Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.420
Поени од реакции
5.094
Остави го, на работна задача е, гледам објаснувал веројатност на една од темите. Сиротиот се сокапа отварајки профили последниве месеци, ама слабо уште му оди:(
Вика дали уште ќе верувате во еволуцијата, а ти прикажува 20 метарски човек, од кој потекнуваме ние. Логика.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Какво искуство имаш, подетално???
Ќе отидам ептен оф топик. Сум имал пар out of body искуства. Поинтензивното беше за време на комплицирана операција на слепо црево. Во кратки црти, не го видов ни Свети Петар, нити Ѓаволот, што значи веројатно ни едното ни другото не постои.

Но чим имав свест надвор од телото, веројатно барем нешто аналогно на тоа што човекот го смета за "душа" постои.

E sega ke ima smeenje...izvini vaka brat.
Imash licno iskustvo so reinkarnacija? Ili samo si chul i veruvash vo toa deka postoi? Ako veruvash, ne si ateist.
Aj ako sakash na temata za reinkarnacija, da ne gi daveme ateistite so ova.
Не верувам, туку знам. Ваков тип лично искуство не знам каков начин би го докажал некому (уште помалку причината за тоа докажување). Тоа треба да е личен пат за секоја индивидуа.

Сум вкусил мал дел од таа "вистина" за тоа што не чека "таму надвор". Повеќето атеисти овде (барем поактивните знаат за искуството, во кратки црти, не мислам дека пречам, но не бо го објаснувал овде).

Што се однесува до реинкарнација, имам серии сеќавања, вивидни, кои не можам да ги сместам во било каков хронолошки редослед во мојот досегашен живот. Сум бил на психијатар и на психолог доволно пати (од други причини), така да знам дека не сум cookoo, оти халуцинации и привиди не се случуваат кога ти ќе избереш, и мозокот да ти работи по истата механика кога се обидуваш да се сетиш на нешто кога си бил мал. Плус знаците за луѓе кои страдаат од делузии се често видливи и спонтано се случуваат.

Единственото колку толку логично објаснение според мене е дека се работи за настани и искуства од некакво претходно време, постоење. Не знам како поинаку да го опишам.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 04:35 ---
И ако може да се вратиме на темата - доста беше оф топик, не треба да сум тема на разговор овде.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако верува само во реинкарнација, а не верува во божества, тогаш тој е атеист. Атеист како категорија е личност што не верува во бог(било каков/кој), и САМО бог.
Не е поврзан со било какво друго верување, или пак, она најпознатото и апсурдно-науката.
Ne be brat ...greshka si.
Ako veruvash vo reinkarnacija togash si BUDIST a ne ateist,
I reinkarnacijata e veruvanje, ne e znaenje.
Po stoti pat ke povtoram....vo budizmot ti si bog,budizmot veruva vo reinkarnacijata,zatoa e i religija, znaci ne mozesh da bidesh ateist a da veruvash vo reinkarnacija.
Site ovie VERUVANJA ne pravat od tebe ateist, nego pravat budist.
Aj kazi mi koja nauka go dokaza reinkarniranjeto?

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Ne be brat ...greshka si.
I reinkarnacijata e veruvanje, ne e znaenje.
Po stoti pat ke povtoram....vo budizmot ti si bog,budizmot veruva vo reinkarnacijata,zatoa e i religija, znaci ne mozesh da bidesh ateist a da veruvash vo reinkarnacija.
Site ovie VERUVANJA ne pravat od tebe ateist, nego pravat budist.
Aj kazi mi koja nauka go dokaza reinkarniranjeto?
Единствената религија во која ТИ се бог е сатанизмот на Антон Ла Веј, будизмот е атеистичка религија, они веруваат во работи ама бог аш нема... не се буни ако нешто не знаеш.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 08:48 ---
Ако толку нејќеш да ја наречеш атеистичка, пошо има граница меѓу атеизам и будизам наречи ја не - теистичка.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Единствената религија во која ТИ се бог е сатанизмот на Антон Ла Веј, будизмот е атеистичка религија, они веруваат во работи ама бог аш нема... не се буни ако нешто не знаеш.
Ако толку нејќеш да ја наречеш атеистичка, пошо има граница меѓу атеизам и будизам наречи ја не - теистичка.
Hahaha...e sega me nasmea...
Vazi li da razgovarame posle 20g koga ke napolnish 40ka..
Jas sum siguren deka ke go promenish mislenjeto..
A dotogash ostavime vo mrak i vo neznaenje.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Инаку за да не се карате многу колку да знаете во будизмот има еден куп богови финтата е што идејата за еден врховен семоќен, сеприсутен бог е елиминирана непотребна.А и тие богови не се крајно достигнување на свеста туку состојбат на буда е нешто што надминува се и исчезнува во ништото(The Void)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
* * *
znaci ne mozesh da bidesh ateist a da veruvash vo reinkarnacija.
Ќурчи, дај бе прочитај дефиниција, 'бем ли га!

Атеизмот се однесув исклучиво на постоењето на божества. Реинкарнација, итерација, телепатија, телекинеза, медитација, шијемигаџуро и остали мета- и пара-физички феномени не спаѓаат под поимот атеизам!!!

Ако е некој атеист не значи дека не може да верува во реинкарнација. Чукни си ја тоа тиквата!

Замисли го множеството на атеисти на оваа планета: Дел од тие атеисти немаат религија. Друг дел од тие атеисти се будисти, дел се сатанисти, конфучијанисти, таоисти или њуејџери. Едните се нерелигиозни атеисти (како на пример јас), другите се религиозни атеисти кои за себе тврдат дека припаѓаат на некоја религија во која не признава постоење на божества - некоја од атеистичките религии.

Ако веруваш во реинкарнација може да си будист, може да си таоист, НО може да си и хиндус, па да веруваш во еден куп божества, што ќе те направи теист. Еден куп од модерните new age религии веруваат во реинкарнација. Еден куп луѓе кои себе се декларираат како атеисти веруваат во реинкарнација.

Само ти имаш проблем да си ги провериш дефинициите со останатиот свет. Не ти е глупо тоа малку?

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Hahaha...e sega me nasmea...
Vazi li da razgovarame posle 20g koga ke napolnish 40ka..
Jas sum siguren deka ke go promenish mislenjeto..
A dotogash ostavime vo mrak i vo neznaenje.
Срамота е за 40 годишен човек да тврди дека будизам е теистичка религија... срамота е за 40 годишен човек да тврди работи за будисти (иако не е будист), иако не прочитал бар толку малку за да сфати дека постојат теистички и не - теистички религии и дека во будизмот не постојат божества. За дваесет години, ти ќе имаш 60 и уште ќе живееш во заблуда...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ќурчи, дај бе прочитај дефиниција, 'бем ли га!

Атеизмот се однесув исклучиво на постоењето на божества. Реинкарнација, итерација, телепатија, телекинеза, медитација, шијемигаџуро и остали мета- и пара-физички феномени не спаѓаат под поимот атеизам!!!

Ако е некој атеист не значи дека не може да верува во реинкарнација. Чукни си ја тоа тиквата!

Замисли го множеството на атеисти на оваа планета: Дел од тие атеисти немаат религија. Друг дел од тие атеисти се будисти, дел се сатанисти, конфучијанисти, таоисти или њуејџери. Едните се нерелигиозни атеисти (како на пример јас), другите се религиозни атеисти кои за себе тврдат дека припаѓаат на некоја религија во која не признава постоење на божества - некоја од атеистичките религии.

Ако веруваш во реинкарнација може да си будист, може да си таоист, НО може да си и хиндус, па да веруваш во еден куп божества, што ќе те направи теист. Еден куп од модерните new age религии веруваат во реинкарнација. Еден куп луѓе кои себе се декларираат како атеисти веруваат во реинкарнација.

Само ти имаш проблем да си ги провериш дефинициите со останатиот свет. Не ти е глупо тоа малку?
Dibek, abe ve otepa toa zapadot so definicii, vi prodavaat seno za slama...i jogata vi ja prodavaat kako psihoterapija...ebavi zapadot ebavi.
Gledam dosta se razbacuvash so zborot glup, ama razmisli malku, mozebi ke se prosvetlish.
Ne mozesh da go povrzesh zborot ateizam so religija.Pa ne si tolku glup, majkumu. Veruvanjeto vo reinkarnacija ne e ateizam, toa e budizam 100%.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Dibek, abe ve otepa toa zapadot so definicii, vi prodavaat seno za slama...i jogata vi ja prodavaat kako psihoterapija...ebavi zapadot ebavi.
Gledam dosta se razbacuvash so zborot glup, ama razmisli malku, mozebi ke se prosvetlish.
Ne mozesh da go povrzesh zborot ateizam so religija.Pa ne si tolku glup, majkumu. Veruvanjeto vo reinkarnacija ne e ateizam, toa e budizam 100%.
Ќурчи, почнуваш да идеш накурац, мајке ми.

Штотуку ти беше повторно објаснето како зборот атеизам се поврзува со зборот религија. Да не не знаеш да читаш? Да не не разбираш македонски?

Ако сакаш да дискутираш, тогаш треба од постот на соговорникот да издвоиш дел со кој не се согласуваш И ДА АРГУМЕНТИРАШ зошто сметаш дека тој дел не е во ред. Ти нит аргументираш, нит дефинираш, само плачеш ко ***** под кошула за тоа дека не ти се свиѓа што соговорникот рекол.

Ко мало дете си.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ќурчи, почнуваш да идеш накурац, мајке ми.

Штотуку ти беше повторно објаснето како зборот атеизам се поврзува со зборот религија. Да не незнаеш да читаш? Да не не разбираш македонски?

Ако сакаш да дискутираш, тогаш треба од постот на соговорникот да издвоиш дел со кој не се согласуваш И ДА АРГУМЕНТИРАШ зошто сметаш дека тој дел не е во ред. Ти нит аргументираш, нит дефинираш, само плачеш ко ***** под кошула за тоа дека не ти се свиѓа што соговорникот рекол.

Ко мало дете си.
Abe mozebi i ti mi idesh na k..c ali jas ne ti go naglasuvam toa.
Shto sakash da ti nacrtam, kakvi definicii sakash, tie shto ti gi dava strinati wiki...
Ateizmot ne veruva, Budizmot veruva vo reinkarnacija.
Ne mozesh da gi spoesh zaedno.
Eve eden glup primer: Dve babi i dve zabi kolku pravat?
Podobra definicija od ova .....
Ukluci malku intelektot i dojdi do nekoj tvoj zaklucok, dosta se bazirashe na strinati wiki.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 11:56 ---
Reinkarnacijata e osnova na budizmot, znaci nikako ne mozesh da mi kazesh deka budizmot e ateisticka religija, nespoivi se tie dva termina.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ateizmot ne veruva, Budizmot veruva vo reinkarnacija.
Ne mozesh da gi spoesh zaedno.
Eve eden glup primer: Dve babi i dve zabi kolku pravat?
Podobra definicija od ova .....
Ukluci malku intelektot i dojdi do nekoj tvoj zaklucok, dosta se bazirashe na strinati wiki.
Ateizmot e neveruvanje VO BOZHESTVA!!!

Kolku treba da e nekoj zelka za da ne mozhe da sfati neshto tolku ednostavno?!?

Inace primerot ti e TERMINALNO glup. Ne me ni chudi posle muabetov.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Reinkarnacijata e osnova na budizmot, znaci nikako ne mozesh da mi kazesh deka budizmot e ateisticka religija, nespoivi se tie dva termina.
Колку што сум запознаен, реинкарнацијата како концепт, не е екслузивитет на будизмот. Ја има и во хиндуизмот, а и во разни духовни филозофии кај домородните американци (индијанци).

Значи во кој ќош ќе ме пикаш (и зошто мора да ме пикаш воопшто)?

Будист, Хиндуист, Индијанец?

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ќе отидам ептен оф топик. Сум имал пар out of body искуства. Поинтензивното беше за време на комплицирана операција на слепо црево. Во кратки црти, не го видов ни Свети Петар, нити Ѓаволот, што значи веројатно ни едното ни другото не постои.

Но чим имав свест надвор од телото, веројатно барем нешто аналогно на тоа што човекот го смета за "душа" постои.
Ја пак прочитав негде дека ваквиот тип на искуства се научно објаснети т.е. не се надприродни........
Не се сеќавам кај го прочитав тоа и не можам да најдам ништо конкретно набрзина. Ама еве еден што има на википедија.
Не сум убеден дека си доживеал нешто надприродно.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ја пак прочитав негде дека ваквиот тип на искуства се научно објаснети т.е. не се надприродни........
Не се сеќавам кај го прочитав тоа и не можам да најдам ништо конкретно набрзина. Ама еве еден што има на википедија.
Не сум убеден дека си доживеал нешто надприродно.
Што е "надприродно"? До почетокот на минатиот век, паралелни светови, екстра димензии, простор кој се шири и собира биле сметани за надприродни - за фантастика.
За да изнесеш тврдење што е надприродно, потребно е детално да го познаваш природното - (универзумот/мултиверзумот) и поврзаноста на се со се останато како и начинот и природата на таа поврзаност.
Непостојат надприродни феномени, постојат само феномени кој човекот сеуште не ги контемплирал.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom