Аквариумски риби (општи дискусии)

V

Vollstandig

Гостин
Да изгледа уште тоа остана.Светлото.Имам само една неонка црвена Grolux 60 см 18 вати.
http://aquashop.com.mk/index.php/dzn-d-d-n-d-n-d-d-nsd/neonka-za-akvarium-flurocentna-bo-a-crvena-18-w-589mm.html

Пробав да ставам уште една обична бела,ама се губи шмекот од црвената неонка.Бојата на рибите изгледа бледа.Ќе нарачам уште две црвени па ќе ги монтирам сите заедно,ваљда 60 вати ќе е доста за 70 литри.

Како и да е фала друже за помошта.Чекам деновиве да ми донесат Co2 боца па се надевам ќе тргне тревата.А за рибиве и јас го мислев истото,да оставам 2-3 вида само,другите да ги трампам.

Позз.
Абе зошто да фрлаш пари за цо2 боца, али пак ти си знајш како стоиш со можностите. Ова со квасец и шеќер е доста ефективно. Црвената неонка јас ја вклучувам навечер, го гасам светлото и стои со црвена неонка некое време па комплетно го гасам аквариумот коа одам на спиење.
Со белата сијалица + црвената дава сјај на рибите и ќе ја изразува црвената боја а не дека ќе свети црвено:)

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Абе зошто да фрлаш пари за цо2 боца, али пак ти си знајш како стоиш со можностите. Ова со квасец и шеќер е доста ефективно. Црвената неонка јас ја вклучувам навечер, го гасам светлото и стои со црвена неонка некое време па комплетно го гасам аквариумот коа одам на спиење.
Со белата сијалица + црвената дава сјај на рибите и ќе ја изразува црвената боја а не дека ќе свети црвено:)
Кажи ми колку време ќе има Со2 вака со квасецот?Гледам кај мене повеќе од 30 часа има поминато,а има ист притисок ако не и повеќе.

Не,не боцата не ја плаќам од еден другра е.Мала 3 литарска е,мислев подобро е пошто е со вентил па навечер ќе ја сопирам.Додека ова нема сопирање,па го тргам цревото да диши надвор од водата за да не ги отрујам рибите со Со2.И сабајле покрај аквариумот ми мириса на пиво :D.Мене не ми смета тој мирис,ама моите.....

V

Vollstandig

Гостин
Кажи ми колку време ќе има Со2 вака со квасецот?Гледам кај мене повеќе од 30 часа има поминато,а има ист притисок ако не и повеќе.

Не,не боцата не ја плаќам од еден другра е.Мала 3 литарска е,мислев подобро е пошто е со вентил па навечер ќе ја сопирам.Додека ова нема сопирање,па го тргам цревото да диши надвор од водата за да не ги отрујам рибите со Со2.И сабајле покрај аквариумот ми мириса на пиво :D.Мене не ми смета тој мирис,ама моите.....
Тргај го на тераса, дома ќе се задушиш од цо2-та, ќе мириса на непроветрно во собата. Со боцата и вентилот одлично ти е решението, ако веќе одиш професионално побарај и цо2 дифузер не е скап, али имаш сигурен проток со него ни повеќе ни помалце точно 1 меур во секунда.
Скапи се пх-контролерите со цо2 комплетите идат, по 500 евра коштаат, али ако го поддесиш на 7пх ќе остани толку во водата.

Член од
29 јуни 2012
Мислења
8
Поени од реакции
0
Здраво. Јас сум Кристијан од Охрид и сакам да чувам риби во аквариум.Набавив мал аквариум од 15л (мислам дека е доволно за почеток).Сега барам некои основни совети во врска со грижа,хигиена,храна, што треба да правам за рибите да се задоволни и здрави да не ми се разболуваат, какви растенија да купам и сл. Јас мислам дека за почеток да купам Fancy Goldfish затоа што ми викаат дека е најлесна за чување..

Чекам одговори.. :)

Член од
29 јуни 2012
Мислења
8
Поени од реакции
0
Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Па земаш рибчиња ги ставаш во вода..претоа во аквариумот ставаш песок го украсуваш со водни тревки и слично земаш ув ламби и филтри..потоа купуваш храна соодветна за рибите и не им ставај многу храна ама немој ни малце,да не почнат грбо да ти пливаат :D

Член од
29 јуни 2012
Мислења
8
Поени од реакции
0
Па земаш рибчиња ги ставаш во вода..претоа во аквариумот ставаш песок го украсуваш со водни тревки и слично земаш ув ламби и филтри..потоа купуваш храна соодветна за рибите и не им ставај многу храна ама немој ни малце,да не почнат грбо да ти пливаат :D
За храна ке им давам(за да не почнат грбно да пливаат) ама од филтри што треба да имам ???

(ИСКРЕНО ВРСКА НЕМАМ ОД АКВАРИУМИ)

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
За храна ке им давам(за да не почнат грбно да пливаат) ама од филтри што треба да имам ???

(ИСКРЕНО ВРСКА НЕМАМ ОД АКВАРИУМИ)
Прашај одкај што ке ги купуваш рипките..и ја немам појма ама овие се основни работи затоа ги знам :)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Не заборавај песокот ќе треба да го свариш за да го стерилизираш.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
За варење ќе го сварам. Каква песок треба и што е тоа стеризирање
Стерилизирање е убивање на бактериите во песокот со варење. А каков треба јас сум ставал покрупен и добро испран да нема земја. Нормално можеш и каменчиња. Пупма за воздух. термометар за вода, греач, ако сакаш можеш да ставиш и автоматска хранилка за 1 недела на пример. Јас имав направено поклоп, на нив ставив 2 мали флуресценти сијалици и беше се ок.
Гледам дека има и филтри за вода активни. Се зависи од буџетот. Кога имав мали рипчиња со женска чорапа и метален обрач ги собирав за да не ги изедат поголемите риби.
За билки за почеток купи мала количина, немав што да им правам во последно време ептен се накотија.

Член од
29 јуни 2012
Мислења
8
Поени од реакции
0
Стерилизирање е убивање на бактериите во песокот со варење. А каков треба јас сум ставал покрупен и добро испран да нема земја. Нормално можеш и каменчиња. Пупма за воздух. термометар за вода, греач, ако сакаш можеш да ставиш и автоматска хранилка за 1 недела на пример. Јас имав направено поклоп, на нив ставив 2 мали флуресценти сијалици и беше се ок.
Гледам дека има и филтри за вода активни. Се зависи од буџетот. Кога имав мали рипчиња со женска чорапа и метален обрач ги собирав за да не ги изедат поголемите риби.
За билки за почеток купи мала количина, немав што да им правам во последно време ептен се накотија.
Фала многу за советов.. Јас сум од Охрид па дали можам од езеро да соберам песка и да ја ставам.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Фала многу за советов.. Јас сум од Охрид па дали можам од езеро да соберам песка и да ја ставам.
Нормално можеш од езеро ама класифицирај го песокот со некакво покупно сито.

Kajgana Shop

На врв Bottom