МВР ве предупредува!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ова е паркирано на полицискиот паркинг.Овде несемат да паркираат цивилни возила туку само возила на полицијата (и вработени во полицијата).Се случува да паркираат таму кога се зафатени другите места.Ова не е проблем и не му пречи на никој.Проблем е кога ќе застанат на сред улица и ќе си прават муабет со некој додека позади се реди колона од 5-6 возила или кога се прават слепи кога некој побогат ќе ја остави колата на непрописно место.
Епа добро и мене и на други нека не ни пишат ако паркираме на место за инвалиди, а дури сите 7 околни места за паркирање се зафатени.Пошто не е проблем и не му пречи на никого, нели ;)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Секогаш кога поминувам под/пред камера го покажувам ова:
images.jpg
Moже затоа и ме нема на сликите што предупредувааат

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
денеска имав прилика да сликнам и џандарска кола и кола на брза помош паркирани на 3та лента (каде што САМО ОНИ беа паркирани). местото на сликата е карши соборниот храм поточно карши вулкан дискотеката

Attachments

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.631
Поени од реакции
785
денеска имав прилика да сликнам и џандарска кола и кола на брза помош паркирани на 3та лента (каде што САМО ОНИ беа паркирани). местото на сликата е карши соборниот храм поточно карши вулкан дискотеката
За полицијава треба да ни покаже пример каде треба да се паркираме и се согласувам да ги критикуваме ,но за возилта на итна помош не би им замерил ништо ако треба и нека го блокираат целиот сообракај сигурно се дојдени некому да му укажат лекарска помош

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
За полицијава треба да ни покаже пример каде треба да се паркираме и се согласувам да ги критикуваме ,но за возилта на итна помош не би им замерил ништо ако треба и нека го блокираат целиот сообракај сигурно се дојдени некому да му укажат лекарска помош
и тоа што викаш ама денеска видов на 2 пати како се злоупотребува сирената и ротационото светло пред мои очи.. на пуна лента си уклучи дечкото и ротација и сирена за да си сврти полукружно - си сврте ги изгаси... ова не е злоупотреба???

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Епа добро и мене и на други нека не ни пишат ако паркираме на место за инвалиди, а дури сите 7 околни места за паркирање се зафатени.Пошто не е проблем и не му пречи на никого, нели ;)
Тоа со места за ивалиди е најголем срам и резил. На тие места инвалидите имаат попуст кај паркиралиштата на кој се наплатува. Но ако тие места се зафатени, инвалидите, можат да паркираат на други места но тогаш немаат попуст. односно плаќаат полна цена.
Инаку само некои видови инвалиди добиваат попуст...Како на директорите ќе им текне..
Според мене такви места ЈП обележува само за да може да казнува.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.803
Поени од реакции
8.822
Повеке ефект би имала ако казната е на пример .. незнам 2000 денари .. отколку вака 300 евра .. реално да збориме не е голем бројот на Македонци што можат да платат казна од 300 евра во секое време ...тоа е катастрофа ако ги прават казните европски нека ги направат и платите вака маф им е работата
Ако има место каде што можеш да се паркираш (за солидна сума!) и ако има начин да не користиш кола и кога треба и не треба (повеќе од солиден градски превоз), треба да бидат огромни казните. Огромни. Да не ти падне на памет да праиш иста глупост.
Пример, до работа секој ден ме возат, и не возат повеќе од 25 милји на саат (нешто скоро околу 40-50км на саат). На знак СТОП застануваат, иако нема ни една кола од никаде. Скоро и да нема семафори, ама не им ни требаат, сите ги почитуваат знаците. Што мислиш, зашто казните се мали, или зашто овие се паметни, па почитуваат? На улица можеш да стоиш (на определени места) максимум 15 минути, а на споредните улички можеш и да си ја паркираш колата на улица (но ако улицата е доволно голема да се разминат две коли, и покрај тоа што си паркиран). Не постои некој што вози без појас или зборува на телефон додека вози.
И не, не е тоа поради нивната свест, имаат огромни казни за непочитување на тоа што е закон.
Е да, ама законот важи и за џандарите, па џандар не можеш да видиш на сред улица паркиран.
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 02:02 ---
Колку чини во Њујорк дневна карта за градски превоз?
Не знам, не сум била, не можам да кажам.
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 02:04 ---
Тоа со места за ивалиди е најголем срам и резил. На тие места инвалидите имаат попуст кај паркиралиштата на кој се наплатува. Но ако тие места се зафатени, инвалидите, можат да паркираат на други места но тогаш немаат попуст. односно плаќаат полна цена.
Инаку само некои видови инвалиди добиваат попуст...Како на директорите ќе им текне..
Според мене такви места ЈП обележува само за да може да казнува.
Хм, не би се согласила сосема. Мојата тетка е инвалид, не е страшно, но има инвалидска книшка. Возилото нејзино макар и кога не е она со нас, си добива ,,инвалидски,, третман, ради лепенката. Никогаш никаков проблем не сме имале поради тоа, а и паркинг никаде не сме платиле со тоа возило, зашто е ослободено од давачки за паркинг/патарина.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.540
Поени од реакции
22.205
Мене ова ми е претерано, нели камерите се ставени поради безбедни причини, на пример ако има тепачки, грабеж итн. да може побрзо да се открие се. Но вака секоја погрешно паркирана кола ја снимаат и повеќе ми личи на тоа дека бараат што повеќе работи за казнувајне. Не су чул досега негде да казнуваат вака преку камери, претежно погрешно паркираните коли од цајкани на терен се казнети. Вака стварно испаѓа велики брат.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Значи казната ја праќаат на домашна адреса на соопственикот на колата...А што ако соопственикот на друг ја дал колата да ја вози...?
Фино лепо ќе си ја плати казната и нема друг пат да ја дава да ја вози друг
Пс:Се што се јава не се дава!

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Мене ова ми е претерано, нели камерите се ставени поради безбедни причини, на пример ако има тепачки, грабеж итн. да може побрзо да се открие се. Но вака секоја погрешно паркирана кола ја снимаат и повеќе ми личи на тоа дека бараат што повеќе работи за казнувајне. Не су чул досега негде да казнуваат вака преку камери, претежно погрешно паркираните коли од цајкани на терен се казнети. Вака стварно испаѓа велики брат.
Кога ја даваа она англиската верзија на Cops на А1 пред некоја година, гледав снимка како со помош на камери ловат нерегистрирани возила.

B

Borg_Drone

Гостин
Не, треба да направат паркинзи а не само на секој слободен квадрат згради да никнуваат. Е тогаш нека лупаат казни. А не вака во Центар не дај Боже да имаш работа негде во 2, 3 попладне, и да сакаш да платиш нема каде да ја оставиш колата.

Во коритото на Вардар?!
Инаку што се однесува до темата, сум за да се казнуваат прекршителите на правилата а и‘ редно време е да се воведе ред во сообраќајот и во самиот град.Но, што ќе се случи на пример ако го фатат Мијалков на камера?Тогаш со пеликан гумичка за бришење „магично“ ќе го избришат бројот на неговата регистарска табличка и неговото лице и ќе го заменат со тоа на Бурхан.
А што се однесува до астрономските казни, па уште луѓево не разбрале дека и покрај тоа што се пере пари на големо во Скопје дека тоа не е доволно; дека тие испрани пари мораат да се надополнат некако зошто ако не се надополнат после може слободно цела држава во пакет преку Вардар за Грција да се прати.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Ако има место каде што можеш да се паркираш (за солидна сума!) и ако има начин да не користиш кола и кога треба и не треба (повеќе од солиден градски превоз), треба да бидат огромни казните. Огромни. Да не ти падне на памет да праиш иста глупост.
Пример, до работа секој ден ме возат, и не возат повеќе од 25 милји на саат (нешто скоро околу 40-50км на саат). На знак СТОП застануваат, иако нема ни една кола од никаде. Скоро и да нема семафори, ама не им ни требаат, сите ги почитуваат знаците. Што мислиш, зашто казните се мали, или зашто овие се паметни, па почитуваат? На улица можеш да стоиш (на определени места) максимум 15 минути, а на споредните улички можеш и да си ја паркираш колата на улица (но ако улицата е доволно голема да се разминат две коли, и покрај тоа што си паркиран). Не постои некој што вози без појас или зборува на телефон додека вози.
И не, не е тоа поради нивната свест, имаат огромни казни за непочитување на тоа што е закон.
Е да, ама законот важи и за џандарите, па џандар не можеш да видиш на сред улица паркиран.
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 02:02 ---

Не знам, не сум била, не можам да кажам.
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 02:04 ---

Хм, не би се согласила сосема. Мојата тетка е инвалид, не е страшно, но има инвалидска книшка. Возилото нејзино макар и кога не е она со нас, си добива ,,инвалидски,, третман, ради лепенката. Никогаш никаков проблем не сме имале поради тоа, а и паркинг никаде не сме платиле со тоа возило, зашто е ослободено од давачки за паркинг/патарина.
Абре девојко ќе се случи некогаш ќе направиш грешка несакајки 3 плати ќе ти отидат тоа е сериозен проблем во државава(тоа со казните) понекогаш се осеќам како да сме окупирани дури o_O

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
.
ЈСП = повеќе од солиден градски превоз? :cautious:
Паркинг за солидна сума? Каде е тоа? Во Нарнија? Во центар на Берлин има паркинг за 1 евро саат. Во центар на Скопје исто. На добар пат кон Европа сме, навистина.
Патем, зошто го користиме зборот "солиден" to begin with?
Како и да е, ниту ЈСП е добар градски превозник, ниту паркинзите се со добра цена и добра услуга. Пред сѐ, ми се случило на градски паркинг со платен паркинг да ми ја кренат колата и да морам да платам 3500 за да си ја земам. "Имаа докази" дека колата ми била таму во време кога јас бев дома. Ама, на сликите "така пишуваше". Друга работа, во Германија казна за погрешно паркирање е 15 евра. 900 денари! Ако ја кренат колата со пајак не знам колку е, но во Скопје казната за погрешно паркирање мислам дека некаде помеѓу 1300 и 1500 денари (нека ме поправи некој ако грешам). Значи, во старт е 400 денари повеќе, што не е незначителна разлика. Плус, ако се земе во предвид стандардот, значи ДЕРАТ со казните.
Трето, вистинска случка од еден помал град. Полицаец завршил смена без да ја исполни нормата за казни и враќајќи се накај станица пред него возела кола со залепено ливче дека се продава и напишан мобилен. Полицаецот си го свртел бројот, човекот во колата кренал и полицаецот го сопрел и го казнил за зборување на мобилен. Не дека тој во колата не бил крив што кренал, ама тоа кажува со кои финти се служат цајканите само за да казнат.
Не викам дека не треба да има казни, не викам дека имаме добра сообраќајна култура, далеку од тоа, коса на глава ми се крева кога ќе помислам дека треба да возам некаде низ Скопје, меѓутоа, факт е дека казните се нереално високи и дека често се добиваат и за џабе.
Во контекст на муабетот за пешаците, и пешаците се крајно некултурни и не почитуваат правила и им газат на нерви на возачите, се влечкат, на пешачки поминуваат како на корзо, некогаш гледаат дека некој вози малце побрзо и не може да закочи и намерно излегуваат на пешачки со идеја "пешак сум, мора да ми застане" и присилуваат да кочиш како ненормален и после те гледаат на косо зашто нагло си закочил. И пешаците и возачите се Бог да чува.
alpha dog да, треба да те казнат за светлата. Ако не ти работи, смени го, не се скапи сијаличките воопшто. Ако возиш на локален пат, пример, некаде кај што не е осветлено, некој може лошо да процени и да те собере од страната кај што не ти свети светлото.

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Абре девојко ќе се случи некогаш ќе направиш грешка несакајки 3 плати ќе ти отидат тоа е сериозен проблем во државава(тоа со казните) понекогаш се осеќам како да сме окупирани дури o_O
Neka gi be druze,dojce maca na vratanca...ne gi izgorel nikoj dosega izgleda.

Kajgana Shop

На врв Bottom