Тодор Александров "дојава" во Кисела Вода

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Дали го оправдувате поставувањето на споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода?

• Да

Гласови: 15 21,7%
  • Не

Гласови: 42 60,9%
  • Немам став, не сум запознаен околу ликот и делото на Александров

Гласови: 12 17,4%

• Вкупно гласачи
    69
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Тоа и јас го реков преѓеска, Александров сеуште не е личност што треба да има споменик, во музеј да, вака не. И прашав, има ли споменици на контраверзни личности како Квислинг, Петен, па еве и од нашиве на Колишевски и сл.
Искрено мене типов Лазо ми е многу смешен, имам читано доста за неговата т.н. улога и еве сега кога го ставам на сликава ми иде тешка смеа :pos:... Мнооогу ми е типов онака ретро комуњара :pos: !!

Иначе во неговото Свети Николе е спомеников ....
450px-Lazar_Kolishevski_monument.jpg
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 23:48 ---
Затоа што тоа го наредуваат големите моќници масоните, Толку ли ви е тешко да не го приемтите тоа?
Извини Зоте што ние не приметуваме ако не па ...

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Значи имаме крајност со крајност на оваа тема.:)
Мојот впечаток е дека претходната гарнитура силно влечеше кон величење на хероите од НОБ со изразита нота на србоманија, а оваа гарнитура не влече уште подалеку до Илинденскиот период со пренагласена бугарофилија. Денешницава дали радикали скокале, дали деца убивале баш и некако не ги засега, со главите пикнати во минато и ќе исправаме криви дрини. Искрено многу ми смета кога сопствениот народ задоен од политичката игра почна да наликува исто како политичарите. Тоа е лоша слика. Нит некогаш сум бранела српско, ниту сакам некој да ми наметнува бугарско. Овој ако беше чист досега ќе му го исчистеа името како солза, но очигледно дека не е. Контроверзен лик кој некој сака да ни го претстави како херој и од наш џеб 350 000 ки за него. Со какво право, со кој памет го поставија и притоа се кријат како пички под кошули со војвода на коњ. Ова не им е прв пат, имаше статуа на Бугар врз МНР па ја пикнаа во подрум. Бугарофилите на постоечкава гарнитура се јадрото од секогаш било така и секогаш ќе биде, како на опозицијата кои се клањаат на тито. Од едно зло се префрламе кон друго, од Србија кон Бугарија. Барем кон Германија да идевме да не ми е криво, не вака кон најзатупавените од две чрвени.
Зошто нема опција со двете раце да го потпишам постот. Единствено можеби не би се согласил дека бугарофилите се ЈАДРО но секако ги има дел новопечени а дел како остаток од гарнитурата на Љубчо (во чие време навистина Бугарашите беа јадро) а неколку се и на водечки позиции (сепак ќе се воздржам од именување). А криење како пички, е тоа е најтрагичното ако за Александар и Филип има некое оправдување тогаш за „Војводата„ нема. Треба да се има мадиња и да се излезе со факти дека навистина Александров заслужи Мост, Улица и Споменик и тоа во главниот град, во спротивно ни се сервира сомнителна историска личност и тоа во многу нестабилно време и време кога и онака макадонскиот народ е растргнат на сите страни а згора на се и многу осиромашен и обескуражен.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Аха и што ако се водат на документи како такви, незнаеме кој се. Има нешто зошто така ги нарекле, ние си правиме сега ќути-бутај како порано вие што сте правеле и останативе околу нас ;) !!
Нека биде и ташак на коњ ако сака ама се гледа кој е а ти ако се правиш наудрен прави се ...
Не jaс сум този,коj измислува иминjaта на спомениците за да се правам на удрен. ;) Предпоставувам дека некоj се срами да ги нарече со вистинското им име па еве завиткано мора.
Интересно ништо не кажавте за Димитар Попгеоргиев.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Типот стварно бил комуњара и тоа од најтежок ков, а пошто и Лазо е контраверзна личност тој споменик може и да се отстрани како што тоа се случи со стауите на Ленин ширум екс-социјалистичкиот блок.

Еве нека се остранат и двете обележја, за нациоално помирување (која утопија нели)

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Не jaс сум този,коj измислува иминjaта на спомениците за да се правам на удрен. ;) Предпоставувам дека некоj се срами да ги нарече со вистинското им име па еве завиткано мора.
Интересно ништо не кажавте за Димитар Попгеоргиев.
Не туку така се наречени за да се избегне да се расправаме со типови како Бате Борисов од Софија и овие банкротираниве од југ !! Е затоа се така напишани на документ .... ;)

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.643
Поени од реакции
35.193
- А да си ја чукнеа главата и да купеа некој медицински апарат,
- А да си ставеа прст на чело и да помогнат да се спаси некој млад живот,
- А да закрпеа некоја дупка по улиците,
- А да помогнеа на некоја установа за деца без родители,
- А да отвореа некоја фабрика
- Ама НЕЕЕЕЕ, тоа не е важно,
ВАЖНО е да се расправаме дали требало да се вика ‘‘Војвода на коњ‘‘ или ‘‘ Александров на магаре‘‘
ВАЖНО имаме повеќе ново изградени (тазе) споменици од реновирани училишта, градинки.
ВАЖНО во државава се е решено, уште декорот остана :свиркам:

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не туку така се наречени за да се избегне да се расправаме со типови како Бате Борисов од Софија и овие банкротираниве од југ !! Е затоа се така напишани на документ .... ;)
УШТЕ ЕДНА ГОЛЕМА ПОБЕДА....ПОБЕДА......ЗА МАКЕДОНИЈА!!!!!!!!!

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Србоманијата и бугарофилијата ни се провлекуваат затоа што не знаеме да разграничиме и се плашиме од нив. Доколку не пробуваме толку панично да бегаме од тоа, ќе станат многу побезопасни. Александров не е чист, како и секој друг што се бавел со политика. Сегашнава гарнитура е калкулантска, ама сега пробува да си го врати јадрото блиску до себе, па од таму вакви потези. Многу малку идеологија има во ДПМНЕ денес. Бугарофилство уште помалку, чиста прагма и игра со бројки и проценти на поддршка. Инаку, до Германија се оди преку Бугарија, ама не мислам дека тоа е правилниот пат кој треба да го одиме. :D
Како сакаш да разграничиме кога секој ден некој прља историски лик. Милошевски како министер за финансии плука по Блаже Конески кој ние сите го сметаме за „татко“, од друга страна се слика со бугарско знаме на лик кој историјата не го прикажува како позитивен. Или само во оваа дискусија неколку пати се спомена Гоце Делчев во негативна конотација, како сакаш да размислуваме? Кога секој ден некој клука со некакви си „историски факти“ и својата историја ја доведуваме до комична позиција каде секој ни се смее. Имаш налет на бугари кои секој податок го преработуваат во нивни и со тоа доведуваат до поголема забуна. Едноставно сме бомбардирани од сите страни, Ченто ваков, па Ченто онаков, Сандански ваков, па Сандански онаков...Имаме пристап до секакви информации и точни и неточни и се создава конфузија.
Ако Александров во музеј се опишува како човек во негативна конотација како може да се постави негова статуа, зошто се овие контрадикторности кои ќе не доведат до лудило. Ако не бил чист со кое право го ставаат на пиедестал? Или фетиши си исполнуваат.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Со два збора, некоj нема муда?

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Типот стварно бил комуњара и тоа од најтежок ков, а пошто и Лазо е контраверзна личност тој споменик може и да се отстрани како што тоа се случи со стауите на Ленин ширум екс-социјалистичкиот блок.

Еве нека се остранат и двете обележја, за нациоално помирување (која утопија нели)
Катастрофа друже ... немој уште има остатоци од Удбашиве ќе треба и со нив да се расправаш за Лазо, ќути ... Најјакото беше, познаник мој што дедо му е апла Удбаш симнат од Дебарско село на фб профил има слика од Лазо Колишевски, лајкови Српска православна црква итн. Дедо му не оди во црква овој СПЦ.. Не е битно битно да се има некоја врска со овие од горе :) !!

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
Па и Груевски е контраверзна личност..Дедо му се викал Никос Грујос и наводно бил грк што умрел борејќи се за Грција.
Што правиме со тој воин на коњ? :нинџ:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
УШТЕ ЕДНА ГОЛЕМА ПОБЕДА....ПОБЕДА......ЗА МАКЕДОНИЈА!!!!!!!!!
Ние остваруваме!
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 23:59 ---
Па и Груевски е контраверзна личност..Дедо му се викал Никос Грујос и наводно бил грк што умрел борејќи се за Грција.
Што правиме со тој воин на коњ? :нинџ:
Тоjа воjн е на Мерцедес ;) 21 век е веке.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Како сакаш да разграничиме кога секој ден некој прља историски лик. Милошевски како министер за финансии плука по Блаже Конески кој ние сите го сметаме за „татко“, од друга страна се слика со бугарско знаме на лик кој историјата не го прикажува како позитивен. Или само во оваа дискусија неколку пати се спомена Гоце Делчев во негативна конотација, како сакаш да размислуваме? Кога секој ден некој клука со некакви си „историски факти“ и својата историја ја доведуваме до комична позиција каде секој ни се смее. Имаш налет на бугари кои секој податок го преработуваат во нивни и со тоа доведуваат до поголема забуна. Едноставно сме бомбардирани од сите страни, Ченто ваков, па Ченто онаков, Сандански ваков, па Сандански онаков...Имаме пристап до секакви информации и точни и неточни и се создава конфузија.
Ако Александров во музеј се опишува како човек во негативна конотација како може да се постави негова статуа, зошто се овие контрадикторности кои ќе не доведат до лудило. Ако не бил чист со кое право го ставаат на пиедестал? Или фетиши си исполнуваат.

Александров в музеј не се покажува нити во негативна нити во позитивна конотација, туку како еден од главните луѓе на ВМРО.

Kajgana Shop

На врв Bottom