1. Не сум правник, но сум учел доволно "Право" да сум "правно грамотен".
2. Доволно грамотен сум за да можам да прочитам законот и да го разберам.
3. Познавам законот - тој не е толку различен од оној на Бугарија.
4. Доволно знам
5. Овие садови ги има и во Бугарија. Предавање ли сакаш да ти одржам?
6. Република Македонија, како кандидат-членка на ЕУ има обврска да синхронизира судскиот систем со нормална европска. Тоа е процес кој тече од години во РМ.
7. Овие проценти се сосема точни. Исклучок прави, ако мајката не може да гледа детето (Прочитај законот за семејството, таму јасно го пишува).
7-а. Врз основа на статистика во нормалните европски држави. Сигурен сум дека и во Република Македонија е така.
Под услов таткото не гледа детето сам, а го дава на своите српски родители да го одгледуваат, а мајката е целосно способна да го гледа сама, одлуката на судот е благо речено смешна. Детето ќе порасне и ќе разбере во што за држава било принудено живее.
Ништо, не само што не си правник, него и не си ги прочитал оние закони кои што терба да ги знаеш, ако тврдиш дека си „Правно грамотен“.. И не знам колку си учел право, и што си учел право. Искрено не сакам да знам, оти очигледно она што го пишуваш е поткини-наврзи.
Штом го познаваш законот (баш ме интересира што точно познаваш од македонскиот закон) ајде пријателе законски објасни ми што подразбираш ти под родителско право, и односи на родител-деца, објасни ми ги законските права и должности на родителите и децата, утврдување на татковство, утврдување на мајчинство, објасни ми го вршењето на родителското право, надзорот при вршење на родителско право, што е старателство, која е постапката за старетлство?
Ајде објасни ми ги имотните односи на брачните другари?
Објасни ми ја постапката за брачните спорови?
Постапка за утврдување и оспорување на татковство и мајчинство?
Постапката за издржување?
Објасни ми ја постапката за развод, основите за развод на брак, како се склучува бракот?
Како престанува бракот, како се поништува, основите за престанок и поништување?
Ајде те молам објасни ми ја вонпарничната постапка во Македонското законодавство?
Што уредува тој закон, како се поведува вонпарнична постапка?
Објасни ми ја месната и стварна надлежност!
Која е постапката дококлу еден од родителите е странец?
Објасни ми ја парничната постапка?
Ќе може ли?
Од друга страна, сигурен си дека добар дел од правото на ЕУ не е инкорпорирано во правото на РМ? Па еден куп измени има, како прво, и како второ, за кој ташак е донесен нов закон за Парнична постапка?
Трето, дај покажи ми статистика те молам, и кажи ми како одредува судот во европските земји на кому да му припадне старателството, сигурен си дека е исклучиво на жената?! Едно е статистички, процентуално, поголем број од старателствата да се дадени на мајката, а друго е како законот дозволува, а судот одлучува!
И четврто, со вакви изјави никаде не стигнуваш ако сакаш да правно да разговараш со мене, и со било кој друг.:
„
Под услов таткото не гледа детето сам, а го дава на своите српски родители да го одгледуваат, а мајката е целосно способна да го гледа сама, одлуката на судот е благо речено смешна. Детето ќе порасне и ќе разбере во што за држава било принудено живее.“
За такви како тебе (без разлика дали се бугари, грци, македонци, албанци, па и банту црнци) само вака одговарам...
Тоа што моиве братја се националистички настроени према тебе, е националистички однос што ти со нив ќе си го пљампаш, а со мене не. Оти ако толку ти се ДРКА по таа ЕУ, онда тој националистички шлајм од твојата патетична ДНК да си го доиздркаш, и со мене ќе разговараш како со правник, јасно?
Немој да ми продаваш овде демократија и право кога со вакви изјави си најобичен интелектуален дилетант.
Ако знаеше барем трунка од право, дали бугарско или македонско, па и европско сеедно, онда најпаметно нешто што требаше да го кажеш е „Си тече законска постапка помеѓу судовите и министерствата за надворешни работи на Македонија и Бугарија и да оставиме тие да решат!“ И тоа ќе беше во интерес и на мајката, и на таткото и на детето, оти искрено, мајката и таткото кур ги боли што ти мислиш за нивната националност, за србоманските судии во МКД, и сл исл. А извини, најмалку детето ќе страда од македонските и бугарските судови. Детето страда и ќе страда од неодговорни родители (мајката и таткото) и од шлајм како тебе, што му го полни мозокот со националистички и квази-интелектуални гомнарии.
На такви гомнарии, ко што гледам, не се имуни ни бугарските (Бојко Борисов), а ни македонските политичари (Никола Груевски). Е јебеш толку им сече, а жалосно е што човек како тебе, што сака да се декларира како интелектуалец, наседнува на идиоти како овие двајца.
Гледам, не си ништо поарен од нив...
П.С. Ќе заборавев.
Немој те молам да се трудиш и правно да ми ги објаснуваш законите Бугарски и Македонски. За тоа има нешто што се нарекува Правен Факултет. Бидејќи не си превник, слободно можеш да одиш и да се запишеш на Правен Факултет во Софија, еве дојди и кај нас во Македонија, можеш во Скопје, или еве Штип, што да не! А ако сакаш можеш и на некој приватен - слободно!
Не се обидувај бесцелно да ми најдеш правен основ за твоите национални чувства по однос на случајов за Спаска, оти не ти вреди, ама стварно не ти вреди.
Мислиш дека си се шлапнал овде на форумов, па немаш попаметна работа и изигруваш правен интелектуалец, па колку си ти нешто начитан со закониве.. оди бре! Во суштина некој на ТВ, а и од форумов овде, те пецнал, па ти се дигнале курот и адреналинот, и сега не можеш да направиш разлика дали имаш чувство на задоволство или гнев, па продаваш евтин национализам.
Патем речено, ова не важи само за тебе, важи и за сите подгреани националисти овде, на овој топик, сеедно бугари или македонци....