Дали во Прилеп, градот на револуцијата, се спрема нова револуција?

Verdict

Galadriel
Член од
21 мај 2012
Мислења
2.197
Поени од реакции
2.114
Не бе овие прости се и глупи, појам немаат од живот... вие знаејте се.

Протест на незадоволство, и со право им е, УЈП се гадови. Ама ова ако ти личи на револуција хахах, пред 5 минути си дојдов од истите дуќани шо протестираа, ништо ново, НЕ ПРЕУВЕЛИЧУВАЈТЕ !!!!

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
значи муабетот го сведе на....
оти не плаќаш??
ами тие таму незнам каде не плаќаат, па тоа ми дава за право јас да не плаќам.
не не ти дава за право.
а зошто и дали некој таму плаќа или не воопшто не е ни тема на муабет.
и ете по толку реплики никој не се најде да одговори на моето прашање кое сметам дека воопшто не беше тешко или сложено.
ама пак затоа сите се понудивте да одговорите за работи кои и не се ни битни во случајот, како тоа некој некаде не плаќал, колку коштале врбите и мадињата на букефал и ред други небитни работи.
јас пак ке ви речам имате избори па повелете гласајте. сега ако мнозинството не го дели вашето мислење тоа е тоа. затоа и има избори, ако нешто не ви се допаќа преку избори да ги казните или да донесете други кои ете според вас подобро би ги менаџирале вашите пари кои ги давате во вид на даноци или други давачки.
а колку е фер или не фер јас пак ке се навратам на законот за пушење. јас како пушач се чувствувам обесправен како прво што не можам да си запалам цигара како човек , а друго за една цигара од 2 денари да платам казна од 300 евра. е кај е тука правдата, ама за жал мнозинството не мисли така и тоа е тоа. демократија , сами си ги избравме.
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 13:44 ---

Е да, точно ние сите ја утнавме темата.... и остај друго, никој неможе да ти одговори на прашањето! А тоа, прашањето ти е онака реторички поставено нели? Јас мислев се шегуваш!?
Никој не вели дека не треба да има казна за криминал и за затајување на данок.... Ама се прашувам дали 27 Денари вишкок у каса е криминал? Незнам како тоа неможеш да го перцепираш? Како неможеш да видиш кон што тоа води? Последиците од сето тоа?Дали тие посрани 30 Денари смеат да бидат причина за казна од 300-500-1000 Евра!? Казни да! Треба да има - ОСОБЕНО КАЗНИ ЗА ПУШЕЊЕ КАЈ ШТО Е ЗАБРАНЕТО, НЕ 300, ЈАС 600 ЕВРА би ја направил!.... :P Се обидов да ти објаснам, ама не вреди!
понекогаш си велам и јас: ЕЈ НАРОДЕ, ЗА ТЕБЕ НЕ ВРБИ ОД 300 К.... ТУКУ ОД 3 МИЛИОНИ!
Знаеш малку повеќе од тебе (што е секако мој хендикеп) имам проживеано и се сеќавам... па дури што се случуваше и во онаа држава која сиба мајката... Но тогаш оние што имаа вишок пари од средната и високата класа и незнаева во што да ги вложат, ги држева надвор, побогатите во Швајцарски а оние помалку богати во Кипарски Банки како инвестиција за камати од 8-10 па и повеќе % , Судии, Професори на клиника, адвокати, трговски патници, највеќе директори на фирми и тн... ама тоа беа малку во однос на оние што парите ги акумулираа во банки или ги трошева овдека во земјата.... Значи воглавно парите и она малку од инвестициите остануваа во државава... Сега жими стапов да вложи некој при вакви пазарни услови и уште повеќе ПРИ ВАКВА ПОЛИТИКА НА ВЛАДАТА УЈП, ИНСПЕКЦИИ И ТАКВИ СЛИЧНИ СРАЊА кои го одвраќаат секој инвеститор..... верувај ми дури и на форумов има млади интелигентни, образувани дечки и девојки кои или отвараат фирми, или тргуваат инвестираат во финансискиот сектор НАДВОР од државава по разни основи: купуваат акции, племенити метали, на ефективните берзи, на форекс пазарот, инвестициски фондови... и тн и тн...И за жал ги има се повеќе и повеќе што капиталот свој го префрлаат НАДВОР ОД МК.... СЕ ПРАВАТ СО ПАРИТЕ, САМО НЕ ИНВЕСТИРААТ ВО НАШАВА ДРЖАВА.... а знаеш зошто нели? Ајде обиди се пак, ама размисли! Поради подобрата бизнис клима, да... и? Поради што друго?.... Веројатно и поради тоа што несакат да се заебаваат со инспектори полуидиоти кои собираат арач (СО ПОЗНАТА НАМЕНА), па казнуваат СО КАЗНИ ОД 1000 ЕВРА и повеќе - за цело пола Евро без покритие, казнуваат за немање WC шоља, за немање елаборат за ПП заштита, прва помош, апарат за реанимација (буде наскоро)..... и којзнае какви се будалаштини уште што ќе им текне на дотичните....И така парите како инвестиција, а што е пострашно и луѓето поради тоа одат надвор! ЕХХХ ПАК ЈА УТНАВ ТЕМАТА! ПААА, НЕКОЈ МОРА! :P

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Од денес е. :) Инаку помина времето во кое тие пукаа, сега седат мирни и прашуваат да не треба уште. Се си има крај. ;)
Да се надеваме дека ке ги средат таму гледам убаво им скратиле 500 000 ден и апарати во еден објект а сигурно и во другите така им направиле само и куривте таму Бугарките и Србинките нека ги избркаат

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Многу прост народ има во Прилеп, да се чудиш колку е неписмена рајата. Многу добро знам оти и јас од таму потекнувам и знам каков слој на граѓани се гореспоменатите. Токму и затоа не знаат да излезат на крај со УЈП. Факт е дека од УЈП собираат арач безмилосно, казни фрчат на сите страни и тоа на каубојски начин, т.е. тие што си се „нивни“, никој не ги чепка („Вирус“ на пример), а тие што не се на никој начин поврзани со власта, самите си знаат како им е. А пазарџииве, како што спомнав, си се прикаска за себе. Уште па пред камера ко ќе излезат и ќе им се види простотилукот надалеку. Не знаат на друг начин да ја истераат правдата освен со шишиња пивски да фрлаат по инспекторите. Не дека мене не ми иди некогаш да ги усерам од тепање...
Твојот пример на пример пропаѓа во вода и нив ги чепнаа и патем ако не си знаел газдарицата(инспектор) е суспендирана од работа ...и таа била дел од детонатор.
А ова за неписмениве што зборуваш можеби ти си опколен со такви па мислиш дека сите се во оваа твоја група(категорија).
Во цел свет има и паметен и прост народ, ако бевме сите исти немаше да биде интересно. Помирисе со тоа и поддржи ги храбрите што беа на протест...

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
спомнаа некој дека за ситни пари што не им се сложувала касата ги затвориле или им пишале казна.
е ај да прашам јас чисто ме интересира за колку според вас не треба да им се сложува касата па да ги затворат или да им пишат казна.
30 денари се малце, 100 денари се доволно??
1000 можеби??
а ако има 1030 денари тогаш е ок???
никој не им е крив дека мислат дека се поголеми верници од папата па ајде ке се заебаваме. па и по толку години од кога е воведена фискална сметка и ден денешен се случува да не ми дадат. зошто ?? мака им е, фраери се големи??
ајде по кафичи ти носи фискална сметка од незнам која пијачка, ти нарачуваш кафе тој ти носи од густи и коњак на пример.
и после другиот ден жолта трака пред кафич, или пред дуќан.
е ке има, и треба да има.
гледаш во законот стои нулта толеранција - значи ни денар помалку или повеќе.....исто стои дека можеш да имаш “каса“,пари со кои можеш да работиш(на пример 100,200,500,1000 денари),пари кои се пријавени дека ти се за работа,,,,,,ама ај кажи ми како да стигнам на работното место,дали треба да купам нешто за јадење,пиење,да си одам од работното место - значи минимум 100 денари треба да имам в џеб пред да тргнам на работа........кај е бакшижот ?! зошто не може да се рачуна дека некој ска да почасти нешто :?! не смее тоа да го направи ?!

овие закони се апсурд и се тешка глупост се косат со сите норми

за кафичите ќе ти одговорам - келнерот гледа да го “скини“ тоа кафе што ти го носи и затоа гледа да донеси стара сметка,пошто треба повеќе души да поделат значи барњм 10 кафиња денес мора да се скријат некако....сигурен сум дека газдите им велат да чукаат се и да гледаат што прават за да не јадат дисциплински мерки еднакви на банкрот

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Првата е како лигушите на УЈП гледаат преку пенџериња а втората од Општинската зграда.
И тебе не ти е лесно :icon_lol:. И ова со сликиве ти е само позната новинарска финта како овие се плашат да излезат надвор ова она. Врска нема дел од вработените во тие институции за време на пауза имаат излезено надвор да се поздрават со своите роднини и пријатели.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
Тренираш или да ?!
Детонатор го споредуваш со 84 денари вишак во каса ?!

И да, во прилеп има еден мочан апекс и толку, зошто во прилеп не се затоврени комарџилници туку маалски дуќанчина како што вика човекот погоре, “ме казнуваат 3000 евра а нема толку роба во дуќанот, цела роба да им ја дадам пак нема да се исплатам“ фактурите кога ќе стасаат за плаќање ексик...

Член од
19 септември 2009
Мислења
80
Поени од реакции
23
Првата е како лигушите на УЈП гледаат преку пенџериња а втората од Општинската зграда.

П.С. Градоначалникот на град Прилеп Марјан Ристески денес во 18 часот ги награди децата матуранти и полуматуранти со 200 палачинки или таканаречен хепенинг палачинкада :tapp:

Убави прозори, погодни за каменување, погодни за молотови коктели, само така се доага до посакуваниот успех, додека мирните протести не пораснат во насилни и огнени топки проследени со мал милион камења и тврди предмети упатени кон лицемерната багра која седи во удобни фотелји позади тие прозори, се дотогаш тие лицемери ке владеат, ке го собират арачот и ке се потсмеваат на простиот и незаштитен народ, ограбениот и напатениот народ!!!

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
Изворот на сите твои проблеми се даноците. Да ги скратат нив и преполоват буџетот за 2-3 години Македонија ќе процвета.
арно ама во моментов неговите /моите/твоите даноци се наплатени а буџетот е во дупка 3-4 пати поради огради од милиони и врби од речиси милиони.. макеоднонија никогаш нема да процвета до кога ќе има македонсчина со кубурот на појас да се чуваат за зловреме...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
Тренираш или да ?!
Детонатор го споредуваш со 84 денари вишак во каса ?!

И да, во прилеп има еден мочан апекс и толку, зошто во прилеп не се затоврени комарџилници туку маалски дуќанчина како што вика човекот погоре, “ме казнуваат 3000 евра а нема толку роба во дуќанот, цела роба да им ја дадам пак нема да се исплатам“ фактурите кога ќе стасаат за плаќање ексик...
Јас само кажувам дека УЈП ја има и во западна Македонија. Инаку истерајте ја „револуцијата“. И во Тетово ја тераа. Па денес викаат што сум дигал рака во вторник. :icon_lol:

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
УЈП ќе има право да бара даночна дисциплина од даночните обврзници тогаш кога државата редовно ќе си ги подмирува обврските кон реалниот сектор.
Инаку, ова личи на класично рекетарство, и тоа државно.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.078
Поени од реакции
23.529
токму така тоа и беше прашањето.
ако според тебе или според некои 30 денари не се доволни за казна од 3000 евра, тогаш колку се доволни. јас тоа прашувам.
најнормално прашање.
читав и јас денес во весник госпожата само на еден заборавила да му извади фискална сметка. и сега што треба да ја држиме за збор дека само една не издала. можеби цел ден не издала ни една. кој да ја знај, треба таму да преспијат за да ја проверуваат дали вади или не. вака е полесно, следниот пат сигурно нема да заборави да извади.
фината е во тоа што не се учени на дисциплина, мислат уште така лабаво демек ајде бе државно е ке ми замижи, а никако да сватат дека не замижуваат. сепак од што мака тој да остани без леб затоа што таму некој сака да изиграва фраер.
ти да си инспектор како би постапил. ке ризикуваш да останиш без работа само ради таму некој едикојси. ај размисли уште еднаш. тој да кради а ти без плата да останиш.
мислам дилемата е јасна.
а за висината на данокот и казненаната политика пак ке речам идат избори па повелете гласајте. сепак секој глас се брои па и вашиот. другите можи ке укинат и даноци и се. онака либерте ке биди , нема да се знае ни кој јади ни кој плаќа ни дали плаќа некој уствари.

Kajgana Shop

На врв Bottom