Креационизам наспроти еволуционизам

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сметам дека со идни експедиции на Алфа Кентаури, дека ќе се потврди панспермијата. Прилично сум сигурен дека ќе најдеме живот сличен на нас таму. Кога мислам сличен на нас - мислам на биохемиските процеси, јаглеродна база, употреба на протеини, итн.
Панспермијата ми е многу веројатна, но сепак тоа не носи на прашањето како настанале организмите. Еволуцијата, (не зборувам за Т.Е.) и на универзумот воопшто, не мора нужно да значи промена од пониска во повисока форма. Не мора ни да значи дека има почеток и крај.
Патем, што мислите за видеово

П.С. Не замерај што тебе те цитирав, се однесува за сите да имаме некоја дискусија

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Импресивно!
Само што прочитав за ова.... начинот на кој се создава... можноста сето ова (подоцна со далеку понапредна технологија) да се набљудува е одлично...
Glad you like it :)

Таа ѕвезда е земена за прототип, по која се карактеризираат останатите ѕвезди во која фаза од својата еволуција се стигнати, и колку се стари. Имаше слично нешто во соѕвездието Жирафа, формација на кафеаво џуџе, оа акреционен материјал - само не ми текнува на ознаката или некои повеќе детали.

Сепак интересно за обзервација.

Прво треба да се докаже дали постојат планети во тој систем во кој има две ѕвезди кои се гравитационо поврзани.
Make that three :). И Проксима Кентаури е дел од системот, само многу споро орбитира.

Иако едната ѕвезда е доста слична со нашето Сонце, другата ѕвезда би играла огромна улога во траекторијата на планетите доколку посојат таму, а во тоа не се сомневам, иако не се сеуште откриени.
Се согласувам дека треба да се докаже - како и било што друго. Инаку без доказ, само од индикации, веќе ќе имавме потврдени планети, особено на Алфа Кентаури Б, каде се забележани претурберанции на гравитационото поле кое може да сугерира за планети. Али нам ни треба солиден доказ, нели? :)

Знам дека планети сигурно има и околу другите ѕвезди во системот, барем степенот на metallicity е доволно висок за тоа.

Почнувајќи од огромни варијации на температурите, се до голема изложеност на радиоактивност... тешко дека би постоел живот... освен, ако некоја планета не си нашла идеално место во тој систем.
На пример, голем знак прашалник е дали би постоел живот на нашава планета, ако Јупитер беше ѕвезда.
Па Јупитер не може да биде ѕвезда, бидејќи му фали маса колку уште 14 гасни џинови како него, за да се создаде внатрешна игнација. Значи треба 14 пати поглем материјал да му се внесе во гравитационото поле за тоа да се случи.

Што се однесува до Алфа Кентаури, доволно добро го имам студирано системот, и нема таква опасност од варијации на температурите и радиоактивност. Во најмала рака, радиокативноста ќе биде или еднаква, или помала од кај нас, бидејќи другите ѕвезди се од пониска спектрална класа.

Единствено би играла улогата на тоа каде би орбитирале планетите. Но сигурен сум дека и кај А и кај Б ќе има планети во Goldilocks зоната. Можеби и повеќе од една, со оглед на деталите на системот, скоро неизбежно е орбитите да се далеку позближени од колку кај нашиот систем. А такво тесно пакување дава и така опција.

Единствено различно во споредба со нашиот систем ќе биде тоа што таму нема огромни планети како Јупитер, нити како Нептун. Кои и да се планетите таму сигурно ќе бидат приближно колку Земјата.

Навистина не гледам зошто живот не би постоел таму, макар не било панспермија, него абиогенеза. Доволно комплексни хемиски коктели имаме забележано во вселената, особено на астероиди и комети, кои можат да ги донесат на површината на некоја планета.
--- надополнето: 1 јуни 2012 во 13:20 ---
Панспермијата ми е многу веројатна, но сепак тоа не носи на прашањето како настанале организмите. Еволуцијата, (не зборувам за Т.Е.) и на универзумот воопшто, не мора нужно да значи промена од пониска во повисока форма. Не мора ни да значи дека има почеток и крај.
Патем, што мислите за видеово

П.С. Не замерај што тебе те цитирав, се однесува за сите да имаме некоја дискусија
Хаха, нема проблем :)

Само првите 5 минути ги гледав од видеово, и искрено доста ме заинтригира, но морав да искоментирам прво, пред да догледам до крај.

Мислам дека без разлика на информациите содржани во генетската структура, организмите се подложни на промени диктирани од макро фактори - како подрачјето на вселената каде се наоѓа самиот ѕвезден систем, до самата ѕвезда (нејзината големина, спетрален тип, старост, "металност"), до помали фактори како типот на планета (нејзината структура, маса, гравитација), и уште помали како атмосферата, хемиски елементи присутни во кората и на површината, клима, присуство на течности и каков тип, вариетет на еколошки средини и подрачја. Сето ова диктира како таа "гостин" животна форма ќе се однесува, и дали воопшто ќе премине да стане некаков локален или глобален екосистем, или не.

А за да може да опстане, мора да има опција во своето снаоѓање-за-постоење како адаптација. А преку таа адаптација, таа би требало да смени многу работи кај себе (а за да останат како такви, да ги инкорпорира тие информации во својата генетска структура), и со тоа да биде поинаква од тоа кога била на некое друго место каде ја имало во изобилство.

Не знам дали има начин ова да се заобиколи, и сепак тоа што е кажано во видеото да остане за валидно, но веројатно ја немам потребната образовна позадина за да знам за сигурно.

Единствено што ми текнува е тоа - животната форма сама да игра улога и на тераформатор. Да ја промени животната средина во своја корист, за да може да опстане подоцна во својата првобитна форма од која и за минала од таа друга планета. Со тоа не би требало да се адаптира, туку едноставно привремено да влијае врз средината во која живее.

Инаку ова вади интересно прашање - ако животот на други планети бил/е до толкава мера сличен со нашиот, и крајниот резултат е секогаш врвна интелигенција вградена во хуманоидно тело, слично нашето ....

.... Тогаш дали ова ги објаснува некои наводни посети на вонземски цивилизации кои изгледаат апла исто како нас? Ала клонови? :D

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.177
Glad you like it :)

Таа ѕвезда е земена за прототип, по која се карактеризираат останатите ѕвезди во која фаза од својата еволуција се стигнати, и колку се стари. Имаше слично нешто во соѕвездието Жирафа, формација на кафеаво џуџе, оа акреционен материјал - само не ми текнува на ознаката или некои повеќе детали.

Сепак интересно за обзервација.
Ова е доста интересно имајќи предвид дека ѕвездата е бебе, впрочем се уште се создава, постои облак од (главно) водород околу неа. Интересно ќе биде набљудувањето кога ќе се создаваат планети, но за жал, тоа е процес кој трае милиони години.
Но сигурно постојат други примери во нашава галаксија каде се создаваат планети... ни треба само технологија за нивно подобро набљудување, ништо друго.

Make that three :). И Проксима Кентаури е дел од системот, само многу споро орбитира.
Па не се баш три.... т.е. не се смета за троен систем. Проксима е црвено џуџе-ѕвезда, чие гравитационо поле е неспоредливо мало со останатите две ѕвезди во системот.
Патем и е доста оддалечена од двете ѕвезди, иако е гравитациски поврзана со нив.

Се согласувам дека треба да се докаже - како и било што друго. Инаку без доказ, само од индикации, веќе ќе имавме потврдени планети, особено на Алфа Кентаури Б, каде се забележани претурберанции на гравитационото поле кое може да сугерира за планети. Али нам ни треба солиден доказ, нели? :)
Логично е да постојат планети околу секоја ѕвезда, особено околу Алфа Кентаури, која е незначително поголема од нашата ѕвезда. Само што прочитав дека со компјутерска симулација е одредена голема веројатност да постои планета негде во населивата зона за живот... нешто плус 1АЕ оддалеченост. Само да не е гасен џин. :)

Што се однесува до Алфа Кентаури, доволно добро го имам студирано системот, и нема таква опасност од варијации на температурите и радиоактивност. Во најмала рака, радиокативноста ќе биде или еднаква, или помала од кај нас, бидејќи другите ѕвезди се од пониска спектрална класа.
Да, да, доколку таа планета е на добра оддалеченост од Алфа, не би постоела некоја силна радијација, бидејќи другата ѕвезда е помала и се наоѓа на растојание еквивалентно од растојанието помеѓу нашето Сонце и Плутон.
Сепак температурните варијации би биле огромни, во различни периоди од годината на таа планета.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Еј само насловот го прочитав и одма ме потсети на овој новиот филм Прометеј кој е срање у боја и е копија од Alien инаку демек сме биле создадени од тие некој си џинови од некое си соѕвездие па се предомислиле и сакале да не уништата али се сјебале нешто некој си квар и сами си се потепале али еден останал и тако даље не е ни битно многу глуп филм, така да и транскрипцијава некако ми мириса лошо, ијам читано за овие теории на куп теории, замисли и хипотези али некако ми е глупо дека сме биле создадени од други битија а они од кој биле создадени... до бескрај(ако ништо друго можда имаат некој прст умешано во еволуцијата на човечката раса генетски и психички манупилации али и тоа е знак прашање)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Еј само насловот го прочитав и одма ме потсети на овој новиот филм Прометеј кој е срање у боја и е копија од Alien инаку демек сме биле создадени од тие некој си џинови од некое си соѕвездие па се предомислиле и сакале да не уништата али се сјебале нешто некој си квар и сами си се потепале али еден останал и тако даље не е ни битно многу глуп филм, така да и транскрипцијава некако ми мириса лошо, ијам читано за овие теории на куп теории, замисли и хипотези али некако ми е глупо дека сме биле создадени од други битија а они од кој биле создадени... до бескрај(ако ништо друго можда имаат некој прст умешано во еволуцијата на човечката раса генетски и психички манупилации али и тоа е знак прашање)
Преобемен би бил одговорот, и може ќе треба неколку дена за да се разбереме.:)
И те како има генетски манипулации.​

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.177
^ ^ Не постои доказ дека такво нешто запишале Сумерите.

Уште помалку дека вонземјани живееле на Земјата заедно со античките народи...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

Има доказ во сумерските записи кои се пронајдени оддамна инаку е сеа колку ќе веруваш ти во тие записи ти е исти како да кажеш колку веруваш во дали стварно постоел ное или не
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 17:32 ---
Преобемен би бил одговорот, и може ќе треба неколку дена за да се разбереме.:)
И те како има генетски манипулации.​
Абе ја таа теорија не ја побивам но и не верувам во неа сепак е теорија за мене сеуште

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Има доказ во сумерските записи кои се пронајдени оддамна инаку е сеа колку ќе веруваш ти во тие записи ти е исти како да кажеш колку веруваш во дали стварно постоел ное или не
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 17:32 ---

Абе ја таа теорија не ја побивам но и не верувам во неа сепак е теорија за мене сеуште
Не е тоа работа што на форум би се објаснила у еден пост. Треба години истражување и многу потрошено време....ако сакаш да знаеш нели со сигурно:)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Не е тоа работа што на форум би се објаснила у еден пост. Треба години истражување и многу потрошено време....ако сакаш да знаеш нели со сигурно:)
Абе да и пак со сигурност нема да знаеш се док не дојдат тие што правеле генетска манипулација и не го потврдат тоа

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Абе да и пак со сигурност нема да знаеш се док не дојдат ти што правеле генетска манипулација и не го потврдат тоа
Има докази колку сакаш, вистинското прашање е дали ти сакаш да знаеш.:)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Па тоа е, лупаш тресеш, а не знаеш. Филмот Е поврзан директно со настаните од Alien бидејќи е prequel, и ја раскажува приказната која е сместена во позадината на првиот Alien филм, со Сигурни Вивер. Сигурни е пратена да ја истражува експедицијата на Prometheus.

И не е прв пат Холивуд да црпи материјал од популарни мистерии и теории на заговор за да ги базира своите приказни.

А тоа срање у боја го имам слушнато илјада пати до сега, и е секогаш од луѓе кои не прочитале повеќе од една мала веб страничка на која случајно налетале додека сурфале на нет. Ако не го сфаќаш концептот за проволуција или evolutionary uplift, тоа е твој проблем, не мора ради твоето незнаење да го нарекуваш срање во боја.

Ако не ти се допаѓа, и не ти е удобна, таква слика за зачетокот на човештвото како вид, пак, тоа е твој проблем, со психолошки корен, нема врска со валидноста и возможноста на таквата теорија.

А Анунаките биле што? Глинени куклички?

Од глинени куклички ли добиле Сумерите знаење за астрономија, математика, агрикултура, медицина, занаетчиство?

Буквално не. Ама знаеме дека концептот е реален, а дека имало потоп од глобален размер е потврдено и научно.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Па тоа е, лупаш тресеш, а не знаеш. Филмот Е поврзан директно со настаните од Alien бидејќи е prequel, и ја раскажува приказната која е сместена во позадината на првиот Alien филм, со Сигурни Вивер. Сигурни е пратена да ја истражува експедицијата на Prometheus.

И не е прв пат Холивуд да црпи материјал од популарни мистерии и теории на заговор за да ги базира своите приказни.

А тоа срање у боја го имам слушнато илјада пати до сега, и е секогаш од луѓе кои не прочитале повеќе од една мала веб страничка на која случајно налетале додека сурфале на нет. Ако не го сфаќаш концептот за проволуција или evolutionary uplift, тоа е твој проблем, не мора ради твоето незнаење да го нарекуваш срање во боја.

Ако не ти се допаѓа, и не ти е удобна, таква слика за зачетокот на човештвото како вид, пак, тоа е твој проблем, со психолошки корен, нема врска со валидноста и возможноста на таквата теорија.

А Анунаките биле што? Глинени куклички?

Од глинени куклички ли добиле Сумерите знаење за астрономија, математика, агрикултура, медицина, занаетчиство?

Буквално не. Ама знаеме дека концептот е реален, а дека имало потоп од глобален размер е потврдено и научно.
Еј полека не се пали толку брзо срање во боја ми беше филмот а не темата и теоријата е супер така да не се возбуџавај одма, инаку не знаев дека е приквел и затоа ми изгледаше како копија али пак глупо го направиле приквелот барем за мене, еве пример објасни ми го почетокот кога тој типот на водопадот го пие тоа чудниот напиток и се распаѓа, зошто се самоубива?

Kajgana Shop

На врв Bottom