С
Само Човек
Гостин
Vie ne sakate da bidete srekni. Sakate li eden mal test? Aj da se obideme:Mislete na nekoj koj mnogu go sakate,
nekoj sto vi e blizok, nekoj koj vi e navistina dragocen i obidete se vo mislite da mu kazete: " Povazna mi e mojata sreka otkolku sto ti mi trebas".
Vnimavajte sto se slucuva. "Povana mi e mojata sreka od tebe" Kolku od vas se pocustvuvaa kako egoisti izgovarajki gi ovie zborovi? Izgleda mnogumina. "Kako mozam da bidam takov egoist?" No razmislete koj e navistina egoist? Zamislete nekoj koj bi vi rekol:"Kako si mozel da bides tolku golem egoist, tvojata sreka da ti bide povazna od mene?" Zar ne bi vi dozlo da odgovorite: "Izvini, no kako ti mozes da bides takov egoist, koga ocekuvas tebe da te stavam nad sopstvenata sreka?"
Edna zena ednas mi rece:"Samo zrtvata e dokaz na ljubovta, merata na ljubovta e altruizmot".
Sovrseno! Ja zaprasav: " Dali bi posakala da vesakam po cena na sopstvenata sreka?" "Da", odgovori. "A vie mene?" ja prasav. "Da", rece.
Zar ne e cudesno? Taa bi me sakala mene po cena na svojata sreka i jas po cena na mojata sreka.I taka ke imame dve nesrekni licnosti, no da zivee ljubovta, neli! Znaci ne sakame da bideme srekni. ne sakame da bideme bezuslovno srekni, sakame drugi raboti, ili ke bidam srekеn pod uslov da se sluci ova ili ona... toa e vo osnova kako da mu kazes na nekoj"Ti si mojata sreka da te nema tebe, bi se odrekol od srekata". Hm nie navistina ne mozeme da bideme srekni bez soodvetni uslovi, navistina e taka, nauceni sme svojata sreka da ja povrzuvame so tie uslovi.
Dali moze da bideme SREKNI, sekako, otkazete se od uslovitei ke bidete srekni
PS : Izvinete za fontot , KRECIME