- Член од
- 1 ноември 2008
- Мислења
- 7.396
- Поени од реакции
- 1.880
Знаеш дека сме република така ?
И?
Знаеш дека сме република така ?
Во Република мнозинството не значи абсолутно ништо во поглед на права и должности загарантирани од уставот.
Во Република мнозинството не значи абсолутно ништо во поглед на права и должности загарантирани од уставот.
Во уставот пак нигде не стои дека владата треба или смее да обновува фасади на згради и да сади врби.
Во демократиски уредени држави 50% е закон за се во република не.
Мислам дека е излишно пак истото да го одговорам, оти веќе ти одговорив во тој пост што ми го цитираше. А и врска нема муабетов со оваа тема... ама ајде еве пак ќе ти одговорам, за крај.Па не би рекол дека тој одговор се однесува баш на мене, ако малку прочиташ што си пишал... „Националноста не ја бираш туку се раѓаш таков. Македонец, Русин, Французин или што и да е. Подоцна ти можеш да не си ја сакаш нацијата или да се чувствуваш нешто друго, но тоа нема да смени дека си се родил како Македонец, Русин, Французин...“
„Ако мајката е Абориџин, таткото Македонец, а се роди детето во Индија, по националност ќе биде Индиец, а по етничка припадност Абориџин и Македонец.
Нацијата е продукт на државата, следствено, на таа држава што припаѓаш, таа националност си. Етничката припадност е сосема друга работа.“
Така да, тоа со националноста - која патем речено е измислена и вештачка, што овде на Балканов така жестоко се сфаќа е крајно непродуктивна и дебилна работа. А што се однесува пак до етницитетот, и тоа е исто така напорна и исцрпна работа, па ако човек земе да разглаба (особено Балканец) од каде му е етничкото потекло, кој знае кај ќе стигне (а сигурно ќе испадне како Бугариве кои до пред 3-4 години се фалеа дека нашле коски во некоја пештера во североисточниот дел на Бугарија, на првиот хомо-сапиенс на Балканов, кој патем речено бил Бугарин). Па така, и етницитетот е нешто што е продукт на себеидентификација, но не биолошко-физичка, туку пред се општествено-политичка, која патем речено е екстремно динамична и нема сопствен цврст континуитет. Континуитетот е само географски и јазичен.
Затоа претходно убаво те прашав, а гледам Страјдер не се обидел да одговори на тоа прашање.
Па затоа, еве го повторно истото прашање, со мала додавка :„Ако ти се раѓаш како македонец, русин, французин или што и да е, т.е. националноста не ја бираш - демек со раѓање ти е избрана - објасни ми го моментот како ти преку крвта дознаваш дека си македонец, русин, французин, или што и да е? Како тоа во крвта ти ја пишува националноста? Како тоа во крвта ти го пишува етницитетот?“
И да, проектот е мајндфак, но не затоа што јас велам дека е мајндфак, туку затоа што и со вториов механичко-релативен одговор, повторно го потврдуваш тоа.
Но в ред.. нели секој има „право“ на свое „мислење“ ...
В ред.. се слагам.
Но истото прашање и за тебе од погоре...
Ако ти смета дека јас сум за проектот, не ме цитирај. Јас од Дијаспората сум, не живеам во Македонија, и никој не ми плаќа тоа да пишувам во форуми.Колку се плаќа да идеш по форуми да пишуваш за владата или да се јавуваш на емисии и да си "случаен" минувач кога се прави анкета на плоштад ?
Научи да цитираш оти постот хаос ти е.
Не постои чиста нација но тоа не може да биде пречка ти да се декларираш по неа.
Семејство, место, земја не можеш да бираш како кај ќе се родиш.
Кога ќе го сфатиш тоа сам ќе си одговориш на прашањето.
Пак ќе ти кажам. Нашето опшество функционира по одлука на мнозинство, а не по одлука на поединец или поединци.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 14:35 ---
Не дека не разбираш. Туку немаш попаметна работа од тролање1. А така, не можеш да бираш... одлично речено
Но еве колку да те потсетам, пак ќе ти го цитирам она што претходно си го пишал, па мозгај малку што глупост си истресол... Оти ова што сега го пиша, благе везе нема со она што претходно го пиша...
„Националноста не ја бираш туку се раѓаш таков. Македонец, Русин, Французин или што и да е. Подоцна ти можеш да не си ја сакаш нацијата или да се чувствуваш нешто друго, но тоа нема да смени дека си се родил како Македонец, Русин, Французин“
Кога ќе го сфатиш ова, тогаш нема да пишуваш глупости..
Научи се да читаш, оти мозокот, хаос ти е...
Ако не ти се допаѓа мајдфакот смени го2. Кој рече дека така не функционирало нашето општество? Само реков дека тоа е мајндфак, а еве ти по втор пат го потврдуваш тоа со истата механичко-релативна реторика....
1. Како тоа во крвта?А етничката припадност можеш да кажеш оти „е во крвта“, бидејќи секој засебен народ се разликува генетски од останатите народи, било тоа минимално, или многу. На пример, ние сме различен народ од Французите, по било која карактеристика, само не е толку приметно на прв поглед, отколку да споредиш Французин или Македонец со Кореец, Јапонец, или Индијанец. Физиономијата во првиот пример е послична, отколку во вториот.
Е јебеш некој и тоа се нашол да го прави.. жешко е надвор ..Не дека не разбираш. Туку немаш попаметна работа од тролање
Ако не ти се допаѓа мајдфакот смени го
Е јебеш некој и тоа се нашол да го прави.. жешко е надвор ..
Па сега, допаѓање, недопаѓање - то ти е.. може и ќе го сменам шо знаеш?!
Наскоро ....Aјде
На тоа наскоро се останува.Наскоро ....
Уффф... ме мрзи на жешково да ти одговарам, дај истражувај по интернет малце, не чекај се’ на готово...1. Како тоа во крвта?
2. Што тебе генетски, како македонец, те прави поразличен од француз?
3. Врз основа на што се одредува генетската разлика помеѓу македонецот и французот?
4. Индијанец нација ли е, т.е. етникум?
5. Што е човек (хомо-сапиенс), што е човештво (еве ај да го стеснам изразот - цивилизација), што е раса, што е етникум, а што националност?
П.С. Се извинувам на администраторот на оваа тема, поради очигледното застранување од истата... Јебеш ! ))
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:05 ---
Е јебеш некој и тоа се нашол да го прави.. жешко е надвор ..
Па сега, допаѓање, недопаѓање - то ти е.. може и ќе го сменам шо знаеш?!
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:05 ---
Ок не те прашувам, еве ветувам ова ми е последен цитат кон тебе...... ама искрено забегавте со ова генетскиов код... врска нема, ама ај..Уффф... ме мрзи на жешково да ти одговарам, дај истражувај по интернет малце, не чекај се’ на готово...
Сигурен ли си ?На тоа наскоро се останува.
Како и досега така и одсегаСигурен ли си ?
А добро, тоа ветува! Мислам дека промената веќе почна ...Како и досега така и одсега