Сакам да зготвам: ... помош!

N

Nessa Alcarin

Гостин
Фала ви за советите.
п.с а што е финтата со прскањето со вода? Не ми е проблем за кујната, ќе ја исчистам после, но според Марфи сум правена, па гарант ќе погодам некое око :)

Член од
21 април 2012
Мислења
144
Поени од реакции
58
Фала ви за советите.
п.с а што е финтата со прскањето со вода? Не ми е проблем за кујната, ќе ја исчистам после, но според Марфи сум правена, па гарант ќе погодам некое око :)

Gi navodenuvas prstite i prskas odvreme na vreme. Od vodata zejtinot prska, i od taa reakcija stanuvaat krckavi.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Здраво, веќе подолгу време си готвам шпагети но без никаков сос или зачини, само кечап ставам одзгора.
Па сакав да прашам како да си направам сос (од домати или било каков) и + мелено месо да зготвам со шпагетите. Ајде некој што има правено ваков рецепт нека ме упати.
Има две верзии од сосот што го правам.
1. Вегетариjански:
главица кромид и 3-4 чешниња лук ситно се сечкаат и се пржат со маслиново масло додека не потемнат, добро е да се почека убаво да фатат боjа зошто во спротивно кромидот ќе биде полу жив и ќе му даде киселкав вкус на сосот. Потоа се додава 300 мл. доматно пире, пола лажица оригано, црн пипер и 1 лажица шеќер (кафеав по можност). Се пржи на средна температура околу 5 мин. и потоа се додава врз шпагетите/макароните. Сосот може да се употреби и со други jадења како пржени печурки итн.

2. Со мелено месо:
истиот рецепт од горе само се додава претходно испржено мелено месо.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
знае ли некој рецепт за домашна пастрма :)поготово што зачини се ставаат за да се добие онаа убава коричка ?
И колку дена се потребни да се суши ?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Фала ви за советите.
Мој совет е за покрцкави наместо со брашно да ги поховаш со презла и јајце, само ќе треба да бидат што потенко исечени тиквичките кога ќе ги пржиш.
Од водата зејтинот прска и од таа реакција само можеш да си ги изгориш рацете и ништо друго. Можеш да збркаш работа и во фритеза, кога ќе ги запржеш стави ги во чинија со салфета за да го впијат мрсното.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Навистина, која е поентата со прскање вода - нема никаква смисла.... освен ако не е некоја магија во прашање :)

За покрцкави, треба маслото да е што е можно позагреано, и тиквичките да се тенко исечени... евентуално тенките парчиња ставени да „изгубат вода“ во рерна, во еден ред, на суво, на ниска температура (околу 50 степени по Целзиус) околу 15 минути (од рака истресов, не сум пробал, ама единствено тоа ми има смисла). Потоа не мора ни да се брбелаат во презла или јајца, или брашно.... може директно во врело масло (иако така треба поголема количина масло - за да „пливаат“)....

Член од
21 април 2012
Мислења
144
Поени од реакции
58
N
Навистина, која е поентата со прскање вода - нема никаква смисла.... освен ако не е некоја магија во прашање :)

За покрцкави, треба маслото да е што е можно позагреано, и тиквичките да се тенко исечени... евентуално тенките парчиња ставени да „изгубат вода“ во рерна, во еден ред, на суво, на ниска температура (околу 50 степени по Целзиус) околу 15 минути (од рака истресов, не сум пробал, ама единствено тоа ми има смисла). Потоа не мора ни да се брбелаат во презла или јајца, или брашно.... може директно во врело масло (иако така треба поголема количина масло - за да „пливаат“)....

Ne e magija. Sum pravela taka, i izleguvaat super. Ne se mrsni. Samo prska zejtin na site strani...Napravi ednas, pa ke vidis deka e vistina...

A

AnFem

Гостин
Немам големо искуство со месото, па да прашам како да испржам пилешки стек, ама да не биде онаков сув, туку сочен и вкусен :) Нешто се мислам да го извалкам во јајце, можеби презла и дефинитивно во сусам :)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Немам големо искуство со месото, па да прашам како да испржам пилешки стек, ама да не биде онаков сув, туку сочен и вкусен :) Нешто се мислам да го извалкам во јајце, можеби презла и дефинитивно во сусам :)
Доколку земаш стек - пилешки гради кои се онака подебели (од шницли нели) ќе треба или да ги исечеш надолжина или да ги исчукаш со готварски чекан, за да можат целосно да се испржат. Доколку имаш земено потенки стекови тогаш немаш гајле ќе поминат и така. Јас ги пржам во добро загреано масло (за да не се нацицат со зејтин) и ги валкам во јајца (во јајцето ставам и вагета за вкус) и презла. Ги пржам се додека не заруменеат, и ги ставам на салфетка за да се впие вишокот масло. Досега јајца и презла или брашно сум користела, ако ги ставиш без да ги намачкаш со нешто мислам дека ќе ти се залепат за тава.
п.с пробај со јајца и брашно, поровки се така, мислам

A

AnFem

Гостин
Доколку земаш стек - пилешки гради кои се онака подебели (од шницли нели) ќе треба или да ги исечеш надолжина или да ги исчукаш со готварски чекан, за да можат целосно да се испржат. Доколку имаш земено потенки стекови тогаш немаш гајле ќе поминат и така. Јас ги пржам во добро загреано масло (за да не се нацицат со зејтин) и ги валкам во јајца (во јајцето ставам и вагета за вкус) и презла. Ги пржам се додека не заруменеат, и ги ставам на салфетка за да се впие вишокот масло. Досега јајца и презла или брашно сум користела, ако ги ставиш без да ги намачкаш со нешто мислам дека ќе ти се залепат за тава.
п.с пробај со јајца и брашно, поровки се така, мислам
Фала! Уште една работа... Немам чекан :icon_mrgr:
А големки се... Среќа имам замрзнато и помали.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Фала! Уште една работа... Немам чекан :icon_mrgr:
А големки се... Среќа имам замрзнато и помали.
Ако се дебелки исечи ги, некаде од еден стек да излезат два. Ама надолжина ќе ги сечеш, значи иста површина да зафаќаат само да се потенки (мислам дека ме разбра како :P) Некаде дебелина на прст, ќе се идеални. :)

A

AnFem

Гостин
Ако се дебелки исечи ги, некаде од еден стек да излезат два. Ама надолжина ќе ги сечеш, значи иста површина да зафаќаат само да се потенки (мислам дека ме разбра како :P) Некаде дебелина на прст, ќе се идеални. :)
Знам, знам, сега успеав да исечам еден, замрзнати се :) Тенк ју! :)

A

AnFem

Гостин
Зошто стекот се става да отстои во млеко и сенф?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Зошто стекот се става да отстои во млеко и сенф?
Го омекнува месото, полесно се готви и му дава специфичен вкус.
едит
Треба да одстои стекот во сосот.

Kajgana Shop

На врв Bottom