Бараат работа, а молат Бога да не ја најдат

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
Овие глупости со агенцијата ме потсеќаат на очајните проби за бришење на невработените и префрлање на вината врз обичните граѓани/работници кога беше претходната влада. Еден од мизнисмените О. Камчев бараше преку агенција работнички (наводно на обука) за цели 3000 денари па ако некој одбиеше, се знае...бришка. А и во јади бурек исто се мелеше за "мрзеливоста" на луѓето...Три илјади ехеееј, за чевли за до работа нема да му стасаат.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Овие глупости со агенцијата ме потсеќаат на очајните проби за бришење на невработените и префрлање на вината врз обичните граѓани/работници кога беше претходната влада. Еден од мизнисмените О. Камчев бараше преку агенција работнички (наводно на обука) за цели 3000 денари па ако некој одбиеше, се знае...бришка. А и во јади бурек исто се мелеше за "мрзеливоста" на луѓето...Три илјади ехеееј, за чевли за до работа нема да му стасаат.
Во почетните години на комунизмот секој мораше да работи. Несмееше да одбие работа инаку го прогласуваа за непријател на народот. Се вратија тие времиња.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Има тон потешки а полош платени работни места од тоа...А и не е ова темата овде.
Ако немаш работено незнаеш. Многу е едноставно од страна да се коментира, боље агенти да работеле, како да не! Без пари може син му да го прати агент, а не да брише млади деца од список.
И те како е темата за тоа. Лесно е да им се јави на сите и правец во осигурителни компании на терен. Ќе спечалат за една кутија цигари месечно, а ќе направат трошок од 10 000 денари. И после несакале, одбивале. Темава има многу подпрашања и не е едноставна.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Па нормално молат Бога да не ја најдат.Плата ли е 5000 ден.,абе еве и 10 000 нека биде???Може некој со 10 000 фамилија да гледа???Па за струја на зима мин. 5000 ќе одат.

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Дали си работел таква работа и колку пари спечали?
Погрешно се разбираме...не зборувам јас за печалење. Зборувам за стекнување работно искуство кое во иднина би се исплатело во форма на комуникација со колеги, шефови, директори. Напишав дека голем дел од младите луѓе се добро ситуирани, и дека не им е дојдено до пари. А јас лично како студент сум учествувал во голем дел практикантски програми, обуки, едукативни семинари. За дел од обуките и работилниците дури и плаќав пари, само за да се надоградам професионално. А денес да му кажеш на некој млад човек да оди на обука, па дури и да плати за таа обука ќе те направи ненормален. Луѓево воопшто не се заинтересирани за проширување на знаењата.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Не ајде вака мани што е 5000 / 10 000 платата викаат зимаат џепарац од нивните, па јас ако се прашувам подобро нека седи дома јас ке го ранам јас ке му давам пари нека лежи по цел ден, отколку да оди на работа и јас да му давам пари за да може оди на работа, и друг да го експлотира и да му ја пие крвта. По во ќар си да седи дома отколку да оди на работа.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Па нормално молат Бога да не ја најдат.Плата ли е 5000 ден.,абе еве и 10 000 нека биде???Може некој со 10 000 фамилија да гледа???Па за струја на зима мин. 5000 ќе одат.
А без плата струјата сама се плаќа. :giggle:
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 16:08 ---
Погрешно се разбираме...не зборувам јас за печалење. Зборувам за стекнување работно искуство кое во иднина би се исплатело во форма на комуникација со колеги, шефови, директори. Напишав дека голем дел од младите луѓе се добро ситуирани, и дека не им е дојдено до пари. А јас лично како студент сум учествувал во голем дел практикантски програми, обуки, едукативни семинари. За дел од обуките и работилниците дури и плаќав пари, само за да се надоградам професионално. А денес да му кажеш на некој млад човек да оди на обука, па дури и да плати за таа обука ќе те направи ненормален. Луѓево воопшто не се заинтересирани за проширување на знаењата.
Паметно си правиш остај ги овие....

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А каде е моментот дали воопшто има пари да се шета цел ден низ Скопје, дека треба да јаде, вода да се напие или цигара да запали? Какви се овие работи кои се нудат, а немаш да заработиш за еден ден, камоли за месец дена трошоци.
Збориме за работа, а не за волонтерство, ги бришат од список зошто одбиле работа, а не оти одбиле волонтерски поход за да му полнат џеб некому. Тоа е поентата на мојот муабет. Боље да одат некаде како практиканти во фирми, барем едно кафе денес ќе им сварат и една чаша вода, ем ќе научат се што може да се научи за без пари.
Значи страшно се мешаат поимите, овие од Агенција велат нудиме работа, младите несакаат да работат. Нека кажат правилно, нудиме волонтерство неплатено и младите не сакаат.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
А каде е моментот дали воопшто има пари да се шета цел ден низ Скопје, дека треба да јаде, вода да се напие или цигара да запали? Какви се овие работи кои се нудат, а немаш да заработиш за еден ден, камоли за месец дена трошоци.
Збориме за работа, а не за волонтерство, ги бришат од список зошто одбиле работа, а не оти одбиле волонтерски поход за да му полнат џеб некому. Тоа е поентата на мојот муабет. Боље да одат некаде како практиканти во фирми, барем едно кафе денес ќе им сварат и една чаша вода, ем ќе научат се што може да се научи за без пари.
Значи страшно се мешаат поимите, овие од Агенција велат нудиме работа, младите несакаат да работат. Нека кажат правилно, нудиме волонтерство неплатено и младите не сакаат.
Едно е да волонтираш а друго е да работиш за егзистенција. Волонтирањето е за стекнување искуство и работни знаења во твојата област. Ако ти е егзистенција во прашање ќе работиш било што ама очигледно на 90% од невработените егзистенција не им е во прашање. Очигледно си имаат други приходи. Е сега тоа владата да го злоупотребува за да брише од евиденција е сосема друг муабет.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
А без плата струјата сама се плаќа. :giggle:
.
Не се прави многу паметен, кажав само колку учествува трошокот струја во една плата од 10 000 ден.
А што правиме со останати трошоци на пр. храна.

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Pa zosto ucel nekoj fakultet da raboti kako prodavac ili razni gluposti primer clenot Anco ima sin so 10 od fakultet i toj treba da raboti kako prodavac aj ne zezaj mora da ima nekoja logika
barem malku ....Samo edno se cudam sto ne ja kidne za Germanija sega trazat fakultetski obrazuvanji kadri tamu 100% ce uspee ovde nema nisto ..mizerija nevidena
Ајде да вметнеме една друга категорија тука. Каде е снаодливоста на тој млад човек? Денес не се бара само диплома и 10 просек на факултет. Се бара и многу други работи. Не е само заврши факултет и чекај работа. Ако, народски кажано „го бива“ синот со 10ка просек, до сега сигурно ќе се вработел некаде, а немало да се чека на АВРМ да бара работа за луѓе со толку теоретско (ова теоретско го потенцирам затоа што едно е теорија, а друго пракса) знаење. Можеби синот со 10ка просек нема никакви комуникациски способности, можеби поима нема од компјутерски вештини, можеби нема доволно високо ниво на емотивна интелигенција, можеби е мрзлив. И да вработам некој со факултетско познавање, а не со практично знаење на проблематиката?...не благодарам.

п.с. немам ништо против синот со 10ка просек, само генерализирам и е земен како случаен пример.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....не се работи за плата од 5000 или 10000...се работи за губење на достоинството....работиш прекувремено (неплатено)...работиш секоја сабота (неплатено)....работиш за државни празници (неплатено)....и на крај ти каснат со плата месец или два....тоа е реалноста.....тргнете ги на страна мазите кои не сакаат да работат и дремат по кафиќи....но огромен број невработени имаат деца.....не се дома по цел ден (на работа) и на крај на месец нема плата....треба да се позајми за да има пари за пат, а се водат на работа

прво државата мора да ги имплементира законите....строги контроли за работодавците (или ќе работат како што треба или воопшто нема да работат)....договор за работа заверен на нотар со точно дефинирани работни услови, па ако работодавачот ги прекрши....работникот да може да тужи....а не какоо сега...прво ти викаат сабота не се работи....празници не се работат....прекувремено нема....а потоа кога ќе влезеш има се....само плата не

ПА КОЈ НОРМАЛЕН КОЈ ИЗГУБИЛ 7-9 ГОДИНИ ОД СВОЈОТ ЖИВОТ НА ОБРАЗОВАНИЕ ЌЕ СЕ НАФАТИ НЕКОЈ ЗА БЕЗ ПАРИ ДА ГО ПРАВИ БУДАЛА?

Подобро патлиџани и краставици да садат или овци да чуваат...отколку некој да ги е*е во здрав мозок

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Не се прави многу паметен, кажав само колку учествува трошокот струја во една плата од 10 000 ден.
А што правиме со останати трошоци на пр. храна.
Ќе си најдеме работа и ќе си ги плаќаме ете тоа. :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.328
Поени од реакции
26.278
снаодливоста
комуникациски способности
компјутерски вештини
високо ниво на емотивна интелигенција
Доколку некој ги има овие работи, апсолутно не му е потребна Агенцијата за вработување за да најде работа. Знам многу такви луѓе. Па дури и кога немаат работа наоѓаат начини да направат пари. Ама не се сите такви. Е за тоа постои Агенцијата, за да им најде работа на останатите. Затоа ставот на директорот е многу чуден. На луѓето што лесно се адаптираат и што се способни би им било испод чест да чекаат од него да им најде работа. Тој е директор затоа што постојат и помалку способни.

Kajgana Shop

На врв Bottom