Дали вашиот бог има пол?

T

Tetro

Гостин
Стварно? Јас барав ваква тема и не најдов, ти сликата ја остави на зафрканција а јас никаде не реков дека не ми одговара. Не изигравам шериф туку се гледа дека не ти е дојдено до нормален муабет, не се правдај за џабе.
Знам со колку теми е не се секирај...
Има има, ти само насловите си ги погледнал, иначе се има правено оваа дискусија и со денови и недели.
Секој втор пост од темава е твој, а така стануваш напорен, ама не ти текнало до сега тоа. :/
се изглупира со темава туку ај
Шо та гајле, не му се замарај. Ќе помине време и ќе се вклопи. Секое топче паѓа во некое дупче на крајот.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Има има, ти само насловите си ги погледнал, иначе се има правено оваа дискусија и со денови и недели.
Секој втор пост од темава е твој, а така стануваш напорен, ама не ти текнало до сега тоа. :/
A малце беше тоа шо ги погледнав насловите на 27 страни? Да не требаше и да ги прочитам сите..

T

Tetro

Гостин
A малце беше тоа шо ги погледнав насловите на 27 страни? Да не требаше и да ги прочитам сите..
Твое право е што ќе читаш и како ќе читаш, ама се изглупира со оваа тема. Како ти е само склопен воведниот пост, ми личи на првоодделенски текст.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Твое право е што ќе читаш и како ќе читаш, ама се изглупира со оваа тема. Како ти е само склопен воведниот пост, ми личи на првоодделенски текст.
Meне воопшто не ме интересира дали ти мислиш дека сум се изглупирал. Воведниот пост си е таман, има прашања поставено што мене ме интересираат,а верувам и некој друг.

толку.

С

Само Човек

Гостин
Meне воопшто не ме интересира дали ти мислиш дека сум се изглупирал. Воведниот пост си е таман, има прашања поставено што мене ме интересираат,а верувам и некој друг.

толку.
на прашања ти беше одговорено, а ти само шерифуваш

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Кислород не го гледаш, не можеш да го допреш(барем не по природен пат),а не верувам и дека има некоја поврзаност со емоцијата па сепак е насекаде околу нас малце обновиси ја дефиницијава за постоењето на нештата.
Или пробај допри некој атом па јави ми се.
Пробај пет минути без кислород, па ќе видиш како ќе го осетиш неговото отсуство. Кислородот се мери. Струјата се мери.

Господ не може да се види, помириса, допре, вкуси, чуе или да се измери на било кој начин, пошто едноставно не постои.

It's that simple.
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 13:40 ---
Јас мислам дека се сложуваме само некако слабо се разбираме.
Поентата во целиов муабет ми е разликата помеѓу неверување и тврдење двата термина си имаат своја дефиниција и неможеш вториов да го користиш како замена за првиот пошто не се ниту синоними ,а имаат фундаментално различно значење и толкување.
Толку од мене.
(Не)верувањето се однесува на (а)теизмот.
Тврдењето се однесува на (а)гностицизмот.

Нема зошто да се мешаат овие две.

С

Само Човек

Гостин
Ги поминав сите 27 страни и не најдов ваква тема. Никогаш никаде немам прочитани за тоа каков е полот на бог.
зошто нема пол бог, исто ко шо немаш читано каков пол е атомот ...
Зошто никој не зборува за тоа?
горниот одговор
На слики што сум гледал е прикажан како маж со бела брада,кој го видел па да каже дека е маж?
македонски народни приказни се културна програма, а и секој сликар може да ги преставува работите, но тоа не значи дека бог е машко
Зошто не го цртаат како жена?
тоа што ти не си сретнал таков уметник не значи дека не постои уметник кој насликал жена бог
сепак тоаљ е уметничко изразување
Дали тие што го цртаат се шовинисти и сметаат дека бог неможе да биде жена?
прашаево ти е дали Да винчи ги мразел мажите, уметост е тоа ,
Кој е тој што ја определува неговата форма?
форма имаат материјалите, а не духовите
Дали вие верниците сметате дека доволно е да верувате во него и не ви е битно дали е маж или жена?
првиот одговор
ме интересира многу ова и очекувам некој да ми одговори[/quote]

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.667
Поени од реакции
59.767
Колку што видов овде Dogma (1999) женско е.

С

Само Човек

Гостин
Пробај пет минути без кислород, па ќе видиш како ќе го осетиш неговото отсуство. Кислородот се мери. Струјата се мери.

Господ не може да се види, помириса, допре, вкуси, чуе или да се измери на било кој начин, пошто едноставно не постои.

It's that simple.
еј фала шо ни кажа дека имаме 5 сетила...
тоа не докажува ништо
и не можеш да пробаш без кислород како што не можеш да пробаш без бог

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

It's that simple.
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 13:40 ---

(Не)верувањето се однесува на (а)теизмот.
Тврдењето се однесува на (а)гностицизмот.

Нема зошто да се мешаат овие две.
A svesta so shto ja merish?
Veruvash vo nea ili znaesh deka ja imash?
I buda ne-veruval vo bog. Toj e ateist(ne-veruvac vo bog) od ednostavni privini shto ja nemal taa opcija vo negovo vreme.
I sega kazi mi deka budizmot ne e religija..i da odam da si legnam

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
еј фала шо ни кажа дека имаме 5 сетила...
тоа не докажува ништо
и не можеш да пробаш без кислород како што не можеш да пробаш без бог
Ја не ти каав дека имаме 5 сетила. Тоа требало да ти каже учлителката у основно.

Дали докажува? Да. Докажува дека постои кислород. Од друга страна, никој не докажал дека постои Бог - ниту преку сетилата, ниту со некакви посредни алатки. Струја се мери, кислород и водород се мерат - Бог не се мери, пошто едноставно го нема.

За мене нема богови. Еве, скоро 40 години, ич не ми фали некаква виша брадеста фигура да ми кажува што треба, а што не треба да правам.

Инаку, се пробува и без кислород. Еве, земи една најлонска кеса и опни ја на глава. Остани така 10 минути. ...ма 20 остани, шо! После ќе праиме муабет.

С

Само Човек

Гостин
Инаку, се пробува и без кислород. Еве, земи една најлонска кеса и опни ја на глава. Остани така 10 минути. ...ма 20 остани, шо! После ќе праиме муабет.
а у крвта кислородот ?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ако бог во монотеистичките религии е од калибарот на Q (star trek) тогаш тој може да се манифестира во било која форма и големина машко-женско, животно, цвеке итн.
Од тука следи дека ако е машко или женско тогаш спаѓа во втор или трет ешалон на богови.

Иначе мојот бог е The Force.

Kajgana Shop

На врв Bottom