Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
M

Muranyi

Гостин
Што е "надприродно"? До почетокот на минатиот век, паралелни светови, екстра димензии, простор кој се шири и собира биле сметани за надприродни - за фантастика.
За да изнесеш тврдење што е надприродно, потребно е детално да го познаваш природното - (универзумот/мултиверзумот) и поврзаноста на се со се останато како и начинот и природата на таа поврзаност.
Непостојат надприродни феномени, постојат само феномени кој човекот сеуште не ги контемплирал.
Никогаш не сум го разбирал поимот-натприродно,тумачејќи го од атеистичка гледна точка.Тоа е само излитена фаза користена во случај кога нашите ограничени умови не можат да објаснат некои работи и појави во природата.Се е природно,буквално се што постои,се што знаеме и не знаеме е дело на природата.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ја пак прочитав негде дека ваквиот тип на искуства се научно објаснети т.е. не се надприродни........
Не се сеќавам кај го прочитав тоа и не можам да најдам ништо конкретно набрзина. Ама еве еден што има на википедија.
Не сум убеден дека си доживеал нешто надприродно.
1 - Знаев колку часот беше завршена операцијата, бидејќи имаше часовник надвор во ходникот. Тогаш и се вратив назад.

2 - За разлика од други искуства, овдека нема фокусиран поглед визија на работите (тешко ми е да го објаснам со зборови - нешто како да имаш поглед во 360 степени).

3 - Верникот се обидува да наметне свои верувања кај други и да ги убеди во тоа што тој верува. Неверникот, атеистот, не убедува (барем не би требало) други, во своите верувања, и е задоволен со вербата која ја има за себе во одредени нешта.

Третата точка посебно важи овде бидејќи никого не земав да убедувам и да барам да ми верува. Прашања беа поставени, ги одговорив, и тоа е тоа. Ако на некој не му се допаѓа, во ред, како сака нека го интерпретира сето ова, на крајот на краиштата, тоае искуство е само мое, и само јас сум го искусил. Глупаво е други (особено кои не минале низ истото) да го интерпретираат како лажно. Но и ова е мој личен став, ништо друго.

Имам и пријател кој редовно искусува астрална проекција. Ми помогна околу организирање на некои детали околу моиве искуства и продлабочување на настанот.

Или веруваш или не, а линкот што ми го достави ги објаснува халуцинациите само на дел OBE-like искуства. И примети го зборот like тука. Што значи не е дефинитивно нешто што типично се случува. А википедија артиклот исто така посочува преку разни студии, дека има вистина во ваквите искуства, дека е поврзано со ESP, и дека има доволно тест-позитив индикации за свесност надвор од активна неурална мрежа.

Ако некој нешто повеќе го интересира, имаме ПП. Ако сакате дебата/дискусија, предложете друга постоечка тема или отворете нова. Да не ја правиме темава дебата за реинкарнации и ОBE искуства. Повторно ќе замолам да се вратиме он топик ако може.

В

влијателен

Гостин
Dibek, abe ve otepa toa zapadot so definicii, vi prodavaat seno za slama...i jogata vi ja prodavaat kako psihoterapija...ebavi zapadot ebavi.
Gledam dosta se razbacuvash so zborot glup, ama razmisli malku, mozebi ke se prosvetlish.
Ne mozesh da go povrzesh zborot ateizam so religija.Pa ne si tolku glup, majkumu. Veruvanjeto vo reinkarnacija ne e ateizam, toa e budizam 100%.
Пишуваш дека употребата на дефинициите кои ги дава западот е грешка, а самиот се заплеткуваш во твојата дефиниција за атеизам.
Гледам дека под зборот атеизам си имаш некоја своја замисла која според мене не е до крај точна.
Како го дефинираш ти атеизмот?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Пишуваш дека употребата на дефинициите кои ги дава западот е грешка, а самиот се заплеткуваш во твојата дефиниција за атеизам.
Гледам дека под зборот атеизам си имаш некоја своја замисла која според мене не е до крај точна.
Како го дефинираш ти атеизмот?
Ateizam za mene e NE-veruvanje. Znaci ne veruvam na nishto shto naukata ne moze da go dokaze.
Religija e veruvanje vo neshto,vo bog, vo mnogu bogovi, vo reinkarnacija, vo nirvana itn...ima religii kolku sakash.
A mozeme da filozofirame kolku sakame, ama osnovata e taa.
Sega, ako mislish deka ne sum vo pravo ...kazi

В

влијателен

Гостин
Ateizam za mene e NE-veruvanje. Znaci ne veruvam na nishto shto naukata ne moze da go dokaze.
Religija e veruvanje vo neshto,vo bog, vo mnogu bogovi, vo reinkarnacija, vo nirvana itn...ima religii kolku sakash.
Е па не ти е точна, тоа е таа модерна западна дефиниција на атеизмот.
Во право си бил дека секојдневните дефиниции на западот се погрешни.

Атеизмот е неверување во богови (е сега ќе ни треба дефиниција за богови). И толку.
Тоа што, особено на интернетов, дефиницијата се проширува да опфаќа и други аспекти од филозофијата и религиите не е точно.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Е па не ти е точна, тоа е таа модерна западна дефиниција на атеизмот.
Во право си бил дека секојдневните дефиниции на западот се погрешни.

Атеизмот е неверување во богови (е сега ќе ни треба дефиниција за богови). И толку.
Тоа што, особено на интернетов, дефиницијата се проширува да опфаќа и други аспекти од филозофијата и религиите не е точно.
(y)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Јас верувам дека Англија ќе ја победи Италија во четврт-финале на Европско.
Тоа религија е?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас верувам дека Англија ќе ја победи Италија во четврт-финале на Европско.
Тоа религија е?
Да, Англиканска религија е :pos:

Ateizam za mene e NE-veruvanje во богови. Znaci ne veruvam na nishto shto naukata ne moze da go dokaze. Потполно непотребен додак кој не е точен

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Како може тоа ако јас сметам дека реинкарнација постои, ти да ме пупнеш дека следам некаква религија?

И патем не ми го одговори претходно прашање. Ај може не си го видел, еве ќе те означам во постов, за да го видиш gurdjieff

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како може тоа ако јас сметам дека реинкарнација постои, ти да ме пупнеш дека следам некаква религија?

И патем не ми го одговори претходно прашање. Ај може не си го видел, еве ќе те означам во постов, за да го видиш gurdjieff
Brat i jas veruvam vo reinkarnacijata. Zatoa ti rekov odi na tema REINKARNACIJA i tamu ke diskutirame. Po mene ova ne e soodvetna tema za reinkarnacija.
Ako mislish na prashanjeto shto mi go postavi, koj se veruva vo reinkarnacija...indijanci, hindu i budisti...smetav deka sam si odgovoril na istoto....site tie se religii

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Brat i jas veruvam vo reinkarnacijata. Zatoa ti rekov odi na tema REINKARNACIJA i tamu ke diskutirame. Po mene ova ne e soodvetna tema za reinkarnacija.
Ako mislish na prashanjeto shto mi go postavi, koj se veruva vo reinkarnacija...indijanci, hindu i budisti...smetav deka sam si odgovoril na istoto....site tie se religii
Indijancite se religija. Bravo!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Aбе Гурџи, ти да не си будист? :D
Ne ..niedna sorta sum...samo znam deka ne sum ateist...
Od site ucev, i od hristijanite i od islamot, i od buda i od osho, i od krishnamurti , i od sai baba, i od dalaj lama, i od patanjali a najvishe od GURDJIEFF
Ako mislish deka propagiram nekoe ucenje..togash si vo greshka.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ne ..niedna sorta sum...samo znam deka ne sum ateist...
Od site ucev, i od hristijanite i od islamot, i od buda i od osho, i od krishnamurti , i od sai baba, i od dalaj lama, i od patanjali a najvishe od GURDJIEFF
Ako mislish deka propagiram nekoe ucenje..togash si vo greshka.
Човек, обично прашање беше. Chill :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom