- Член од
- 14 мај 2009
- Мислења
- 1.581
- Поени од реакции
- 1.853
Да, гледам дека допрела 10.. те во втор квартал ете вели Стефус изнесувала толку инаку веројатно годишната инфлација била 8,3 http://www.nbrm.mk/?ItemID=750FC531FC3D1B49B16440313562D400Прва работа ако си ме читал треба да знаеш дека никогаш не сум ги форсирал БРИК! Втора работа најди и цитарај ми пост кади сум кажувал да инвестираш во злато или сребро. Трета работа околу инфлацијата јас бројките не ги лупам од ракав ти зборам со факти еве ти линк имаш графит горе лево и увери се сам http://www.nbrm.mk/ Да те потсетам лани за 6-7 месеци купив франци на 50 продадов на 55 тоа ти е 10% за пола година или што би се рекло 20% на годишно ниво (пишував на форумов да се купат франци) после тоа пишував да се купат долари (јас купив) тогаш беа 43-44 ден сега се 49 повторно повеќе од 10% за помалку од година Тоа со штедењето во денари ти кажав во предходниот пост (и јас имам износ што го штедам во денари ама не надминува 30-40% од капиталот што го поседувам во пари или акции) дека денарот ќе девалвира ќе девалвира ти стојам зад ова памти, запиши живи били па видели, и тоа најрано за некоја година најдоцна кога ќе го воведеме еврото со тоа што место да се заменуваат денарите за 61 ден за едно евро ќе се заменуваат на пример за 80 ден, ако следиш трговски баланс, тековни и капитални сметки тоа е тоа, ова со дознакиве од авганистан, швицарска, немачка само ќе се намалува и еден ден ќе стане незначителен процент а тогаш денарот девалвира, НЕ ПОСТОИ ЕКОНОМСКА ЛОГИКА зашто за доларот има 2 посто камата а за денарот 10 а? Што мислиш ти? Еве јас ќе ти кажам затоа што имаш награда за ризикот, а кај има ризик има и коцкање (понзи шема) таму добиваат тие што први влегуваат и на време излегуваат а останатите ќе се навлечат на крај и ќе изгорат како и досега што се случаваше (и со берзата на пр. 2008 и сл.) Инаку мои фаворити сега се акциите верувам дека најкасно за 2-3 години ќе влеземе во нато (само по овој основ берзата лета до 4000 поени, потсети се на 12 октомври 2009, инаку дното беше март 2009, тогашниот самит во букурешт и неизвесноста околу приемот ја рипна берзата а замисли да има ИЗВЕСНОСТ дека ќе влеземе, затоа се поголем број на компании почнуваат да спонзорираат и помагаат на здрушенија и партии кои се за побрза евро-атлантска интеграција. Што милиш што им е целта на нашиве компании да се продадат по овие подценети цени? Се лажеш сакаат да ја кренат берзата и да си ја платат кожата што поскапо. На пр. комецијална, алкалоид, и топлификација се печени за продажба на странски партнер, епа сигурно не сакаат акционерите за овие обезвреднети цени на акциите да ги продадат своите удели!
но јас реков ОК! нека е така, 2008 - Една година е! Јас зборувам за 10-12 години!
Не, не ме разбирај погрешно не реков јас дека ти си препорачал инвестирање во злато сребро БРИК или си пишувал за тоа во некој пост, туку спомнав дека се предимензионираат истите, па дури и акциите на берзата во последниве 5 години... а за каматите на Денарите и на Долари или Евра... па сосема е јасно зошто Денарите имаат повисока камата... на ризик се познава шизик! А јас ете десетина години му верувам на Денарот, но се помалку од причина што премногу се доближива инфлацијата и каматата, те каматата многу падна, а не поради ризик од скорешна девалвација!.... за девалвација ти реков муабети слушам и пред да почнам да му верувам на Денарот... значи уште малку па 20 години скоро!.... А види еден ден можеби и тоа ќе се случи и Папата ќе умре и тоа е сигурно! Се посигурно и за едното и за другото, како времево проаѓа... се е поизвесно да се случат и едното и другото! Само не се даваат! Би терале вака бар уште 5-6 години! ... Држи можеби ова за берзата што велиш, ама кој може да го знае тоа? Кој може да биде сигурен и кој го знае тајмингот кога тоа ќе се случи....Еве нели реков Христијанче 2 години секој петок вели: Сега му е мајката, сега купете, никогаш порано не биле пониски.... највеќе ризикува, оној што не ризикува! И така 2 години, а таа тоне ли тоне, тоне.... Некои инвеститори некогаш и можеби ќе се офајдат, ама ретки се тие! Тоа ти е како и во бизнисот.... некои замисли, успеваат!