Различни видови стереотипи (примери)

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Да, сум приметила најчести стереотипи за нас се дека сме весел и пред се музикален народ. Ама не чуле они дека ја имаме ние Гулабица, инаку одма ќе им се сруши филмот дека сме музикални.:pos:

Да, сум приметила најчести стереотипи за нас се дека сме весел и пред се музикален народ. Ама не чуле они дека ја имаме ние Гулабица, инаку одма ќе им се сруши филмот дека сме музикални.:pos:
Не зезај гулабица е некоја нус појава. Дека имаме музика и одредена култура која привлекува имаме тоа е факт. Нема човек кој не е запознаен со фолклорот, Галичка свадба, Струшки вечери на поезијата, Охридско лето. Одредени истакнати ликови во музиката.

Не зезај гулабица е некоја нус појава. Дека имаме музика и одредена култура која привлекува имаме тоа е факт. Нема човек кој не е запознаен со фолклорот, Галичка свадба, Струшки вечери на поезијата, Охридско лето. Одредени истакнати ликови во музиката.

Се зезам само па и ти. :)
Ама факт е дека постојано особено од екс Ју државите го истакнуваат фактот дека сме најмузикални и дека сите знаат да пејат. :)

Ај малце стереотипи за Македонските граѓани:
Од моја гледна точка, инаку ова не се 100% генерализации, постојат секаде исклучоци !
Македонци - се сложувам со она што го кажа членот Анчо погоре: кодоши, шпиони, лопови, неработници, клатај врата-земај плата и најбитно од се е многу ретко да чуеш од Македонска уста да рече дека има, секогаш се немам, немам, немам... !
Албанци - претежно се занимаваат со трговија, ги гледаме секојдневно по пазарите, дуќаните, нивите... имаат по неколку деца, возат 99% германски автомобили и тоа најчесто со темни стакла, со нас говорат чуден измешан јазик Српско-Македонски и буквата л = љ ......... и седив на подрум свакако !
Роми - прават по 10 деца обавезно и тоа уште на најмали години, живеат буквално голи и боси во отпад, образованието за нив е сајенс-фикшн, кај да видиш некој да пита, собира старо железо или празни пластични шишиња, обавезно типацот е Ром !
Торбеши- тоа се Македонци Муслимани кои со сила се прават Албанци или Турци .......... а и гледано по особините и да тие всушност тоа и се .......... религијата си го прави своето(начинот на живот и сфаќањата им се барабар) !
Срби - познавам малкумина Срби, на прсти да ги избројам и многу не ми е познат Српскиот менталитет и честопати им го поставувам на Србите прашањето: која е разликата помеѓу вас и Хрватите ........... исти јазик(90 и кусур %), исти имиња, па и грото од презимињата ви се исти(на иќ), само што вие сте православни христ. а тие се католици-христ. ......... и не сум добил никаков одговор до сега !
Власи - за нив важи стереотипот дека се цинцари/скржавци ......... е сега колку е тоа вистина немам појма, ама чим таков стереотип постои, сепак има нешто вистина во тоа !
Бошњаци - тие ти се иста приказна ко нашиве Мак.-Мусл.(Торбеши), они говорат Српско-Хрватски јазик ама се Муслимани и многумина Бошњаци се ванаби Турци, кога ќе победи Турција на некој спортски натпревар тие ги вадат Турските знамиња и слават, а не се Турци, Бошњаци се, етникум различен од Српскиот/Црногорскиот/Хрватскиот само на религиски основ !
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 22:19 ---
Еве пошто е темава општо за стереотипи нека каже некој стареотип за џандар
само не тоа дека се сите глупи или дебели, зашто тоа не е стереотип. друго нешто.

:pos:

Нервозни типци се воглавном .............. најверојатно од типот на професијата и немаат многу среден живот ......... т.е. не им е се под конец .......... и живеат и работат по принципот на: нареџење-извршење, но тоа е веќе професионална деформација ......... истото важи горе-доле и за војниците !

Ај јас малку да почнам со стереотипите:
1. Русите се пијаници со вотка - Дали 139 милиони луѓе пијат вотка???
2. Кинезите се робови - Дали 1,5 милијарди луѓе во Кина се робови???
3. Севернокорејците умираат од глад - Дали 35 милиони луѓе умрени се од глад???
4. Албанците се Наркодилери - Дали 500.000 Албанци во Македонија се наркодилери или едвај 5000???
5. Американците си го живејат животот 300 на сат - Дали 307 милиони американци се милионери? Или само 1 милион милионери?
6. Ромите дуваат охо лепак - Дали сите Роми дуваат охо лепак???

Ај јас малку да почнам со стереотипите:
1. Русите се пијаници со вотка - Дали 139 милиони луѓе пијат вотка???
2. Кинезите се робови - Дали 1,5 милијарди луѓе во Кина се робови???
3. Севернокорејците умираат од глад - Дали 35 милиони луѓе умрени се од глад???
4. Албанците се Наркодилери - Дали 500.000 Албанци во Македонија се наркодилери или едвај 5000???
5. Американците си го живејат животот 300 на сат - Дали 307 милиони американци се милионери? Или само 1 милион милионери?
6. Ромите дуваат охо лепак - Дали сите Роми дуваат охо лепак???

Не, ќе ојме „еден по еден“ и ќе викаме: тој и тој не пие вотка, тој и тој не умрел од глад, ама пак, тој и тој и двете ги напрај, плус беше и наркодилер албански, со руско потекло, беше роб во Кина и умре од глад во С. Кореја, обидувајќи се да си го живејт Амер сонот.

Африканците се мрзливи - не знам зошто сите викаат "работам како црнец" кога навистина се мрзливи, одат многу бавно, доцнат секогаш, зборуваат бавно, и ако не им стоиш над глава никогаш нема да ја завршат работата... и нормално потоа негодување од типот "ми правите вака зошто сум црнец"
Африканците смрдат - прочитав една статија дека белите и црните лиѓе различно мирисаат и не можат да си ја поднесат миризбата помеѓу себе, но јас сметам дека не водат доволно хигиена... Добро, со оглед на условите во кои живееле но сепак кога веќе живеат во европа, барем сапун не е скапо да се купи
Африканците не пушат цигари... Не сум сретнала човек кој е роден таму да пуши цигари... Не знам зошто е така, треба да прашам некој...
Африканките се многу големи кавгаџивки, и се нон стоп намуртени... За разлика од балканот, кај нив жените седат додека се готви нешто :) не се депилираат, и им опаѓа косата уште додека се млади, па често носат перики или се плетат за да не се познава
Да не испадне им се нафрлив на црнците :) ќе кажам нешто и за другите народи за кои имам некаква генерализација :)
Кинезите не можат да речат Р, ми објаснуваше едно девојче дека немале во азбука Р буква или нешто слично, одамна беше и не се сеќавам најдобро...
Балканците (не вклучувајќи ги Хрватите и Словенците) се големи шовинисти и сеуште тупат со патријахалност... Жените мора да готват, мијат, чистат итн, да не градат кариера, не знаат да возат кола итн
Хрватите се углавно искомплексиран народ, барем тие јас што сум ги запознала... Те гледаат 5 минути в очи пред да те поздрават...
Словенците се економско необразовани... Во меркатор маркетите 100 грама плазма е 0.99 центи, а 200 гр. е 2.49 евра... 100 гр. турски кафе е 0.49 центи а 500 гр. е 2,49 eur. Чудна работа навистина...
Албанци кои живеат во странство од Албанија... Секогаш кажуваат дека се католици ама секигаш (и се случува кога се запознаваат со некоја девојка италијанка на пример, и кажуваат дека се од македонија, бидејќи нашите имињата посекако им се чудни на итал.)...
Ова е моја лична генерализација, тврдам дека постојат исклучоци... Но се ориентирам по ова, значи ако запознаам црнец веројатноста дека е мрзлив е многу голема...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Црнците во САД го прават најголемиот криминал, дилаат дрога и оружје, и прават грабежи и разбојништва...
Ова е дефинитивно е еден од најглупите стереотипи
Ама, ај да размислиме за овие обвинувања.
Според бројките на Американската унија за граѓански слободи, еден од најстрашните податоци кои се наметнуваат од војната против дрога во САД е расниот реципроцитет, па иако стапката на прекршоци поврзани со дрога кај белците е повисока, стапката на затворени црнци за истите престапи е 10 пати поголема.
Најголемиот криминал во САД доаѓа од Федералните резерви, Волстрит, Илуминатите...
А Црнците во САД го прават најситниот криминал.
Но осудувани се само на расистичка основа...

Ванаби мафијашите обавезно имаат кола со затемнети прозори имаат златно ланче или имитација, носат тренерки со рамбовка и патики од оние шо личат ка копачки за фудбал шо ми се грозни, чуваат питбул за борби, слушаат турбо фолк, гледале долина на волците и секако гласаат за вемере о

Црнците во САД го прават најголемиот криминал, дилаат дрога и оружје, и прават грабежи и разбојништва...
Ова е дефинитивно е еден од најглупите стереотипи
Ама, ај да размислиме за овие обвинувања.
Според бројките на Американската унија за граѓански слободи, еден од најстрашните податоци кои се наметнуваат од војната против дрога во САД е расниот реципроцитет, па иако стапката на прекршоци поврзани со дрога кај белците е повисока, стапката на затворени црнци за истите престапи е 10 пати поголема.
Најголемиот криминал во САД доаѓа од Федералните резерви, Волстрит, Илуминатите...
А Црнците во САД го прават најситниот криминал.
Но осудувани се само на расистичка основа...

САД, како и повеќето западни земји... се земја со расна сегрегација ............ на 1во место по хиерархија се белците, а на второ, трето и.т.н. место се наоѓаат оние другите како: Афро-Американците(црнци/нигаз), Хиспано/Латино-Американците и Азијатите(од источна и јужна Азија) ......... нормално дека ќе е така како што ти си опишал, некој белец може да направи којзнае какво дело ама сепак е белец, а тој што е црн или жолт и да плукне на улица(така иде зборот) пак повеќе ќе одговара за тоа ........... па и кај нас постои ваква на некој начин расна сегрегација, зашто на пр. Ромите и после толку децении и векови живот тука на овие простори сепак неможат да се вклопат во системот ? Албанците се вклопија во системот ама со триста проблеми, исто и другите помали малцинства ......... значи сепак расната/религиска/етничка/политичко-идеолошка сегрегација постои и ден денес и тоа насекаде ширум планетава иако сме 21 век и пред законот сме сите исти, без разлика на нација, религија, раса/подраса, идеологија, потекло и.т.н.
Така да да бидеш црнец во УСА и не е баш најпосакуваната варијанта ............ сите црнци се мафијаши, гангстери, уличари, дилери, тепачи, убијци и.т.н. но дали белците се светци или ангели, не би рекол !

За нас странците често велат дека сме весел и гостопримлив народ, насмеан и пријателски расположен. Чудно јас тоа некако не го чувствувам. Но сепак друго е од аспект на странец гледано.

Такви сме со нив, оти очекуваме да падне по некоја паричка...:D Треба да не видат насамо, самите меѓусебе очи си вадиме, а камоли со некој друг.
--- надополнето: 3 јули 2012 во 15:04 ---
Се зезам само па и ти. :)
Ама факт е дека постојано особено од екс Ју државите го истакнуваат фактот дека сме најмузикални и дека сите знаат да пејат. :)

Ова особено го прават екс- Ју музичарите, кои се користат со оваа финта за да продадат што повеќе билети. Слушнете интервјуа од некои пеачи кои одат низ сите балкански земји - како каде гостуваат, тој народ е највесел, најмузикален и нај нај;)
Не дека не сме музикални, сме, но не нешто помалку или повеќе од останатите балкански соседи. Едноставно, таман сме си:)

Ова особено го прават екс- Ју музичарите, кои се користат со оваа финта за да продадат што повеќе билети. Слушнете интервјуа од некои пеачи кои одат низ сите балкански земји - како каде гостуваат, тој народ е највесел, најмузикален и нај нај;)
Не дека не сме музикални, сме, но не нешто помалку или повеќе од останатите балкански соседи. Едноставно, таман сме си:)

Не е заради продавање, карти, сериозно има стереотип дека сме многу музикални. Во бивша Југославија имало изрека: Ако одиш во Босна немој да пееш, ќе бидеш натпеан, ако одиш во Србија немој да играш ќе бидеш надигран, ако одиш во Македонија немој ни да пееш ни да играш, затоа што и децата таму ќе те надиграат и натпеат... И имам запознато луѓе, сите викаат, добро како може сите да знаете да пеете...:pos:Му викам: Така мислиш пошто уште не си ме чул мене како пејам...:pos:
Не е е фора, сериозно постои стереотипот. Не кажувам дека е вистинит, само дека постои. Стереотипите се генерализации, што значи дека автоматски не може да важи за сите. Сигурна сум дека сите Германци не се вредни и дека сите Швајцарци не се точни, ама ете, такви се стереотипите, драго ми е што кога веќе мора да има стереотипи (во таков свет живееме), истите се позитивни.

Момците што вежбаат во теретана се глупави билдери што не умеат два збора да сврзат и имаат комплекси кои ги лечат преку вежбањето. FML...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom