Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Во Република мнозинството не значи абсолутно ништо во поглед на права и должности загарантирани од уставот.

Во уставот пак нигде не стои дека владата треба или смее да обновува фасади на згради и да сади врби.Тоа е работа на локалната самоуправа а не да централната власт.

Во демократиски уредени држави 50% е закон за се во република не.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Во Република мнозинството не значи абсолутно ништо во поглед на права и должности загарантирани од уставот.

Во уставот пак нигде не стои дека владата треба или смее да обновува фасади на згради и да сади врби.

Во демократиски уредени држави 50% е закон за се во република не.

Ти пак се правиш дека не разбираш.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Па не би рекол дека тој одговор се однесува баш на мене, ако малку прочиташ што си пишал... „Националноста не ја бираш туку се раѓаш таков. Македонец, Русин, Французин или што и да е. Подоцна ти можеш да не си ја сакаш нацијата или да се чувствуваш нешто друго, но тоа нема да смени дека си се родил како Македонец, Русин, Французин...“

„Ако мајката е Абориџин, таткото Македонец, а се роди детето во Индија, по националност ќе биде Индиец, а по етничка припадност Абориџин и Македонец.
Нацијата е продукт на државата, следствено, на таа држава што припаѓаш, таа националност си. Етничката припадност е сосема друга работа.

Така да, тоа со националноста - која патем речено е измислена и вештачка, што овде на Балканов така жестоко се сфаќа е крајно непродуктивна и дебилна работа. А што се однесува пак до етницитетот, и тоа е исто така напорна и исцрпна работа, па ако човек земе да разглаба (особено Балканец) од каде му е етничкото потекло, кој знае кај ќе стигне (а сигурно ќе испадне како Бугариве кои до пред 3-4 години се фалеа дека нашле коски во некоја пештера во североисточниот дел на Бугарија, на првиот хомо-сапиенс на Балканов, кој патем речено бил Бугарин). Па така, и етницитетот е нешто што е продукт на себеидентификација, но не биолошко-физичка, туку пред се општествено-политичка, која патем речено е екстремно динамична и нема сопствен цврст континуитет. Континуитетот е само географски и јазичен.

Затоа претходно убаво те прашав, а гледам Страјдер не се обидел да одговори на тоа прашање.
Па затоа, еве го повторно истото прашање, со мала додавка :„Ако ти се раѓаш како македонец, русин, французин или што и да е, т.е. националноста не ја бираш - демек со раѓање ти е избрана - објасни ми го моментот како ти преку крвта дознаваш дека си македонец, русин, французин, или што и да е? Како тоа во крвта ти ја пишува националноста? Како тоа во крвта ти го пишува етницитетот?“

И да, проектот е мајндфак, но не затоа што јас велам дека е мајндфак, туку затоа што и со вториов механичко-релативен одговор, повторно го потврдуваш тоа.
Но в ред.. нели секој има „право“ на свое „мислење“ ...

В ред.. се слагам.
Но истото прашање и за тебе од погоре... :)
Мислам дека е излишно пак истото да го одговорам, оти веќе ти одговорив во тој пост што ми го цитираше. А и врска нема муабетов со оваа тема... ама ајде еве пак ќе ти одговорам, за крај.

Во крвта не може да ти „ја пишува“ националноста, бидејќи нацијата е само, како да речам, една група на луѓе што живеат во организациона единица наречена „држава“. Па и од тоа произлегува национализмот, како потреба да се искажи припадноста кон одредена нација која е производ на државата во која живеат, што јас воопшто не го гледам како негативна работа, како што сакаат странските пропагандисти и платеници да го претстават меѓу нас, а се’ со цел обезличување и ослабнување на македонската нација.
А етничката припадност можеш да кажеш оти „е во крвта“, бидејќи секој засебен народ се разликува генетски од останатите народи, било тоа минимално, или многу. На пример, ние сме различен народ од Французите, по било која карактеристика, само не е толку приметно на прв поглед, отколку да споредиш Французин или Македонец со Кореец, Јапонец, или Индијанец. Физиономијата во првиот пример е послична, отколку во вториот.

• Војник •

БОРБА ТЕ ЧЕКА!
Член од
6 април 2011
Мислења
457
Поени од реакции
1.263
Колку се плаќа да идеш по форуми да пишуваш за владата или да се јавуваш на емисии и да си "случаен" минувач кога се прави анкета на плоштад ?
Ако ти смета дека јас сум за проектот, не ме цитирај. Јас од Дијаспората сум, не живеам во Македонија, и никој не ми плаќа тоа да пишувам во форуми.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Научи да цитираш оти постот хаос ти е.
Не постои чиста нација но тоа не може да биде пречка ти да се декларираш по неа.
Семејство, место, земја не можеш да бираш како кај ќе се родиш.
Кога ќе го сфатиш тоа сам ќе си одговориш на прашањето.

Пак ќе ти кажам. Нашето опшество функционира по одлука на мнозинство, а не по одлука на поединец или поединци.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 14:35 ---

1. А така, не можеш да бираш... одлично речено
Но еве колку да те потсетам, пак ќе ти го цитирам она што претходно си го пишал, па мозгај малку што глупост си истресол... Оти ова што сега го пиша, благе везе нема со она што претходно го пиша...
Националноста не ја бираш туку се раѓаш таков. Македонец, Русин, Французин или што и да е. Подоцна ти можеш да не си ја сакаш нацијата или да се чувствуваш нешто друго, но тоа нема да смени дека си се родил како Македонец, Русин, Французин

Кога ќе го сфатиш ова, тогаш нема да пишуваш глупости..

Научи се да читаш, оти мозокот, хаос ти е...

2. Кој рече дека така не функционирало нашето општество? Само реков дека тоа е мајндфак, а еве ти по втор пат го потврдуваш тоа со истата механичко-релативна реторика....

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
1. А така, не можеш да бираш... одлично речено
Но еве колку да те потсетам, пак ќе ти го цитирам она што претходно си го пишал, па мозгај малку што глупост си истресол... Оти ова што сега го пиша, благе везе нема со она што претходно го пиша...
Националноста не ја бираш туку се раѓаш таков. Македонец, Русин, Французин или што и да е. Подоцна ти можеш да не си ја сакаш нацијата или да се чувствуваш нешто друго, но тоа нема да смени дека си се родил како Македонец, Русин, Французин

Кога ќе го сфатиш ова, тогаш нема да пишуваш глупости..

Научи се да читаш, оти мозокот, хаос ти е...
Не дека не разбираш. Туку немаш попаметна работа од тролање

2. Кој рече дека така не функционирало нашето општество? Само реков дека тоа е мајндфак, а еве ти по втор пат го потврдуваш тоа со истата механичко-релативна реторика....
Ако не ти се допаѓа мајдфакот смени го

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
А етничката припадност можеш да кажеш оти „е во крвта“, бидејќи секој засебен народ се разликува генетски од останатите народи, било тоа минимално, или многу. На пример, ние сме различен народ од Французите, по било која карактеристика, само не е толку приметно на прв поглед, отколку да споредиш Французин или Македонец со Кореец, Јапонец, или Индијанец. Физиономијата во првиот пример е послична, отколку во вториот.
1. Како тоа во крвта?

2. Што тебе генетски, како македонец, те прави поразличен од француз?

3. Врз основа на што се одредува генетската разлика помеѓу македонецот и французот?

4. Индијанец нација ли е, т.е. етникум?

5. Што е човек (хомо-сапиенс), што е човештво (еве ај да го стеснам изразот - цивилизација), што е раса, што е етникум, а што националност?

П.С. Се извинувам на администраторот на оваа тема, поради очигледното застранување од истата... Јебеш ! :)))
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:05 ---
Не дека не разбираш. Туку немаш попаметна работа од тролање

Ако не ти се допаѓа мајдфакот смени го
Е јебеш некој и тоа се нашол да го прави.. жешко е надвор ..

Па сега, допаѓање, недопаѓање - то ти е.. може и ќе го сменам шо знаеш?!

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
1. Како тоа во крвта?

2. Што тебе генетски, како македонец, те прави поразличен од француз?

3. Врз основа на што се одредува генетската разлика помеѓу македонецот и французот?

4. Индијанец нација ли е, т.е. етникум?

5. Што е човек (хомо-сапиенс), што е човештво (еве ај да го стеснам изразот - цивилизација), што е раса, што е етникум, а што националност?

П.С. Се извинувам на администраторот на оваа тема, поради очигледното застранување од истата... Јебеш ! :)))

Е јебеш некој и тоа се нашол да го прави.. жешко е надвор ..

Па сега, допаѓање, недопаѓање - то ти е.. може и ќе го сменам шо знаеш?!
Уффф... ме мрзи на жешково да ти одговарам, дај истражувај по интернет малце, не чекај се’ на готово...

1. Не буквално „во крвта“... се мисли, генетски.

2. и 3. Разликата се одредува према Y-хромозомот во ДНК структурата, хаплогрупи или како и да се нарекуваат... не сум толку стручен во таа област па детално да ти разглабам, еве читај.

4. Не можи Индијанец да биде нација, кога немаат држава. Ама затоа е етникум. Исто како и Власите, Ѓупците, Абориџините и останатите во светот што немаат свои држави.

5. Човек ти е живо суштество што припаѓа на родот Homo (не педерскиот :)). Е сега, како и кај едно куче што имаш раси, така и кај човечкиот род има неколку раси кои битно се разликуваат една од друга, Азијати, Црнци, Бела раса, Црвена... За секоја раса си има одделни етникуми кои меѓусебно се разликуваат како последица на долгото одделно живеење, навики, обичаи, традиции, менталитет итн. А за националноста ако ти одговорам, ќе биде третпат веќе. Не знам дали не сфаќаш или намерно се правиш оти не сфаќаш.

И не ме цитирај и прашувај веќе за истото везден, оти ми се смачи навистина.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Уффф... ме мрзи на жешково да ти одговарам, дај истражувај по интернет малце, не чекај се’ на готово...
Ок не те прашувам, еве ветувам ова ми е последен цитат кон тебе...... ама искрено забегавте со ова генетскиов код... врска нема, ама ај..

П.С. Како бре Индијанците етникум? Па колку бре само различни индијански племиња, постоеле, и постојат, исти ли се етнички?! И википедија .. мислам! брех! (Уствари што знам дури и тоа етнички ми е малку чуден збор, ама ај) - Не мора да го одговараш ова.. уживај...

- Не замерувај, но искрено бев испровоциран од полемиките што ги читав вчера на оваа тема, и морав да пишам...

поздрав...
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:25 ---
На тоа наскоро се останува.
Сигурен ли си ?

Kajgana Shop

На врв Bottom