Првата временска машина!

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
You missed the point of my second message by a mile :toe:

@Fak: Да да знам и за тој случај, и ако звучи невистинито - вистина е :) Детето мислам Ерик се вика ама не сум многу сигурен, знам само дека е многу дебело :wink:
Ај да пробаме вака:

Мислење број еден од тебе:
Не ми се верува дека некои од вас уствари мислат дека вакво нешто може да постои :tapp:
Мислење број два:
Па уствари тоа се има десено пред едно 2-3 години во Колорадо, во едно мало гратче Саут Парк... Почнаа да доаѓаат луѓе од иднината да бараат работа во денешницата пошто во иднината неможело да се најде...

Кое дебело дете? втф:

Член од
3 јуни 2010
Мислења
46
Поени од реакции
6
Брзината на светлината нема врска (според мене) со патувањето низ времето, бидејќи со таа брзина само го успоруваме времето а не патуваме низ него.Од тука пропаѓа теоријата со близнаците, што значи дека тие се во исто време само што на едниот му течи побавно. Како тоа ако патувам со брзина на светлината би отишол 5 години во иднината на пример? За да сум во иднината и да знам дека тоа е иднината треба да се видам самиот јас. Минатото и Иднината замислете ги како ( окс минатото неможиме така да го замислиме бидејќи знаеме што се случило) однапред испланирани, тоа би било како мене да ме има на 3 места одеднаш во минатото (во одреден момент) сега додека го пишувам ова и во иднината (одреден момент) за да одам назад треба да се видам јас во тој момент за да тврдам дека сум во минатото и исто така за иднината, барем јас така го сфаќам тоа патување. Иначе лично јас сум ЦВРСТО убеден дека патување во времето е МОЖНО иако постојат многу парадокси,закони и сл кои му противречат на моето убедување :wink:

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Antimatter Atoms Trapped for More Than 15 Minutes

CERN physicists have forced flighty atoms of antihydrogen to stick around, potentially affording a better look at how antimatter behaves

By John Matson | June 5, 2011 | 5

Maybe antimatter is finally ready for its close-up. A team of physicists has succeeded in producing rudimentary atoms of antimatter and holding on to them for several minutes, an advance that holds hope for detailed comparisons of how ordinary atoms of matter compare with their exotic antimatter counterparts.

The researchers, from the ALPHA antimatter experiment at CERN, the European laboratory for particle physics, reported last year the first trapping of antihydrogen, the simplest antimatter atom. But the antihydrogen had at that time been confined for less than two tenths of a second. That interval has now been extended by a factor of more than 5,000. In a study published online June 5 in Nature Physics, the ALPHA group reports having confined antihydrogen for 16 minutes and 40 seconds. The more relevant number for physicists, who often deal in powers of 10, is 1,000 seconds. (Scientific American is part of Nature Publishing Group.)

The subatomic particles of everyday matter—protons, neutrons and electrons—have antimatter cousins; when matter meets antimatter the two annihilate in a burst of energy. And just as the neutral hydrogen atom is made of a single proton bound to an electron, an atom of antihydrogen comprises an antiproton and a positron, the antimatter counterparts, respectively.

But the mutual annihilation between those particles and their ubiquitous matter counterparts makes it challenging to hang on to antimatter for very long, and even more challenging to produce and confine bound atomic arrangements of multiple antiparticles. Neutral anti-atoms such as antihydrogen are especially tricky to confine because they are impervious to electric fields, which can be used to steer charged antiparticles such as antiprotons. Experiments such as ALPHA instead use superconducting magnets to trap their quarry.

Cagey as anti-atoms are, physicists would like to pin them down and compare the properties of antihydrogen with hydrogen, the most abundant element in the universe. Those comparisons might involve laser spectroscopy of the anti-atoms or physical tests of how antihydrogen "feels" the influence of gravity. Any discrepancies between hydrogen and antihydrogen might help explain why matter won out over antimatter in our observable universe. "If one could do that, that would be a huge advance in terms of understanding why we live in a world of matter," says Clifford Surko, a physicist at the University of California, San Diego, who wrote a commentary for Nature Physics accompanying the new study. "There's got to be an asymmetry somewhere, so that's a long-term goal."

The lifetime of antihydrogen in the ALPHA trap is probably sufficient to begin those studies. "We think we're in a position to start measuring something," says ALPHA spokesperson Jeffrey Hangst of Aarhus University in Denmark. Initial studies will involve irradiating the anti-atoms with microwaves to try to engage them in a resonant interaction, flipping their spin like a compass needle swinging from north to south.

Critically, the confinement times achieved by ALPHA imply that the antihydrogen atoms have had time to decay into their lowest-energy, or ground, state. "This method of antihydrogen formation creates them in highly excited states," Surko says. "They're fragile, and for really high-precision measurements of antihydrogen you need them in the ground state."

Hangst says that the jump from trapping times measured in milliseconds to those measured in hundreds of seconds did not stem from any one major advance. But getting antihydrogen atoms to stick in the trap much more often was a big help in improving on last year's confinement experiment. It now takes fewer experimental runs to demonstrate that an antihydrogen atom has been trapped. "What was tricky here was not keeping them but trapping enough of them to do the experiment," he says. "The big technological step here is we're much better now at trapping them at all."

Still the efficiency of trapping is somewhat low—for each antiatom confined by the trap, thousands more from the same batch escape. And in 16 trapping experiments of 1,000 seconds each, only seven antihydrogen atoms were detected in total. (The researchers demonstrate the confinement of antihydrogen by quickly shutting down the superconducting magnets, turning the anti-atoms loose, and watching for matter–antimatter annihilations on the walls of the trap.)

A competing antimatter experiment at CERN, known as ATRAP, has been working toward producing larger numbers of antihydrogen atoms with lower kinetic energies, which would facilitate their trapping. But so far that effort has yet to bear fruit. "We think that it would be good to have more atoms than [the ALPHA rate of] fewer than one atom per trial," says Harvard University physicist Gerald Gabrielse, spokesperson for the ATRAP collaboration. "We would hope not to be publishing a paper that says we see 0.6 atom per trial, but 100 atoms per trial."

The ATRAP group, Gabrielse says, made the choice to increase the number of atoms in the trap rather than increasing the sensitivity of the instruments to detect small numbers of anti-atoms, as ALPHA has done. "Maybe we made the wrong one," he says of that decision. "Certainly we made the one that got less publicity." Nevertheless, Gabrielse says he is encouraged by his competitors' success. "I'm glad that they have demonstrated that you can trap antihydrogen atoms," he says. "I think it shows that if we have more atoms, we'll have time to do some things with them."

TheFrisb

(Астроном)
Член од
5 јуни 2011
Мислења
246
Поени од реакции
80
Чекајте сега.Не избрзувајте.Секогаш викаа дека ќе има и ќе има но нема ништо.Ако има временска машина цела историја ќе се смени.

ToxicNilex

копук
Член од
16 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
6
а што ако има измислено но е далеку од очите на обичните смртници како нас?

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Брзината на светлината нема врска (според мене) со патувањето низ времето, бидејќи со таа брзина само го успоруваме времето а не патуваме низ него.Од тука пропаѓа теоријата со близнаците, што значи дека тие се во исто време само што на едниот му течи побавно. Како тоа ако патувам со брзина на светлината би отишол 5 години во иднината на пример? За да сум во иднината и да знам дека тоа е иднината треба да се видам самиот јас. Минатото и Иднината замислете ги како ( окс минатото неможиме така да го замислиме бидејќи знаеме што се случило) однапред испланирани, тоа би било како мене да ме има на 3 места одеднаш во минатото (во одреден момент) сега додека го пишувам ова и во иднината (одреден момент) за да одам назад треба да се видам јас во тој момент за да тврдам дека сум во минатото и исто така за иднината, барем јас така го сфаќам тоа патување. Иначе лично јас сум ЦВРСТО убеден дека патување во времето е МОЖНО иако постојат многу парадокси,закони и сл кои му противречат на моето убедување :wink:

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Па кажи што имаш да кажиш што ми постираш клипови, јас баш за ова со близнаците пишував претходно..
Па слушај што се зборува во видеата де, затоа ти ги постирав. Ти објаснуваат како се патува низ времето и што се случува при истото патување.

Член од
3 јуни 2010
Мислења
46
Поени од реакции
6
Па слушај што се зборува во видеата де, затоа ти ги постирав. Ти објаснуваат како се патува низ времето и што се случува при истото патување.
Ги имам преслушано и затоа постирав дека според мене тоа не е патување во времето, за да патуваш во времето напред или назад треба сам себеси да се видиш зависно од насоката а не само да "скокниш" во иднината тоа е само забавување на времето за тебе додека за другите си течи нормално така? Back to the future сигурно си го гледал е тоа е она "вистинското" патување во времето :)

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Физички е возможно патување низ времето само во едната насока (иднина). Иако некои ќе бидат убедени дека не сум во право, јас ќе си го кажам моето мислење што е само теорија (и можам да го поддржам со најмногу факти). Со пат со голема брзина (или брзина на светлината, или поголема брзина од брзина на светлина (што е уште во истражување)) возможен е скок во иднината. Секако како што многу други имаат напоменето погоре во таа иднина нема да се видите себеси, бидејќи времето ќе тече побрзо за вас. Физички сеуште е невозможно на друг начин да се патува низ време (секако зборувам од теоретски аспект бидејќи дури и моето мислење погоре нема да може да се испроба во пракса уште многу време). Е сеа дури и да се измисли да кажеме начин за одење напред во иднината или назад во времето (што е теоретски незамисливо) според мене нема да се случува overlap парадоксот (она што сите го зборат дека ако си го убиеш дедото во минатото дека ти нема да постоиш). Прво и многу основно извесно е дека доколку е возможен патот во минатото тоа би се случувало во друга димензија а не во нашата - зошто? Бидејќи да кажеме дека 1000 години од сега некој брилијантен ум измисли машина за патување низ времето, сигурно првите кои ќе управуваат со нејзе ќе сакаат да изменат многу историски работи (како на пример еве да се убие Хитлер пред да дојде на власт). Со самото тоа што ние сме свесни (денес!) дека Хитлер постоел, треба да бидеме и свесни дека под а) или доколку се направи обидот за негово убиство тоа би било некоја друга димензија каде што во нашето постоење никој немаше да знае за Хитлер или под б) човештвото никогаш нема да измисли машина за враќање низ времето. Тука секако постои и опција ц) која би гласела: можеби минатото (историјата) и не е таква како што ние ја знаеме, хипотетички може да постоел и некој полош од Хитлер но со враќањето низ времето (што е исто така хипотетички) бил елиминиран. Оваа моја теорија оди и до таму што може да се заклучи (секако хипотетички) дека целиот наш живот, историја, минато, иднина е контролиран од The Future Us (Секако ова е возможно само доколку со патот низ времето не се менува и димензијата на постоењето). Што се однесува на пародоксот на overlap извесно е дека доколку не се менува димензијата со патувањето низ времето тој е неизбежен, не е потребно да се убие некој или да се смени нешто големо за да се смени иднината (сегашноста) - со самото постоење на единка - човек во минатото каде што не би требало да биде а не постоење во сегашноста - каде што треба да биде се прави overlap најмала работа е потребна за да се смени можеби и целиот тек на историјата. Но не заборавајте дури и ниедна од моите опции да нема смисла (бидејќи сепак сум само човек и перцепирам работи до степен до каде што оди моето знаење и интелигенција) менувањето на работи во минатото не би било воопшто паметно, од прост факт што ние сме такви какви што сме (без разлика дали се гледа на тоа позитивно или негативно) само поради нашето искуство во минатото, менувањето на тоа искуство менува многу работи, а на крајот и самите нас (како единки а на крајот и како човештво во целост). На крајот сакам да напоменам дека сите работи што се случиле во минатото се случиле со некаква причина и ние сме научиле многу работи од нив, како најмал пример пак би го земал Хитлер, убиството на Хитлер не значи дека по Хитлер не би се појавил друг „Хитлер“ што би направил штета од поголеми размери. Можеби менувањето на најмала работа би значела дури и крај на светот. Се извинувам однапред што бев малце конфузен, се надевам дека некој ќе ме свати :).

Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Не е можно патување низ времето поради тоа што времето НЕ ПОСТОИ а и да постои како што се верува не е можно да се патува низ него.На пр. ако можеме да отидеме на некоја оддлечена звезда од нашата галаксија и ако имаме направа со која моземе јасно да ја гледаме земјата (значи само давам пример фантазирам )...ако светлината од земјата доага да рецеме за 2012 год и ја гледаме земјата всушност во 0 год. односно во времето на Исус и ако седеме и гледаме така 2300 год да речеме и во 2300 год се измислува временска машина и типот се врака во 1 век го убива Исус...и како ке изгледа тоа од перспектива од таа звезда....????

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Не е можно патување низ времето поради тоа што времето НЕ ПОСТОИ а и да постои како што се верува не е можно да се патува низ него.На пр. ако можеме да отидеме на некоја оддлечена звезда од нашата галаксија и ако имаме направа со која моземе јасно да ја гледаме земјата (значи само давам пример фантазирам )...ако светлината од земјата доага да рецеме за 2012 год и ја гледаме земјата всушност во 0 год. односно во времето на Исус и ако седеме и гледаме така 2300 год да речеме и во 2300 год се измислува временска машина и типот се врака во 1 век го убива Исус...и како ке изгледа тоа од перспектива од таа звезда....????
Исус мртов, тоа ќе изгледа како да е рај на земјата.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Kajgana Shop

На врв Bottom