Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Јас никаде не реков дека Бог е семожен. Јас пишав дека Бог е сеприсутен. Христијанскиот Бог не е семожен, барем не во таа смисла како што ти ја разбираш семожноста. Бог не може многу работи како на пример: да излаже, да умре, да биде болен, не може да направи кружен квадрат, не може да биде контрадикторен. И најглавното, Бог не може да биде надмудрен од атеисти.
Прво една критика до кај тебе. Тој Христијански Бог е и Бог на муслиманите. Отецот кај вас е нашиот Бог. Алах е само име на Арапски.

Иначе се сложувам потполно со тебе. Бог е семожен и семоќен. Тој знае све. Прв без почеток и последен без крај.

Кога се зборува за Бог, својствата како: лажење, умирање, болест, множење не се зимаат во предвид бидејќи тоа се човечки карактеристики. Така да не смееме да речеме дека Бог не е семожен.

Така да можда и тука стои проблемот помеѓу муслиманите и христијаните. Бидејќи вие велите дека Исус е зачнат од Бога, а тоа не прилега на Бога.

Бог ниту е роден, ниту некого родил или зачнал.

Поздрав

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ако се земе предвид тековната статистика - воопшто не си во криво.
Лајкот се однесува за статистиката, но не и за терминот „убиец“. Бидејќи убиец е некој кој одзема туѓ живот, а Бог не одзема туѓи животи, бидејќи сите животи се Негови, Тој е авторот на животот.

„сите животи се Мои,“ (Бог, преку пророк Езекиел 18:4, Библијата)

Сепак и таа статистика не е исцрпна. Бог одземал многу повеќе животи отколку тие што се наведени. А најголемото одземање ќе се случи по судниот ден кога сите непокајани ќе бидат фрлени и уништени во огненото езеро.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Лајкот се однесува за статистиката, но не и за терминот „убиец“. Бидејќи убиец е човек кој одзема туѓ живот, а Бог не одзема туѓи животи, бидејќи сите животи се Негови, Тој е авторот на животот.
Јахве САМОУБИЕЦ!!!

Значи, чудесно е колку некој може да биде лицемерен! Прави што ти викам - не прави тоа што правам. Сега е јасно и поповиве по чиј ниет тргнале...

Спашавај се ко може!
--- надополнето: 3 јуни 2012 во 12:02 ---
Сепак и таа статистика не е исцрпна. Бог одземал многу повеќе животи отколку тие што се наведени. А најголемото одземање ќе се случи по судниот ден кога сите непокајани ќе бидат фрлени и уништени во огненото езеро.
Ти се дига тебе на убиства и масакри... гледам јас... Уште со знаменце да почнеш да мавташ и гласно да навиваш.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Јахве САМОУБИЕЦ!!!

Значи, чудесно е колку некој може да биде лицемерен! Прави што ти викам - не прави тоа што правам. Сега е јасно и поповиве по чиј ниет тргнале...

Спашавај се ко може!
--- надополнето: 3 јуни 2012 во 12:02 ---

Ти се дига тебе на убиства и масакри... гледам јас... Уште со знаменце да почнеш да мавташ и гласно да навиваш.

'Surely we belong to God and to Him shall we return'." Коран, Ел-Бекара, 156

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Повторно погрешно. Самоубиец е некој што се убива самиот себе. Бог не е тоа.
Samoubiec e onoj koj si go odzema svojot zivot. Jahve postojano si gi odzema zhivotite.

Jahve ti e, znaci, SERISKI SAMOUBIEC!!!

...I don't want to live on this planet anymore... 3/4 od lugjevo se palat na seriski samoubiec...

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
...I don't want to live on this planet anymore... 3/4 od lugjevo se palat na seriski samoubiec...
Тие 3/4 знаат дека после смртта животот им продолжува во друг, вечен свет. А тие како тебе толку се исплашени од смртта што све би направиле за да останат во овој свет.

Овој свет е само тест за луѓето. Кој има направено лошо и не верувал во Бога ќе го снајде лошо, а кој направил добри дела и верувал во Бога, ќе го снајде добро.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тие 3/4 знаат дека после смртта животот им продолжува во друг, вечен свет. А тие како тебе толку се исплашени од смртта што све би направиле за да останат во овој свет.

Овој свет е само тест за луѓето. Кој има направено лошо и не верувал во Бога ќе го снајде лошо, а кој направил добри дела и верувал во Бога, ќе го снајде добро.
Офморимајко, знаат!
Со што знаат? Со лева нога? Со бубрег знаат?
--- надополнето: 3 јуни 2012 во 13:38 ---
А тие како тебе толку се исплашени од смртта што све би направиле за да останат во овој свет.
Што све тоа некој може да е спремен да направи за да остане во овој свет?!? Како еден атеист може да остане подолго на овој свет? Какви се овие глупости?

Него, не гледам многу верници да брзаат накај вечниот живот. Зашто плачете кога некој близок ќе ви умре? Што не се радувате дека добил вечен живот? Чуму плачки и пискотници? Чуму коленичење и плашење, ако ви следи вечен живот. Малку сте ми конфузни, искрено.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Јас никаде не реков дека Бог е семожен. Јас пишав дека Бог е сеприсутен. Христијанскиот Бог не е семожен, барем не во таа смисла како што ти ја разбираш семожноста. Бог не може многу работи како на пример: да излаже, да умре, да биде болен, не може да направи кружен квадрат, не може да биде контрадикторен. И најглавното, Бог не може да биде надмудрен од атеисти.
eнакратко сегде е али за многу работи не го бива. Имам јас другар еден така фино е деттето али кај да појдеш - ќе го најдеш, али на пример не го бива да ти поможи да смениш гумица на славина, не се разбира во мотори од коли, спорт не прати, не знаи да форматира компјутер, ако дојде до беља - не го бива ни за тепање..... али важно се мотка тука негде наоколу.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Aj ke te molam da mi kazash kako hristijanstvoto ja svaka meditacijata.....prashav i pred nekoj den ama nikoj ne mi odgovori.
Јас не се разбирам многу во оваа тема, но имам еден пријател (христијанин) кој порано, пред да поверува во Христос, медитирал, а откако поверува, престана. Сега ќе му пишам емаил да ти пише на кратко како христијанството ја сфаќа медитацијата и одговорот ќе ти го препратам.
Сега за сега ќе ти го кажам она што со сигурност го знам, а тоа е дека христијанското молење на Бог (молитвата) е нешто сосема различно од медитирањето (медитацијата).
Поздрав.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас не се разбирам многу во оваа тема, но имам еден пријател (христијанин) кој порано, пред да поверува во Христос, медитирал, а откако поверува, престана. Сега ќе му пишам емаил да ти пише на кратко како христијанството ја сфаќа медитацијата и одговорот ќе ти го препратам.
Сега за сега ќе ти го кажам она што со сигурност го знам, а тоа е дека христијанското молење на Бог (молитвата) е нешто сосема различно од медитирањето (медитацијата).
Поздрав.
Fala,ako ima novosti javi mi.......bev sretnal deka i Isus koga se izoliral vo pustinata 40dena i se stavil na iskushenija,fakticki meditiral, za da posle toa meditacijata ja pretvori vo molitva.E sega neznam kolku e ova tocno kazano....
Inaku zborot meditacija vo odredeni uslovi moze da znaci i razmisluvanje za edno neshto,zadrzuvanje na mislata za istoto podolgo vreme

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Fala,ako ima novosti javi mi.......bev sretnal deka i Isus koga se izoliral vo pustinata 40dena i se stavil na iskushenija,fakticki meditiral, za da posle toa meditacijata ja pretvori vo molitva.E sega neznam kolku e ova tocno kazano....
Единствен историски за тоа што правел Исус во пустината се евангелијата во Библијата. А таму нема нешто такво. Никаде во Библијата нема да сретнеш ни М од медитација. Христос и неговите ученици се молеле кон Бог, му зборувале на Бог верувајќи дека Тој ги слуша и ги исполнува нивните Богоугодни молитви. Истото го правеле и Божјите пророци со векови пред да се роди Исус. Тоа е нешто сосема различно од медитацијата.
Тоа што си го читал сигурно било некоја произволна и пристрасна човечка имагинација.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Поздрав.
A знаеш ли што е медитација?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom