Партијата или животот?

• Креатор на темата Креатор на темата da_be_man
  • Време на започнување Време на започнување
Според болдираното би можела да одговориш па те молам објасни ми ја идеологијата на ВМРО дека навистина ме интересира.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 12:38 ---

Не е точно дека сите крадат.Тоа си го викаат тие што им треба некакво оправдување дека самите они крадат.Има голем број на луѓе кои не украле денар ниту од државата ниту од приватните газди за кои што работат.

И крадењето не е нормално или оправдано без разлика со какво оправдување.

Сум имал прилика да разговарам со регионално влиателни луѓе кои биле и се повлекле од политиката. Сите имаат исто мислење: Во Македонија кој влегол во политиката влегол да направи пари, не за едно не за трето...само за да направат пари.

Дали не ви е чудно што политичарите во Македонија имаат статус на недопирливи, ВИП личности...тоа е основата за да направиш фасада пред тоа што ти е и вистинска цел.

Сум имал прилика да разговарам со регионално влиателни луѓе кои биле и се повлекле од политиката. Сите имаат исто мислење: Во Македонија кој влегол во политиката влегол да направи пари, не за едно не за трето...само за да направат пари.

Дали не ви е чудно што политичарите во Македонија имаат статус на недопирливи, ВИП личности...тоа е основата за да направиш фасада пред тоа што ти е и вистинска цел.

Да али како што напишав претходно сите тоа го знаат али едноставно полесно е да се правиш жртва отколку да направиш нешто во врска со тоа.

Лелеееееееее....:facepalm:
Ах, рече Бах и тој си умре... :facepalm::facepalm::facepalm:
Никогаш како општество нема да еволуираме со додека различните од нас (партиски, идеолошки, политички, а и останати) ги гледаме како крвни непријатели. Различните политички партии треба да се гледаат меѓу себе како здрава конкуренција која мора да постои за да се натпреварува, а не како непријатели кои треба да се уништат.
Мислите политичарите толку се замараат? Тие кога одат на “преговори“, “дијалози“ и сл. ич око не им трепнува, прават муабет за пингвините во Камчатка, тие не се мразат толку колку што обичните членови се мразат меѓу себе. Со таква нетолеранција никаде нема да се стаса, а пред се не и одговара на Македонија како држава. Со таква “бууууу те мразам“ реакција, никогаш нема да постигнеме единство за доброто на оваа држава. Се додека се етикетираат и двојат луѓето на партии, нема да успееме во ништо.
Луѓето треба да се делат на добри/не толку добри. Политичката/партиската припадност треба да се тргне на страна, да се гледа само како различен став.

Еве, пред скоро 3 години сум отворила слична ваква тема. И тогаш не ми било јасно, а и сега не ми е... веројатно никогаш нема да ми биде јасно како луѓето дозволуваат толку лесно да се заслепат со омраза.

Лелеееееееее....:facepalm:
Ах, рече Бах и тој си умре... :facepalm::facepalm::facepalm:
Никогаш како општество нема да еволуираме со додека различните од нас (партиски, идеолошки, политички, а и останати) ги гледаме како крвни непријатели. Различните политички партии треба да се гледаат меѓу себе како здрава конкуренција која мора да постои за да се натпреварува, а не како непријатели кои треба да се уништат.
Мислите политичарите толку се замараат? Тие кога одат на “преговори“, “дијалози“ и сл. ич око не им трепнува, прават муабет за пингвините во Камчатка, тие не се мразат толку колку што обичните членови се мразат меѓу себе. Со таква нетолеранција никаде нема да се стаса, а пред се не и одговара на Македонија како држава. Со таква “бууууу те мразам“ реакција, никогаш нема да постигнеме единство за доброто на оваа држава. Се додека се етикетираат и двојат луѓето на партии, нема да успееме во ништо.
Луѓето треба да се делат на добри/не толку добри. Политичката/партиската припадност треба да се тргне на страна, да се гледа само како различен став.

Еве, пред скоро 3 години сум отворила слична ваква тема. И тогаш не ми било јасно, а и сега не ми е... веројатно никогаш нема да ми биде јасно како луѓето дозволуваат толку лесно да се заслепат со омраза.

Проблемот е баш идеолошката нечистота и правењето компромиси а не недостатокот од нив.

Во Америка демократи и републиканци се тепаат цело време,во Јапан во парламент се прават парче од тепање за најмали работи,во Британија порано парламентот исто бил воена зона последниве декади се имаат смирно.

И тоа се се земји кои се за нас Америка ;)

А кај нас нека си се гушкаат националистичката Македонска и Албанска партија а нивното членство нека го гледа тоа како нормална работа секако се додека господарите им фрлат некоја трошка.

Во Америка зошто конгресмен гласал за поголеми даноци а ветил дека нема одма го викаат назад во неговиот регион да го линчуваат прво па да го сменат после.Јас иксрено не ни знам кој се не е во парламент кај нас.

Проблемот е баш идеолошката нечистота и правењето компромиси а не недостатокот од нив.

Во Америка демократи и републиканци се тепаат цело време,во Јапан во парламент се прават парче од тепање за најмали работи,во Британија порано парламентот исто бил воена зона последниве декади се имаат смирно.

И тоа се се земји кои се за нас Америка ;)

А кај нас нека си се гушкаат националистичката Македонска и Албанска партија а нивното членство нека го гледа тоа како нормална работа.

Во Америка зошто конгресмен гласал за поголеми даноци а ветил дека нема одма го викаат назад во неговиот регион да го линчуваат прво па да го сменат.Јас иксрено не ни знам кој се не е во парламент кај нас.

Што ми кажа сега еј...:eek:
Не ти зборувам јас за луѓето што седат во Парламент, туку за обичното членство, кое во Британија и Америка не се однесува како што се однесуваат тука, туку го прифаќаат фактот дека имаат различни видувања и си продолжуваат понатаму. Ретки се таму луѓето што партиски се толку заслепени, што ги мразат тие што се различна политичка опција. Во Америка инаку партиите се најлабави од сите, членството (обичното, не тие на функции) претежно се активираат и се замараат за партиите само кога се избори во прашање, за разлика од кај нас, каде луѓето 24/7 и по свадби и родендени се замараат за политика.
Јас во Парламент очекувам да се караат, расправаат, тоа им е работа. Ми ја споредуваш Британија и Америка. Да, тие нон-стоп си противречат, пред се заради идеолошките разлики, но разликата е што тие еден со друг се гледаат како конкуренција, а не како непријатели. И покрај несогласувањата, седнуваат на маса и имаат ДИЈАЛОГ. Што ако кај нас прават компромиси кога нема дијалог? Има два монолози што се одвиваат во исто време, ама не се слушаат едни со други, на штета на народот.
Амди Бајрам е кај нас во Собрание и зборува дека е “Кока-Кола“, “Црнец“... и ти сакаш Парламентот да го сфати некој како сериозна политичка институција каде се одлучува за важни општествено-политичко-економски прашања? Прочитај еден стенограм, транскрипт, да видиш како се однесуваат и како се изразуваат нашите пратеници. На се личи на Парламент не личи. Нема достоинство никакво, само голо напаѓање и лично навредување и бегање оф-топик од дневниот ред.
Ама ова не е дискусија на темата, туку зборуваме за обичниот народ, обичните луѓе кои се членови на партии. Не треба човек да дозволи одредена определба да направи да ги мрази тие што не се од негова, затоа што така само станува кратковид и затворен и не остава простор за човечка надоградба.

Не ти зборувам јас за луѓето што седат во Парламент, туку за обичното членство, кое во Британија и Америка не се однесува како што се однесуваат тука, туку го прифаќаат фактот дека имаат различни видувања и си продолжуваат понатаму. Ретки се таму луѓето што партиски се толку заслепени, што ги мразат тие што се различна политичка опција. Во Америка инаку партиите се најлабави од сите, членството (обичното, не тие на функции) претежно се активираат и се замараат за партиите само кога се избори во прашање, за разлика од кај нас, каде луѓето 24/7 и по свадби и родендени се замараат за политика.
Јас во Парламент очекувам да се караат, расправаат, тоа им е работа. Ми ја споредуваш Британија и Америка. Да, тие нон-стоп си противречат, пред се заради идеолошките разлики, но разликата е што тие еден со друг се гледаат како конкуренција, а не како непријатели. И покрај несогласувањата, седнуваат на маса и имаат ДИЈАЛОГ. Што ако кај нас прават компромиси кога нема дијалог? Има два монолози што се одвиваат во исто време, ама не се слушаат едни со други, на штета на народот.
Амди Бајрам е кај нас во Собрание и зборува дека е “Кока-Кола“, “Црнец“... и ти сакаш Парламентот да го сфати некој како сериозна политичка институција каде се одлучува за важни општествено-политичко-економски прашања? Прочитај еден стенограм, транскрипт, да видиш како се однесуваат и како се изразуваат нашите пратеници. На се личи на Парламент не личи. Нема достоинство никакво, само голо напаѓање и лично навредување и бегање оф-топик од дневниот ред.
Ама ова не е дискусија на темата, туку зборуваме за обичниот народ, обичните луѓе кои се членови на партии. Не треба човек да дозволи одредена определба да направи да ги мрази тие што не се од негова, затоа што така само станува кратковид и затворен и не остава простор за човечка надоградба.

ЛОЛ колку само ова не е вистина

Знаеш ли воопшто кога е почната претседателската кампања за изборите сега што ќе бидат во ноември? ПРЕД ТРИ ГОДИНИ .Прво они имаат избори само за да одредат кои ќе бидат кандидати каде што секој канддиат иде буквално во секоја држава една по една и држи по десетици говори и иде од градче до градче .

Конгресменските избори им се почнати пред 2 години а изборите се сега во моментов и ќе завршат до крај на ноември.

Tea party и прогресивците се мрзат од дно на душа и цело време идат во групи од стотици на митинзите на противничките кандидати и ги навредуваат па избиваат и тепачки.Само во Америка нема толку тепачки дека функционира законот и ќе лежат затвор.

И во Америка не само што се очекува да си за некоја партија туку и да знаеш за што стои таа партија.Кај нив обичните граѓани фрлаат грди пари секој избори а не како нашите партии кои рекетираат фирми.Кај нив главните кандидати имаат по десетици милиони луѓе кои им донирале по 1000+ долари .И најслабите кандидати имаат по најмалку 1 милион донатори.

Обама има буџет од 1 МИЛИЈАРДА само за овие избори ,месечно по 70 милиони собира од донации ( лимит е 2500 по избори по човек )

И не само што се гледаат како неприајтели се гледаат како крвни непријатели .Исто така дека имаат 27 држави каде што и мора да се определиш за која партија си јавно пред и да гласаш дури 75% се политички определени додека само 25% не се за ниедна партија а до пред 6 години биле и само 20%.

Tea party и прогресивците се мрзат од дно на душа и цело време идат во групи од стотици на митинзите на противничките кандидати и ги навредуваат па избиваат и тепачки.Само во Америка нема толку тепачки дека функционира законот и ќе лежат затвор.

Леле, ми ги збориш tea party еј, tea party! :eek: Тие се во суштина радикална партија која служи само за да крева бука и никогаш нема да има власт. И во Америка е системот мање-више двопартиски, така да се знае кој кај нив добива избори. Овие од tea party, добиваат понекој гувернер можда некаде таму во Јута, ама толку е од нивната сила. Јас ти зборам за сериозните политички партии. Да, не се сакаат, не викам дека се најдобри пријатели, ама пак ќе кажам не се гледаат како непријатели, туку како конкуренција.

И во Америка не само што се очекува да си за некоја партија туку и да знаеш за што стои таа партија.Кај нив обичните граѓани фрлаат грди пари секој избори а не како нашите партии кои рекетираат фирми.Кај нив главните кандидати имаат по десетици милиони луѓе кои им донирале по 1000 долари +.

Тие три години што ги збориш, друг е муабетот... Не почна кампањата пред три години, него почнаа внатрепартиските превирања, посебно кај Конзервативците во однос на тоа кој ќе биде нивни кандидат. Ама тие имаат јавни, отворени дебати, каде се дискутира за различните мислења, програми и замисли за идината. Членството им е полабаво, нема толкава партиска дисциплина. Се случувало во Сенатот, конзервативец да гласа за демократски предлог и обратно и ништо не им се случило. Да, тие донираат, одат во митинзи, конгреси и сл, ама не се толку опседнати со политика и не се мразат меѓу себе само затоа што се различна политичка опција. Кај нас кој да донира бе? Уште фали да донираат, многу пари имаат луѓево па ќе даваат по 1000/2000 евра. Плус кај нас поинаку е законот за финансирање на политички партии, поединец не може да даде повеќе пари од вкупниот износ на 100 просечни плати, додека за правни лица е 200.

Политичката култура кај нив е на повисоко ниво и едноставно поинаку ги посматраат тие работи. Поддржуваат партија/идеологија, ама не се колат околу тоа и сигурно не прекинуваат пријателства заради тоа.

.

Чекај малце, каква е таа идеолошка нечистота, а како да се дојде до идеолошка чистота? Ова некако ми звучи национал-социјалистички. Од друга страна пак, ако имаш идеолошка чистота, значи немаш недостаток на идеологија, но ако имаш идеолошка нечистота, онда имаш недостаток од идеологија и правење компромиси. Мислам, малку е конфузно ова, идеологијата како таква сама по себе создава одреден вид „чистота“ (ако може така да се нарече), со оглед на фактот дека под чистота не се подразбира дефинициската пропорција на идеологијата (теоретскиот модел), туку формата во практика. Па така, идеологијата како таква може да подразбира и надидеолошки елемент, односно дури и негација на идеологијата (па дури и негација на негацијата), и како таква да прави компромиси и да биде чиста (само заради тоа што претставува идеологија!).

А ова за парламентарциве, пууууу брат.. не да се колат бесат на запад и исток, тоа е невидена работа не зезај.. Доволен доказ за тоа ти е што во САД, во нивната смисла за парламентаризам (иако се они претседателска федерална држава), имаш нешто што се нарекува whips или камшици, што е редовна морална практика на тој систем, и е дел од уставниот систем на САД. А во В.Британија имаат нешто слично (практично америте го имаат преземено од нив), и е исто така дел од нивното обичајно право. Али, добро, поентата овде е што имаш, за мене апсурдна, морална норма за однесување во парламент, сведена на правна практика.

Не ме сфаќај погрешно, но мислам дека има нешто дебилно веќе во овој парламентаризам ширум светов...

Еј не ме зезај, ретки биле на запад.. абе како мењаат партиски книшки, па како само пљампаат и тие на за да сменат боја на партија. ех! сегде го има тоа..
За заслепеност, еве земи ги америве на пример, и тоа до скоро со нивниве The Tea party! Или чудното исчезнување на новинари и министри, па наоѓање на нивните трупови во некоја шума во Есекс и Весекс у Британија, во време на Блер. А за Берлускони и Саркози да не праам муабет! :-))))))

Друго, биди сигурна дека се убиваат од карање и расправање и на запад, а кај нас веќе знаеш. Али има тука една финта, тоа се вика конкурентни непријатели или конкурентно карање. И тоа функционира беспрекорно и на запад, а и кај нас. Па погледни само низ ГТЦ малку по кафичите сред работно време, ќе видиш пратеници или помошници од пратеничките групи, како заедно и весело си пијат кафе и шмекаат јаки пички. Се е тоа еден добар брак во и така очајниот свадбарски менталитет.

Најдобар пример за ова пак ти се Грциве. Замисли само каква политичка игра еј! ПАСОК и Неа Демократија, до пред година две демек „со очи не сакаа да се видат“, а сега дојдоа едни нови момци - СИРИЗА, што очигледно им ги замрсија фетишите, и сеа оп, ПАСОК и Неа Демократија ќе коалицираат за да формираат влада! И тоа уште ја нарекуваат Влада на национално единство, а овие СИРИЗА, кој ги ебе! Зашто, аааааа па они не се уклапаат во шемата, они се левичари! :-))))))))))

Ебеш му матер али то ти е..

Леле, ми ги збориш tea party еј, tea party! :eek: Тие се во суштина радикална партија која служи само за да крева бука и никогаш нема да има власт. И во Америка е системот мање-више двопартиски, така да се знае кој кај нив добива избори. Овие од tea party, добиваат понекој гувернер можда некаде таму во Јута, ама толку е од нивната сила. Јас ти зборам за сериозните политички партии. Да, не се сакаат, не викам дека се најдобри пријатели, ама пак ќе кажам не се гледаат како непријатели, туку како конкуренција.

Тие три години што ги збориш, друг е муабетот... Не почна кампањата пред три години, него почнаа внатрепартиските превирања, посебно кај Конзервативците во однос на тоа кој ќе биде нивни кандидат. Ама тие имаат јавни, отворени дебати, каде се дискутира за различните мислења, програми и замисли за идината. Членството им е полабаво, нема толкава партиска дисциплина. Се случувало во Сенатот, конзервативец да гласа за демократски предлог и обратно и ништо не им се случило. Да, тие донираат, одат во митинзи, конгреси и сл, ама не се толку опседнати со политика и не се мразат меѓу себе само затоа што се различна политичка опција. Кај нас кој да донира бе? Уште фали да донираат, многу пари имаат луѓево па ќе даваат по 1000/2000 евра. Плус кај нас поинаку е законот за финансирање на политички партии, поединец не може да даде повеќе пари од вкупниот износ на 100 просечни плати, додека за правни лица е 200.

Политичката култура кај нив е на повисоко ниво и едноставно поинаку ги посматраат тие работи. Поддржуваат партија/идеологија, ама не се колат околу тоа и сигурно не прекинуваат пријателства заради тоа.

Прво гувернер да добиеш е како да добиеш премиер на Македонија само со најверојатно најмалце x2 повеќе население и едно 10 пати територија.

И Tea party како прво не се партија туку се фракција.

Кај нив Демократската и републиканската партија се сотавени од повеќе фракции Tea party е само една од многуте на Републиканците како Libertarians,Conservatives,Social-Conservetives и секако Neocons

Демократите пак ги имаат либералите,прогресивците,синдикатите и уште неколку други.

А како второ не се ништо порадикални од другите.

Еве ти само пример за што се случи откако не им успеа отповикувањето на гувернерот Скот Валкер од страна на синдикатите

Screen-shot-2.png

Wisconsin+tweet+kill+scott+walker+twitchy.png

ова не е ни 0.0001 % од бројот на повикувања за негова смрт.

Колку сакаш да ти ставам видеа и статија каде се имаат тепано само оваа последна претседателска кампања ,10 -20 доста ќе бидат ?

Еј не ме зезај, ретки биле на запад.. абе како мењаат партиски книшки, па како само пљампаат и тие на за да сменат боја на партија. ех! сегде го има тоа..
За заслепеност, еве земи ги америве на пример, и тоа до скоро со нивниве The Tea party! Или чудното исчезнување на новинари и министри, па наоѓање на нивните трупови во некоја шума во Есекс и Весекс у Британија, во време на Блер. А за Берлускони и Саркози да не праам муабет! :))))))

А бе какви Tea Party, дај бе мафнете ми ги тие, кој ги сфаќа нив сериозно, дај правиме сериозен муабет тука... Tea party...:facepalm:
Берлускони и Саркози се/беа кловнови... кловнови. Нема веќе државници од високо ниво, туку само кукли. Како и да е, тоа се фигури. Политичката култура се уште си останува на високо ниво во однос на тоа дека не прекинуваат свадби само затоа што се различна политичка опција, се караат, ама се гледаат како КОНКУРЕНЦИЈА, не како НЕПРИЈАТЕЛИ. Не реков дека ружи бе цветаат таму бе, аман заман. Ама не го спуштаат тоа на лично ниво, туку на партиско/професионално и ги раздвојуваат тие работи.

Друго, биди сигурна дека се убиваат од карање и расправање и на запад, а кај нас веќе знаеш. Али има тука една финта, тоа се вика конкурентни непријатели или конкурентно карање. И тоа функционира беспрекорно и на запад, а и кај нас.

Не реков дека не се караат бе луѓе, аман сами си додавате работи што не ги кажувам. Тоа и јас го објаснувам од прееска... Се караат ама со усул и тоа е професионална разлика во мислења, не е лично.

Па погледни само низ ГТЦ малку по кафичите сред работно време, ќе видиш пратеници или помошници од пратеничките групи, како заедно и весело си пијат кафе и шмекаат јаки пички. Се е тоа еден добар брак во и така очајниот свадбарски менталитет.

Не зборувам за политичарите. Зборувам за обичното членство, а како што гледам кај нас се мразат и не се поднесуваат само врз основа на тоа. НЕМАМЕ РАЗВИЕНА ПОЛИТИЧКА КУЛТУРА, кај нас се оди на принципот: Ако не си со мене, си против мене. Тоа го нема во развиени демократии.

Прво гувернер да добиеш е како да даобиеш премиер на Македонија само со најверојатно најмалце x2 повеќе население и едно 10 пати територија.

Колку сакаш да ти ставам видеа и статија каде се имаат тепано само оваа последна претседателска кампања ,10 -20 доста ќе бидат ?

Кој чајанките што се удрени во мозок се тепаат? Не ги гледам нив сериозно, не се рачунаат.

А бе какви Tea Party, дај бе мафнете ми ги тие, кој ги сфаќа нив сериозно, дај правиме сериозен муабет тука... Tea party...:facepalm:
Берлускони и Саркози се/беа кловнови... кловнови. Нема веќе државници од високо ниво, туку само кукли. Како и да е, тоа се фигури. Политичката култура се уште си останува на високо ниво во однос на тоа дека не прекинуваат свадби само затоа што се различна политичка опција, се караат, ама се гледаат како КОНКУРЕНЦИЈА, не како НЕПРИЈАТЕЛИ. Не реков дека ружи бе цветаат таму бе, аман заман. Ама не го спуштаат тоа на лично ниво, туку на партиско/професионално и ги раздвојуваат тие работи.

Абе го спуштаат, како не го спуштаат, не зезај... Ние сепак поише се замараме овде со нас, отколку со оние надвор, затоа имаме и такво мислење. Пак ќе кажам, погледни ги Грцине... А ова за Tea Party Берлускони и Саркози, како бе мафни ми ги ??:-))) Па тие до пред неколку месеци беа клучен политички фактор! Тea Party сеуште се! Нажалост тоа е реалноста...

Не реков дека не се караат бе луѓе, аман сами си додавате работи што не ги кажувам. Тоа и јас го објаснувам од прееска... Се караат ама со усул и тоа е професионална разлика во мислења, не е лично.

Во ред, те разбрав, но сакав да ти објаснам дека нема карање со усул. Како тоа да се караш со усул? Или се караш или не.... Не знам зошто да се става некоја морална основа на карањето во парламент, до каде смееш да одиш.. Глумење толеранција? пффффф.. нема потреба...

Не зборувам за политичарите. Зборувам за обичното членство, а како што гледам кај нас се мразат и не се поднесуваат само врз основа на тоа. НЕМАМЕ РАЗВИЕНА ПОЛИТИЧКА КУЛТУРА, кај нас се оди на принципот: Ако не си со мене, си против мене. Тоа го нема во развиени демократии.

Тука се слагам, ние како народ немаме развиена политичка култура - умешност да се влијае во политичките процеси и истите да се менуваат. кај нас е сведено на партиски иредентизам, етикетирање и елиминација. Но сепак, го има тоа и на запад, а особено на исток - КИНА.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 13:50 ---

Кој чајанките што се удрени во мозок се тепаат? Не ги гледам нив сериозно, не се рачунаат.

Те молам немој да ми кажуваш кој е удрен во главата а кој не во Америчка политика и уште помалце како стојат работите кај нив.

Абе го спуштаат, како не го спуштаат, не зезај... Ние сепак поише се замараме овде со нас, отколку со оние надвор, затоа имаме и такво мислење. Пак ќе кажам, погледни ги Грцине... А ова за Tea Party Берлускони и Саркози, како бе мафни ми ги ??:))) Па тие до пред неколку месеци беа клучен политички фактор! Тea Party сеуште се! Нажалост тоа е реалноста...

Tea party не се никаков фактор, посебно не клучен. Исто како и Берлускони и Саркози. Саркози се шлепаше поред Меркел, па делуваше демек е битен...:pos:

Не велам дека е идеално кај нив, само дека имаат поразвиена политичка култура.

Во ред, те разбрав, но сакав да ти објаснам дека нема карање со усул. Како тоа да се караш со усул? Или се караш или не.... Не знам зошто да се става некоја морална основа на карањето во парламент, до каде смееш да одиш.. Глумење толеранција? пффффф.. нема потреба...

Има карање со усул. Маргарет Тачер убаво има кажано: Не очекувам другите да се слагаат со мене, тоа не е нивна работа. Карање - ДА, несогласување на тоа во кој правец треба да се развива државата - да, ама не истото да се префрла на лично ниво, особено не од тоа да зависи пријателство/брак/штоидае.

Тука се слагам, ние како народ немаме развиена политичка култура - умешност да се влијае во политичките процеси и истите да се менуваат. кај нас е сведено на партиски иредентизам, етикетирање и елиминација. Но сепак, го има тоа и на запад, а особено на исток - КИНА.

Не викам дека го нема и на Запад, ама во секој случај, таму дебатите и дијалозите општо гледано се на повисоко ниво. Кина... во Кина баш и нема некоја политичка култура, тие се уште си функционираат социјалистички.

Не велам дека на Запад е совршено, далеку од тоа, јас сум прва да ги критикувам по однос на одредени работи, но дека одредени работи функционираат подобро - тоа е факт. Но, ние сме се уште држава која треба да се развива, само што партијата не треба да стане нова религија, а кон тоа се движиме. Тоа ми е муабетот цело време.

Те молам немој да ми кажуваш кој е удрен во главата а кој не во Америчка политика и уште помалце како стојат работите кај нив.

Удрени во главата, не мислев буквално, многу буквално ме сфаќаш. Само според мене, тие не се сериозна политичка опција. Кога ќе станат сериозна политичка опција, тогаш ќе ги земам во предвид кога ќе дискутирам. Се разбравме ли сега конечно?

Удрени во главата, не мислев буквално, многу буквално ме сфаќаш. Само според мене, тие не се сериозна политичка опција. Кога ќе станат сериозна политичка опција, тогаш ќе ги земам во предвид кога ќе дискутирам. Се разбравме ли сега конечно?

Ти изгледа не разбираш дека они не се партија фракција се само во Републиканската Партија и држат исто толку моќ колку и другите 3 најаки фракции .

не можеш да кажеш не се сериозна политичка опција кога не се ни политичка опција идеолошка се во една партија

А и воопшто за тоа не беше дискусијата,дискусијата беше дека ти тврдеше дека во Америка не се замараат за политика освен за избори а ти кажав во 29 од нивните држави каде што мора да си регистриран за која политичка партија си 75% скоро се членови на некоја партија додека само 25% се независни.

Ти изгледа не разбираш дека они не се партија фракција се само во Републиканската Партија и држат исто толку моќ колку и другите 3 најаки фракции .

не можеш да кажеш не се сериозна политичка опција кога не се ни политичка опција идеолошка се во една партија

Им имам гледано неколку митинзи и од тоа што го имам видено, далеку се од тоа станат сериозни или пак да влијаат врз општата политика на Конзервативците, особено во период кога сите гледаат да бидат moderate, т.е умерени. Тие во секој случај себе се перцепираат како movement, што значи сакаат да воведат промени, но тоа ќе биде исклучително тешко, затоа што уште имаат леб да јадат.

Јас не ги сфаќам сериозно... за сега.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom