Владата најави нови 8000 вработувања

• Креатор на темата Мартин`
  • Време на започнување

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Сметките за струја врска немаат со владата
Моментално цената на струјата е социјална категорија и зависи директно од владата.

инаку до 2015 сакале ние или нејкеме сметките ке бидат дупло поскапи тогаш ке има целосна либерализација на струјата
За ова си во право, од 2015 цената нема да зависи од владата.

за горивата тоа зависи од цената на светските берзи а она многу се покачи во последната година како што сегде поскапуваат горвата по светов и тука поскапуваат не затоа што владата ги поскапува
Кога на светска берза нафтата беше 147 долари/барел кај нас цената беше 80 денари за литар 98-ца. Сега кога е под 100 долари за барел цената кај нас е над 80 денари.
Причина: на владата и требаат многу пари за да го наполни празниот буџет, значи зависи директно од владата.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Не ти си сериозен субјект со јадење бурек и и саати губење на интернет за да пробаш да искочиш во право бидејки немаш попаметна работа сега треба да вадам и јас слики и податоци со година и тим да покажам кој се не фудбалски клубови јаки во европа користеле од оваа компанија автобуси а има многу ,факт е дека се премиум автобуси и ги користат големи спортски клубови ако сега некој од тие клубови моменатлно не користат од овие автобуси во минатото сигурно користеле а тоа не значи дека и пак во иднина нема да ги користат од овие автобуси. Ама вакво ситно човече како тебе што нема што да прави во животот јаде бурек по се што се гради во оваа држава и наоѓа на се мана, и пробува да лечи комплекси на форуми,да можеше ќе речеше дека ван хол дека не ни премиум марка за автобуси ама тоа ептен очигледно ке беше, баш ке ми биде мерак уште 200 инвестиции големи да донесат онака да ти ја гледам фацата како се мрштиш:) за такви како тебе само тоа му е мајката јадење бурек за сите а он не се погледнал во огледало
Да умрат сите како мене предавници уууууу :) Можда и ќе најдиш слики за Ван Хол и јаките екипи.Ајде остани ми на форумот со здравје и продолжи да јадиш бурек, јас да одам кај ендемските келнери.Ќе ги поздравам и од тебе, да го спремат црвениот тепих ако случајно нешто...Поздрав4е

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Да умрат сите како мене предавници уууууу :) Можда и ќе најдиш слики за Ван Хол и јаките екипи.Ајде остани ми на форумот со здравје и продолжи да јадиш бурек, јас да одам кај ендемските келнери.Ќе ги поздравам и од тебе, да го спремат црвениот тепих ако случајно нешто...Поздрав4е
Немам 5 години отидено во охрид ама кога ке видам ваков ендемски вид како тебе се потсетувам зошто не идам таму и да трошам пари на вакви ендемски видови како тебе. После правеле со вас вицеви треба цело Скопје едно лето да ве бојкотира да не ви додје таму па да видиш како ендемските видови ке изумрат за една сезона и тоа.
--- надополнето: 2 јуни 2012 во 23:30 ---
Моментално цената на струјата е социјална категорија и зависи директно од владата.

За ова си во право, од 2015 цената нема да зависи од владата.

Кога на светска берза нафтата беше 147 долари/барел кај нас цената беше 80 денари за литар 98-ца. Сега кога е под 100 долари за барел цената кај нас е над 80 денари.
Причина: на владата и требаат многу пари за да го наполни празниот буџет, значи зависи директно од владата.
Владата ги нема покачени акциизите ниту данокот. Не ти држи муабетов . Инаку нешто очигледно не гледаш дека за разлика од тогаш кога доларот беше слаб а еврото јако , сега е обратна ситуацијата тука барај ја разлика од тогаш колку било а сега колку е цената на нафтата не мора веднаш на владата како она за се да е дежурен кривец.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Владата ги нема покачени акциизите ниту данокот. Не ти држи муабетов .
Изгледа јас и ти живееме во различни држави.

не мора веднаш на владата како она за се да е дежурен кривец.
За горе наведените работи и те како е крива.

За лошото врнежливо време владата не е крива.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Изгледа јас и ти живееме во различни држави.

За горе наведените работи и те како е крива.

За лошото врнежливо време владата не е крива.
Ајде извади официјални документи каде што пишува дека е зголемен ддв или некоја акциза за нафтаените деривати , освен периодот на врвот на кризата кога привремено ја намали акцизата за горива па после пак ја врати на старо. но не ја зголеми туку ја врати акцизата на стапката што беше порано јас зборам да има повеке покачено отколку што било.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Не ме заебавај се вади за 0.9 денари по литар давачка и што ке заработела 5.5 мил евр а на годишно ниво, не ме зафркавај капка во морето плус ова информација е од а1 така да сум многу скептичен и не можеш да ми кажеш дека заради о.9 денари дрѓавата што наплака давачка се толку поскапи горивата а не заради тоа што ти напишав во претхоново мислење

1.освен периодот на врвот на кризата кога привремено ја намали акцизата за горива па после пак ја врати на старо. но не ја зголеми туку ја врати акцизата на стапката што беше порано јас зборам да има повеке покачено отколку што било

2.нешто очигледно не гледаш дека за разлика од тогаш кога доларот беше слаб а еврото јако , сега е обратна ситуацијата тука барај ја разлика од тогаш колку било а сега колку е цената на нафтата не мора веднаш на владата како она за се да е дежурен кривец..

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Доволно е да прочитам: Во време кога во цела Европа се намалуваат пензии и плати, се зголемуваат даноците и луѓе се отпуштаат од работа, премиерот Груевски најавува....
се усраа со нивните вакви тврдења во време на светска економска криза, во ваше време вакво беше, во наше време подобривме ова она, освестете се будали едни народот не е глуп па да ви верува. Бранко реши да почне кампања овие одма "ќе" вработуваме, кумановци викав жми да те лжу.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Немам 5 години отидено во охрид ама кога ке видам ваков ендемски вид како тебе се потсетувам зошто не идам таму и да трошам пари на вакви ендемски видови како тебе. После правеле со вас вицеви треба цело Скопје едно лето да ве бојкотира да не ви додје таму па да видиш како ендемските видови ке изумрат за една сезона и тоа.
Off topic, најискрено се надевам.Би било добро и за едните и за другите.Ама шо си е сигурно, сигурно си е.А и навики тешко се менат, и кај едните и кај другите.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Доволно е да прочитам: Во време кога во цела Европа се намалуваат пензии и плати, се зголемуваат даноците и луѓе се отпуштаат од работа, премиерот Груевски најавува....
се усраа со нивните вакви тврдења во време на светска економска криза, во ваше време вакво беше, во наше време подобривме ова она, освестете се будали едни народот не е глуп па да ви верува. Бранко реши да почне кампања овие одма "ќе" вработуваме, кумановци викав жми да те лжу.
Е да бе .............. кај можат Европјаните со нас ......... слушам од утре почнувале масовни емиграции на Немци, Френки и Енглези во Македонија, но проблемот е што сме територијално многу мали, а тие се бајаги многу, така да ќе си имаме проблеми со нив .......... ја у подрум имам место за 5-6 Немци и 2-3 Енглези или Френки ......... ќе им фрлам по некое ќебенце и јорганче за да не настинат, студено е таму доле ! :icon_mrgr:
Море ќе ги натерам и Македонци да станат, ќе ги асимилирам .......... а следни на список се Кинезите и Америте да си го бараат чарето печалбарско во Македонијава ! :ROFLMAO:

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Дечки незнам за вас, ама јас од понеделник одам да земам членска од вмро. Ваква шанса не се пропушта!:D:P

Абе појма немате колку ми е мерак сите што не работат во администрација да се отселат во странство! Па мамините, татините, вујчините, теткините и какви не родбински синови и ќерки како што земаат по 25,000 плата, така сами да си го финансираат државниот буџет!

Кај беше до сега владава со овие мерки!? Ова е чиста политичка патка, 2000 вработувања пати 25 гласа, еднакво е на 50,000 гласови. Па ако се 8,000 вработувања не им треба предизборна кампања!:notworthy::facepalm:

В

Вештерот

Гостин
Е да бе .............. кај можат Европјаните со нас ......... слушам од утре почнувале масовни емиграции на Немци, Френки и Енглези во Македонија, но проблемот е што сме територијално многу мали, а тие се бајаги многу, така да ќе си имаме проблеми со нив .......... ја у подрум имам место за 5-6 Немци и 2-3 Енглези или Френки ......... ќе им фрлам по некое ќебенце и јорганче за да не настинат, студено е таму доле ! :icon_mrgr:
Море ќе ги натерам и Македонци да станат, ќе ги асимилирам .......... а следни на список се Кинезите и Америте да си го бараат чарето печалбарско во Македонијава ! :ROFLMAO:
Стари ти се информациите. Има апдејт. Неколку држави веќе ни понудиле нивната територија да биде под наша контрола за да под наша власт научеле како треба да водат држава:)

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
На тој линк пишале за 10000 вработени :facepalm:

Владата најави околу 10.000 нови вработувања
Со серија нови 12 мерки, Владата на Република Македонија им излегува во пресрет на граѓаните.

Во време кога во цела Европа се намалуваат пензии и плати, се зголемуваат даноците и луѓе се отпуштаат од работа, премиерот Груевски најавува 4 мерки за намалување на невработеноста.
Имено, во мерките за вработување кои денес ги најави претседателот на македонската Влада, се очекува да се вработат од 6000 до 8000 лица. Дополнително, се предвидени уште 2000 вработувања, кои вкупната бројка на нови работни места ќе ја искачат на 10.000.
- Мерките се внимателно одбрани и соодветно проектирани во услови кога има кратења во некои ставки од Буџетот. Реални се и остварливи и не се плод на политички памфлетизам, нагласи Груевски.
Со првата мерка, 4000 граѓани ќе бидат вработени во соработка со општините. Првите 2000 лица кои од оваа мерка ќе добијат вработување, ќе се вработат во општините со поголема невработеност. Предност ќе имаат подолго време невработени лица, на возраст од над 55 години, со можност за долгорочно вработување. Дополнително 2000 нови работни места ќе се отворат во договор со градоначалниците.
Втората мерка ги опфаќа вработувањата во фирмите отворени со кредити за самовработување и со акредитирање. По 3000 евра ќе се обезбедат по лице за формирање на мал бизнис. Парите ќе се враќаат со само 1 отсто камата во времетраење од 3 години, со една година грејс-период. На овој начин се планира работа да добијат 2000 лица.
Илјада лица ќе бидат вработени со третата мерка за вработување преку познат работодавач. Ќе аплицираат лица на возраст до 27 години, а ќе минат прво низ обука за практиканство. Агенцијата за вработување ним ќе им исплаќа по 4000 денари месечно додека се на обука. Предност ќе имаат лицата со образование и вештини блиски до потребите на работодавачот. Тој ќе треба да вработи најмалку 50 отсто од оние кои ќе минат обука.
Со четвртата мерка за вработување, планирано е вработување на 1000-1500 граѓани. Владата ќе обезбеди 850 хектари државно земјиште во 24 региони на социјално необезбедени лица. Земјата ќе се доделува на лица способни за работа, материјално необезбедени. Ќе се објави јавен повик, а доделувањето ќе се врши преку бодување (поголемо семејство, самохрани родители, инвалидизирани лица....).
Со спроведување на овие 4 мерки за вработување, Владата ќе обезбеди егзистенција на 8000 македонски семејства.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Која фарса...

Досега потрошија 13 милијарди евра, ама ќе ја „подобруваат“ економијата со 12 милиони...

Ах рогови рогови...

Kajgana Shop

На врв Bottom