Легализирање на марихуаната?

Да се легализира Марихуаната во РМ ?

• Вкупно гласачи
    435
С

Само Човек

Гостин
Epa bas i toa citav......deka mnogu poopasen e od pricinite so eve i da e eden joint na mesec(ali so tolku silna koncentracija na katran i drugi stetni materii) deka duri od edno pusenje ima sansi da samo nekolku kletki mu se promeni funkcijata(da se napravat predkancerogeni ili kancerogeni) i da po 10-20 godini prerasnat vo rak na plukata!!
друже ајде вака/. Канабисот го намалува ризикот од рак на бели дробови. Аман со катранов. Шишето од кое пиш вода содржи канцерогени материи.И што со тоа. Да бе се мења состојбата на клетките, се обновуваат а не умираат:facepalm:

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Pa daj brani me malce greota sum ,,sam protiv svih'' :) ! Neznam so si mislat deka praat so nekoj muabet so nema pojma od drogi......a praat muabet so coek so mu kazuva od iskustvo deka e stetna i tie pak Ne , zdrava bila.......e aj neka e zdrava, pa neka prodolzat pa ke vidime do kaj ke odat :)
Мое мислење ајде ганџа ќе пушниш 1-2 во недела така (стравствени тревари), 1-2 во месецот (умерени), и неколку пати во годината (ништо страшно) .... а ако пушиш цигари секој ден по кутија, некои и пушат по кутија и пол, ајде сега кажи ми што е поштетно?
Јас на предавања од професор доктор имам учено за придобивките од марихуаната!
Не би рекла дека ганџата е здрава ствар, туку си има она некои исцелувачки ефекти, што не се својствени за цигарите!

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Dobro prijatele THC-tetrahidrocanabiol se vika supstancata(drogata) koja ja sodrzi marihuanata i e psihotropna supstanca, i ako taa se izvadi od marihuanata i se vnesi na poinakov nacin(preku vdisuvanje ili soznam jas preku so mozi) mozebi ne e stetna mnogu(neznam za ova) ali deka jointot ili Luleto e kade kade postetno od cigarite to e fakt i naucno e dokazan! I nemozis mene da mi objasnuvas deka lule polno so marihuana(cista) ne e edno deset pati pojako od cigarata i toa plus koga ke se drzi vgradi korni i se otkornuva coek od kaslanje! I drugiot den gradite svirat celi ko ke se izdisva poleka coek!
I da ne se lazime za kraj deka marihuanata e zdrava i pomaga vo nesto.....od sekoj aspekt e stetna osven toa sto mozi nekoj da ja zema so ima mnogu jaki bolki so e pred umiranje od teska bolest, mesto da zema trodoni, da zema marihuana(iako i toa ne go opravduvam)
--- надополнето: 31 мај 2012 во 00:32 ---

Dobro ama kaj tvrdam deka site so pusat marihuana ke umrat od rak na beli drobovi.......takva rabota nikade ne rekov tuku rekov deka e postetna edno 10-20 pati od obicna cigara poradi golemata kolicina na katran koj e kancerogena materija! Neznam so se frlivte na mene site kako da lazam.......a i znam od iskustvo imam puseno cigari 4 godini , a isto imam puseno i marihuana ( koga ke sum se napusel ona zdravo so jaka treva posle toa po 3-4 dena gradite me stegale me kornele i disenjeto ne bilo bas isto) , a primer cigrite navistina tepaat vo gradite ama daleku pomalce od marihuanata! Jas ne sum bil nekoj strasen trevar ali imam drugar so pusi 3-4 godini standard denot po 3-4 pati drop se praj(to es pojke ne ni ja oseka) :) i toj ko ke ne e napusen samo se zali: ,, lelee braat gradite me odkornaja me bolat mnogu'' taka da prijateli lazete gi tie so neznat so e marihuana i so nemat iskustvo!
:pos: Абе легенда си.

Аргумент 1: Тетрахидроканабиолот служи како антиоксидант кој ги заштитува нервите од оксидација. Woala, автоматски има една позитивна(здрава) страна.

Аргумент 2: Луле полно со чиста марихуана е појако од цигарата, на вкус, НО не содржи цијановодород, бензалдехид, бутанол, бутанин и сл. Штетниот дел од џоинт е цигарата, штетниот дел од марихуаната е... uhm... uhm...

Аргумент 3: Болдираниот дел е лага, марихуаната содржи третина од катранот што го содржи тутунот. А сигурно не пушиш кутија (!?) марихуана на ден.
Како и да е, при земање на џоинт, голем дел од луѓето го задржуваат воздухот во белите дробови, тогаш се таложи повеќе катран, но пак е неспоредливо со 10 цигари.

(Па и не баш )Аргумент 4: Ја знам другар кој е огромен „травар“ и се жали на болки во очите стално, не верувам дека му е од марихуана. А и ја имам проблем со колената, па не ги обвинувам произведувачите на урда за тоа.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Јас непушам канабис само поради страв од полиција....
а се плашам бидејќи еден правен кикс би значело крај на мојот бизнис.
А баш е фино и релаксирачко,ама не е за средношколци :):):)

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Мое мислење ајде ганџа ќе пушниш 1-2 во недела така (стравствени тревари), 1-2 во месецот (умерени), и неколку пати во годината (ништо страшно) .... а ако пушиш цигари секој ден по кутија, некои и пушат по кутија и пол, ајде сега кажи ми што е поштетно?
Јас на предавања од професор доктор имам учено за придобивките од марихуаната!
Не би рекла дека ганџата е здрава ствар, туку си има она некои исцелувачки ефекти, што не се својствени за цигарите!
Drugarke i ednoto i drugoto e stetno.......jas ganja neam puseno....ko pusnuvav na vremeto isklucivo samo Lule vo folija i me kornese na gradi epten(posle pusenjeto 3-4 dena gradite me stegaa i mi svirea), ali pusev na nekolku meseci po ednas, a cigari si pusev po edna kutija i nemav mnogu gajle! Ali gledaj sega veke koga prajme sporedba nemozime da prajme covek so pusi po paketa i pol cigari denot so nekoj so pusi edno lule na godinata............sporedba se pravi trevoman(so pusi po 3-4 pati na den) so pusac na cigari so pusi po 1 kutija denot! tatko mi pusi 25 godini po kutija i pol pa ne se zali tolku kolku so imam drugari so pusat sekoj den treva 3-4 godini unazad......drugarite samo se zalat osobeno koga ke se trezni: lelee bratt me otepaja gradite od bolenje! najozbilno samo se zalat i palat joint i odma gi prebolva :) :)
--- надополнето: 31 мај 2012 во 01:30 ---
:pos: Абе легенда си.

Аргумент 1: Тетрахидроканабиолот служи како антиоксидант кој ги заштитува нервите од оксидација. Woala, автоматски има една позитивна(здрава) страна.

Аргумент 2: Луле полно со чиста марихуана е појако од цигарата, на вкус, НО не содржи цијановодород, бензалдехид, бутанол, бутанин и сл. Штетниот дел од џоинт е цигарата, штетниот дел од марихуаната е... uhm... uhm...

Аргумент 3: Болдираниот дел е лага, марихуаната содржи третина од катранот што го содржи тутунот. А сигурно не пушиш кутија (!?) марихуана на ден.
Како и да е, при земање на џоинт, голем дел од луѓето го задржуваат воздухот во белите дробови, тогаш се таложи повеќе катран, но пак е неспоредливо со 10 цигари.

(Па и не баш )Аргумент 4: Ја знам другар кој е огромен „травар“ и се жали на болки во очите стално, не верувам дека му е од марихуана. А и ја имам проблем со колената, па не ги обвинувам произведувачите на урда за тоа.
Dobro za se si vo pravo........jas gluposti zboram i lazam od prege izmisluvam........Marihuanata e najzdravotot nesto na svetot: lek za site bolesti posebno za rak i Sida......i ko ke se raspusis ona godina dve ama ubavo sekoj den ne deka nema da zaboravas , ke neznajs so si porucal zabajle pojke i ke mozis i da se skoncentriras i da ucis vo se top ke bidis, posebno so pamtenjeto kako ke ti odi to cudo od coek.....

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Јас непушам канабис само поради страв од полиција....
а се плашам бидејќи еден правен кикс би значело крај на мојот бизнис.
А баш е фино и релаксирачко,ама не е за средношколци :):):)
И јас исто..... а ми се пуши ....ама еден лекарски ти зезнува цел живот!

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Неправат наркотест на лекарски...ама поседувањето на марихуана е криминално дело...и баш би било незгодно...мене како 30 годишен да ме затворат во иста келија со 18 годишници.
Ако ја легализираат да викам на една седенка :ROFLMAO::cool:
под услов...18+

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Ако е нормален лекарски - не, ако е drug test да.
На нормален за крв и урина неможат да ти најдат, само ако те тестираат за THC-COOH можат да ти најдат користење на марихуана. А кај нас многу ретко тестираат тоа. Само на побарување :)

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
.......jas ganja neam puseno....ko pusnuvav na vremeto isklucivo samo Lule vo folija i me kornese na gradi epten(posle pusenjeto 3-4 dena gradite me stegaa i mi svirea,
Друже, ме насмеа со погоре цитираново. Ме потсети на Бил Клинтон со изјавата дека пушел ганџа ама не ја вовлекувал.
По акцентот ми личиш дека си од Битола, а и по симптомите што ги пишуваш.
Ако си од Битола, тогаш многу убаво те сваќам и ке ти кажам дека не си пушел Марихуана туку троскот што ви расте по пругата - Дива Марихуана. Ја има во Битола во изобилство.
А ако не си од Битола, извини. Тогаш трипуваш и си измислуваш многу повеќе од некој што дува грас. :pos: Ги печеле градите, my ass...
Кога пушев цигари, пушев максимално по 10 цигари во денот. Имав проблеми со кашлањето и плукав еден куп шлајм на сабајле. Ги откажав пред многу годни и од тогаш се немам ни искашлано.
Додека марихуаната е друга приказна... :love: Љубовта не може да ти наштети. :pipi:
Му носи мудрост на човекот ако ја користи правилно... <3

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Друже, ме насмеа со погоре цитираново. Ме потсети на Бил Клинтон со изјавата дека пушел ганџа ама не ја вовлекувал.
По акцентот ми личиш дека си од Битола, а и по симптомите што ги пишуваш.
Ако си од Битола, тогаш многу убаво те сваќам и ке ти кажам дека не си пушел Марихуана туку троскот што ви расте по пругата - Дива Марихуана. Ја има во Битола во изобилство.
А ако не си од Битола, извини. Тогаш трипуваш и си измислуваш многу повеќе од некој што дува грас. :pos: Ги печеле градите, my ass...
Кога пушев цигари, пушев максимално по 10 цигари во денот. Имав проблеми со кашлањето и плукав еден куп шлајм на сабајле. Ги откажав пред многу годни и од тогаш се немам ни искашлано.
Додека марихуаната е друга приказна... :love: Љубовта не може да ти наштети. :pipi:
Му носи мудрост на човекот ако ја користи правилно... <3
Ne be prijatele ke ti se lutam......uzivaj! Inace da pogodi od Bitola sum i jas od kaj so zemav ne bese bas Bitolska i Diva......to es sekakvi imam puseno , ama ne se sekiraj znam jas so e treva ,,Treva" da korni ona , da neznajs kaj teras nekolku sati, da nemozis da mrdas......da te smrzni kako kocka led :) !
Abe jas pusev porano po edna kutija i slajmot mi bese standard to veke.....sekoj den si go plukav i kaslav to so cigarite e klasika....nema muabet tuka :) , a treva pusev na mesec-dva po ednas ama zemav ,,ogan'' i posle drugiot den 2-3 dena gradite me stegaja kako pod pritisok i kako da se izdisvav.....kako dupnat :) !
I ne bev meraklija po joint ili drugi stvari.......striktno lule(folija) od paketa cigari....malce tutun za da gori i se preav tutka :) ........ama pominaja i tie vreminja eve sega 2 god. ni cigara ni treva nitu pak ke propusam nekogas pak neso.......se bilo stranje! Pozdrav

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Не можете да ги усогласите мислењата (што е и логично), заради тоа што скоро сите уживатели на ганџа се и пушачи!
Тука не се слагам многу со тебе. Знам премногу пријатели што не пушат цигари, а дуваат. И поради тоа често сме во ситуација да немаме ни запалка, а камоли малку тутун за да измешаме.
Најчесто кога седиме и пивкаме, било каде, повеќе сме непушачи.
Quit smoking is the new cool. :cool:
:pos:

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Сум за легализација,но нема да се оствари на ова поднебје,Балканов,затоа што не одговара на дилерите,а со тоа и на некои високи луѓе на фукнција.Скоро да не познавам човек што барем не пробал.За мене е подобро од алкохолот како средство за опуштање,а воедно и по здраво.Ствар на избор би требало да биде,тој што има кликер си знае што прави.Алкохолот неможам да го контролирам,а ми се отвори дизната,толку е,сум бил жива брука,сум се каел за работи што ги имам направено и зборови што ги имам кажано.А ганџата,никогаш не ме заебала до степен да незнам што правам,да сум насилен,да ме боли главата сабајле,цел ден да ми се лоши и сл,туку напротив.Не сум за легализирање на потешки дроги.

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
eve sega 2 god. ni cigara ni treva nitu pak ke propusam nekogas pak neso.......se bilo stranje! Pozdrav
Си направил најдобро, нели, нормално е ако нешто ни штети да го откажеме. Така да и со маријуаната, ако му штети на некој, крај. Јас не ги сваќам тие што плукаат крв секое сабајле, буквално не можат да дишат, имаат 25 години, а физички спремни како 80 и пак пушат цигари. Односно јадат цигари, заедно со појадокот.
Исто и со марихуаната. Некој викаат дека мозокот им е сјебан, дека бедови им прави грасот, дека ги пука депресии, дека сакаат да се разбудат трезни некој ден, и пак дуваат како улави.
Се што е прекумерно не чини. Дури и ако се миеш заби е штетно, така викаше дедо ми. :)

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
На нормален за крв и урина неможат да ти најдат, само ако те тестираат за THC-COOH можат да ти најдат користење на марихуана. А кај нас многу ретко тестираат тоа. Само на побарување :)
Во право си, само мене ми е страв, да речиме дали може да се деси да ти земаат примерок и без твое знаење да испитаат (под директива на некои надредени на пример)? Или тоа е незаконско? Затоа што мене ми се има случено на работа, имав инфекција на грло, ептен лоша настинка беше тоа, и после 1 недела се нацртав во лабараторија, да ми земаат урина! Докторот ми кажа дека сите што имале такви проблеми со грлото, морат урина да дадат! :tapp::tapp::tapp:
Толку трипав, и само му закачив на крај, дај бе не дупчи ме на здрав памет говедо едно кажи дека тоа е дрога тест! И говедото, цело време вртеше тема!

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Си направил најдобро, нели, нормално е ако нешто ни штети да го откажеме. Така да и со маријуаната, ако му штети на некој, крај. Јас не ги сваќам тие што плукаат крв секое сабајле, буквално не можат да дишат, имаат 25 години, а физички спремни како 80 и пак пушат цигари. Односно јадат цигари, заедно со појадокот.
Исто и со марихуаната. Некој викаат дека мозокот им е сјебан, дека бедови им прави грасот, дека ги пука депресии, дека сакаат да се разбудат трезни некој ден, и пак дуваат како улави.
Се што е прекумерно не чини. Дури и ако се миеш заби е штетно, така викаше дедо ми. :)
Abe da me vervas deka ne lazat......jas imam drugar so pusese mnogu godini ona status ,,otkornat'' abe ednas sedevme vgaraza kaj nego......ojde do doma da moca i me zaboraj, go cekav 50 min.....i odam mu zvonam i izlegva i vika: ,,ejjjj brat skroz te zaborajv'' toj da mi ti sednal televizija da gleda.......i si rekov Gospod da cuva! I stvarno plukat krv , vo depresi teski se i so drugo ne......ama i ja pretervat po cel den naduvan!
A jas nepusam oti ne cini stvarno, a i porasnav sega i barem kaj mene ko ke sum napusen ne ni mi stanva dolniot.....i em trevar em da se brukam so cupinja ne biva!! Kaj ima poubavo ko ke fatis nekoja da ja prepariras, da nemozi doma da si odi :) (zdrav, zgodan , plodan i neophodan momak) , a ne trevar!
--- надополнето: 31 мај 2012 во 02:35 ---
Во право си, само мене ми е страв, да речиме дали може да се деси да ти земаат примерок и без твое знаење да испитаат (под директива на некои надредени на пример)? Или тоа е незаконско? Затоа што мене ми се има случено на работа, имав инфекција на грло, ептен лоша настинка беше тоа, и после 1 недела се нацртав во лабараторија, да ми земаат урина! Докторот ми кажа дека сите што имале такви проблеми со грлото, морат урина да дадат! :tapp::tapp::tapp:
Толку трипав, и само му закачив на крај, дај бе не дупчи ме на здрав памет говедо едно кажи дека тоа е дрога тест! И говедото, цело време вртеше тема!
Abe Jagodce neznam kolkava si.........ali ako rabotis vo Vnatresni ili vo nekoja Sudska institucija, mislam deka ne bi te licelo so treva tebe......ke barame podobro neso, na primer belo :) (majtap)!!! Ne ako rabotis vo seriozna ustanova imaat pravo da ti napravat test i ako te fatat imaat pravo i da te sutnat zato PAZI!
E sega veke ako ti e tolku kef da pafnis , pa zemi napusi se i posle ke pies Dve nedeli sok od Borovnica po barem eden litar denot i po 2x500 mg vitamin C i ke bidis skroz cista i ke nemozat da te fatat!
Pozdrav i so UM :)

Kajgana Shop

На врв Bottom