Не ме разбираш, не сум атеист, ниту Ошо, од свое искуство си зборам а тоа што ми се поклапа со Ошо што да права... башка човекот е најкул и заслужува респектФала здравје да имаш и зенот да го достигнеш.
Како тоа да ја кристализираш,очигледно мислиш да ја прочистиш па се наметнува прашањето од што но уште поважна е причината зошто??
Дефинитивно,Станува збор за Биолошки електрохемиски процес.
Изеди пет чоколада имаш многу фенилетиламин и се индуцира љубовта како хемиски процес,изеди премногу ејсид и се случува нешто сосема друго.
Ова би значело дека сите сме без свест т.е ограничени па оттука мораме да практикуваме неко бла бла техники за да го постигнеме погорецитираното и??
Што после тоа,што ти се случува после кристализацијата,претпоставувам атомите т.е молекулете вршат rearange и се враќаш "назад" така??
,
Или доколку не сум го послушал ОШО??
Ти си атеист или сам си ствараш култ кон ОШО,сеедно,но кажими зошто животот ми е џабе ако не сум ја "кристализирал" свеста??
Абе знам со добри намери...Фала здравје да имаш и зенот да го достигнеш.
Како тоа да ја кристализираш,очигледно мислиш да ја прочистиш па се наметнува прашањето од што но уште поважна е причината зошто??
Дефинитивно,Станува збор за Биолошки електрохемиски процес.
Изеди пет чоколада имаш многу фенилетиламин и се индуцира љубовта како хемиски процес,изеди премногу ејсид и се случува нешто сосема друго.
Ова би значело дека сите сме без свест т.е ограничени па оттука мораме да практикуваме неко бла бла техники за да го постигнеме погорецитираното и??
Што после тоа,што ти се случува после кристализацијата,претпоставувам атомите т.е молекулете вршат rearange и се враќаш "назад" така??
,
Или доколку не сум го послушал ОШО??
Ти си атеист или сам си ствараш култ кон ОШО,сеедно,но кажими зошто животот ми е џабе ако не сум ја "кристализирал" свеста??
Сето тоа е во ред... читам како се тегавиме околу нашите мисли и пробуваме да се разбериме со сопствените хиероглифи научени од оној или овој систем, но кога доаѓаме до праксите тука настанува разминувањето и настанувањето на различните системи. НО системите се врзани меѓу себе со разните нитки што ги врзува една иста работа: ЧОВЕКОТ. Не богот, туку ЧОВЕКОТ! Човекот мора да РАБОТИ. А не може да се даде праксата туку така. Може да се дадат основите и да се остави човекот да напредува според своите можности. Не смееме никој да силуваме ниту навредуваме бидејќи е таму каде што е.Да сенката е само последица од светлината, тргни ја светлината сенката исчезнува, тргни го умот( по ум мислам на она дрдорконо 24/7 кој не запира и те замајува) или фантомите-мисли и сенката сама од себе исчезнува. а останува...
Ако може малце да елаборираш за оваа лингвистичка замајност, а.к.а сон би било ептен интересно....така што поголемито дел од денот го поминуваме во таа лингвистичка замајност, лингвистички сон.
Се согласувам секој со својот пат, и до врвот на планината има многу патишта но врвот е ист и се стига до него преку сите тие патеќи, е сеа некои се стрмни, некои лизгави, некои се порамни но долги, некои со цвеќиња а некои со трња, но врвот е ист... горе на врвот сите ќе се вдиме и секој ќе си каже каков пат поминал за да стигне до таму(назад до себе) е сеа ќе има и многу што ќе се загубат во шумите од планината и ќе талакаат така со векови додека не најдат некој пат повторно, некои ќе се свртат наназад па ќе почнат од почеток за да го сменат патот итн...Сето тоа е во ред... читам како се тегавиме околу нашите мисли и пробуваме да се разбериме со сопствените хиероглифи научени од оној или овој систем, но кога доаѓаме до праксите тука настанува разминувањето и настанувањето на различните системи. НО системите се врзани меѓу себе со разните нитки што ги врзува една иста работа: ЧОВЕКОТ. Не богот, туку ЧОВЕКОТ! Човекот мора да РАБОТИ. А не може да се даде праксата туку така. Може да се дадат основите и да се остави човекот да напредува според своите можности. Не смееме никој да силуваме ниту навредуваме бидејќи е таму каде што е.
Некои системи се надополнуваат едни со други додека некои се сосема со различни симболи, дури и немаат врска со практичното кај човекот и неговото напредување. Тие постојат за да го држат човекот да робува. Нема овде богови, нема нешто возвишено, само ропство. Ако ропството за некои е највозвишеното нешто или пак омразата кон другиот бидејќи не следи ист систем... не знам каде ќе се оди вака.
За да се среди човекот мора прво да се почне од грубото па да се оди накај финото... Не може некој да си ги средува психичките проблеми ако му е празен стомакот и плачи за храна.
Не може како што тврдат некои „јогини“ човекот веднаш да почне да медитира и да удри на мантри и тој ќе гледа богови и единство и се ќе му биди ок... Не оди тоа така и е чиста лага. Дури заради своите „знаења“ тврдат дека јогата е религија (што е чиста измама). Тие што практикуваат јога и те како знаат дека јогата не е религија.
Можам и јас да зборувам за Исус и за христијанскиот концепт подобро од многу христијани овде, но дали тоа ме прави подобар човек и христијанин? Ќе направи сето тоа зборување дека сум запознаен со системот? Мудрец? Ма не бре... Не оди тоа така... денес секој зборува како егото е ова или она, како човекот и неговите мисли се она или ова, како сите свети книги се декодирани и кријат не знам какви тајни што ќе го променат човештвото... Тоа се бладања... премногу зборување значи дека не се има пракса. Нафрлување пак на зборови што ги користел не знам кој и поставувања само прашања додека се зборува без давање на одговор или барем патоказ кон одговорот, е најлошо.
Би зборувал и за знаењето што се споменува овде, дали е препрека или не и ако е препрека од кога започнува тоа и до кога трае, но ќе стане ова есеј...
Денес живееме во анархија на мислата... на секој му е дозволено да зборува и да мудрува. Еонот на Хорус! Баравте, гледајте Но, само оној што истражува ќе се слуша самиот себе и никој друг и сам, сосема сам ќе напредува по патот и никој нема да знае за тоа. Така прават вистинските луѓе...
Немаме секако исти симболи ... за некој хептаграмот значи еден куп убави и страшни нешта а за друг да е обична геометриска форма. Затоа, секој со своето.
пример за вакво мислење мислев, леле како може она мене така да ми се понаша, ќе види она, јас сум бил кретен , па јас сум напамете човек, и одеднаш еј ама ова буреков ич не беше убав, мрсен за никаед, и пак одеднаш, итн... ме сваќаш и ова оди во позадина како на касета на рипит можда не исто али слично, а ти се губиш како во некоај магла,Ако може малце да елаборираш за оваа лингвистичка замајност, а.к.а сон би било ептен интересно.
Не би зборувал за целта... ниту дали ја има ниту дали ја нема...
Не не мислев на целта, онака бе се брмбљав знаеш лингвистички си сонувамНе би зборувал за целта... ниту дали ја има ниту дали ја нема...
Кој го интересира тоа ете му го Сартр Нека философира со него за егзистенцијата и целта колку сака.
Фантастично. Никад не би ми текнало така да го форумулирам текстот у италик. Дали има и други соништа? Нелингвистички или паралинвистички?пример за вакво мислење мислев, леле како може она мене така да ми се понаша, ќе види она, јас сум бил кретен , па јас сум напамете човек, и одеднаш еј ама ова буреков ич не беше убав, мрсен за никаед, и пак одеднаш, итн... ме сваќаш и ова оди во позадина како на касета на рипит можда не исто али слично, а ти се губиш како во некоај магла,
Еве бе човек си пишува погоре убаво, а и самиот ако си се размислиш поубаво ќе видиш дека е така, лингвистички сон е бидејки константно си брбљаме во себе и кога треба и кога не треба... тоа е сонот
Ок не лингвизирам со тебе понатаму...Фантастично. Никад не би ми текнало така да го форумулирам текстот у италик. Дали има и други соништа? Нелингвистички или паралинвистички?
Нема проблем. Продужи да лингвизираш со останатите. Со огромно внимание те следам.Ок не лингвизирам со тебе понатаму...
Не не мислев на целта, онака бе се брмбљав знаеш лингвистички си сонувам
Ок и си викаш така па после тоа мислење го ставаш на игнор и мислиш дека си со "кристална свест"-ова е логички неконзистентно и неприфатливо тоа е исто како кафето кое што го направив благо е сега да си велам што убаво е горко во себе,или пак кога веќе ми пружа задоволство тоа кафе такво какво што е јас сето тоа да го отфрлам и да бидам како фикус кој не размислува ништо!?!?!пример за вакво мислење мислев, леле како може она мене така да ми се понаша, ќе види она, јас сум бил кретен , па јас сум напамете човек, и одеднаш еј ама ова буреков ич не беше убав, мрсен за никаед, и пак одеднаш, итн... ме сваќаш и ова оди во позадина како на касета на рипит можда не исто али слично, а ти се губиш како во некоај магла,
Не, Мозокот ќе си работи како и да е мислев на умот кој замара цело време, не да седиш како муле да блееш, туку кога ја придивжуваш раката да ја кренеш чашата да се напиеш вода тоа да го направиш со твоја присутност, полек раката се движи низ просторот, ја допира чашата ја осеќаш ладната и мазна површина, полека ја креваш и ја пиеш водата осеќајки ја свежината што ти ја пренесува водата, дали си свсен кога ти трепкаат очите, дали почесто си свесен за дишењето длабоко до абдоменто, или за биењето на срцето?И што ќе добијам ако две минути блеам како теле во одредена положба не мислеќи на ништо а мозокот посекако троши скоро 30% од храната т.е глукоза ја цеди,која е поентата објасни ми??
Долови??
ова не доловува и објаснува ништо
Ок и си викаш така па после тоа мислење го ставаш на игнор и мислиш дека си со "кристална свест"-ова е логички неконзистентно и неприфатливо тоа е исто како кафето кое што го направив благо е сега да си велам што убаво е горко во себе,или пак кога веќе ми пружа задоволство тоа кафе такво какво што е јас сето тоа да го отфрлам и да бидам како фикус кој не размислува ништо!?!?!
Тоа ли е онаа филозофија за да се ослободиш нор лав нор хејт,нор дрим,нор виш џаст биии....
Мора некако логички конклузивно да соџвакаш и да објасниш што е,каква е таа екстаза,оргазам односно тоа чувство на т.н кристализирана свест??
И те прашувам дали после т.н кристализација на свеста следува неизбежен reverse процес на состојбата на Умот(како што атомите се подредени по строј што би се рекло во кристална решетка потоа се враќаат самите по себе секој за себе),ако е така тогаш Умот се враќа во нормала а ти го силуваш условно речено
Greshka si....toa ne e zakonot za 7Толклу..им е капацитетот.
Јас го чекам ѓурчиев да ме просветли и да ми го каже законот 7 како што јас на ЧУДО му ги објаснив(колку што можев најдобро) фундаменталните сила а ЧУДО..четири беа така??
Ти ОШОИ лавр атеист си,душегрижник или паѓаш на старци со ролс ројс и добра приказна?