Графички карти

V

VeniVidiVici

Гостин
Доста солидна графичка за лаптоп,треба да ги пушта поновиве игрици барем на медиум сетинзи :smir:
Па тоа и гледав и ко шо разбрав во МК таа е најдобрата графичка во лаптоп, а во светот ГТ 260м ако збориме за nVidia, и ми врши работа топ, но сакав да се изладам малце со некоја од поновите игри па затоа прашувам. Фала на одговорот.:smir:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Во петокот земав лаптоп од АМЦ - Ацер - 8735G 18.4" со графичка GeForce GT 240M 1GB DDR 3. Што мислите за оваа графичка? Што со најновите игри со високи побарувања, да не ги иснталирам за џабе.Рам имам доста 4GB DDR3, но процесорот не е како што треба - T6600 Core 2 Duo на 2.2Ghz.
Немој толку многу да се мачиш (инсталирање игри со 2-3 пати NEXT).

И зашто не е како што треба процесорот?

V

VeniVidiVici

Гостин
Немој толку многу да се мачиш (инсталирање игри со 2-3 пати NEXT).

И зашто не е како што треба процесорот?
Не е маката за инсталирање туку повеќе за нивно даунлоадирање, да не трошам интернет за џабе зашто ограничен ми е, затоа највеќе прашувам. А за процесорот ок е, но за игри дека не сум запознаен со побарувањата на најновите игри затоа, а и дека од овој процесор има многу подобри на пазарот.:smir:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Не е маката за инсталирање туку повеќе за нивно даунлоадирање, да не трошам интернет за џабе зашто ограничен ми е, затоа највеќе прашувам. А за процесорот ок е, но за игри дека не сум запознаен со побарувањата на најновите игри затоа, а и дека од овој процесор има многу подобри на пазарот.:smir:
Ако има подобри процесори, не значи дека овој не го бива.

Добра е за игри графичката.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Моментално имам:
EN8800GT TOP 512 MB.

Повеќе информации тука.

Денес ми стига новата графичка.
Sapphire ATI PCX HD 4890 1GB GDDR5 HDMI/DVI

Повеќе информации тука.

Што мислите? Коментар? =)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
А колку пари е 4890?
ја имам 4670 па да си ја сменам...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Моментално имам:
EN8800GT TOP 512 MB.

Повеќе информации тука.

Денес ми стига новата графичка.
Sapphire ATI PCX HD 4890 1GB GDDR5 HDMI/DVI

Повеќе информации тука.

Што мислите? Коментар? =)
Мислиме дека се сјеба.

Си фрлил пари на стара генерација, а да бидеме реални, која игра ти сецкала на 8800GT?

Crysis само? :)

Да почекаше, па да фрлеше кеш на HD58xx серијата, бар Dx11 и SM 4.0 да видеше.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Мислиме дека се сјеба.

Си фрлил пари на стара генерација, а да бидеме реални, која игра ти сецкала на 8800GT?

Crysis само? :)

Да почекаше, па да фрлеше кеш на HD58xx серијата, бар Dx11 и SM 4.0 да видеше.
Ќе види огромно подобрување во поглед на перформанси али ќе нема DX11.

Сепак се зависи од тоа што му треба лично на него и кои игри ги игра или пак планира да игра у иднина. Најголемата загуба би била теселацијата која допринесува многу во поглед на визуелен квалитет (3D ефекти) и е најголемата придобивка од DX11. За парите околу 10000 подобра карта од 4890 нема, 5770 е исто добар избор има подршка за DX11 но е околу 20% поспора од 4890 и нема да биде вистински апгрејд од 8800GT. Друга опција би му била 5850 за некои 3 до 4000 денари повеќе. Сепак за таа цена таа карта е одлична и спроед мене за просечен купувач "casual" gamer картата е добар избор. Друга работа е тоа на колкав монитор игра 22-24?

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Не ми даваа повеќе пари од дома. Сепак мислам ова ќе биде голем упдејт и ќе се примети големо заврзување и подобрување од игри, па до се останато. Мислам дека пак не е лошо потег.. .:D

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
А што ти се другите спецификации друже?

Бидејќи еве јас со Q6600 и 5 GB DDR2 во комбо со HD3850 256 MB (пази 256!!!), освен Crysis, ниедна друга не смее да сецка. Dirt 2 ја возам на high при 1650. Привремени сецкања ради VRam пијам, али ништо посебно.

Која игра ти сецкала со таа графичка, живо ме интересира. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Не ми даваа повеќе пари од дома. Сепак мислам ова ќе биде голем упдејт и ќе се примети големо заврзување и подобрување од игри, па до се останато. Мислам дека пак не е лошо потег.. .:D
За тоа ич да немаш гајле, игрите ќе ти идат многу помазно (ќе летаат) и ќе можеш да ставиш и антиалејзинг или да играш на максимален сетинг.

Под овие услови 8800GT претпоставувам дека се гушела.
Напиши каква конфигурација имаш? и колкав монитор.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Ај и тука да пишам .. да не би да не видите на берзата ...

Иам за давање ATI PCX HD 4870 X2 2GB GDDR5 Sapphire . Два месеци стара уште е под гаранциа , два месеци е користена ( Порадо би рекол не користена пошто дечкото кај шо беше клаена оргинално макс WoW од игри знај . ) Сосе кутија сосе гаранциа ... Едвам користена стварно . Ако сака некој нека пиши ПП .

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
@ Мац:

Crysis сецка на максимални сетинзи без anti-aliasing. Сепак сецкањето е минимално што значи сепак може да се игра. Со поставувањето на 2x или 4x anti-aliasing невидено сецка.

Останативе понови игрици може одвреме-навреме да сецне, но сепак тоа не е ништо посебно.

@ Psy:

Точно. При тоа т.е. при anti-aliasing, а и без има гушење.

Еве ја мојата конфигурација:

CPU: Intel Core 2 Quad 8 mb 2.4 GHz
RAM: 4 Gb DDR II RAM KingSton 800 Mhz Dual Channel
MB: Gigabyte P35 DS4
HDD: 500 GB HDD Western Digital & 500 GB Hitachi Deskstar.
VGA: Asus EN8800GT DDR3 TOP 10 % Faster - Overclocked.
Display: LG L222WS 22" 5 Ms Respone Time
PSU: GlacialTech/Power Real Power 550 W.

Наместо VGA ќе биде ати-то. За едно 1-2 часа ќе ми ја донесат на врата. :D

---

Како и да е при нормална работа, мсн & firefox, оваа графичка шо ја иам температурата и е 80 степени. При играње, достигнува температури и до 110 степени. Што значи и грее малку повеќе од шо треба... :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
@ Мац:

Crysis сецка на максимални сетинзи без anti-aliasing. Сепак сецкањето е минимално што значи сепак може да се игра. Со поставувањето на 2x или 4x anti-aliasing невидено сецка.

Останативе понови игрици може одвреме-навреме да сецне, но сепак тоа не е ништо посебно.

@ Psy:

Точно. При тоа т.е. при anti-aliasing, а и без има гушење.

Еве ја мојата конфигурација:

CPU: Intel Core 2 Quad 8 mb 2.4 GHz
RAM: 4 Gb DDR II RAM KingSton 800 Mhz Dual Channel
MB: Gigabyte P35 DS4
HDD: 500 GB HDD Western Digital & 500 GB Hitachi Deskstar.
VGA: Asus EN8800GT DDR3 TOP 10 % Faster - Overclocked.
Display: LG L222WS 22" 5 Ms Respone Time
PSU: GlacialTech/Power Real Power 550 W.

Наместо VGA ќе биде ати-то. За едно 1-2 часа ќе ми ја донесат на врата. :D

---

Како и да е при нормална работа, мсн & firefox, оваа графичка шо ја иам температурата и е 80 степени. При играње, достигнува температури и до 110 степени. Што значи и грее малку повеќе од шо треба... :)
Ова значи дека не е зачистена, куќиштето не ти е исчистено, немаш вентилација убава и на лоша местоположба ти е (нема провев на воздух, блиску до греење....) 1000%

Не е до графичката, јас ја имав истата.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Куќиштето го чистам секоја недела. Барем тоа немој... :D Куќиштето има два отвори за графичката и еден за кулерот од CPU-то.

Иначе собата ми е топла доволно за мене да не ми биде ладно. Не е многу блиску до греалката што ми е поставена на ѕид..

Kajgana Shop

На врв Bottom