Што ви се допаѓа кај другите религии и култури?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Wicca не е религија драги мој! Тоа е начин(пат) на живеење!
Wicca is the fifth largest growing religion, and it consists of rituals worshipping nature, and it can be monotheistic, polythistic, atheist, or most commonly duotheistic. Some Wiccans practice magick, but it is personal preference.
извор

Плус, лично се познавам во една личност која е виканка, не зборувам јас напразно драга моја, не се грижи. ;)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Кај Вика - (Wicca) религијата ми се допаѓа што има едно основно правило на кое се темелат принципите на нејзините слебеници - Прави што ти е воља, но не поврдувај никого без причина!
Едноставно но моќно и сеопфатно правило, кое не ја гуши индивидуалната слободната воља, а во исто време ја почитува туѓата.
Ги почитувам сите религии кој го имаат вградено ова правило во нивната идеологија, како на пример телемата и сатанизмот.
Другарче не си свесен каква статива сега погоди. Овабез причина“самиот си го додаде. Правилото како што ти го нарече гласи "An'ye harm none, do what ye wilt". Каде само го здогледа тоа без причина. Или ти се виде за симпатично ова правило на Wicca религијата да го поврзеш по секоја цена со телемитското прави што ти е волја и тоа нека ти биде цел закон.

Јасно се гледа кај Wicca забраната за повредување на другите, и тука нема никакви олеснителни околности од типот ако ти застане на патот на твојата волја

Колку пати само досега објаснивте дека телемата ти дава за право ако некој застане на патот на твојата волја, слободно да го исшутираш. Еве нешто од книгата на законот по ниските луѓе газете во дива страст на вашата гордост, во денот на вашиот гнев.

Велиш: не ја гуши индивидуалната слободната воља, а во исто време ја почитува туѓата. Точно, во телемата нема гушење на индивидуалната слободна волја, но тоа се додека таа волја е твоја, т.е. нема ниту почитување на туѓата волја.

Значи реализацијата на Виканската волја оди се до моментот до кој нема повредување на другите, а Телемитската волја е без ограничувања, неа не ја интересира дали некого ќе повреди на патот на нејзината реализација од причина што се додека таа се движи по сопствената патека сите останато волји на нејзината патека се на погрешно место.

П.С. Ајде сега да видиме колку време ќе треба за да се појави Bruce the Almighty за да те извади, или можеби овој пат ќе те плесне по ....?:pos:

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Wicca is the fifth largest growing religion, and it consists of rituals worshipping nature, and it can be monotheistic, polythistic, atheist, or most commonly duotheistic. Some Wiccans practice magick, but it is personal preference.
извор

Плус, лично се познавам во една личност која е виканка, не зборувам јас напразно драга моја, не се грижи. ;)
Drag moj, jas sum Wicca! :) Zavisi od licnosta ako go smeta za reliija...First steps on the path- Beginning as a Witch

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи реализацијата на Виканската волја оди се до моментот до кој нема повредување на другите, а Телемитската волја е без ограничувања, неа не ја интересира дали некого ќе повреди на патот на нејзината реализација од причина што се додека таа се движи по сопствената патека сите останато волји на нејзината патека се на погрешно место.

П.С. Ајде сега да видиме колку време ќе треба за да се појави Bruce the Almighty за да те извади, или можеби овој пат ќе те плесне по ....?:pos:
Нема потреба мене никој да ме вади, контрадикторност може да има само во твојот од омраза помрачен ум. Смешно и патетично е како се фаќаш буквално за секој збор, барајќи начин да го прикажеш во контекст каде ќе испадне нелогичен или погрешен. Јас не припаѓам на таа религија, само дадов мислење што ми се допаѓа кај неа. Од телемитски аспект, да правиш што ти е Волја, автоматски значи да не повредиш никого доколку и тој го прави истото, затоа и го додадов тоа "без причина".
Еднаш ме критикуваш дека сум препишувал како калуѓер во манастир, потоа ми префрлаш што самиот сум дал свое мислење!? :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Домородските религии мене највеќе ми се свиѓаат, затоа што се во склоп со природата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Drag moj, jas sum Wicca! :) Zavisi od licnosta ako go smeta za reliija...First steps on the path- Beginning as a Witch
Wicca е религија. Американските војници на пример кој се викани, и загинале на мисија имаат право на погреб со сите државни почести, во кој ќе бидат исполнети и нивните религиозни обреди од религијата на која и припаѓаат - (Wicca).

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Тука изгледа има некоја збунка.....Вика е религија. Христијанство, ислам и сл се религија. Начин на живот се сите тие АКО некој ги следи начелата секојдневно - што е препорачано за сите религии.

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Wicca е религија. Американските војници на пример кој се викани, и загинале на мисија имаат право на погреб со сите државни почести, во кој ќе бидат исполнети и нивните религиозни обреди од религијата на која и припаѓаат - (Wicca).
Добро, мисли си и верувај си во тоа!Соо здравје!

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Кај Вика - (Wicca) религијата ми се допаѓа што има едно основно правило на кое се темелат принципите на нејзините слебеници - Прави што ти е воља, но не поврдувај никого без причина!
Едноставно но моќно и сеопфатно правило, кое не ја гуши индивидуалната слободната воља, а во исто време ја почитува туѓата.
Ги почитувам сите религии кој го имаат вградено ова правило во нивната идеологија, како на пример телемата и сатанизмот.
Оф, Оф, како не го забележав ова веднаш. Па нели тврдевте дека телемата не е религија бре избрани?:vozbud: Од кај испадна сега ова дека телемата и сатанизмот се религии. Ипси време е да одиш на годишен одмор и таму малку да се преиспиташ.;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Оф, Оф, како не го забележав ова веднаш. Па нели тврдевте дека телемата не е религија бре избрани?:vozbud: Од кај испадна сега ова дека телемата и сатанизмот се религии. Ипси време е да одиш на годишен одмор и таму малку да се преиспиташ.;)
Телемата е филозофска школа и религиска матрица.
Некој ја сметаат за религија а некој не. А некој пак како тебе, од петни жили се трудат да постигнат нешто во нивната војна против "ветерниците".:)
А еве што телемитите кажуваат за телемата:
....Како Телемата може да биде една религија? Едноставно. Ако треба да видите некој личен бог ќе имате некоја слика на тој бог. Ако можете да ја надминете таа тесна парохијална слика ќе видите многу појасно. Ако можете да видите еден бог во сите богови уште подобро. Ако можете да го прифатите Liber AL и да ги толерирате ограничувањата на другите визии можете да бидете Телемит.
извор

П.С. Јас на годишен одмор секако ќе одам, но се ми се чини дека не ми е мене потребно преиспитувањето.
П.П.С. Немој да заборавиш да нагласиш дека и овој пат копи пастирав, за секој случај, да не непримети некој. ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Оф, Оф, како не го забележав ова веднаш. Па нели тврдевте дека телемата не е религија бре избрани?:vozbud:
.
Greshka si...ne se toa religii....tie samo veruvaat vo toa...isto kako shto Isus i Muhamed veruvale vo rajot i pekolot, i Buda veruval vo reinkarnacija...;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Greshka si...ne se toa religii....tie samo veruvaat vo toa...isto kako shto Isus i Muhamed veruvale vo rajot i pekolot, i Buda veruval vo reinkarnacija...;)
Не е точно:

V. РАЗУМОТ

1. Бидејќи вистината е над-разумна, секоја разумна изјава е погрешна.
  2. Оттука студентот треба да се спротивставува на секое тврдење кое се презентира пред него.
  3. Штом разумните идеи се избркани од умот на ваков начин, се отвора простор за восприемање на духовната вистина.
Би требало да се нагласи дека ова не ја поништува целисходноста на расудувањето на неговото рамниште.

VI. СПИРИТУАЛНИОТ СЕНЗОРИУМ

1. Човекот како ограничено суштество е неспособен да го сфати неограниченото. Комуникацијата со неограничено суштество (вистинско или лажно) не го менува овој факт.
  2. Оттука студентот нека и се спротивстави на секоја визија и одбие да ужива во неа; првин поради тоа што секако е можна друга визија, од сосем спротивна природа; второ, бидејќи иако е Бог, тој е сепак човек на една безначајна планета.
Линк
Религиите кој ги спомена немаат ништо заедничко со телемата, телемата нуди метод со кој секој сам доаѓа до вистината, а за тоа е потребна работа а не верување.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не е точно:
  • Религиите кој ги спомена немаат ништо заедничко со телемата, телемата нуди метод со кој секој сам доаѓа до вистината, а за тоа е потребна работа а не верување.
Isto i Patanjali...nudi metod (nacin, disciplina) kako da stanesh BUDA......i za toa treba da ulozish "trud" a ne veruvanje.
Na pocetiokot samo veruvash vo iskustvoto na drugite se dodeka ne go postignesh toa, duri koga ke go postignesh ,togash ZNAESH

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Може се повторувам пошто мислам дека дадов мислење на оваа тема но од вруќинава, пак ќе кажам нешто. Во секоја култура има знаење и има мудрост и има што да се научи. Еве на пример Индиската култура општо филозофија има дел вистина каде субјектот го сведува на нешто што нема ентитет туку е само сведок на она што му се случува со привремен идентитет нели по смртта нов живот, значи нема лична бесмртност освен како вечно друг си што пак е негација на личната бесмртност освен ако под субјект не се сфати само еден од секогаш постоечките примероци на родот кој опстојува. Ова велам дел може да се прифати за нешто не преземаме одговорност за нешто да, значи не е вистината целосната спознаја само во една култура туку има вистина во секоја спомнав ко мозаик...Будизмот стварта ја ставил на индивидуата тој не е толку заинтересиран за заедницата како Исламот на пример, затоа таму поимите сомилост и неврзување за ништо се во однос контрадикција. Христијанството е премногу различно толкувано за да може општо да се збори за христијанство плус превише духовност е на штета на моралот во смисла природата ако ја истераш низ врата ќе ти влезе низ прозор, превише акцент на сакај го непријателот, сврти го другиот образ, па од тоа после следи слободна љубов, промискуитет и неморал...Така да ко што прочитав негде,, Ако ти каже некој е овде е апсолутната вистина за суштината на постоечкото знај дека тој не видел ништо освен своето,,.
Од знаење нема штета а тоа знаењето го има во сите култури само терминологијата е различна, се става акцент на други ствари кои некои поминуваат преку нив или ги коментираат додавајќи свое нешто, а нешто што е буквално децидно кажано не може да се толкува поинаку освен како што е јасно кажано.

Kajgana Shop

На врв Bottom