Провинцијалката и нејзините градски жртви

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Прашање за тебе чичко Анчо, какво потекло има Игор Џамбазов :)
Јас го знам,
но ако дојдеме до одговор-заклучок дека тој е скопјанец (стар)
тогаш и другите со слични „работи“ се исто така скопјани.
ако пак кажеме не е скопјанец тогаш и другите не се што се со сличниА.Б.

Декември/Јануари само од ЕВН толку ќе те почастат за Нова Година.Без разлика дали е вистински толку или не.

Еве за летно време да пресметаме...
- 200 за Комуналец
- 60 за Нискоградба
- 910 за Инфел (интернет, скоро дупло поефтин од Т-Срање)
- 570 за Проаква
- 190 за РДТ
- 300 за Телеком (еден правец)
- 2000 за Вип (4 броја)
- 2500 минимум за ЕВН (летно време)
-----------------------------------------------------
6730 за сметки за еден просечен стан
- без трошоци за храна,
- без рати за кредити,
- без сметка за колектор,
- без други давачки од УЈП,
- без трошоци за студенти (околу 200 евра месечно по лице),
- без трошоци за гориво,
- без трошоци за кафе - мафе,
- без трошоци за одржување на зградата итн.

Па со овие трошоци што си ги пишал тебе нема ни 2000 евра месечно да ти стигнат.

Па со овие трошоци што си ги пишал тебе нема ни 2000 евра месечно да ти стигнат.
Тие трошоци се реални.Се снаоѓаме.И не врти одоколу сега, викаше дека немало 6000 трошоци, сега нешто друго.Еве ти ги трошоците на тацна, не се само кај мене дома туку на многу места во Македонија.

Тие трошоци се реални.Се снаоѓаме.И не врти одоколу сега, викаше дека немало 6000 трошоци, сега нешто друго.Еве ти ги трошоците на тацна, не се само кај мене дома туку на многу места во Македонија.

Еве ги и моите месечни трошоци, кои се околу 6000 денари:

1950 парно
1000 струја
850 кабловска + интернет
450 вода + ѓубрарина
450 одржување на зграда
1000 мобилен (приближна вредност, варира од 600-1400)
250 данок на имот (3000/12 месеци)
-------------
5950 тотал

1950 парно
1000 струја
850 кабловска + интернет
450 вода + ѓубрарина
450 одржување на зграда
-------------
5950 тотал
Ова е за еден човек или за цело семејство?

1950 парно
1000 струја
850 кабловска + интернет
450 вода + ѓубрарина
450 одржување на зграда
-------------
5950 тотал
а пајакот,да го спомнеш го заборави
бар еднаш во месецот,
па си згазнал полна линија
па си плукнал,на лева страна
па си сушел гаѓи на тераса
па си платил абортус на некоја п......
па регистрација : 12
па да му помогнеме на .....
па црево за машина или бојлер
па цвеќе за учителката
па бломба на шестката
па живеј ако можеш
те цедат со центривуга

Ова е за еден човек или за цело семејство?

За еден човек, иако може да се смета и за семејство бидејќи живеам сам.
--- надополнето: 1 јули 2012 во 23:01 ---
те цедат со центривуга

Ги набројав само сметките кои ми стигаат во поштенско сандаче.

Инаку грубо земено основните трошоци ми се 100 евра сметки + 100 евра превоз + 100 евра храна = 300 евра (трошоци кои сакал/нејќел ги плаќам секој месец).

Да де, за вкупни приходи прам муабет и јас. Ако е Охрид скап, а реално после Скопје јас мислам дека го завзема второто место, било лето било зима, кажи ми ти како да преживее едно семејство со вкупен приход од 15000?

Што ме прашуваш мене е*аго, прашај ги оние на Илинденска ........ јас работам за плата, не сум политичар па да ги решавам проблемите во државата .......... а за тоа што платите велиш ви биле мали, за тоа одговорот барај го кај Грујче, Бранче и остала компанија која владее 2 децении наназад со државава !
Јас само кажав претходно дека имам роднини по други градови кои преживуваат со тие пари, 4 члена, имаат/одржуваат куќа, плаќаат сметки, имаат автомобил, интернет... храната сами си ја вадат, бидејќи имаат лозја, бавчи, стока... во Скопје на пр. се преживува исклучиво од плата, додека пак во помалите места во внатрешноста луѓето имаат дополнителна дејност(земјоделство, сточарство...), храната сами си ја произведуваат, зборам конкретно за лица што добро ги познавам(роднини) и честопати одам кај нив !
--- надополнето: 1 јули 2012 во 23:37 ---
За еден човек, иако може да се смета и за семејство бидејќи живеам сам.
--- надополнето: 1 јули 2012 во 23:01 ---

Ги набројав само сметките кои ми стигаат во поштенско сандаче.

Инаку грубо земено основните трошоци ми се 100 евра сметки + 100 евра превоз + 100 евра храна = 300 евра (трошоци кои сакал/нејќел ги плаќам секој месец).

Да ама провинцијалците мислат дека тука во Скопјево, бидејќи нели е главен и најголем град, мислат дека тука тече мед и млеко, мислат дека тука нема невработеност, мислат дека тука платите се којзнае колкави, мислат дека тука одма преку ноќ се наоѓа работа и се стига до солидна плата, мислат дека евтино е тука ............... незнам кој им го ставил во глава таквото мислење дека во Скопје цветаат ружи, да ептен цветаат ружи гледам, они мислат дека Скопје е само Центар, Карпош, Аеродром ......... дали го виделе остатокот од Скопје, дали знаат грото Скопјани за колку работат ........... они мислат дека во Скопје сите се ситуирани/богаташи(пошто се Скопјани), они мислат дека невработеноста тука е 5% и платите се којзнае колкави ! :facepalm:

Што ме прашуваш мене е*аго, прашај ги оние на Илинденска ........ јас работам за плата, не сум политичар па да ги решавам проблемите во државата .......... а за тоа што платите велиш ви биле мали, за тоа одговорот барај го кај Грујче, Бранче и остала компанија која владее 2 децении наназад со државава !
Јас само кажав претходно дека имам роднини по други градови кои преживуваат со тие пари, 4 члена, имаат/одржуваат куќа, плаќаат сметки, имаат автомобил, интернет... храната сами си ја вадат, бидејќи имаат лозја, бавчи, стока... во Скопје на пр. се преживува исклучиво од плата, додека пак во помалите места во внатрешноста луѓето имаат дополнителна дејност(земјоделство, сточарство...), храната сами си ја произведуваат, зборам конкретно за лица што добро ги познавам(роднини) и честопати одам кај нив !
--- надополнето: 1 јули 2012 во 23:37 ---

Да ама провинцијалците мислат дека тука во Скопјево, бидејќи нели е главен и најголем град, мислат дека тука тече мед и млеко, мислат дека тука нема невработеност, мислат дека тука платите се којзнае колкави, мислат дека тука одма преку ноќ се наоѓа работа и се стига до солидна плата, мислат дека евтино е тука ............... незнам кој им го ставил во глава таквото мислење дека во Скопје цветаат ружи, да ептен цветаат ружи гледам, они мислат дека Скопје е само Центар, Карпош, Аеродром ......... дали го виделе остатокот од Скопје, дали знаат грото Скопјани за колку работат ........... они мислат дека во Скопје сите се ситуирани/богаташи(пошто се Скопјани), они мислат дека невработеноста тука е 5% и платите се којзнае колкави ! :facepalm:
Не, луѓето од внатрешноста, или популарно нарачените провинцијалци, се свесни дека Република Скопје е многу потешка за живот; но исто така се свесни дека ако сакаат да работат строго професионално и со тоа да заработуваат доволно за да си купат домати и пиперки место истите да ги садат по дворови, тогаш местото е Република Скопје. Можеш да бидеш и од фармацевт во аптека да се префрлиш да бидиш чистач во Комуналец, ќе имаш солидно зголемување на плата, но тука нема ништо од професионалност нели. :confused:

Не е точно дека во Скопје е поскапо да се живе од било кој друг град во државата,
родео тврдо е 52 денари насекаде............
бензинот е иста цена секаде............
Сметки за струја се секаде исти.....
Сметки за вода, некаде се и поскапи....
Телефон...исто.......
Дрога...поефтина и поквалитетна....:icon_lol:
Интернет, кабловска, овие не само што се поефтини во Скопје туку и изборот и квалитетот е поголем....

Останатите работи.....прехрамбените производи се најефтини во Скопје, 80% од фирмите кои ги произведуваат или увезуват се во Скопје, како може да е одреден производ поефтин во Прилеп ако истиот е донесен од Скопје?
Само одредени работи.....кој се во многу мал број и не се многу значајни....
пример: зеленчукот е поскап во Струмица одколку во Скопје, Битола, Охрид,а поефтин во Струмица затоа што таму е произведен.....грозјето е најефтино во Кавадарци, затоа што таму е произведено, но тоа не знаачи и дека се останато во Кавадарци е поефтино од Скопје....
Во Скопје има квалитетна гардероба по бутици што ја нема никаде на друго место низ Македонија, но исто така во Скопје има и битпазар и Шутка-24/7 пазар каде има најефтина роба, во помалите градови облеката во најголем дел се носи од Скопје, исто и останати производи и материјали, па како може да се поефтини?......пресметајте пред да пишувате глупости дека во Скопје е се поскапо...

А овој што го пишел текстот за провинцијалките кои дотрчале во Скопје да голтат сперма и да скокнат во нечиј скупски скут и да се омажат за кутар скопјанец магепсан од селските цицки на провинцијалките, допрва треба да се одреди анализа за таквата нус појава како последица на засега непознати фрустрации!!

Самите провинцијалци го градат Скопскиот мит .......... да ептен е се евтинко во Скопјево, затоа пола Скопјани ако не се Битпазар, Шутка и.т.н. ќе одат цепани и гладни ......... ова со сигурност ви го тврдам ........... немојте да мислите дека сите Скопјани купуваат храна и облека од Рамстор, Веро, ГТЦ и.т.н. половина Скопје и повеќе се храни и се облекува од пазарите, ако не се тие пазари маф е работата !
Еве јас на пр. цел живот се облекувам од Битпазар, па и повеќепати сум купувал и од Шутка, истата роба што се продава по трговските центри и бутиците може да се најде и таму но за пониски цени, кој колкав стандард си има толку ќе си ги пушта нозете ............ не е се розово во Скопјево и не се сите Скопјани кремови, како што си мислат повеќето од надвор !

Самите провинцијалци го градат Скопскиот мит .......... да ептен е се евтинко во Скопјево, затоа пола Скопјани ако не се Битпазар, Шутка и.т.н. ќе одат цепани и гладни ......... ова со сигурност ви го тврдам ........... немојте да мислите дека сите Скопјани купуваат храна и облека од Рамстор, Веро, ГТЦ и.т.н. половина Скопје и повеќе се храни и се облекува од пазарите, ако не се тие пазари маф е работата !
Еве јас на пр. цел живот се облекувам од Битпазар, па и повеќепати сум купувал и од Шутка, истата роба што се продава по трговските центри и бутиците може да се најде и таму но за пониски цени, кој колкав стандард си има толку ќе си ги пушта нозете ............ не е се розово во Скопјево и не се сите Скопјани кремови, како што си мислат повеќето од надвор !
Веќе одредено време живеам на релација Скопје-Прилеп, па ќе ти го кажам мојот заклучок: тој твој Скопски мит....е само твој. Не е ефтино во Република Скопје, трошоците кои се имаат во основа, се во глобала исти. Тоа важи ако имаш твое живеалиште во Скопје, инаку плаќање кирија драстично ја менаува работата. Струја, нафта, телекомуникации, вода, комуналец....овие работи имаат во глобала исти цени (иако вода+ѓубре е поскапо во Прилеп отколку во Скопје (за Карпош ова го тврдам)), освен за нафтата за која е поскапо ако поминуваш многу пат за работа. Сума сумарум, основните трошоци можи и поголеми да излезат за град во внатрешноста. Тинекс, на пример, цените се исти секаде колку што знам. Облеката, конкертно за Прилеп, во најголем дел се носи од истите тие Шутка и Битпазар, или пак од Грција и Турција. Дури и одредени парчиња облека од Фиори Рамстор се поефтини од истите или слични кои сум ги гледал низ Прилеп, на пример.
Тоа што е генерално поефтино, се кафичите, иако зависи, можиш и во Скопје да најдиш кафич со слични цени како во Прилеп, само не на кеј на Вардар или по улица Македонија.

Што е главната разлика меѓу Прилеп и Републиката Скопје?
Во Прилеп најголема инвестиција е плоштад со бекатон плочки.
Во Скопје? Не знам, ти кажи.

5000 месечно во град кој не е Скопје = 10.000 во Скопје :D
Дечкото лошо ме разбра... се работи за 5к $. Инаку без разлика колку и да се не вреди ни под разно да се живее у град како Скопје... првенствено од здравствени причини... Инаку до оние "вистинските" скопјани: благослов е да се живее на страна само вие тоа касно ке го сфатите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom