Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Oнака како исус е опишан дека бил, се родил, живеел и правел во евангелијата не се слага со историски факти. Тоа значи дека Исусовиот живот го опишале луѓе кои ни го виделе ни го знаеле Исус ни живееле во времто на Исус, туку собирале прикаски од генерации на дедо - прадедо и компилирале текстови уфрлајќеи од се по нешто. И тие пишувања после биле дел отфрлани дел преработувани. Така да во Исус треба само да се верува но никако и да се бара потврда дека навистина постоел, или бил тоа што пишува во Новиот завет.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ne be ...indijanec e :P
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 14:48 ---

Ti i kamasutra ja imash procitano a...:)
Ne se vadi nego slabo imash citano. Ako si procital barem edna od ovie shto ti nabrojav togash lesno ke go svateshe samo-Covek negovata izjava deka e bozjo cedo
Па еве ти ја кама сутра, исто од моја десна страна 4-та полица и тоа на англиски. во оригинално издание од Ватсјајана, преведена од Сер Ричард Ф. Бартон, А ако сакаш ја имам и во слики, ако не си видел слики..

Море, сфатени сте вие одамна, особено ти. Ко селски буквар си.. егоист невиден!

Само не сакам подлаоко да ти навлегувам во психата, којзнае што ќе најдам таму.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Abe Marks go znam napamet more...Sarovska na ekonomski mi go predavashe pred 20g.
Frojt i resto od kompanijava gi citav na tvoi godini oti morav.
Wiki niti sum otvoril nitu pak sakam da znam za nea.
Nego poshto ti si gi cital ovie, shto ne procitash neshto od istokot, neli praktikuvash joga, go procita li patanjali? Osho? krishnamurti?
sai baba? dalaj lama?
Da ne ti go spomnam gjorgji (Gurdjiev) za nego ne si ni cul, koj znae kolku i za drugite si cul.....nego ajde

Да ги знаеш зборовите и да ги разбереш се две различни нешта.

А да и ако јогата е религија што станува со другите боречки вештини дали и тие се религии.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Да ги знаеш зборовите и да ги разбереш се две различни нешта.

А да и ако јогата е религија што станува со другите боречки вештини дали и тие се религии.
Potpolno se slagam so tebe...da gi znaesh zborovite i da gi razbirash se dva razlicni poimi.
A ti pravish li razlika megju budisticka disciplina i borecka veshtina?
Dve babi i dve zabi

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
A ti pravish li razlika megju budisticka disciplina i borecki veshtina?
Dve babi i dve zabi
Ова го пишав бидејки јогата е најстарата боречка вештина, тоа што денес се има развиено во друг правец не го мењава нејзиното потекло. Така да не мешам баби и жаби.

С

Само Човек

Гостин
Еве во што е проблемот... и тоа го спориме цело време со било кој овде што ќе се дрзне да критикува „атеист“ или човек што не верува.

Тоа е она, што Ѓурѓо не може да го сфати. а и таквите ко него, гледам и ти се залетуваш..

1. Немам никаков проблем со твојата вера, односно со начинот на кој што ја изразуваш, манифестираш и практикуваш. Што се однесува до мене, верувај ако сакаш и во Бритни Спирс! Тоа е твоја одлука - каква и да е!

2. Проблемот овде настанува токму во односот, еве ќе те цитирам „и ако според ва не можеш да сватиш зошто сум божјо чедо, проблем имаш“, т.е. не во тоа што ти веруваш, туку во начинот на кој што ти одбрамбено ја прифаќаш сопствената верба. Значи, ме наведуваш мене да мислам дека она што го браниш, не е Бог, односно смислата за Бог, која што дефакто денес е еден општествен комплексен проблем, туку во сопственото уверување и убедување на истиот (правење претстава) и сопственото двоумење и страв околу тоа. Двоумење и страв од неприфатеност. Веројатно и имаш несигурност околу тоа ( и немој да негираш, знам дека тоа е така, но не те критикувам, само ти објаснувам што е тука проблемот, а ти сигурно не си проблемот!). Оттука и твојата реченица од прееска (не замерувај ако не те цитирам правилно) „која е поентата на концептот верување и неверување, ако не постои бог, и така сите сме само луѓе!“. Па така оттука ме наведува, да помислам да во суштина тој концепт на отфрлање, ти го издигнуавш на ниво на „Божја работа - творба“, па и заради тоа твоето сфаќање за Бог е лично твое и субјективно (затоа одби да расправаш за твоето уверување, да не забегаме од темата).

и

3. Имајќи го в предвид тоа погоре, апсурдно е тогаш да се води муабет, зошто сум јас атеист, иако реално ти го кажав мојот став (колку и да ти звучи нихилистички). Па и оттука и да го негираш некого затоа што е атеист, односно, да му контрираш, а при тоа да тврдиш „која е поентата на концептот верување и неверување, ако не постои бог, и така сите сме само луѓе!“ ? Што сакаш да кажеш со тоа?
Ако мислиш дека атеистите, односно луѓето што не веруваат, дали во коцептот за Бог, или било што, се закана по твојата верба, не гледам причина зошто ти би се бранел неосновано, само заради тоа што такви луѓе постојат? Кој ти забранува да веруваш во она што веруваш? Е сеа, ако поставуваш прашања, на атеист, во врска со Бог, религија и верата, што очекуваш да ти каже? Па после тоа, пу пу, вие не сфаќате, вие сте злобни, а од друга страна, имаш изјава како онаа погоре.

Значи, и тоа како твојата вера - верба, е сведена на релативизам. Ти денес или утре, може ќе го смениш твоето мислење (за што мислам дека е природно и нормално), но она новото исто така цврсто ќе го браниш, заради твоето лично убедување.

Не знам како би ти објаснил, но ете зошто сум атеист. Не заради инат од Бога, туку затоа што да тој не постои, но и заради фактот што секое наредно ИДОЛОПОКЛОНСТВО сведено на теистичка формула, ме наведува да го критикувам затоа што истото е ништо друго освен чиста ИЛУЗИЈА!
:facepalm: ајдеее ме читаш ли ти бе..или ко теле у шарена врата
јас ниту не верувам, ниту пак верувам, да цртам ?
поентата на неверување и верување е убиец на интелегенцијата...постои знаење

пс: ме дефинираше, но погрешно:P
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 15:48 ---
Еве ги од моја десна страна трета полица десно.... и ? Имам и тантри ако сакаш во чест на Шива.... ако сакаш..
Но што со тоа? Што сакаш да кажеѓш со тоа? Не ми е поентата да ти кажам , ниту да ми кажеш колку литература иаме...
друго ти пишав погоре, не бегај од муабетот...
тогаш треба да ме сватиш, ако си читал
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 16:10 ---
Ова го пишав бидејки јогата е најстарата боречка вештина, тоа што денес се има развиено во друг правец не го мењава нејзиното потекло. Така да не мешам баби и жаби.
oва јога е. Оние кои тренираат Kalarippayattu практикуваат јога
за да постигнат мир внатрешен..боречкта вештина изгледа ко на сликата.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406

Онда ти имаш проблем со изразување.. А вопрочем, што се правиш овде на дебил и што продаваш муда за бубрези, ако ниту веруваш, ниту не веруваш?

Дај изјасни се веќе еднаш..
Или да ти го пратам чичко Фројд? Да не си шизофреник случајно?

по она до сега што си го пишал, имаш некој проблем дефинитивно..

1. „браво бе друже, не треба ни верување ни неверување..
значи не мора да бидеш ни теист ни атеист . може да бидеш Само Човек .

2. „ептен ке тераме оф топик ако го објаснувам мојот концепт за бог..јас знам дека Бог постои и го мирисам, слушам секој ден

Ова се твои зборови, сети се малку.. Освен ако не ти влиае топлотниов бран премногу жестоко..

А ако се заебаваш, доволно е да кажеш...

С

Само Човек

Гостин
Онда ти имаш проблем со изразување.. А вопрочем, што се правиш овде на дебил и што продаваш муда за бубрези, ако ниту веруваш, ниту не веруваш?

Или да ти го пратам чичко Фројд? Да не си шизофреник случајно?

по она до сега што си го пишал, имаш некој проблем дефинитивно..

1. „браво бе друже, не треба ни верување ни неверување..
значи не мора да бидеш ни теист ни атеист . може да бидеш Само Човек .

2. „ептен ке тераме оф топик ако го објаснувам мојот концепт за бог..јас знам дека Бог постои и го мирисам, слушам секој ден

Ова се твои зборови, сети се малку.. Освен ако не ти влиае топлотниов бран премногу жестоко..

А ако се заебаваш, доволно е да кажеш...
мои зборови се тоа , зборови кои не ги разбираш,.само ги читаш
прочитај уште еднаш што си подвлекол
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 17:09 ---

се изјаснив ама ти имаш проблем со сваќање

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
мои зборови се тоа , зборови кои не ги разбираш,.само ги читаш
прочитај уште еднаш што си подвлекол
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 17:09 ---

се изјаснив ама ти имаш проблем со сваќање
Koj be ne razbira? Sega ke otvori strina mu wiki i se ke razbere...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Епа да ти кажам и не ја сакам...посебно не ако ме направи како тебе,од такви "вистини" неко дури и го мирисаат бог:pos:
Nema problem be druze...nikoj ne ti ja dava vistinata.
Ako si ateist karaj si po patot. jas tebe ne te prashav shto da citam za da dojdam do vistinata. Ti me prasha cinicki shto da ti preporacam da citash, zatoa dobi i takov odgovor. Koga ke se naucish da prashash na kulturen nacin, najverojatno i ke ti dadam soodveten odgovor.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644

--- надополнето: 22 јуни 2012 во 16:10 ---

oва јога е. Оние кои тренираат Kalarippayattu практикуваат јога
за да постигнат мир внатрешен..боречкта вештина изгледа ко на сликата.
Искрено не ми е познато ова на сликата. Во периодот од пред 4000години постоеле два правци на боречките вештини. Едниот бил јога а другиот Шаолинското Кунг Фу. Е сега се смета дека Шаолинското Кунг Фу потекнува од јогата. Затоа што јогата постои повеке од 4000години.

Е сега за болдот. Кажа многу со него и не ми е јасно зошто во претходните постови на темава провоцираш со атеисти будисти итн. (знаеш што сакам да кажам). Што е битно како некој ке го најде својот внатрешен мир, својот баланс помеѓу Јинг и Јанг дали тоа ке биде преку религијата, преку атеизам и прифаќање на будистички размислувања, тренирање на јога, боречки вештини или било што кога на крајот сите тие постојат бидејки сите луге се различни и секоја од тие филозофии мора да се вклопи со индивидуалното размислувањето за да биде прифатливо за која било индивидуа, те ако за тебе вистинскиот пат до твојот внатрешен мир е да речеме јогата за мене не е и обратно, но дали тоа значи дека јас сум во право или ти си во право или можеби и двајцата сме во право. Тоа е она што го нудат источните филозофии.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom