Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
дали ова значи дека бог не е во моментот со нас и дали е надвор од универзумот и ако е така каде е.
Не, од тоа што Бог е личност не следи дека тој во моментов не е со нас или дека е надвор од Универзумот.
Бог е дух и тоа супериорен Дух. Тој е трансцедентен и иманентен. Тој е трансцедентен во смисла дека Тој е создател на целиот Универзум, на се видливо и невидливо, дека Тој е создател и на времето и на просторот и како нив Творец тој е и над нив. А како имаментен Тој живее и интервенира и во нив, во времето и просторот, во Универзумот. Тој е сеприсутен и не е ограничен со време и простор.

абе да види ти ја разбирам јас поентата само ме бунат спротиставените ставови , еве ти велиш дека бог не е ист за сите, а либериј тврди инаку.
Спротиствавени или неистомислени ставови не треба да те бунат. Од секој став може да се научи по нешто. Во секој став има и вистина и лага. 100% вистина (доколку си христијанин) е само Божјото Слово. Затоа си на форумов, да прочиташ различни мислења и ставови. Ова е само едно мало катче каде што можеш да истражуваш околу овие прашања.

Некои христијани велат дека постојат демони , а јас назад објснив дека ни ѓавол ни демони нема и тоа го кажува библијата.
Каде Библијата вели дека нема ѓавол и дека нема демони? Се зезаш така? Само Исус десетици пати ги спомнува ѓаволот и демоните.

С

Само Човек

Гостин
Не, од тоа што Бог е личност не следи дека тој во моментов не е со нас или дека е надвор од Универзумот.
Бог е дух и тоа супериорен Дух. Тој е трансцедентен и иманентен. Тој е трансцедентен во смисла дека Тој е создател на целиот Универзум, на се видливо и невидливо, дека Тој е создател и на времето и на просторот и како нив Творец тој е и над нив. А како имаментен Тој живее и интервенира и во нив, во времето и просторот, во Универзумот. Тој е сеприсутен и не е ограничен со време и простор.
како болдот јас го сваќам бог, фала

Спротиствавени или неистомислени ставови не треба да те бунат. Од секој став може да се научи по нешто. Во секој став има и вистина и лага. 100% вистина (доколку си христијанин) е само Божјото Слово. Затоа си на форумов, да прочиташ различни мислења и ставови. Ова е само едно мало катче каде што можеш да истражуваш околу овие прашања.
(y)
Каде Библијата вели дека нема ѓавол и дека нема демони? Се зезаш така? Само Исус десетици пати ги спомнува ѓаволот и демоните.
650 страна на темава мислење за демоните е добро објаснето :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Дали тој семожен дух може да биде депресивен или параноичен?
Или не е толку семоќен за да ги има тие карактеристики?

С

Само Човек

Гостин
нема да добиеш одговор на ова прашање пријателе, зошто баш поради сите овие прашања на бог не треба да му се даваат лични особини.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
нема да добиеш одговор на ова прашање пријателе, зошто баш поради сите овие прашања на бог не треба да му се даваат лични особини.
...Kako na primer: dobar, ljubezen, grizhliv, toleranten...

Druzhe, ti si malku chudnikav vernik. Prilicno si interdiscipkinaren koga e vera muabetot. Siguren si deka si hristijanin?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Го изедначувам со она што отсекогаш било тука. Се што постои е бог.Ако се покаже дека универзумот е вечен зошто да не е тоа бог или боженствениот универзум. Зарем ја исклчуваш можноста да постои вечна интелегенција во универзумот. Јас мислам дека Мојсие мислел на тоа.
Затоа и е првиот збор у библијата од она што беше .

-
Ова е пантеистички пристап, а во христијанството се учи дека, Бог е насекаде, но не е све, т.е. не се поистоветува со содзаденото, бидејќи Тој е Несоздаден.
Мојсеј во Битие, токму зборува за почетокот на материјата, што е особина на создаденото.
како знам дека не е личост , па ако е личност тогаш сите религии имаат по еден бог. Пак ќе речам ако утре изумре христијанството дали умрел и бог...
--- надополнето: 2 јуни 2012 во 17:44 ---
Божјото постоење не е зависно од постоењето на созданието.
абе да види ти ја разбирам јас поентата само ме бунат спротиставените ставови , еве ти велиш дека бог не е ист за сит е, а либериј тврди инаку. Некои христијани велат дека постојат демони , а јас назад објснив дека ни ѓавол ни демони нема и тоа го кажува библијата.
Се сложувам со болдот.
Да повторам, човештвото генерално има претстава за Бог, како Виша Сила која го создала, влијае на неговиот живот итн.
Секој народ, па и единка, таа претстава на Виша Сила, ја има на различен начин, пр. ти како универзум, друг како богови, трет како еден Бог...
Значи, не треба да не буни разноликоста на односот на Човекот кон Бог, т.е. тоа незначи дека ние го креираме Бог, па излегува колку луѓе толку Богови, ова е нон сенс.
Напротив, Бог е нашиот Креатор, и ист е за сите, и ни дава слобода различно да го поимаме, пристапуваме, исповедаме итн.
Оттука, причина за нашите различни ставови е токму Слободата која е дар од Бог на Човекот.
Инаку би биле налик животните, материјата..., т.е. би биле робови на инстикти, природни закони...
Во Христијанството јасно се зборува за Сатаната и неговите следбеници, како оној кој се противи и несака заедница со Бог.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
А за само три ипол недели ги набркал Адам и Ева од рајот..... абе што една добрина, љубезност, грижливост и толерантност покажал...:D

С

Само Човек

Гостин
Во Христијанството јасно се зборува за Сатаната и неговите следбеници, како оној кој се противи и несака заедница со Бог.
Све океј само ова сатана не ми се свиѓа, ајде сега види го моето мислење за демоните на 650 страна на темава и кажи ми што мислиш?
И ајде вака дали правам грев со тоа што не го сваќам Бог како личност. Фала
--- надополнето: 2 јуни 2012 во 23:57 ---

Druzhe, ti si malku chudnikav vernik. Prilicno si interdiscipkinaren koga e vera muabetot. Siguren si deka si hristijanin?
не сумфанатик но сум христијанин да , на попис би се пишал христијанин без двоумење. Живеам според библијата. Само не му давам на бог лични особини. Дали тоа ме прави помалку христјанин незнам.
Христијанстото и практиките во него помагаат да се соединам со ОНА од кое потекнувам. ;)
--- надополнето: 3 јуни 2012 во 00:08 ---
Ова е пантеистички пристап, а во христијанството се учи дека, Бог е насекаде, но не е све, т.е. не се поистоветува со содзаденото, бидејќи Тој Не есоздаден.
Мојсеј во Битие, токму зборува за почетокот на материјата, што е особина на создаденото.
Првиот збор во Библија јас би го превел од она што беше . После доаѓа она (моќните единки) го создадоа небото и земјата, значи овде не се користи јахве. Тоа се ангелите , ние сме направени според нив, Бог вели ајде да создаде според нашиот образ, зарем сам со себе збори. Имам многу стихови за ова али чекам да праша некој . Пред некое време некој се чудеше што е пекол, а тоа е гробот , поназад некаде на темава е и тоа мое мислење.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
На што се сведе Христијанството кога најголемиот сатанист има кажано ,,јас сум поголем христијанин на дело од оние кои се декларираат како христијани,, (Бурзум)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Јас никаде не реков дека Бог е семожен. Јас пишав дека Бог е сеприсутен. Христијанскиот Бог не е семожен, барем не во таа смисла како што ти ја разбираш семожноста. Бог не може многу работи како на пример: да излаже, да умре, да биде болен, не може да направи кружен квадрат, не може да биде контрадикторен. И најглавното, Бог не може да биде надмудрен од атеисти.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Јас никаде не реков дека Бог е семожен. Јас пишав дека Бог е сеприсутен. Христијанскиот Бог не е семожен, барем не во таа смисла како што ти ја разбираш семожноста. Бог не може многу работи како на пример: да излаже, да умре, да биде болен, не може да направи кружен квадрат, не може да биде контрадикторен. И најглавното, Бог не може да биде надмудрен од атеисти.
И за помали работи се фрла анатема и се врши екскомуникација од црквата!:D

B

Black Guard

Гостин
Ама може да се предомисли-Кога барал од човек да го ЖРТВУВА својот СИН,па дошоло Метатрон анѓелот да каже дека Бог се предомоислил и наместо син му побаралдобиток-демек се уверил во вербата.
--- надополнето: 3 јуни 2012 во 04:33 ---
Може да е агресивен-Содоима и Гомора ги пепелосал наводно.

Член од
25 октомври 2010
Мислења
736
Поени од реакции
704
И за помали работи се фрла анатема и се врши екскомуникација од црквата!:D
Одамна таквите се отпаднати од Светата Православна Црква затоа и има толку деноминации

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Може да е агресивен-Содоима и Гомора ги пепелосал наводно.
Содом и Гомора не е ни 1% од она што Бог го спрема за непокајаните, за оние кои плукаат по Божјата спасителна рака.

„Исто така, како што беше во Лотовите дни: јадеа, пиеја, купуваа, продаваа, садеа, ѕидаа; а во денот кога Лот излезе од Содом, падна од небото оган и сулфур и ги уништи сите. Исто така ќе биде во оној Ден, кога ќе се јави Човечкиот Син.“ (Исус Христос, ев. Лука 17:28-30, Библијата)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Содом и Гомора не е ни 1% од она што Бог го спрема за непокајаните, за оние кои плукаат по Божјата спасителна рака.
Ако се земе предвид тековната статистика - воопшто не си во криво.

Behold, the greatest killer in human history according to the Bible>

Треба човек да е тотален дебил или тотално неинформиран да мисли дека постои поголем убиец од Јахве, a.k.a. Господ.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom