Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Можеш да не бидеш ни атеист ни теист, односно прашањето на верување односно не верување да го тргнеш на страна......едноставно не постои.

Тогаш на сцена доаѓа агностик односно гностик.
Така да на прецизно дефинирани поими можеш да одговараш со знам и не знам. Само што ова бара огромна искреност, пред себе пред се, и да не заборавиме медитативна состојба.
Само што без satori искуство се е излишно, да се зборува.
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 23:46 ---

Абе какви црни божества, они знаеле(не верувале) дека тие(така наречени богови) се дојдени негде од друго место(не се од планетава). Читај малку за Египет, инаку религиите(вашите(атеистичките) божества):pos: почнуваат со Акенатон(Мојсеј).....само што он изгледа се збунил малку, ги помешал Енки и Енлил. :pos:
Колку сте наивни од одредена точка, а се правите паметњаковичи тоа е едно чудо.
Стварно многу го дрвиш.. ќе го сљуштиш... затоа послушај го советот...
Ej, Bodi, ne go drvi...

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Инаку да се надоврзам на претходниот муабет - чисто за постоењето на овој библиски антопоморфен Бог - за неговото постоење не верувам, како такво опишано во Библијата буквално. За некаква Виша Сила, во склоп на цел мултиверзум - не знам со сигурност дали има/нема - но изнесувам подршка за истото. Затоа не знаев каде седам меѓу тесит, атеист, па дури и дали под тоа прашање можам да се наречам и агностик. Тоа ме бунеше (а тоа за човечката душа дополнително отежнува како што да се декларирам). Некако "најлесно" ми беше агностицизам да изберам.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Стварно многу го дрвиш.. ќе го сљуштиш... затоа послушај го советот...
Ako не сакаш да дискутираш(или си евентуално глуп) не ме цитирај.;)
Со други зборови 不合作的方式

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ako не сакаш да дискутираш(или си евентуално глуп) не ме цитирај.;)
Со други зборови 不合作的方式
Не евентуално ..туку глуп сум, само утеха ми е кога гледам дека има и дибидус поглупи од мене....:D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Можеш да не бидеш ни атеист ни теист, односно прашањето на верување односно не верување да го тргнеш на страна......едноставно не постои.

Тогаш на сцена доаѓа агностик односно гностик.
Така да на прецизно дефинирани поими можеш да одговараш со знам и не знам. Само што ова бара огромна искреност, пред себе пред се, и да не заборавиме медитативна состојба.
Само што без satori искуство се е излишно, да се зборува.
Абе ај шо збориш?

Agnosticism is the view that the truth value of certain claims—especially claims about the existence of any deity, but also other religious and metaphysical claims—is unknown or unknowable. Agnosticism as a broad umbrella term does not define one's belief or disbelief in gods, agnostics may still identify themselves as theists or atheists.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.420
Поени од реакции
5.094
Да ги прашам нешто атеистите може?

1.Прочитав дека во Америка се пронајдени црвени крвни клетки од диносаурс како е ова можно со оглед дека диносаурсите изумреле пред 200 милиони години?

2.Дали го познавате овој феномен за кој научниците сеуште немаат одговор.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sailing_stones

3.Дали постојат паметни теисти?

4.Како ги објаснувате илјадниците документирани паранормални искуства на луѓе ширум светот во последниве 100 и кусур години?
1. Грешно си прочитал. Дај линк да видиме...

2. Објаснето е одамна, постои вода која ги поместува камењата:
http://www.youtube.com/watch?v=u1hoiHvOeGc

3. Да.

4. Незнаење и ништо друго.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не евентуално ..туку глуп сум, само утеха ми е кога гледам дека има и дибидус поглупи од мене....:D
Што си кажал сега........само кога би знаел.
--- надополнето: Jun 12, 2012 4:11 AM ---
Абе ај шо збориш?

Agnosticism is the view that the truth value of certain claims—especially claims about the existence of any deity, but also other religious and metaphysical claims—is unknown or unknowable. Agnosticism as a broad umbrella term does not define one's belief or disbelief in gods, agnostics may still identify themselves as theists or atheists.
Има една работа овде, а таа е дека атеист или теист не би знаел што е агностик.....дијалектика друже. Кога стварно би знаел, а не да ми цитираш википедија(некој атеист или теист што ја напишал) не би бил ни атеист ни теист.
Состојба е во прашање и ќе прифатам од тебе било каква дефиниција за агностицизам кога ќе преминеш од лав во дете :)
--- надополнето: Jun 12, 2012 4:13 AM ---
:vozbud:

Сега сум уверен-100% го достигна зенот.:pos:
Aј и ти 不合作的方式 :vozbud:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Тоа Индија и натаму далечен исток и учењето за реинкарнација и карма е у суштина атеизам, опстојува само родот секој поединечно умира и затоа секој живот е нов тат твам аси тоа е поентата а поимите душа они под тоа подразбираат услов пример секогаш светот ќе се констатира како постоечки во некој субјект епа во таа смисла ете нов живот и ете ти вечност после поимот Бог за нив у ствари нема ништо само Бог постои а Бог е се, значи нема ништо освен бог то ест нема ништо поединечно трајно, освен се то ест се што е, тоа е исто и кај Шопенхауер и кај Спиноза...Ниче... исто само у друго пакување, после кај нив сопството е само сведок он нема ентитет нема суштина сам не се створил затоа се е бог уствари нема ништо освен Бог то ест се што постои а тоа е атеизам наречи го ако сакаш Бог но ако нема ништо освен бог то ест бог е самото дело самиот космос свет енергија се што постои тогаш тоа е атеизам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom