Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
[quote="Чорбаџија, post: 5098802, member: 8767"

И друга работа, христијанинот не „иде“ на молитва. Тој нема потреба да отиде во некаков храм за да му се помоли на Господ.

[/quote]
hristijanot nemalo potreba da vrsi molitva i da mu se pomoli na gospod a isus imal potreba da izvrsuva molitva. i da mu se pomoli na sozdatelot.spored hristijanstvoto otecot.

bravo za tebe.:) ako isus bil bog na kogo upatuval molitva?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
ako isus bil bog na kogo upatuval molitva?
Ова молитвено обраќање кон Отецот, воопшто не го деградира Исус како Бог, напротив, тој ја сведочи Св. Троица како Заедница во која има само хиерархија на Љубовта, во која не повикува и нас луѓето.:love:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ова молитвено обраќање кон Отецот, воопшто не го деградира Исус како Бог, напротив, тој ја сведочи Св. Троица како Заедница во која има само хиерархија на Љубовта, во која не повикува и нас луѓето.:love:
Мене ми изгледа и ко да има јасна хиерархија на моќ, ама ај...

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
logicno e taka priatele isus se molel, izvrsuval molitva, no na kogo se molel ? na otecot na sozdatelot, , zosto treba da mu se moli koga on e bog koga on e del od sv trojica?, kako moze bog da mu se moli na bog,? da se moli na samiot sebe? ako isus e bog togas vie na kogo upatuvate molitva na otecot ili na negoviot sin,? , a ako isus e sin bozji koj e togas bog? ,kako moze bog da bide roden ?kako moze bog da ima svoja majka? , koga bog odsekogas postoel eden i edinstven,,.ova molitveno obrakanje kon sozdatelot go degradira toa deka isus e bog , zatoa sto molitvata e samo covecka potreba no ne bozja .

patem priatele bi mozel li da mi go objasnis podetalno ovoj bibliski tekst.
blagodaram odnapred.

matej 22/ 44
’Му рече Господ на мојот Господ:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
logicno e taka priatele isus se molel, izvrsuval molitva, no na kogo se molel ? na otecot na sozdatelot,

На Отецот се моли, т.е. разговара. Синот не е создадена категорија, Тој се раѓа од Отецот од Вечноста, Отецот е Началото, Причината, но тоа незначи дека Синот е создаден, или пак Отецот некогаш бил Сам итн., напротив Св. Троица постои од секогаш рамноправно како Отец, Син и Св. Дух.

, zosto treba da mu se moli koga on e bog koga on e del od sv trojica?, kako moze bog da mu se moli na bog,? da se moli na samiot sebe?
Значи се моли, разговара, се договара итн. Отецот со Синот(Исус) и Светиот Дух меѓусебно како Личности, а не Сам со Себе.
Ако го прифатиме Бог како што се открива, како Св. Троица, тогаш нема вакви дилеми.

ako isus e bog togas vie na kogo upatuvate molitva na otecot ili na negoviot sin,? , a ako isus e sin bozji koj e togas bog?
Синот(Исус), затоа стана Човек, за да овозможи пристап на нас луѓето во Бог(Св. Троица), да имаме Заедница, Живот.
Така со молитвите наши преку Исус (Синот) влегуваме во Вечната Св. Троична Заедница.
Исус е Синот, а нашиот Бог е Св. Троица.

,kako moze bog da bide roden ?kako moze bog da ima svoja majka? , koga bog odsekogas postoel eden i edinstven,,
Бог не се раѓа одново, како да не постоел, туку по желба на Отецот преку Св. Дух( третото лице на Св. Троица) станува Човек преку Св. дева Марија која нормално како човек му е мајка.

.ova molitveno obrakanje kon sozdatelot go degradira toa deka isus e bog , zatoa sto molitvata e samo covecka potreba no ne bozja .
Од ова што претходно напишав се гледа дек Исус е рамноправен Бог, а молитвата незначи само потреба и барање туку и разговор, пофалба, жалба итн.

patem priatele bi mozel li da mi go objasnis podetalno ovoj bibliski tekst.
blagodaram odnapred.

matej 22/ 44
’Му рече Господ на мојот Господ:
Ова се зборови на Псалмопевецот Царот и Пророк Давид, кој во прилог на она што досега објаснував, јасно го кажува она обраќање на Исус како Бог на Отецот како Бог.

Член од
27 март 2012
Мислења
36
Поени од реакции
13
Hierahija vikas a?a ima li nekoj citat ili dokaz kade sto "Sv.Duh mu se moli na Otecot" ili pak Isus.a.s. mu se moli na sve duh? i zosto Otecov ne mu se moli na Isus.a.s.,ljubovna hierarhija de?:)
Sto hierarhija ke bese ova samo Isus da im se moli,a ovie nikogas da ne go pomolat?

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
[quote="liberij, post: 5104549, member: 56272

Од ова што претходно напишав се гледа дек Исус е рамноправен Бог, а молитвата незначи само потреба и барање туку и разговор, пофалба, жалба итн.

.[/quote]

demek isus razgovaral so otecot, no negovoto razgovaranje bilo da se poklonuva na otecot i so celoto negovo da padne na zemja i da go moli tatkoto , fakticki toa bilo razgovor so tatkoto, navistina kakov e toj razgovor so tatkoto da mu se poklonuvas i da go molis :D,
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 21:52 ---

.[/quote]

demek isus razgovaral so otecot, no negovoto razgovaranje bilo da se poklonuva na otecot i so celoto negovo da padne na zemja i da go moli tatkoto , fakticki toa bilo razgovor so tatkoto, navistina kakov e toj razgovor so tatkoto da mu se poklonuvas i da go molis :D,
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 21:53 ---

.[/quote]

demek isus razgovaral so otecot, no negovoto razgovaranje bilo da se poklonuva na otecot i so celoto negovo da padne na zemja i da go moli tatkoto , fakticki toa bilo razgovor so tatkoto, navistina kakov e toj razgovor so tatkoto da mu se poklonuvas i da go molis :D, i toa vo utrinskite casovi ,[/quote]

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Hierahija vikas a?a ima li nekoj citat ili dokaz kade sto "Sv.Duh mu se moli na Otecot" ili pak Isus.a.s. mu se moli na sve duh? i zosto Otecov ne mu se moli na Isus.a.s.,ljubovna hierarhija de?:)
Sto hierarhija ke bese ova samo Isus da im se moli,a ovie nikogas da ne go pomolat?
Очигледно неправиш разлика меѓу онтологијата и Божјата икономија за спасување на човекот, за да можеш да разбереш.
Потребен е посеризоен пристап на Христијанската догматика, посебно тријадологијата инаку ќе останеме на бебешка, млечна исхрана.;)
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 22:36 ---
closse demek isus razgovaral so otecot, no negovoto razgovaranje bilo da se poklonuva na otecot i so celoto negovo da padne na zemja i da go moli tatkoto , fakticki toa bilo razgovor so tatkoto, navistina kakov e toj razgovor so tatkoto da mu se poklonuvas i da go molis :D, i toa vo utrinskite casovi ,
Батали плитка, банална иронија, посебно на лична штета, дај срочи прашање со елементарна побожност, сепак е религиозна тема, а за досадување имаш безброј места.:свиркам:

Член од
27 март 2012
Мислења
36
Поени од реакции
13
Очигледно неправиш разлика меѓу онтологијата и Божјата икономија за спасување на човекот, за да можеш да разбереш.
Потребен е посеризоен пристап на Христијанската догматика, посебно тријадологијата инаку ќе останеме на бебешка, млечна исхрана.;)
Prasanjeto bese jasno,ili sakas da go preformuliram?
ne te prasav za "analiza na mojot psiholoshki profil",se si iznapisal osven toa sto se bara ne si navedil.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Prasanjeto bese jasno,ili sakas da go preformuliram?
ne te prasav za "analiza na mojot psiholoshki profil",se si iznapisal osven toa sto se bara ne si navedil.
Читај ги претходните постови за да не се повторуваме, и ако има некоја недоумица состави прашање.

Психолошки профил!? Читај повнимателно за да ја препознаеш пораката:
:)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Отец, син, дух, отецот на синот, синот на отецот, овој се моли на онојј, оној не му се моли на овој, духот којзнае каде, ... а бе глава ќе те фркне додека им фатиш конците...:D

M

Muranyi

Гостин
Отец, син, дух, отецот на синот, синот на отецот, овој се моли на онојј, оној не му се моли на овој, духот којзнае каде, ... а бе глава ќе те фркне додека им фатиш конците...:D

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Сакам да прашам кога господ го создал сонцето?

Член од
13 јуни 2012
Мислења
172
Поени од реакции
26
prasanje do hristijanite.
sto pravat so bebinjata koga umiraat dali gi zakopuvaat i kako gi zakopuvaat?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom