Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Обавезно уште 4GB рам, и Blue WD хард диск (или од Seagate/Hitachi некој) никако Green како примарен.
Во право си греен беше оној со променливи обртаи или така нешто за као демек да штеди енергија, а губи на перформанси. Не видов дека тој сум го ставил. Иначе 4GB сеа за сега мислам доволно е. Еве јас го возам мојот лаптоп со кодови во Matlab (компјутери со 2 гига неможат да го обработат цел програм зашто остануваат без меморија), Catia, Patran итн. и нема гајле не сум останал без неа уште. За игри уште помалце. Може сум грешка не играм се на ултра во секој случај ама тоа си е моето искуство. Mада уопште не е сакпо да додаде уште 4

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
Дај препорачајте некој добар кулер за лап топ до 17 инчи, да има и за подесување на висина повеќе нивоа?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Дали има голема разлика во перформанси или се работи за нијансикои нема којзнае како да се приметат
кај процесорите
АМД FM1 A8 X4 на 3.06 GHz vs Интел i5 2320 на 3.0 GHz (сместен на Гигабитова плоча MB H61M-S1 LGA1155)

и кај графичките
ATI HD7770 OC (ова OC мислам дека е подобрена верзија на HD7770) 1ГБ ддр5 vs Nvidia GTX550Ti (titanium) 1ГБ ддр5

И дали избор на една од овие графички во спрега со Интел i5 2310 или 2320 е доволно за Battlefield на high/ultra. Другите (поскапите) процесори и графички се премногу солени за да ги земам предвид. GTX550Ti ја гледав на gameplay на Battlefield 3 на ултра, ми делуваше солидна...исто и HD7770.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Дали има голема разлика во перформанси или се работи за нијансикои нема којзнае како да се приметат
кај процесорите
АМД FM1 A8 X4 на 3.06 GHz vs Интел i5 2320 на 3.0 GHz (сместен на Гигабитова плоча MB H61M-S1 LGA1155)

и кај графичките
ATI HD7770 OC (ова OC мислам дека е подобрена верзија на HD7770) 1ГБ ддр5 vs Nvidia GTX550Ti (titanium) 1ГБ ддр5

И дали избор на една од овие графички во спрега со Интел i5 2310 или 2320 е доволно за Battlefield на high/ultra. Другите (поскапите) процесори и графички се премногу солени за да ги земам предвид. GTX550Ti ја гледав на gameplay на Battlefield 3 на ултра, ми делуваше солидна...исто и HD7770.
1. Да разликата е голема - огоромна, но во захтевни игри и програми, во секојдневна употреба не толку, на таа плоча неможеш да ставиш AMD процесор т.е. APU бтњ.

2. Би ти препорачал да не се замараш со ниедна од тие графички, и да преминеш диреткно на GTX560, и тоа точно овој модел, Nvidia картите се едно 20-30% побрзи во BF3 од AMD, ако ги споредуваме според ценовен ранк/класа, исто така јас ќе ти помогнам да ја оверклокуваш и да извадиш едно 10-15% повеќе перформанси најмалце од твојата карта, ако си расположен за тоа се разбира, моделот од Asus кој ти го посочив е направен за тоа, не е обична графичка, има подобро ладење и користи поквалитетни кондензатори како и систем на дистрибуција на енергија, - регулатори на волтажа кои се најбитни за оверклок.

3. Дали ќе играш онлајн? колкав монитор и која резолуција? како и да е немој ни да помислуваш на i3-та, зимај го i5 и не гледај назад, i5 2310 ќе гази преку A8 APU, како и i3 2100, во BF3, и другите захтевни игри, поготво ако играш online.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Кај мене го отвара? за карата линкот ли збориш?

Едит, да со друг бровсер не го отвара, како и да е еве го точниот модел,

ENGTX560 DC/2DI/1GD5 9900 денари.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Кај мене го отвара? за карата линкот ли збориш?
Па конкретно за него пишав, ама еве и сега гледав некој дечко пуштил линк за некој таблет од Сет, и тој не ми го отвара, а и на други линкови од Сет уназад. Јас користам Chrome, ама пробав и на Firefox и IE, истото се случува. Не знам дали тоа значи дека кај мене нешто со SQL заебава.

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
Треба да купам матична на лга 775 бидејќи имам процесор за лга 775. Предложете некоја поефтина варијанта до кај 3500 за матична и рам ддр3 2-3гб (ама мислам нема од 1гб модулo_O ) ми се доволно.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Треба да купам матична на лга 775 бидејќи имам процесор за лга 775. Предложете некоја поефтина варијанта до кај 3500 за матична и рам ддр3 2-3гб (ама мислам нема од 1гб модулo_O ) ми се доволно.

Купи ја најетфината што ќе ја најдеш на старо, разлиакта во цена стави ја у џеб и чувај пари за нова машина во иднина, каков процесор имаш?

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
Купи ја најетфината што ќе ја најдеш на старо, разлиакта во цена стави ја у џеб и чувај пари за нова машина во иднина, каков процесор имаш?
Ништо процесор :D Интел пентиум 4 630. Ај на старо ама кај да ја најдам и настаро... :confused: И јас сум за настаро (на братучед ми е компјутерот) вика ајде за уште 600-700 денари ќе земиме нова со 2-3 години гаранција. И друг проблем е рамот кој е само 512мб и тоа 2х256мб ддр2.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ништо процесор :D Интел пентиум 4 630. Ај на старо ама кај да ја најдам и настаро... :confused: И јас сум за настаро (на братучед ми е компјутерот) вика ајде за уште 600-700 денари ќе земиме нова со 2-3 години гаранција. И друг проблем е рамот кој е само 512мб и тоа 2х256мб ддр2.
Искрено, не се замарај со тој компјутер, издржи уште неколку месеци, собери пари и купи нов компјутер, во оваа конфигурација не вреди да улагаш, абсолутно во никој случај!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
1. Да разликата е голема - огоромна, но во захтевни игри и програми, во секојдневна употреба не толку, на таа плоча неможеш да ставиш AMD процесор т.е. APU бтњ.
1. тоа значи дека и најдобрата од амд од А серијата не може да се носи во перформанси со i5? Ок, тогаш одиме на i5. Тука разлика во цена е 50 евра само на процесорот, без разлика во матична ама ако перформансите се подобри да не ја мислам некој период за промена.
2. Би ти препорачал да не се замараш со ниедна од тие графички, и да преминеш диреткно на GTX560, и тоа точно овој модел, Nvidia картите се едно 20-30% побрзи во BF3 од AMD, ако ги споредуваме според ценовен ранк/класа, исто така јас ќе ти помогнам да ја оверклокуваш и да извадиш едно 10-15% повеќе перформанси најмалце од твојата карта, ако си расположен за тоа се разбира, моделот од Asus кој ти го посочив е направен за тоа, не е обична графичка, има подобро ладење и користи поквалитетни кондензатори како и систем на дистрибуција на енергија, - регулатори на волтажа кои се најбитни за оверклок.
GTX560 или GTX560Ti оти има разлика во перформанси и во цена. Само и ова ќе ми качи цена за негде 50 евра GTX560 во споредба со GTX550ti. Но ако е толку побрза и подобра, ќе мора да смислам начин да ја сместам и неа :)

3. Дали ќе играш онлајн? колкав монитор и која резолуција? како и да е немој ни да помислуваш на i3-та, зимај го i5 и не гледај назад, i5 2310 ќе гази преку A8 APU, како и i3 2100, во BF3, и другите захтевни игри, поготво ако играш online.
Не е за мене, јас слабо играм (освен fallout 3 или Elder Scrolls Skyrim). Oва чудо е за синот. Тој игра ДОТА, BF3, CoD MW, Crysis...доста захтевни игри, посебно на high AA и Af..
Се мислев од една страна
за Астра гамер про конфигурација (труе гамер им е веќе со замена накај 40 илјади, ми пробива буџет :) ) со i5 процесор и замена на графичката (ATI PCX HD 6570) со некоја од овие горе hd7770 или 550ti/560
од друга за Сет-овиот АМД FM1 A8 X4 со радеонката HD7770

Според ова што ми советуваш подобар е првиот избор со замена на графичката?

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
Искрено, не се замарај со тој компјутер, издржи уште неколку месеци, собери пари и купи нов компјутер, во оваа конфигурација не вреди да улагаш, абсолутно во никој случај!
Има GT220, Hantol 500w и wd160gb. Ако земиме сега рам и матична тие ќе бидат за вечно. :) Компјутерот се наоѓа и за гејминг на low тера COD колку толку не е лош а и неседат некој гејмери, ретко се игра. Да се симни игра тешко бидејќи има фамилија со 2 деца, незнае (има мали основни познавања), има работа и не седи многу многу. Синот му е 6-7 години и му е доволен да игра ПЕС, Кантер и COD, ГТА а и никогаш не ми рекол дека сака некоја нова игра. Обично се користи за работа ворд,ексел, интернет. Ќе земиме рам и матична сега, а тој (братучед ми) веќе ако зема нешто ќе земи лап топ и тоа некој 15ка до кај 20 илјади кој ќе му биди повеќе од доволен за да го искористи во неговата професија. Да можиме да најдиме нешто настаро матична и рам сега би било супер :unsure:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
1. тоа значи дека и најдобрата од амд од А серијата не може да се носи во перформанси со i5? Ок, тогаш одиме на i5. Тука разлика во цена е 50 евра само на процесорот, без разлика во матична ама ако перформансите се подобри да не ја мислам некој период за промена.
GTX560 или GTX560Ti оти има разлика во перформанси и во цена. Само и ова ќе ми качи цена за негде 50 евра GTX560 во споредба со GTX550ti. Но ако е толку побрза и подобра, ќе мора да смислам начин да ја сместам и неа :)

Не е за мене, јас слабо играм (освен fallout 3 или Elder Scrolls Skyrim). Oва чудо е за синот. Тој игра ДОТА, BF3, CoD MW, Crysis...доста захтевни игри, посебно на high AA и Af..
Се мислев од една страна
за Астра гамер про конфигурација (труе гамер им е веќе со замена накај 40 илјади, ми пробива буџет :) ) со i5 процесор и замена на графичката (ATI PCX HD 6570) со некоја од овие горе hd7770 или 550ti/560
од друга за Сет-овиот АМД FM1 A8 X4 со радеонката HD7770

Според ова што ми советуваш подобар е првиот избор со замена на графичката?
1. Најдобриот процесор на AMD, Buldozer FX 8150 кој чини 200 евра, е еднаков на i5 2300, дури и послаб, APU-то кое го спомна, A8-та, е негде 2x поспоро од FX8150.

2. GTX560, го наведов точниот модел во подолниот пост, ја има во SET, само немој да го промашиш моделот, и да земеш референтна, т.е. стандардна карта.

3. GTX560 е многу подобра од GTX550 ti, да тие 50 евра вредат, GTX550 ti е играчка, GTX560 е веќе солидна карта....

4. Не се замарај со склопени конфигурации, купи си сам делови од разни места, јас ќе ти помогнам само пиши максимален буџет, и наведи дали ти требаат сите делови или нешто веќе имаш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
2. GTX560, го наведов точниот модел во подолниот пост, ја има во SET, само немој да го промашиш моделот, и да земеш референтна, т.е. стандардна карта..
Сет стварно нешто имаат проблем со линковите. Сигурно таа од линкот е ENGTX560 DC/2DI/1GD5
Фала Псајс...тој стариот така и го земав па го склапав, сега некако ме мрзи ама у право си, на делови ќе го земам пошто доаѓа поефтино. Може некогаш да фати и 30-50 евра поефтино, ако не поскапо ама посигурно. Мора да ја победам мрзата :)
Ако негде запнам, пак ќе те прашам за совет :)

Kajgana Shop

На врв Bottom