ANDROID (OS и телефони) vs APPLE (iOS и iPhone)

Кој (според вас) е подобар?

• Android

Гласови: 154 78,2%
  • Apple iPhone

Гласови: 43 21,8%

• Вкупно гласачи
    197
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Toa e i dobro kaj androidot, sto izleguva cesto i od mnogu kompanii, imas izbor. Ne si kako konj ogranicen. Rasprostranet e.
iPhone 4 izleze, frlija za nego fanovite 600 evra. Cekaj sega ke pravime pojaka verzija, 4S, ke dodademe SIRI, neka si pravat muabet ludjevo so telefonot. I pak uste 600 evra. Pa Siri-to ne rabotelo kako sto treba, reagiralo i na zaklucen telefon, bravo za inovacijata. Bravo za iPhone, pravi pari od fanovi kako saka...alal da im e samo za marketing. Napravija brend. Ne e bitno sto ima na noviot iPhone, ne e bitno dali vredi za tolku pari, ne e bitno sto mozes da kupis za tie pari, bitno e deka FANOT ima nov iPhone...
A za sporeduvanje i banchmarkovi gi pravat poradi vakvi apple fanovi, sto ne postoi nisto drugo za niv, osven iPhone. A so nekoi androidi i smesno e da go sporedis, zasto gubi u sekoj pogled.
и не заборавај и блутут немаат иако има вградено во ајфон сепак ништо не вредат и не знам шо ќе им е:D

Член од
21 април 2012
Мислења
128
Поени од реакции
39
Ај сега вака прво сам себе го убијал че напраам,пошто кажав дека планирам да не враќам повеќе на темава и да "дебатирам" ама пошто веќе си запнал и си напишал убав реферат во кој шо те болдирав само еднаш,ама тој еден болд ќе ја долови цела поента. Значи вака:

прво и основно праиме муабет за оперативни системи и МАКСИМАЛНО користење на истиот.Колку за мала споредба,дома ако користиш Windows 7 HOME,многу лесно че ја увидиш разликата кај корисник шо користи ULTIMATE верзија. Значи попросто од ова амин,не знам како да ти објаснам.

Друго,велиш дека производители како сони,блекбери и таканатаму не се споредуваат со ајфон. Па и НЕ МОРА,пошто не се врвот на технологија и нудење на пазарот Ултра софистициран производ со задња технологија. Значи исфрлаат производ на пазарот за луѓе шо не го чепкаат телефонот,ами го користат за секојдневна комуникација. Меѓутоа,онаа нишка за споредба со ајфонот останува секогаш и сегде. (иди отвори по YT секаде имаш споредба iPhone vs. СЕ ОСТАНАТО)

Поентата која е? Велиш дека требало на ајфон џеилбрејк...Треба,ДА. на андорид да не не треба root???? ТРЕБА! - Ако сакаш да го искористиш МАКСИМУМОТ од оперативниот систем.

Значи истата пречка ја имаш од старт и на едниот и на другиот уред. После тоа,ептен сумњам дека iOS ќе ти стани досаден за ден два. Или НЕ ЗНАЕШ или НЕ ЗНАЕШ (трето нема) за да го оптимизираш ајфон и да увидиш на што е спремен оперативниот систем.
Во оваа точка од постов би го замолил Корун да постави неколку скриншута од неговиот ајфон,па да видиме на шо личи еден примерок на iOS ОПТИМИЗИРАН ДО ДАСКА ;)

Сега ќе преминам на друга,а воедно НАЈБОЛНА точка на Андроид. Самсунг Galaxy S 2 - ЅВЕР од телефон,излезен ЛАНИ, НЕ МОЖЕ да има надградба за 4.1 Jelly Bean !!!!!!!!!

Значи праиме муабет за не БИЛОКОЈ смартфон,ами за НАЈДОБРИОТ СМРТФОН ЗА 2011 година.

За разлика од него,ајфон 3Gs,постар дупло повеќе чак и више,комотно че има надрградба на iOS 6 без ниедна ОГРАНИЧЕНОСТ!!! Да не праиме муабет за 4 и 4s

Поентата се надевам дека ја свати. Исфрлаш уред на пазарот кој шо за 3-4 месеци е веќе СТАР и мораш да купиш нов за да имаш со него најнов оперативен систем. Ајде сега кажи ми дали е попаметна инвестиција да користам ајфон 3Gs со НАЈНОВИОТ оперативен систем,или да користам исто толку скап Samsung Galaxy шо е доста понов модел од 3Gs ама со застарен оперативен систем!??!!

Едноставно е,нов смартфон - нов оперативен систем. пошто онај телефон шо си го купил пред 5-6 месеци,веќе е стар за надградба. Со еден збор УЖАС!

Недајбоже да излезе по 2-3 месеци Андроид 4.3 верзија На пример....Се сомневам дека тие шо имаат сега Galaxy S 3 ќе треба да бидат во потрага по УШТЕ ПОНОВ смартфон!

И за крај. Имам дома некое срање од таблет и среќа голема шо е срање. Има инсталирано 4.0.3 андорид.

Рзмислував да земам некој многу поскап/класа таблет со Андроид. Замисли да го купев ВЧЕРА и да не можам за месец ипол кога официјално ќе излезе да му направам апдејт на 4.1. !?!?

Со тоа сам на себе ќе си докажам дека сум ја направил убедливо најглупата инвестиција за некој "паметен" електронски уред!
Napamet pisuvanje i prepukuvanje ti e ova.
Skroz ne e tocno za Jelly Bean, S2 dobiva update i toa ne samo on, eden kup HTC i Samsung.
Eve ti link
http://www.gottabemobile.com/2012/06/28/ultimate-android-4-1-update-list-which-phones-will-get-jelly-bean/
Druga rabota, Google odsega stom ke spremat nova verzija na Android, ja pustaat do kompanii kako HTC, Samsung itn...da go optimiziraat, da go sredat za nivnite uredi pa posle 2 do 3 meseci ke go pustat. Da imaat vreme site da napravat update vo isto vreme, ne samo Google Nexus. Vaka ke e vo idnina so novite verzii.
I za root i jailbreak...neli e smesno da postavis widget na iPhone ili vizuelna promena treba da napravis jailbreak. Za toa na android ne ti treba root. Imas milion widgeti i launcheri...mnogu raboti mozes da pravis i bez root.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Колку за мала споредба,дома ако користиш Windows 7 HOME,многу лесно че ја увидиш разликата кај корисник шо користи ULTIMATE верзија.
Извини, која разлика помегу Home и Ultimate? Зборуваш за перформанси или..?

(иди отвори по YT секаде имаш споредба iPhone vs. СЕ ОСТАНАТО)
... за да им докажат на ајфоновците дека ајфонот веке не е лидер, дека е издишана гума. Дека повеке не важи дека си кул ако имаш ајфон.:icon_lol:

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
За смартфони е најубаво е со андроид со повеќе можности софтверски и хардверски кога велам хардверски мислам спарување(блутут) со други било кои уреди,а софтверски ако ставиме поасален РОМ и ретко се појавува Force Close,а за ајфон што да кажам хардверски е одлична изработка сепак премногу е ограничена освен да се докупи гаџети кои чинат преку 50 долари значи фрлање пари за гризнато јаболче,а за софтверски iOS право да кажам немам ајфон ама имам ајпад 3 и има одлични апликации преку 600 000 ама не ги користам сите и повеќето се платени а помалку се FREE (за разлика од андроид) има одличен однос хардвер- софтвер но тоа важи само ако не е џејлбрекуван додека за џејлбрек не важи односот меѓу хардвер-софтвер барем така јас осеќам на мојот ајпад 3 кое често ми крашува(падови) кога сурфам бидејќи е џејлбрекуван. И уште многу да не ги набројам цел пост.
Значи заклучок: за смартфон е најубаво со андроид, за таблет најубаво iOS а богами доаѓа силна конкуренција Виндоус 8 од Microsoft Surface со повеќе можности хардверски и наскоро софтверски, додека за андроид уште леб треба да јаде, а за лаптоп најубав е мекбук про или аир,а за виндоус само некои модели лаптопи не сите;):)

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
И уште нешто да те прашам. Прво излага апликација за ајфон па (можно е) после да излезе за андроид. Зашто така? Зашто не обратно?
:pos::pos::pos::pos::pos:
Кои апликации бре жити све. На инстаграм ли мислиш? :pos:

Еве хром излезе прво за андроид па потоа за ајфон, и шо праиме сега. :pos::pos::pos:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
:pos::pos::pos::pos::pos:
Кои апликации бре жити све. На инстаграм ли мислиш? :pos:

Еве хром излезе прво за андроид па потоа за ајфон, и шо праиме сега. :pos::pos::pos:
Епа тоа фалеше, уште хром да излезе прво за ајфон :)

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
ма не ми е важно кое-кој прво ќе излезе апликација дали е за ајфон или андроид мене ништо не ми значат битно е да има апликација порано или подоцна златен андроид само за смартфони додека за ајфон премногу се ограничени ма ич не ги сакам;)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
ма не ми е важно кое-кој прво ќе излезе апликација дали е за ајфон или андроид мене ништо не ми значат битно е да има апликација порано или подоцна златен андроид само за смартфони додека за ајфон премногу се ограничени ма ич не ги сакам;)
Што е ограничено?

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
и голем кур ако нема ОФИЦИЈАЛЕН апдејт за тоа кога пак ќе може да стави 4.1.Не е работата до тоа што неможе него ги промовираат поновите уреди.а епл шо прави?на некој пишљив стар ајфон ќе му бапне најнова верзија и ќе му кочи, бидејќи самиот хардвер не ги подржува сите опции на новата верзија.и посл hurr durr imam nova verzija na ajphon4eto.тоа шо ги пуштаат апдејтите е за тие поглупите луѓе кои го купуваат за марката, чисто да не мислат и они дека се напуштени и дека уште држат во рака нешто што вреди многу.3гс можеш сега да најдеш за 100 евра минимум, макс 150.Галакси С2 е многу боље од 3гс/4 у спецификации, и затоа повеќе вреди него гризнато јаболко.епл имаат запек кога станува збор за оперативниот систем.

short version: епл сакс.
Бато плитко размислуваш очигледно е...зборувам за уред што ТРАЕ! Значи го купуваш и ти функционира барем 3 години. Сакаш да ми кажиш дека фрлаш по 600 евра на секој 3 месеци за нов телефон шо се исфрла на пазаров!?

ДА,Галакси С 2 е добар,ама зашто со сила го прават да е срање? Нека седнат тоа програмерите нека оптимизираат еден Jelly Bean за него и нека го пуштат. Тука се гледа колку се кадарни да средат еден оперативен систем. Како
--- надополнето: 2 јули 2012 во 02:34 ---
Извини, која разлика помегу Home и Ultimate? Зборуваш за перформанси или..?

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Епа тоа фалеше, уште хром да излезе прво за ајфон :)
Па кога велиш дека све живо и диво "излегува прво" за ајфон... :rolleyes:
Барем до сега колку што се секавам сите познати сервиси како фејсбук, твитер, имдб, дропбокс... исфрлале апликации истовремено. И исто така колку што се секавам до сега не ми фалела ниту една апликација, што вели еден мој новопечен андроид нуб пријател, "многу јако ова, што и да напишам на гугл плеј стор го има! (со видна доза на возбуденост)" :pos:

Бато плитко размислуваш очигледно е...зборувам за уред што ТРАЕ! Значи го купуваш и ти функционира барем 3 години. Сакаш да ми кажиш дека фрлаш по 600 евра на секој 3 месеци за нов телефон шо се исфрла на пазаров!?

ДА,Галакси С 2 е добар,ама зашто со сила го прават да е срање? Нека седнат тоа програмерите нека оптимизираат еден Jelly Bean за него и нека го пуштат. Тука се гледа колку се кадарни да средат еден оперативен систем. Како
Не, ти плитко размислуваш.
Кој вели дека ке нема 4.1 за SGS2? Во што сакаш да се кладиме дека ке ИМА 4.1 за SGS2 (и за многу други)?
Голем к*р што нема да биде "официјален" од самсунг.ком. Ниту до сега сум користел "официјален" ROM, ниту пак од сега ке користам.

Ааа, мислиш на bloatware глупостите на ултимејт, ок.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
#BoycottApple е трендинг на G+. Доста работи од порано излегоа на површина :D
Пошо адвокатите на самсунг се глупи ќе мора гугл да се вмеша сега. Ако ептен запнат може многу лошо да заврши за епл.

Kajgana Shop

На врв Bottom