Веб хостинг бизнис

• Креатор на темата Креатор на темата DameRM
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 ноември 2011
Мислења
37
Поени од реакции
22
Незнаев какво име да дадав во врска со оваа тема па се решив со веб хостинг бизнис.Значи вака јас заедно со 2-3 пријатели сме заинтересирани да научиме се околу врска со веб хостингот.На форумов има многу што се занимавате со веб хостинг па сакам да ве прашам што треба секој од нас да работи јас знам само две работи треба програмери и дизајнери ве молам да ме дополните ако има уште,исто така да ли треба да вложиме нешто пред тоа за да започнеме со овој бизнис.Накрај ве замолувам да ми кажете што треба да учи и знае 1 програмер,а што треба дизајнер и другите.Ви благодарам однапред

Знаете да хостирате веб сајт? го знаете компјутерскиот јазик? завршивте Информатички факс?

ако ги знаете овие работи ќе имате иднина ако не ги знаете можете само да давате пари други да ви ги прават. ако мислите да си правите веб сајт :) а ако сакате да научите да хостирате треба да учите тешко дека вака некој ќе ве научи :sneaky:

Па, прво, нема да ви требаат програмери и дизајнери.. ви треба сервер гуру со години искуство, или година-две детално учење по 12 саати на ден како работат оперативните системи кои би ги користеле (дистрибуции како CentOS, Debian, или пак некој Windows Server), како работат серверите и базите на податоци кои би ги користеле вие и вашите идни клиенти и се` друго што е вклучено во процесот на хостирање сајтови. Ако не знаете англиски, тогаш пред да направите било што друго здраво научете го јазикот или пренасочете се кон некоја друга кариера.

Седнете и направете бизнис план.. одлучете која би ви била целна група корисници, како и каде би се рекламирале, пресметајте (приближно) колкави би ви биле месечните трошоци и сл. Разгледајте и распрашајте се по другите компании со иста/слична дејност како тие функционираат и како почнале. Ако не се откажете, почнете со собирање пари, па после неколку илјади евра може пак да размислите на истава тема.

Па, прво, нема да ви требаат програмери и дизајнери.. ви треба сервер гуру со години искуство, или година-две детално учење по 12 саати на ден како работат оперативните системи кои би ги користеле (дистрибуции како CentOS, Debian, или пак некој Windows Server), како работат серверите и базите на податоци кои би ги користеле вие и вашите идни клиенти и се` друго што е вклучено во процесот на хостирање сајтови. Ако не знаете англиски, тогаш пред да направите било што друго здраво научете го јазикот или пренасочете се кон некоја друга кариера.

Седнете и направете бизнис план.. одлучете која би ви била целна група корисници, како и каде би се рекламирале, пресметајте (приближно) колкави би ви биле месечните трошоци и сл. Разгледајте и распрашајте се по другите компании со иста/слична дејност како тие функционираат и како почнале. Ако не се откажете, почнете со собирање пари, па после неколку илјади евра може пак да размислите на истава тема.
Џабе муабет за бизнис план делот - они тие си тераат како шо си знаат. Башка друг подфорум е тоа.
Он си праша технички аспект - шо треба да знае кој (а дали им се исплати и сите тие тракатанци нивно си е).

А мора да се знае (веб девелоперот):
- бази на податоци (oснови и mysql)
- Java script
- оптимизација (сео и општа)
- безбедност
- добар да е во дебагирање
- скоро се околу сервери (cent os најдобра бесплатна опција)

Што треба да знае веб дизајнерот:
- познавање на разликите меѓу броусер графичките енџини
- фотошоп
- да знае КРЕАТИВНО да ги комбинира html5 и цсс3
- оптимизација (на ниво на дизајн, т.е. тежина, итн)
- канвас или svg
- комбинирање бои (не е плукни залепи дизајнот)
- ^ у принцип се што е поврзано со дизјан (универзално е)
- оптимизација на ниво на прегледност (форматирање на текстови, подредување на елементи)

Уште многу ствари треба да се знаат али ова на брзина.

Нека си земат децата реселер хостинг и нека си поиграат

И така секој се прави експерт за се во форум :icon_lol:

А јас пак ќе повторам дека web developers & designers нема што да бараат во компанија стриктно за web hosting :)

Апсолутно точно, но очигледно самото прашање е лошо напишано поради незнаење или пак поради тоа што немаат јасна идеја што сакаат да постигнат. Многу е веројатно дека и двете се точни :)
Како и да е. Мој совет за почеток би било да научат правопис, да стекнат малку повисоко ниво на општа култура, а потоа и да ја совладаат и основната ИТ терминологија. Тогаш, ако ништо повеќе, ќе можат правилно да го формулираат прашањето и да добијат конкретни одговори :)

Поздрав дечки.

Имам неколку прашања и се надевам дека има некој што има искуство.
Ситуацијата е следна.

Reseller сум на скрипти(php+mysql) и сакам да ќарам нешто и од хостингот (y)
Имав еден пајташ што ми даваше free hosting, али фраерот ги надмина ресурсите на хостингот и еве два дена сајтовите на лугево им се офлајн.
Мислам дека без проблем би можел да почнам со 20 хостирани сајтови. Разгледував reseller планови, дека искрано немам многу знаење а богами немам ни време и пари да се бавтам со VPS или Dedicated.

Ако имате сугестии за добар и евтин (знам дека не идат заедно ама ај...) resellеr plan слободно пишете.
Исто мислам да користам box billing(free version), па ваљда понатаму и платената верзија.
Колку што видов главна разлика им е во тоа што со таа за социјалци можеш максимум 5 продукти да имаш
Исто ме интересира дали моше да турам сопствен дизајн на ова.

Главно ќе нудам shared хостинг така да кој има знаење во ова поле го молам да помогнe со свое мислење.

Скратено, дилемата ми е Box billing vs. WHMCS и што resell план да одберам.
HDD 50gb max, bandwidth 1-3 tb. мада бројкиве ми се така од ракав, максимумот. Реално на почеток дали и 1/4 од ова ќе користам...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom