Во што веруваат атеистите?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.415
Поени од реакции
5.086
Дебата аксептете...
Што мислиш дека сега е посвесен за настаните околу себе... мм...
И не е така боговите не биле објаснување за се пример доколку ги споредиме скоро сите древни митологии има доста сличности во врска со боговите и самото постоење, е сега како кој ке го свати тоа... едни ќе го сватат буквално како некои си богови со натприродни способности и 100 раце и очи на нив, други како вонземјани кои дошле од некоја друга галаксија или соѕвездие дури и од други димензии на постоење.
Јас би одел кратко и јасно, колку што е можно.

Не постоело никакво знаење во антички времиња како што постои сега.
Еден пример - грмотевицата (може да биде огнот, дождот, облаците итн итн). Денес е многу јасно како таа настанува и на што е последица. Пред илјадници години немале поим што е тоа, што значи е сосем оправдано да се верува во богови кои ја предизвикуваат грмотевицата, т.е. истата е последица на боговите.
Како настанува грмотевицата е откриено пред многу декади, но еве да речеме дека тоа знаење не можело да дојде до сите од едноставни причини (неписменост, отсуство на медиуми, школи и сл), но тоа не е случај денес. Денес знаењето е лесно достапно, барем во развиените земји.
Бидејќи знаењето е достапно во развиените земји, таму го имаме и највисокиот процент на атеисти. Причини заради кои сеуште луѓе веруваат во богови во развиените земји, најверојатно се незаинтересираност за настаните пред се, иако постојат и други причини.
Бројот (процентот) на атеисти во неразвиените земји (отсуство од интернет, школи и сл) е далеку помал отколку во развиените.

Значи, заклучок, да народот не само што е посвесен за настаните околу себе, туку има и далеку поголемо знаење за разлика од тие во минатото, иако постојат и многу луѓе (милијарди?) кои не излегле од среден век.

Патем, секој може да си ги протолкува како сака светите книги, дали вонземјани или богови, но без докази тие тврдења се бескорисни.
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 00:40 ---
toa sto mozev da svatam od tvojt odgovor, e deka vernicite se nepismeni i red drugi raboti sto si naredil.
Gospod go sosdade cell svet i sve sto ima na nego, i covekot go sosdade po pameten od site zivi sushtestva, i od vreme na vreme im pustase po eden prorok za da gi drzi na praven pat,
pa i stariot zavet, noviot zavet i Kuranot se zborovi na semokniot, odnosno toa e ustav na covecvoto
denes: mnogu doktori,naucnici go primaat islamot ,samo zaradi toa sto se ubedeni deka vo Kuranot
naogjaat mnogu raboti koi sami gi istrazuvaat.
i ova mozes da go vidis na internet ,zosto doktori i naucnici primenale vo islam.
i ovaa sao nepismen ne moze da go svati!
Јас можам да видам доктори кои преминуваат во ислам, но и во христијанство.
Сепак, најмногу стануваат (или претходно се) атеисти (според статистиките), но небитно.

Она што сакам да кажам е дека јас ја гледам пропагандата, но не и ти.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

Еден пример - грмотевицата (може да биде огнот, дождот, облаците итн итн). Денес е многу јасно како таа настанува и на што е последица. Пред илјадници години немале поим што е тоа, што значи е сосем оправдано да се верува во богови кои ја предизвикуваат грмотевицата, т.е. истата е последица на боговите.
Како настанува грмотевицата е откриено пред многу декади, но еве да речеме дека тоа знаење не можело да дојде до сите од едноставни причини (неписменост, отсуство на медиуми, школи и сл), но тоа не е случај денес. Денес знаењето е лесно достапно, барем во развиените земји.
Бидејќи знаењето е достапно во развиените земји, таму го имаме и највисокиот процент на атеисти. Причини заради кои сеуште луѓе веруваат во богови во развиените земји, најверојатно се незаинтересираност за настаните пред се, иако постојат и други причини.
Бројот (процентот) на атеисти во неразвиените земји (отсуство од интернет, школи и сл) е далеку помал отколку во развиените.

Значи, заклучок, да народот не само што е посвесен за настаните околу себе, туку има и далеку поголемо знаење за разлика од тие во минатото, иако постојат и многу луѓе (милијарди?) кои не излегле од среден век.

Патем, секој може да си ги протолкува како сака светите книги, дали вонземјани или богови, но без докази тие тврдења се бескорисни.
Се согласувам...
Но денес луѓето се поедуцирани како што кажа, знаат што е громотевица, што е планет, сонце, атом, итн... но само едно нешто го забораваат се повеќе и повеќе, тоне во заборав негде во мракот во дното на бунарот, а тоа е самиот ти, ако си барем малце посвесен мислам за свесен набљудувач и едноставно си центрирн во овој момент не луташ нигде ( можда и мислите да лутаат по малце но ти си набљудуваш како внатре во себе така и надвор) ке приметиш се гледа на лицата на луѓето што ги сретнуваш по улица или каде и да си, сите спиат иако се будни, многу од нив се толку замајани што дури и си зборат сами со себе не гласно но ги движат усните и што е најтрагично е што овој сон трае нон-стоп и ноќе и дење само ноќе е во пинаква форма, дури понекад забележивам и голема беда и тага во овие лица иако се смеат со устата, но внатре нешто друго е ралноста, сакам да кажам доколку не си свесен, и не стануваш што можеш посвесен за се и надвор и натре едноставо ќе живееш механички живот без никаква радост, дури и да има некоја радост пак ќе биде површна видејки ќе те нема тебе за да ја осетиш и проживееш
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 00:53 ---

Сепак, најмногу стануваат (или претходно се) атеисти (според статистиките), но небитно.

А и стварно е греота, ијам пријател доктор, и човекот додека бил помлад, додека студирал, истражувал за реланоста, вистината , свеста со своја пот, но ете сега откога стана повозрасен 30+ веќе е христијанин и пази зошто кога го прашам, ми вика епа според таа религија ти не треба да правиш ништо само да веруваш во исус и да се покаеш, и рајот не ти бега, му викам, а од кај си сигурен дека постои рај и пекол т.е. дека постоел исус кога сме веќе таму, он вика епа незнам али за секој случај да си бидам на сигурно и онака ништо не губам, е тука јас веќе изгубив надеж за него и само си реков греота ем доктор ем колку неинтелигентен, нејќе да си ја истражува вистината по својот пат туку поарно му е да е овца... греота што ти прави идиотизам и страв

С

Само Човек

Гостин

има напредок да, но технологијата...
човекот е исти...
не е напреднат ....
и пред нашава ера имале негативни мисли и сега...
и тогаш се нервирале без потребс и сега
и тогаш ги болело глава и сега
и тогаш и денес се мачеле со мислите

пс. светите книги кријат вистини

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
има напредок да, но технологијата...
човекот е исти...
не е напреднат ....
и пред нашава ера имале негативни мисли и сега...
и тогаш се нервирале без потребс и сега
и тогаш ги болело глава и сега
и тогаш и денес се мачеле со мислите

пс. светите книги кријат вистини
Али кријат и големи невистини и глупости, пр. исус како што е претставен 99.9% е фантазија креирана од тие што ја созадавале религијата, т.е. о луге кои добро го искористиле да манипулираат со овците, а исус тој 0.01 процент е исус кој бил обичен човек кој имал доживеано да не речам просветлување( сепак и не баш) инаку он студирал во индија и околината од буда и компанија така да има некои параболи од него што се чист Зен е само ти нешта се од вистинскиот Исус(доколку постоел што не е ни битно)

B

Black Guard

Гостин
Никогаш не сум рекол дека верувам
Тогаш не веруваш,значи те прави атеист.

абе толку ли е тешко да прифатиш дека тие 4 закони шо ги тролаш важат у нашава димензија само
Џабе сум објаснувал а баш се трудев.....

Како прво објаснував за четири фундаментални сили докажани кои важат за се и сешто во нашиов универзум,не ДИМЕНЗИЈА!?!?!?!

Ти имаш ли претстава,поим за димензија,ајде кога ќе растовараш дрва прашај ги што е кубик дрва и они ќе ти кажат 1 метар должина,еден метар ширина и 1 метар височина и тоа се 3 димензии,а ти тука си измешал не само поими,не само баби и жаби туку ..си се изгубил во СВЕМИРОТ:tapp:

Ајде кафе ќе правам,како можете бре од основни ствари поим да немате,не се бара многу елаборација туку поим а поим е претстава за нешто,за истото какво е за што служи.

Прост пример за тебе чудо-те прашуваат имаш ли бе ти поим од ЧАША??

И тебе у глаата треба да ти текне дека станува збор за цилиндричен сад кој може да биде направен од различни материјали и димензии а се користи за конзумирање течност-ако ти немаш поим од чаша и се фатиш за мешалица за малтер и објаснуваш како се врти и одненадеж почиња обратно да врти кутриот ти нема да можеш то да си го објасниш па може да си помислиш дека мешалицата патува назад во времето вртејќи обратно,па после недај боже срце да те фане од возбуда и да ги наполниш пелените.

ПОИМ да се немало.....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
„11. Будали се тие што луѓето ги обожуваат; и нивните Богови и нивните луѓе се будали.
12. Дојдете, о деца, под ѕвездите и исполнете се со љубов!“ - Книга на Законот
Будали не се мисли на „Будала“ како хиероглиф на Алеф или пак Парсифал! Далеку се овие луѓе и богови од сето тоа.
Но затоа пак е даден одговорот во следниот стих. Во тоа вреди да верува дури и атеист бидејќи има голема пракса таму. ;)

С

Само Човек

Гостин
Али кријат и големи невистини и глупости, пр. исус како што е претставен 99.9% е фантазија креирана од тие што ја созадавале религијата, т.е. о луге кои добро го искористиле да манипулираат со овците, а исус тој 0.01 процент е исус кој бил обичен човек кој имал доживеано да не речам просветлување( сепак и не баш) инаку он студирал во индија и околината од буда и компанија така да има некои параболи од него што се чист Зен е само ти нешта се од вистинскиот Исус(доколку постоел што не е ни битно)
па затоа е во скриена форма знаењето

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.415
Поени од реакции
5.086
Се согласувам...
Но денес луѓето се поедуцирани како што кажа, знаат што е громотевица, што е планет, сонце, атом, итн... но само едно нешто го забораваат се повеќе и повеќе, тоне во заборав негде во мракот во дното на бунарот, а тоа е самиот ти, ако си барем малце посвесен мислам за свесен набљудувач и едноставно си центрирн во овој момент не луташ нигде ( можда и мислите да лутаат по малце но ти си набљудуваш како внатре во себе така и надвор) ке приметиш се гледа на лицата на луѓето што ги сретнуваш по улица или каде и да си, сите спиат иако се будни, многу од нив се толку замајани што дури и си зборат сами со себе не гласно но ги движат усните и што е најтрагично е што овој сон трае нон-стоп и ноќе и дење само ноќе е во пинаква форма, дури понекад забележивам и голема беда и тага во овие лица иако се смеат со устата, но внатре нешто друго е ралноста, сакам да кажам доколку не си свесен, и не стануваш што можеш посвесен за се и надвор и натре едноставо ќе живееш механички живот без никаква радост, дури и да има некоја радост пак ќе биде површна видејки ќе те нема тебе за да ја осетиш и проживееш
ОК, еден дел разјаснивме.
Е сега за другиов дел што го спомна не знам дали треба да тргнам од себеси... или да генерализирам.
Делумно друже во право си.
Не знам што е тоа што ги прави луѓето тажни, неисполнети... дали некои цели што си ги поставиле, а никако да ги освојат, дали го немаат тоа што го сакаат, можеби модерниот начин на живот...
Јас, кој се сметам за добар познавач на околината (барем природните настани кои се случуваат, луѓето меѓу нив), можам да кажам дека ми недостасува нешто (не е материјално, ниту пак е знаење), но тоа нешто не се некакви со богови (или сл.) каде би барал утеха покрај другото(???).
Да, нешто друго е... (човек ќе се пронајди во пишувањето :))
Пошто види, проблемот треба да се бара онаму каде што настанал и да се увиди како настанал, ако сакаме да не се повтори.
Изгледа изворот на сите проблеми се преголемите очекувања? Не знам, само велам...
Мислам дека сфатив што сакаш да кажеш, ако ја промашив поентата, ќе се помачиш малку наредниот пост... :)

А и стварно е греота, ијам пријател доктор, и човекот додека бил помлад, додека студирал, истражувал за реланоста, вистината , свеста со своја пот, но ете сега откога стана повозрасен 30+ веќе е христијанин и пази зошто кога го прашам, ми вика епа според таа религија ти не треба да правиш ништо само да веруваш во исус и да се покаеш, и рајот не ти бега, му викам, а од кај си сигурен дека постои рај и пекол т.е. дека постоел исус кога сме веќе таму, он вика епа незнам али за секој случај да си бидам на сигурно и онака ништо не губам, е тука јас веќе изгубив надеж за него и само си реков греота ем доктор ем колку неинтелигентен, нејќе да си ја истражува вистината по својот пат туку поарно му е да е овца... греота што ти прави идиотизам и страв
Комплетно истиот случај го имам и јас со роднина доктор. Се надевам дека досега ги има сменето ставовите.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
ОК, еден дел разјаснивме.
Е сега за другиов дел што го спомна не знам дали треба да тргнам од себеси... или да генерализирам.
Делумно друже во право си.
Не знам што е тоа што ги прави луѓето тажни, неисполнети... дали некои цели што си ги поставиле, а никако да ги освојат, дали го немаат тоа што го сакаат, можеби модерниот начин на живот...
Јас, кој се сметам за добар познавач на околината (барем природните настани кои се случуваат, луѓето меѓу нив), можам да кажам дека ми недостасува нешто (не е материјално, ниту пак е знаење), но тоа нешто не се некакви со богови (или сл.) каде би барал утеха покрај другото(???).
Да, нешто друго е... (човек ќе се пронајди во пишувањето :))
Пошто види, проблемот треба да се бара онаму каде што настанал и да се увиди како настанал, ако сакаме да не се повтори.
Изгледа изворот на сите проблеми се преголемите очекувања? Не знам, само велам...
Мислам дека сфатив што сакаш да кажеш, ако ја промашив поентата, ќе се помачиш малку наредниот пост... :)

Комплетно истиот случај го имам и јас со роднина доктор. Се надевам дека досега ги има сменето ставовите.
Овде си во 1000% точен, доволно е да се согледаат нештат такви какви што се без никакви илузорни придавки од своја страна т.е. ок се оние реалнине очекувања но и со нив на дистанца ако биде биде ако не ок е... проблемите и предизвиците се и те како потребни во животот финтата е да не се повторуваат истите грешки туку да се надминуваат, и секогаш да се ризикува со нови предизвици за да има раст на сите нивоа физичко, психичко и она другоно....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
проблемите и предизвиците се и те како потребни во животот финтата е да не се повторуваат истите грешки туку да се надминуваат, и секогаш да се ризикува со нови предизвици за да има раст на сите нивоа физичко, психичко и она другоно....
Така де... (y)
Ако се следи ова, фантазијата за некакви си богови што помагаат кога ни е тешко и кога се молиме на нив, разбрани преку религијата нормално, ќе исчезнат како сенка.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Така де... (y)
Ако се следи ова, фантазијата за некакви си богови што помагаат кога ни е тешко и кога се молиме на нив, разбрани преку религијата нормално, ќе исчезнат како сенка.
Нема да исчезнат затоа што не ги ни има(y) само доколку си бил со замаглени очи кога ќе ти се разбистри маглата од умот едноставно реалоста ќе биде видена.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.415
Поени од реакции
5.086
Овде си во 1000% точен, доволно е да се согледаат нештат такви какви што се без никакви илузорни придавки од своја страна т.е. ок се оние реалнине очекувања но и со нив на дистанца ако биде биде ако не ок е... проблемите и предизвиците се и те како потребни во животот финтата е да не се повторуваат истите грешки туку да се надминуваат, и секогаш да се ризикува со нови предизвици за да има раст на сите нивоа физичко, психичко и она другоно....
Значи на добар пат сум. :)
Истава филозофија (ако може така да се нарече) на живот ја практикувам и јас (what doesn`t kill you, makes you stronger), но страшно ме иритира што не можам ништо да сторам (не знам што да сторам?) со нештата кај кои немам моќ, кај што не зависи од мене....
и тука најверојатно се моите преголеми очекувања... но како што рече, полека учам како да живеам со тоа. :)

ОК, следна тема, дај нека биди малку пожестоко. :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Нема да исчезнат затоа што не ги ни има(y) само доколку си бил со замаглени очи кога ќе ти се разбистри маглата од умот едноставно реалоста ќе биде видена.
Затоа реков сенка... сенката не постои, но постојат фантомите-мисли кои прават сенки врз разумот кај човекот!
Тие мора да се исфрлат како кожата на змијата.. :)

B

Black Guard

Гостин
Наздравје кафе
Фала здравје да имаш и зенот да го достигнеш.

Еве вака мене ме интересира само реалноста и вистината да си ги спознаам лично за себе на своја кожа, така да ошо едноставо ме погоди во срце бидејки дава практично како да се кристализира свеста што за мене е најбитен фактор во животот, доколку не си ја сватил, пробудил и кристализирал свеста џабе и си го живеел животот бидејки си го живеел несвесно, како на сон уствари он те иживеал тебе,.
Како тоа да ја кристализираш,очигледно мислиш да ја прочистиш па се наметнува прашањето од што но уште поважна е причината зошто??

е сеа знам дека ќе ми кажеш дека свеста е електрични импулси ви мозокот бла бла бла..
Дефинитивно,Станува збор за Биолошки електрохемиски процес.

Изеди пет чоколада имаш многу фенилетиламин и се индуцира љубовта како хемиски процес,изеди премногу ејсид и се случува нешто сосема друго.

е ако те не е ни битно, доколку станеш тотално свесен на кој начин, по кој пат си одел не е ни битно, кога си целосно свесен барем и за 2 минути има едно необјасниво дожививање, сосотјба, екстаза, оргазам, благосостојба, ако не си ја искусил сеуште си пропуштил многу...
Ова би значело дека сите сме без свест т.е ограничени па оттука мораме да практикуваме неко бла бла техники за да го постигнеме погорецитираното и??

Што после тоа,што ти се случува после кристализацијата,претпоставувам атомите т.е молекулете вршат rearange и се враќаш "назад" така??

,
доколку не си ја сватил, пробудил и кристализирал свеста џабе и си го живеел животот
Или доколку не сум го послушал ОШО??

Ти си атеист или сам си ствараш култ кон ОШО,сеедно,но кажими зошто животот ми е џабе ако не сум ја "кристализирал" свеста??

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Затоа реков сенка... сенката не постои, но постојат фантомите-мисли кои прават сенки врз разумот кај човекот!
Тие мора да се исфрлат како кожата на змијата.. :)
Да сенката е само последица од светлината, тргни ја светлината сенката исчезнува, тргни го умот( по ум мислам на она дрдорконо 24/7 кој не запира и те замајува) или фантомите-мисли и сенката сама од себе исчезнува.(y) а останува...

Kajgana Shop

На врв Bottom