Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Auuu.....Ke ima smea do solzi
Gledam sakash da bidesh duhovit....ajde da gi vidime tvoite osnovni poznavanja...
Taa definicija za religija e vazecka samo na zapadov...ne bi bilo losho da procitash i nekoja knishka od istokot.... mozebi ke naucish shto e religija.
spiritualnost-duhovnost-religija
se shto e duhovno spagja vo religija, a sega shto na tebe ne ti e jasno shto e toa religija...toa e tvoj problem
i ne mi vadi definicii od internet, nego kazi neshto shto ti si naucil
......
спиритуалност=духовност=/= религија
Иако постои согледување на духовноста како дел од религијата, сепак постои и секуларна духовност, како нерелигиозна духовност .

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
спиритуалност=духовност=/= религија
Иако постои согледување на духовноста како дел од религијата, сепак постои и секуларна духовност, како нерелигиозна духовност .
Koja e taa sekularna duhovnost?....Ova zapadot ke ve upropasti so termini...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Auuu.....Ke ima smea do solzi
Gledam sakash da bidesh duhovit....ajde da gi vidime tvoite osnovni poznavanja...
Taa definicija za religija e vazecka samo na zapadov...ne bi bilo losho da procitash i nekoja knishka od istokot.... mozebi ke naucish shto e religija.
spiritualnost-duhovnost-religija
se shto e duhovno spagja vo religija, a sega shto na tebe ne ti e jasno shto e toa religija...toa e tvoj problem
i ne mi vadi definicii od internet, nego kazi neshto shto ti si naucil
......
Ај, у реду је... оди читај микијев забавник...

Дефиниции, колега, се објективна категорија. Мислења и ставови се субјективна категорија. Што кур ме боли мене што ти мислиш дека религијата е, кога објективната јавност религијата ја дефинира како што ти вика цитатот.

Може у твојата недоучена глава све што е духовно спаѓа у религија, ама тоа е само твој интимен ерудитен проблем - не е ниту мој, ниту човечки проблем.

Религија и спиритуалност - бог и шеширџија, што би рекли брача срби... или мислити срати и цвече брати - нема да те направи паметен, нели.
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 17:28 ---
ова атеистиве усвари будисти да ти биле
Ова новородениве протестанти у ствари неуки да ти биле...
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 17:30 ---
Абе, шуњач, толку ли те мрзи да научиш нешто ново?!?!

http://en.wikipedia.org/wiki/Secular_spirituality

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Да, одредени Будисти веруваат ви душа и реинкарнација, но не и во божества.
Ova shto e....odredeni Budisti...
za ateisti da ne misleshe..
Site budisti veruvaat vo dusha i reinkarnacija..
Za tebe da ne e Budist=ateist....togash si zabegal ako mislish taka

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Ova shto e....odredeni Budisti...
za ateisti da ne misleshe..
Site budisti veruvaat vo dusha i reinkarnacija..
Za tebe da ne e Budist=ateist....togash si zabegal ako mislish taka
Може лошо сум одговорил на прашањето "дали атеистите веруваат во душа и реинкарнација"
Одредени Будисти веруваат во душа и реинкарнација, но не веруваат во богови и божества со што се квалификуваат како атеисти.
Видете атеизмот е единствено неверување во постоње на бог/богови, а има религии каде боговите се изоставени.
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 17:58 ---
Духовност која ги разгледува хуманистичките аспекти на љубовта, трпението, сочуство, проштевање и сл. односно е насочена кон чивотот и човечките искуства кои се вон материјалниот свет без да прифатат постоење на натприроден или божествен ентитет.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Па не баш. Поблиску сум го нешто како агностик.
(A)gnostik e prashanje na (ne)znaenje.
(A)teist e prashanje na verba.

Dvete ne ne meshaat. Ili si teist ili ateist. Ili si gnostik ili si agnostik.

Ako VERUVASH deka postoi bog ili deka postojat bozhestvan togash si teist. Ako ne, togash si ateist. It's that simple. Ne dozvoluvaj vernicive da ti matat voda.

Okolu sigurnosta (znaenjeto) dali postojat bozestva ili ne mozes da si gnostik ili agnostik.

Na primer, jas se deklariram kako ateist gnostik za SITE bozhestva za koi sum cul. Za postoenje na bozestva od tipot na Anunakite ili onie na Dogonite bi se kazal agnosticki ateist. Mozhe I postojat, ama jas ne znam deka navistina postojat - nemam dovolno informacii za da TVRDAM deka sigurno ne postojat. Za Jahve/Allah mozham so sigurnost, poshto se debilni I samo-kontradiktorni koncepti.

Член од
23 мај 2012
Мислења
21
Поени од реакции
28
Да ги прашам нешто атеистите може?

1.Прочитав дека во Америка се пронајдени црвени крвни клетки од диносаурс како е ова можно со оглед дека диносаурсите изумреле пред 200 милиони години?

2.Дали го познавате овој феномен за кој научниците сеуште немаат одговор.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sailing_stones

3.Дали постојат паметни теисти?

4.Како ги објаснувате илјадниците документирани паранормални искуства на луѓе ширум светот во последниве 100 и кусур години?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.621
Поени од реакции
59.450
Да ги прашам нешто атеистите може?

1.Прочитав дека во Америка се пронајдени црвени крвни клетки од диносаурс како е ова можно со оглед дека диносаурсите изумреле пред 200 милиони години?

http://en.wikipedia.org/wiki/Sailing_stones

4.Како ги објаснувате илјадниците документирани паранормални искуства на луѓе ширум светот во последниве 100 и кусур години?
1. :facepalm:
2. Што треба да докаже ова?
3. Да, ама...
4. Шизофренија и други болести.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Изумреле пред 65 милиони години, не 200. Know your facts. Што се однесува до истражувањето, ова се нема случено до сега зошто никој до сега не зел да меле фосили или да ги топи во киселина за да види што има во внатрешноста.

Од истражувањето (колку што копав, прв пат е пробано од страна на овој палеонтолог) добиваме дека меките ткива на диносаурусите можат да преживеат фосилизација, ако се внатре во коската, и тоа исклучиво ако одредени околности се сретнат.

Не укажува истражувањето на ништо друго, како Young Earth теоријата, или дека луѓето живееле заедно со диносаурусите (што иако не докажано, јас на пример сметам дека делум има вистина во тоа - ама нема конкретен доказ, а ова е далеку од било што конкретно во тој правец).

Единствено го поставува уште погласно прашањето дали диносаурусите можеби биле топлокрвни, или мешавина, ладнокрвни и топлокрвни.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sailing_stones.
Немаат конкретен одговор, но постојат хипотези. Но не разбирам со која цел го постираш? Ако ова би требало да значи некој вид знак кој Бог го направил за да ни сигнализира на нас смртниците за неговото постоење и омнипотенција, би се запрашал за неговата интелигенција.

Секако. На пример жената палеонтолог која го има направено окритието за можни крвни клетки во коскената срж на Тирексот, се декларира како христијанин.

Само на разочарување на некои фундаменталисти, она не ги подржува креационистите кои лупаат дека тоа што го открила е доказ за само неколку-илјадната историја на нашата планета.

Значи дека има паметни луѓе кои се религиозни/тести - има. Само колку нивните колеги-по-религија ќе научат од нив, тоа е вистинското прашање :).

Голем број од таквите искуства се чини дека се replay на некакви настани кои се случиле во минатото, што ме води мене лично до мислењето дека се работи за некаква time-space аномалија. Glitch in the system.

За останатите немам оформено дефинитивно мислење, но има доста шарлатани кои измислуваат такви глупостио за пари. И такви кои се гледа дека минале низ трауматични искуства за кои не можам да кажам дека е одглумено.

Ова зборам е мое лично мислење, не на сите атеисти/неверници.

Nokia music

благодат, милост и мир од Бог Таткото
Член од
15 ноември 2011
Мислења
62
Поени од реакции
3
Ама и него го разбирам до некаде. И јас имам гледишта слични на будизмот, во врска со постоење на човечка душа и реинкарнации. Ама не се должи на читање нечии филозофии или нечија brainwash пропаганда, туку лично искуство. Е сега зошто не се сметам за религиозен, во основна смисла на зборот - поради истото тоа искуство, кое ме убедило дека освен потведеното, се друго се чини отсуствува / го нема.

Мене ме интересираше чисто зошто баш он, и баш будизмот, не го смета за религија. Само да го објасни тоа, не да го навлекувам на дебата и сл.
Шо бе од искуство? :confused: Ти да не се имаш реинкарнирано па сеа, од искуство знаеш! :cuc:
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 23:01 ---
Ама и него го разбирам до некаде. И јас имам гледишта слични на будизмот, во врска со постоење на човечка душа и реинкарнации. Ама не се должи на читање нечии филозофии или нечија brainwash пропаганда, туку лично искуство. Е сега зошто не се сметам за религиозен, во основна смисла на зборот - поради истото тоа искуство, кое ме убедило дека освен потведеното, се друго се чини отсуствува / го нема.

Мене ме интересираше чисто зошто баш он, и баш будизмот, не го смета за религија. Само да го објасни тоа, не да го навлекувам на дебата и сл.
Шо бе од искуство? :confused: Ти да не се имаш реинкарнирано па сеа, од искуство знаеш! :cuc:
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 23:01 ---

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Имам мемории и сеќавања од настани кои немам каде да ги сместам во било каков хронолошки редослед на овој живот што сега моментално го живеам. Како сакаш наречи го, мене дефиницијата за реинкарнација ми одговара највеќе како објаснение за тоа.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
(A)gnostik e prashanje na (ne)znaenje.
(A)teist e prashanje na verba.
Dvete ne ne meshaat. Ili si teist ili ateist. Ili si gnostik ili si agnostik.
Ako VERUVASH deka postoi bog ili deka postojat bozhestvan togash si teist. Ako ne, togash si ateist. It's that simple. Ne dozvoluvaj vernicive da ti matat voda.
Можеш да не бидеш ни атеист ни теист, односно прашањето на верување односно не верување да го тргнеш на страна......едноставно не постои.

Тогаш на сцена доаѓа агностик односно гностик.
Така да на прецизно дефинирани поими можеш да одговараш со знам и не знам. Само што ова бара огромна искреност, пред себе пред се, и да не заборавиме медитативна состојба.
Само што без satori искуство се е излишно, да се зборува.
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 23:46 ---
А сигурен си дека тогаш ама баш сите верувале во тие божества...
... прво докажи дека сите биле верници па после за твоето прашање!
Абе какви црни божества, они знаеле(не верувале) дека тие(така наречени богови) се дојдени негде од друго место(не се од планетава). Читај малку за Египет, инаку религиите(вашите(атеистичките) божества):pos: почнуваат со Акенатон(Мојсеј).....само што он изгледа се збунил малку, ги помешал Енки и Енлил. :pos:
Колку сте наивни од одредена точка, а се правите паметњаковичи тоа е едно чудо.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom