леб за да се поткрепите штом веќе навративте кај слугата Ваш, па тогаш продолжете го својот пат." Тие рекоа: "Направи, како што рече!"
6 И Авраам отрча во шаторот кај Са'ра, и и рече: "Замеси брзо три мерки чисто брашно и испечи погачи!"
7 Па отрча кај говедата и фати теле младо и угоено, и му го даде на момокот, и тој побрза да го зготви.
8 Па потоа изнесе масло и млеко и телето, што беше зготвено, и им принесе; и тие јадоа, а тој самиот стоеше пред нив под дрвото.
9 Тогаш тие го прашаа: "Каде е Са'ра, жената твоја?" А тој одговори: "Ене ја во шаторон."
10 Еден, пак, од нив му рече: "Догодина во ова време, враќајќи се, Јас, пак ќе *дојдам кај тебе, и Са'ра, жената твоја ќе има син." А Са'ра слушаше на вратата од шаторот, зад него.
11 Авраам и Са'ра беа стари и возрасни, и кај Са'ра беше престанало редовното кај жените.
12 Затоа Са'ра се *насмеа во себе, велејќи: "Бидејќи сум остарела, сега ли ќе ни дојде радоста? А и +господарот ми е стар."
13 Тогаш му рече Господ на Авраама: "Зошто се насмеа Са'ра во себе, велејќи - Вистина ли е дека ќе родам кога сум остарена? -
14 *Има ли нешто неможно за Господа? Догодина во ова време Јас пак ќе дојдам при тебе, и Са'ра ќе има син."
15 Но Са'ра не призна и рече: "Не се насмеав," бидејќи се беше уплашила. А Он рече: "Не, ами ти се насмеа."

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Зошто едноставно не собереш храброст и не го дадеш Библискиот фрагмент за овој настан , наместо празниве филозофии погоре?
nicole_l, дај му го фрагментот оти муслиманиве поима немаат што им зборуваш. Никој од нив нема прочитано ни Б од Библијата. Се што знаат за Библијата се некои искасапени цитати, извадени надвор од контекст и ставени во исламистички пропагандни брошурчиња обиколени со муслимански коментари.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Повикај го Чорбаџијата кој вели дека ние муслиманите парцијално и сецкано ја цитираме Библијата и продолжете со читање на битието од оној момент каде што ти застана (свесно и смислено) и видете дека станува збор за ангели а не за некакво си тројство. Ах пусти ваши желби неоставрени. :)

.
Кога ќе дојдеме до Аврам, како киша око Крагуевца.

Вака... јас не ја спомнав случката со Лот и неговата фамилија. Ти ја прошири темата. Мало по мало со цитатите ќе стигнеме до Апокалипсата. Ми ги побара цитатите на средбата со Авраам и тројцата „ангели“ кои ги нарекува Господи. Јас ти ги посочив. Не зборевме за Лот и Содом и Гомор.
Убаво те прашав- Зошто Авраам им се поклонува на Божји ангели, а потоа им се обраќа со Господ. Не ја отсеков случката. Напротив целата ја ставив. Тоа со Лот е друга приказна. Од Лот каде ќе ме насочиш, на мухамедовите жени? Мислам навистина нема смисла заобиколувањето и ескивирањето. Од прееска зборам за Авраам и прашувам за Авраам и искучиво за Авраам. Зошто тројца ангели ги нарекува Господи?

Тројцата мажи јадат и знаат дека Сара во шаторот во себеси се насмеала. Ангелите како прво не се телесни созданија за да јадат, а како второ не се сезнајни па да знаат дека Сара во себе се насмеала во шаторот додека била.

И секако дека свесно и смислено застанав до таму. Да не очекуваше цела Бибија да ти ја постирам со copy/paste. Тоа што го побара, ти го посочив.

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Isus bil secen (obrezan), Isus se molel kako muslimanite, Isus ne jadel svinsko ne pijel alkohol, Isus ne se krstel, Isus nikad ne rekol deka e bog nitu pak deka e sin bozji...
ISUS NEMAL APSOLUTNO NIKAKVA VRSKA SO HRSTIJANSTVOTO.
МАРКО12;29 Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле "", - Господ(Eloha/Allah), нашиот Бог - е единствен Господ.
ajde pozdrav.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Isus bil secen (obrezan), Isus se molel kako muslimanite, Isus ne jadel svinsko ne pijel alkohol, Isus ne se krstel, Isus nikad ne rekol deka e bog nitu pak deka e sin bozji...
МАРКО12;29 Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле "", - Господ(Eloha/Allah), нашиот Бог - е единствен Господ.
ajde pozdrav.
WTF - Мора Исус да бил муслиман:pos:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А од каде ти се овие интересни информации за овој „исламски Исус“?

ajde pozdrav.
Исус ја цитира оваа заповед од втората Мојсеева книга (Второзаконие 6:4, Библијата) Таму на местото на „Господ“ не стои Елоах, а најмалку па Алах, туку ЈХВХ = Јахве, Јехова.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Па да. Концептот на христијнството е создаден по смртта на Исус. Крстот дури неколку века на самиот почеток не бил во употреба. Сепак, твојот коментар не е на место, да не речам е глупав. Исус само го ширел учењето и како што стои во Библијата волјата на Господ. Тоа што подоцна е израснато во христијанство е збир на неговите учења.

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
А од каде ти се овие интересни информации за овој „исламски Исус“?

Исус ја цитира оваа заповед од втората Мојсеева книга (Второзаконие 6:4, Библијата) Таму на местото на „Господ“ не стои Елоах, а најмалку па Алах, туку ЈХВХ = Јахве, Јехова.
ne ne od biblata mi se.
eve dokaz deka se molel kako muslimanite
МАТЕЈ 26;39 И отиде малку потаму и падна co Своето лице и се помоли...
Jehovae istiot Allah.
pozdrav.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Прашање за Муслиманите, ама е за Библијата, затоа тука.
Алах ветува дека ќе го чува Куранот од измени, зошто не ја чувал и Библијата?
Алах, односно Хубал, не ветил ништо:P

Мухамед го ветил тоа, откако ја препишал и испревртил Библијата.

Куранот е човечко дело, лош плагијат на лоша копија (Библијата) на истотака лошиот оригинал (Тората).

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
ne ne od biblata mi se.
Jehovae istiot Allah.
pozdrav.
Падна со лице, не падна со цело тело... Значи може наведнал глава а не чучнал целосно. Оф леле...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
ne ne od biblata mi se.
Е ај баш да видиме...

Isus bil secen (obrezan),
Обрезанието не го измислија муслиманите. Евреите се обрезувале илјадници години пред појавата на Исламот. Исус бил евреин по тело, отелотворен преку блажената Марија - која била еврејка.

Isus se molel kako muslimanite,
Исус во молитвите му се обраќал на Јехова со зборот „Татко“ (на арамејски Аба).
Дали вие муслиманите кога му се молите на Алах го нарекувате Татко? Дали некои од тие 99 имиња на Алах е „Татко“?

А каде пишува дека извршил абдес пред да се моли? Каде пишува дека се завртел кон Мека? Каде пишува дека цитирал арапски молитви?
Погледни што вели продолжението на стихот што си го искасапил:
„и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!” “
Читаш како Исус му се обраќа на Својот Татко? Дали и Мухамед му се обраќал на Бог со „Татко“? Дали вие муслиманите му се обраќате на Бог со Татко?

И голема работа што од десетиците Исусови молитви запишани во Библијата, на едно место Исус се помолил и со поклонување на главата до земјата. Ја можам да ти цитирам десетина други примери каде што Исус не се помолил во таква физичка положба. И сега тоа треба да го земеме како правило?

Еве на пример едно место каде што Исус се помолил со подигната глава:
„Тогаш го поместија каменот, а Исус ги подигна очите нагоре и рече: „Татко, Ти благодарам, што Ме послуша.“ (Јован 11:41, Библијата)

Isus ne jadel svinsko ne pijel alkohol,
А што пиеле Исус и апостолите на последната вечера (причест)? Сокче или вино?
Еве што вели Исус на едно место:
„Зашто дојде Јован, кој ниту јаде, ниту пие, а тие велат: „Има демон!” Дојде Синот Човечки (Исус), кој јаде и пие, па велат: „Еве, човек лаком и пијаница, пријател на цариници и на грешници! “ (Матеј 11:18-19, Библијата)

Тука Исус сигурно не мислел на пиење сокчиња, туку на алкохот - поточно вино.

„Тогаш Исус дојде од Галилеја до Јордан при Јована, за да се крсти од него.“ (Матеј 3:13, Библијата)
„И во тоа време, Исус дојде од Назарет во Галилеја, и Јован Го крсти во Јордан.“ (Марко 1:9, Библијата)
„Кога се крсти сиот народ - се крсти и Исус и кога се молеше - небото се отвори,“ (Лука 3:21, Библијата)

Isus nikad ne rekol deka e bog
„Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде.“ (Јован 20:8, Библијата)

Да не се сметал Исус Себе си за Бог, ќе му речел на Тома: „Што зборуваш Тома? Јас не сум Бог! Престани да богохули, покај се за ова богохулство и сл.“ Но Исус му рекол: Поверува, зашто Ме виде!

nitu pak deka e sin bozji...
„зошто вие Му велите дека хули на Бога Оној, Кого Таткото Го посвети и Го испрати во светот, - зашто реков: ‘Јас Сум Божји Син?’ “ (Исус Христос, ев. Јован 10:36, Библијата)

ne ne od biblata mi se.
Велиш а? :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
.........................

Семокниот Господар, има испратено повеке објави и пратеници на оваа земја, сите испратени пратеници од Аллах с.в.а пред Мухаммед с.а.в.с беа испратени за одреден народ а објавите објавени преку нив, само за одреден временски период, .....................
А зошто семоќниот господар нема испратено свој пратеник кај: кинезите, јапонците, корејците, индијците ... тие бар се имале накотено ко глувци, па зошто нема емисари во Северна и Јужна Америка, не испратил ни еден во Северна Европа, Руските степи и тајги... туку се што испраќал, праќал негде таму во пустињата каде што имало само една шака јада и беда од народ?
... чуден е тој „семоќниот“ ни трага ни глас од него баш таму кај што била најголемата концентрација на човечката популација, ни трага ни глас во прекуокеанските континенти.. стварно чудно е...
..ова се некој емисари се јавувале само во пустињи... а таму Сонцето гадно пече!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom