Семинарски, состави, есеи, задачи

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Сепак фала Господине, али ми треба веке сработен па да го искористам, ако би имал ти тогаш прати во порака, а можеш и сметка и цена да ми бараш за твоето дело, јас би си платил... пошто ми треба оваа тема !!! БЛАГОДАРАМ УШТЕ ЕДНАШ
Де бе, зар би давал пари за ваква работа цц.. штом не си ја читал книгата барем искористи го гугл и склепај нешто..еве ти 70% решена работа имаш на линков.. ТУКА.
Уште 30% со твои зборови и готово,ништо страшно само пробај..

L

.Lost Angel.

Гостин
Продавам пони точак со црвена боја со цветчиња :icon_lol:

Добро де @maksimovic толку не можеш еден есеј да напишеш? да склопиш? отвори акаунт на форум само за ова? :facepalm: оф мори мајко

Член од
18 декември 2010
Мислења
15
Поени од реакции
4
Јордан Хаџи Константинов Џинот
Труд ми е името
Најсилно од сé човекот ја сака слободата и силно се бори против непријателот кој посега по неа. Борбата против поробителот е борба против неправдата во секаква форма. Немирниот и бунтовен дух не може да трпи неправда врз себе и врз својот народ. Таков борец со немирен и бунтовнички дух бил и основоположникот на македонската драмска литература, народниот просветител и филозоф Јордан Хаџи Константинов Џинот.
Роден е во 1821 година во Велес во семејството на клисарот на црквата Св. Спас каде и завршил келијно училиште. На 15 години бил испратен во Самоков да го продолжи школувањето, а потоа во Солун каде го изучувал грчкиот јазик и најновите наставни методи кои подоцна ќе ги применува во својата учителска работа. По завршувањето на школувањето ја започнал својата плодна просветителска дејност, најпрво во Велес, а потоа во Скопје и Прилеп. Заради своите заложби за воведување на народниот јазик во училиштата се судрил со владиците и бил принуден да замине на Света гора, Химос и Патмос. Наклеветен од битолскиот и велешкиот владика бил протеран во заточение во Мала Азија. По долги години во прогонство се вратил во родниот Велес каде се зафатил со просветителска дејност, но и со преводи на античката грчка книжевност. За потребите на училиштата и осовременување на наставата ја превел Доситеевата Ижица, а го напишал и првиот буквар наречен Таблица перваја Како автор на првите драмски текстови ги поставил темелите на македонската драмска литература. Тој е основач и на првата драмска дружина, составена претежно од неговите ученици. Оваа драмска дружина изведувала драмски изведби на народни приказни, како и драми напишани од Џинот. Покрај ова Џинот се занимавал и со пишување поезија. Иако неговата поезија нема никаква уметничка вредност и во основа е рационална , студена и без никакви поетски чувства значајна е по тоа што преку нејзе Џинот подучувал, воспитувал, а неговите песни се првите публикувани песни на македонски јазик.
Една од нјпознатите песни на Џинот е песната Труд ми е името. Основен мотив во оваа песна е размислувањето за човечките добродетели: мудроста, љубовта и трудот. Ова поучна песна без уметнички квалитети, но со воспитна улога е составена од 10 катрени. Содржински може да се подели на три целини. Во првата, во која влегуваат првите пет строфи Џинот настојува да им даде сликовита форма на поимите: мудрост, љубов и труд, претставувајки ги како убави девојки кои пеат и свират на флејта. Во наредните три строфи кои ја сочинуваат втората целина Џинот го искажува својот став кон мудроста, љубовта и трудот, нагласувајки дека ги сака сите, но кога би морал да бира би го одбрал трудот. Во последните две строфи ја искажува користа од трудот.
Џинот е човекот кој во мрачниот 19 век ги палеше светли огнови на сенародното просветување, го штитеше народот од туѓата асимилација и ги кршеше камењата на цврстата и заостаната турска империја.
можеби ќе помогни ;)

fala!

Член од
27 мај 2012
Мислења
3
Поени од реакции
0
Вака ако има некој веке изготвен есеј,писмена работа или слично на оваа тема нека ми помогне или можеби го продава својот труд - фала
--- надополнето: 27 мај 2012 во 18:40 ---
Де бе, зар би давал пари за ваква работа цц.. штом не си ја читал книгата барем искористи го гугл и склепај нешто..еве ти 70% решена работа имаш на линков.. ТУКА.
Уште 30% со твои зборови и готово,ништо страшно само пробај..
OVA E SAMO RASKAZANO ...

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.814
Поени од реакции
30.700
На некој да не му се наоѓа семинарска за некоја 3д програма...било која, или пак семинарска за било каков програм за видео или аудио обработка?

Член од
9 март 2009
Мислења
999
Поени од реакции
392
Ќе може ли некој да ми каже од каде да најдам состав на тема "Гледајќи кон напред да ја изградиме иднината",или ако има некој нешто ако може нека го стави овде...не е за мене за една другарка е и и треба за утре прави писмена на таа тема :)

Wizz.

TheBest
Член од
27 септември 2009
Мислења
262
Поени од реакции
69
Ае некој математичар ако може да ми ја реши задачава:

Во кој квадрант на координатната рамнина се наоѓа точката, ако нејзините координати (x,y) ги задоволуваат условите:
а) x < 0, y = 0
б) x = 0, y < 0
в) x = y

Она што ме буни е тоа што точките под а) и под б) лежат или на апцисата или на ординатата. :cautious:
Под в) мислам дека е или во првиот или во третиот квадрант.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5
Поени од реакции
0
Dali nekoj moze da mi dade gotov esej za romantizam.. mi treba za pismena vo petok.. sporedba na likovite vo romantizmot ili osobenostite na romantizmot

Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.176
Поени од реакции
106
Некој на Факултет за информатика да не има? Ми треба есеј за Управување со софтверски проекти - Човечки ресурси.

Член од
4 јуни 2012
Мислења
28
Поени од реакции
1
Итно ми е потребен состав за писмена работа по македонски јазик во врска со Кирил и Методиј.
Плаќам преку кредит на Вип,Оне и Т-Мобиле

Член од
4 јуни 2012
Мислења
28
Поени од реакции
1
Член од
4 јуни 2012
Мислења
28
Поени од реакции
1
Го чуваш ти составот? ако го чуваш ако мојш скенирај го или напиши го ќе ти пратам 100-тче кредит.
Позз

Kajgana Shop

На врв Bottom