Тодор Александров "дојава" во Кисела Вода

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Дали го оправдувате поставувањето на споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода?

• Да

Гласови: 15 21,7%
  • Не

Гласови: 42 60,9%
  • Немам став, не сум запознаен околу ликот и делото на Александров

Гласови: 12 17,4%

• Вкупно гласачи
    69
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Проблемот со Александров,ако имаме некој проблем со неговиот лик и дело, не треба да го бараме во тоа дека се чувствувал како Бугарин,туку во тоа што го правел.
Имаме ние еден куп значајни личности,преродбеници и револуционери, кои ги славиме без проблем,а се чувствувале исто како Александров.
Така се ''чуствувал'' затоа што никогаш немал да стане учител ако не се пишел како таков. Со неписмен народ не се ослободува држава па затоа Бугариве си прават историја сега со нивното школување во бугарски училишта (бидејќи сигурно македонски немало тогаш и да сме сакале :)). До 1945 година во Македонија над 70 % од населението е тотално неписмено !!!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Мој личен став е дека треба да го постават. Зошто? Прво, несомнено е дел од македонската историја. Не е ништо ниту помалку ниту повеќе контроверзен, од Сандански на пример. Само многу полуд и порадикален. Сандански си го добил своето место во историјата затоа што бил левичар. Овој бил стигматизиран затоа што бил десничар, антикомунист и убил многу Срби. Мислам дека е време да го отфрлиме идеолошкото форсирање на личности што ни го наметнал предходниот систем. Македонците биле во тој период во крвава граѓанска војна. Но, кога можат американците да ги слават генералите и од северот и од југот, можеме и ние да ги славиме двете крила и конечно да ја оставиме злата крв зад нас.

Исто така, мој став е дека треба да биде под вистинско име и многу отворено. Не е така заради политичко калкулирање и мене лично тоа ми смета.
Значи имаме крајност со крајност на оваа тема.:)
Мојот впечаток е дека претходната гарнитура силно влечеше кон величење на хероите од НОБ со изразита нота на србоманија, а оваа гарнитура не влече уште подалеку до Илинденскиот период со пренагласена бугарофилија. Денешницава дали радикали скокале, дали деца убивале баш и некако не ги засега, со главите пикнати во минато и ќе исправаме криви дрини. Искрено многу ми смета кога сопствениот народ задоен од политичката игра почна да наликува исто како политичарите. Тоа е лоша слика. Нит некогаш сум бранела српско, ниту сакам некој да ми наметнува бугарско. Овој ако беше чист досега ќе му го исчистеа името како солза, но очигледно дека не е. Контроверзен лик кој некој сака да ни го претстави како херој и од наш џеб 350 000 ки за него. Со какво право, со кој памет го поставија и притоа се кријат како пички под кошули со војвода на коњ. Ова не им е прв пат, имаше статуа на Бугар врз МНР па ја пикнаа во подрум. Бугарофилите на постоечкава гарнитура се јадрото од секогаш било така и секогаш ќе биде, како на опозицијата кои се клањаат на тито. Од едно зло се префрламе кон друго, од Србија кон Бугарија. Барем кон Германија да идевме да не ми е криво, не вака кон најзатупавените од две чрвени.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Од едно зло се префрламе кон друго
Јас одсекогаш сум тврдел дека бираме помеѓу две зла подоброто. Само народот треба да процени кој е зло е поголемо и да се определи за помалото зло. Жално ама вистинито.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Мојот впечаток е дека претходната гарнитура силно влечеше кон величење на хероите од НОБ со изразита нота на србоманија, а оваа гарнитура не влече уште подалеку до Илинденскиот период со пренагласена бугарофилија. Денешницава дали радикали скокале, дали деца убивале баш и некако не ги засега, со главите пикнати во минато и ќе исправаме криви дрини. Искрено многу ми смета кога сопствениот народ задоен од политичката игра почна да наликува исто како политичарите. Тоа е лоша слика. Нит некогаш сум бранела српско, ниту сакам некој да ми наметнува бугарско. Овој ако беше чист досега ќе му го исчистеа името како солза, но очигледно дека не е. Контроверзен лик кој некој сака да ни го претстави како херој и од наш џеб 350 000 ки за него. Со какво право, со кој памет го поставија и притоа се кријат како пички под кошули со војвода на коњ. Ова не им е прв пат, имаше статуа на Бугар врз МНР па ја пикнаа во подрум. Бугарофилите на постоечкава гарнитура се јадрото од секогаш било така и секогаш ќе биде, како на опозицијата кои се клањаат на тито. Од едно зло се префрламе кон друго, од Србија кон Бугарија. Барем кон Германија да идевме да не ми е криво, не вака кон најзатупавените од две чрвени.
Чекаj бе Леандра, само за него се криjaт? Александар беше "Воj на кон", татко му Филип само "Воjн", сега Тодор Александро "Воjвода на кон". Кое ке е наредното на кон или завиткано? Маjка на воjнот на кон?
И како последно, ако не беше рекла нешто за две црвени или слично ,просто немаше да си ти . ;)

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.031
Чеда Титови и Александрови, и чеда неопределени.
да се вратиме на дискусијата коњ на чоек во Минерална вода. Се крена за Гоце и Даме прашина, не јавале коњи. Овој Александров јавал коњ?
Владава избрзала со поставување на споменик за човек со поделени мислења кај народот (не велам експертска јавност).
Можеби е во музејот како восочна фигура, ајде во ред, таму ги ставаме позитивните и негативните личности. Ама да ставиш некој кој добар дел од населението го смета за негативец е грешка, избрзување. Ние немаме расчистено со минатото. Немаме некој став кон некои прашања, затоа сме вака поделени

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Јас имам прашање до тебе ако се толку про бугари зошто дадоа неколку милиони за филм како Трето Полувреме.
Јас ќе ти кажам програмата им се викаше Проширена и надградена.
Истото го направија и со историјата ја проширија и надградија.
Имаме страшна историја од Аминта до сега прекрасна историја за домашна употреба.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Чеда Титови и Александрови, и чеда неопределени.
да се вратиме на дискусијата коњ на чоек во Минерална вода. Се крена за Гоце и Даме прашина, не јавале коњи. Овој Александров јавал коњ?
Владава избрзала со поставување на споменик за човек со поделени мислења кај народот (не велам експертска јавност).
Можеби е во музејот како восочна фигура, ајде во ред, таму ги ставаме позитивните и негативните личности. Ама да ставиш некој кој добар дел од населението го смета за негативец е грешка, избрзување. Ние немаме расчистено со минатото. Немаме некој став кон некои прашања, затоа сме вака поделени
Тоа и јас го реков преѓеска, Александров сеуште не е личност што треба да има споменик, во музеј да, вака не. И прашав, има ли споменици на контраверзни личности како Квислинг, Петен, па еве и од нашиве на Колишевски и сл.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Јас имам прашање до тебе ако се толку про бугари зошто дадона неколку милиони за филм како Трето Полувреме.
Јас ќе ти кажам програмата им се викаше Проширена и надградена.
Истото го направија и со историјата ја проширија и надградија.
Имаме страшна историја од Аминта до сега прекрасна историја за домашна употреба.
Затоа што тоа го наредуваат големите моќници масоните, Толку ли ви е тешко да не го приемтите тоа?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Чекаj бе Леандра, само за него се криjaт? Александар беше "Воj на кон", татко му Филип само "Воjн", сега Тодор Александро "Воjвода на кон". Кое ке е наредното на кон или завиткано? Маjка на воjнот на кон?
И како последно, ако не беше рекла нешто за две црвени или слично ,просто немаше да си ти . ;)
Исто за сите воини важи.
И аман дај бе оставете не да си направиме муабет нас Македонците што сте како крлежи залепени овде, бог да чува. Стварно цитро има право сите треба да ве банираме, па до толку напорен народ немам видено.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Србоманијата и бугарофилијата ни се провлекуваат затоа што не знаеме да разграничиме и се плашиме од нив. Доколку не пробуваме толку панично да бегаме од тоа, ќе станат многу побезопасни. Александров не е чист, како и секој друг што се бавел со политика. Сегашнава гарнитура е калкулантска, ама сега пробува да си го врати јадрото блиску до себе, па од таму вакви потези. Многу малку идеологија има во ДПМНЕ денес. Бугарофилство уште помалку, чиста прагма и игра со бројки и проценти на поддршка. Инаку, до Германија се оди преку Бугарија, ама не мислам дека тоа е правилниот пат кој треба да го одиме. :D

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Исто за сите воини важи.
И аман дај бе оставете не да си направиме муабет нас Македонците што сте како крлежи залепени овде, бог да чува. Стварно цитро има право сите треба да ве банираме, па до толку напорен народ немам видено.
Ма немоj те молам да се лутиш, некоja брчка ке ти излезе на лице. Jaс само покажувам един тренд,коj е виден от авион.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Аха и што ако се водат на документи како такви, незнаеме кој се. Има нешто зошто така ги нарекле, ние си правиме сега ќути-бутај како порано вие што сте правеле и останативе околу нас ;) !!
Нека биде и ташак на коњ ако сака ама се гледа кој е а ти ако се правиш наудрен прави се ...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.256
Поени од реакции
18.205
Чудно ми е окулу проективе и споменициве што вака декларираниве и оние притајните го избегнуваат прашањето окулу именувањето на споменците и 14 те краци на штитовите.Ете има некој фанови на власта кој не се срамат да го потврдат тоа(нема ништо срамно во членство во партија)нека ми објаснат окулу тоа.Ете еден вика дека партијата не крие дека тоа е Тодор Александров,а друг дека било лага од комунистите(но сепак охрабруба ваков потег).
Да се разбереме,коа прв пат го презентираа проектот имав некој замерки..али споменик на Александар мислам дека требаше.Па него сме го славеле од секогаш,и сдсм дур беше на власт.Владава толку се испосра со проектов и ги исфорсира античкиве ликови и Прометеј и све остало,што низ град да кажам Александар е Македонец ке мислат некој офчар од планина сум.
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 23:44 ---
Аха и што ако се водат на документи како такви, незнаеме кој се. Има нешто зошто така ги нарекле, ние си правиме сега ќути-бутај како порано вие што сте правеле и останативе околу нас ;) !!
Нека биде и ташак на коњ ако сака ама се гледа кој е а ти ако се правиш наудрен прави се ...
Па ајде да го смениме името,што ако се водиме на документ како такви..ќути бутај ке правиме и ке влеземе во европска унија.Ке им викаме на децата има нешто зашто така не нарекле...
Или кичмата смее да се витка коа власта краде пари,а вас ве лажат по штабови со глупи причини..Ех прост народ.

Kajgana Shop

На врв Bottom