Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Незнам што да јадам веќе после вежбање,во теретана одам претежно кај 6-7 до 8-9 ч.
Веднаш после теретана можеш банана до две да изедеш со млеко, чоколадно млеко евентуално протеин ако имаш на располагање.
За едно саат до два максимум после тој оброк, комплексни јх со варени јајца, урда, пилешко, риба итн итн.

S

Stef Bachatero

Гостин
Незнам што да јадам веќе после вежбање,во теретана одам претежно кај 6-7 до 8-9 ч.
70 грама овес/интегрален леб со 1 лажица мед и протеински шејк и 1 лажичка ленено масло.

Член од
22 јуни 2012
Мислења
3
Поени од реакции
0
Обично околу 14-15тата година настануваат драстичните промени ( кај машките , барем кај мене така беше ) предпоставувам ти тогаш си се извишил нагло а ?
За да ја зголемиш телесната тежина лапај повеќе , не бирај што и како , јади обемно пред легнување ,спиј повеќе , излежавај се и кога ќе се осетиш дека не иде веќе со лежење и јадење само пробај почни и да вежбаш а исхраната продолжи да ја внесуваш во поголеми количини :)
П.С. Ова ти е на природна база и го имам тестирано до некаде , кога бев повреден зимно време тоа го правев јас и не се препознав за месец дена :)
da taka e dosta sum izvisen no kolku pati od prilika na den treba da se jade i dali moze megu vreme da se vezba bidejki toa so izlezuvane ne mi odi?

beto10

Теле со визија
Член од
5 јануари 2009
Мислења
234
Поени од реакции
78
da taka e dosta sum izvisen no kolku pati od prilika na den treba da se jade i dali moze megu vreme da se vezba bidejki toa so izlezuvane ne mi odi?
Најважно е да јадеш редовно , пример 3 пати нека е ( нели 3 пати стандард е доручек , ручек и вечера ) важно е да ги јадеш секој ден редовно пример доручек 09:00 па ручек во 15:00 вечера 20:00 и стрипно во тоа време да јадеш некој подолг период да видиш дали ќе ти влијае.
Секако меѓу секој главен ручек можеш да конзумираш страволинки и разно безобразни други работи пошо нели целта ти е да се поправиш . За вежбање да секако дека можеш во исто време да јадеш и да вежбаш но пази за да се поправиш треба да внесуваш повеќе калории од тоа што ти се потребни за дневните активности сега ти види си сам колку можеш да изедеш дневно и што од прилика вежбаш тука на форумот ке ти израчунаат ќе ти кажат што како поточно ( не ги разбирам детално тие работи јас :$ ) пошо не е добро и секој ден да си прејаден ,нели.. :)

Член од
22 јуни 2012
Мислења
3
Поени од реакции
0
Најважно е да јадеш редовно , пример 3 пати нека е ( нели 3 пати стандард е доручек , ручек и вечера ) важно е да ги јадеш секој ден редовно пример доручек 09:00 па ручек во 15:00 вечера 20:00 и стрипно во тоа време да јадеш некој подолг период да видиш дали ќе ти влијае.
Секако меѓу секој главен ручек можеш да конзумираш страволинки и разно безобразни други работи пошо нели целта ти е да се поправиш . За вежбање да секако дека можеш во исто време да јадеш и да вежбаш но пази за да се поправиш треба да внесуваш повеќе калории од тоа што ти се потребни за дневните активности сега ти види си сам колку можеш да изедеш дневно и што од прилика вежбаш тука на форумот ке ти израчунаат ќе ти кажат што како поточно ( не ги разбирам детално тие работи јас :$ ) пошо не е добро и секој ден да си прејаден ,нели.. :)
ne mi e jasno za ovie stravolinki i bezobrazni raboti ali ajde nema vrska imam sekoj den po 1 saat renin ednas do 2 vo denot treba da se najadam pred vezbane ili posle toa ne mi e jasno?

Член од
24 јануари 2011
Мислења
523
Поени од реакции
148
после тренинг што е препорачливо да се јаде најчесто? - и колку грама ЈХ треба да се внесува дневно? јас најчесто јх ги користам после тренинг барем и така имам читано дека најчесто мускулите растат после тренинг од ЈХ(но незнам до колку грама треба да се внесат и до колку би било пожелно дневно да се внесуват..)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
после тренинг што е препорачливо да се јаде најчесто? - и колку грама ЈХ треба да се внесува дневно? јас најчесто јх ги користам после тренинг барем и така имам читано дека најчесто мускулите растат после тренинг од ЈХ(но незнам до колку грама треба да се внесат и до колку би било пожелно дневно да се внесуват..)
Зависи дали работиш на маса или дефиниција. Грубо правило е 4-5грама јаглехидрати по кг телесна тежина за маса и 3 грама јаглехидрати по кг телесна тежина во време на дефиниција. Подели ги јаглехидрати рамномерно во тек не денот (пример 70кг значи околу 300гр јаглехидрати за маса) Тоа се 5 оброци по 60гр јаглехидрати по оброк. Е сега половина од јаглехидратите од вечерата префрли ги по тренинг, значи јадеш

1. доручек 60гр ЈХ
2. по тренинг 90 гр ЈХ
3 ручек 60гр ЈХ
4. меѓуоброк 60гр ЈХ
5. вечера 30гр ЈХ

Член од
24 јануари 2011
Мислења
523
Поени од реакции
148
sajSiGa Што поточно би требал да јадам насабајле после тренигн блабла.. како да ги искомбинирам овие Јх и со што да ги комбинирам? на пр - сабјале јадам овес после тоа јадам банана 1до2 после тоа јадам јадам туна со 2домати 1краставица.. чаша сок после тоа макарони.. и вечерта гледам да јадам најчесто протеинско нешто на пример јадам 5јајца со 1 цело.. и урда..

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
sajSiGa Што поточно би требал да јадам насабајле после тренигн блабла.. како да ги искомбинирам овие Јх и со што да ги комбинирам? на пр - сабјале јадам овес после тоа јадам банана 1до2 после тоа јадам јадам туна со 2домати 1краставица.. чаша сок после тоа макарони.. и вечерта гледам да јадам најчесто протеинско нешто на пример јадам 5јајца со 1 цело.. и урда..
Многу е еднноставно, најди табела на гликемичен индекс на јаглени хидрати на итнернет. Високо гликемични јаглехидрати се јадат само наутро веднаш при станување (јас јадам мед обично) и после тренинг за да ги заменат истрошените резерви гликоген. Во остатокот на ден се јадат средни или бавни јаглехидрати особено битно навечер кога треба и да се намали внесот на ЈХ, дури и да се исфрли при диета.

Оди на темата - моментална физичка состојба- таму прееска постирав што јадам во тек на денот мислам дека е горе доле во ред програмата за исхрана освен вечерата која јас ја јадам со доста ЈХ бидејќи работам на маса.

Маци-

ragazzo pazzo
Член од
17 април 2007
Мислења
6.184
Поени од реакции
3.513
3 варени јајца плус 2-3 варени компири навечер океј е ?
Ја праам салата,две варени јајца и 2-3 варени компири,ги сецкам,му ставам маслиново масло и вегета:D и без сол не можам:)
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 18:55 ---
Многу е еднноставно, најди табела на гликемичен индекс на јаглени хидрати на итнернет. Високо гликемични јаглехидрати се јадат само наутро веднаш при станување (јас јадам мед обично) и после тренинг за да ги заменат истрошените резерви гликоген. Во остатокот на ден се јадат средни или бавни јаглехидрати особено битно навечер кога треба и да се намали внесот на ЈХ, дури и да се исфрли при диета.

Оди на темата - моментална физичка состојба- таму прееска постирав што јадам во тек на денот мислам дека е горе доле во ред програмата за исхрана освен вечерата која јас ја јадам со доста ЈХ бидејќи работам на маса.
Ја ставав малтекс во овесот,сега немам,богато е со јх,витамини и минерали.

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Дечки каква туна јадете ?

Јас земам Бадуко у парчиња, али некако скапичка ми е 60 ден е,
а и како што знам не пишува колку грама протеин има. По мое би требало околу 25-30 грама.

Има ли некојa поефтина со голем број на протеини ?

S

Stef Bachatero

Гостин
Дечки каква туна јадете ?

Јас земам Бадуко у парчиња, али некако скапичка ми е 60 ден е,
а и како што знам не пишува колку грама протеин има. По мое би требало околу 25-30 грама.

Има ли некојa поефтина со голем број на протеини ?
Во парчиња таа ситно сецканата е ѓубрето од туната нешто како мелено месо...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Во парчиња таа ситно сецканата е ѓубрето од туната нешто како мелено месо...
Што е најтрагично не е ни месо туку кожа и маст од риба може да заебележите и по составот на 100 грама дека се разликува во однос на туна во цело парче. Дури во една конзева најдов парче утивкано парче железо како спирала од конзервата за малку ќе си расечев уста од него.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
хаха, јас еднаш јако се заебав, гледав да земам некои поевтини туни и земав неколку туни од 35 денари "Dauti tuna" ... погрозно нешто у живот неам пробано, како паштета беше а вкусот како на мелени глувци

Kajgana Shop

На врв Bottom