Вистинска љубов.... постои ли? Како би ја познале?

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Sussaro, постот ти е одличен, но заборави на некои работи.
Парите не се вечни и се доста релативни. Денес си богат, но утре твојата партија губи, бизнисот не оди и не си повеќе богат.
Убавината истотака не е вечна а и парите не се вечни. Убавината трае некаде до 35 година, а потоа цената на секоја убавица паѓа експоненцијално за до 40тата година да достигне ниво каде би ја погледнал само некој 40плус. Но мажите на 40 плус и не се нешто посебно (стомак, влакна штрчат од носот, здив на вино со поминат рок). Значи оружјето убавина она може да го користи до 35 некаде. Плус она веќе има деца кои е пожелно да имаат и татко. Што правиме потоа? Како се менуваат односите на моќ? Се знае во корист на мажот. Но дали тоа значи дека он треба да угнетува нашата прицеза пошто нели она во последните 10 до 15 години она го уништувала. Не. Мерењето на моќ, манипулациите и лагите се рецептот за мизерија, депресии и нервози. Што ќе им пренесат таквите родители на своите деца?
Затоа таканаречената вистинска љубов не е калкулирање со пари, моќ и случни орудиа туку градење на еден однос, помагање еден на друг, бодрење еден на друг, градење на карактер, растење, радост итн. Ерих Фром има многу добри работи нашишано на таа тема.
Значи тоа што го викаме вистинска љубов е многу повеќе од парите, убавината и интелектот.
Еве прво, богат не е човек со 200 илјади евра во банка и 3 стана. Тоа е средна класа. Богат човек е со милиони евра капитал, а тој ако пропадне ќе пропадне до средна класа, што е пак доволно за некој луксуз.

Друго нешто што забележав во постот, ти имаш лоша претстава за тоа што е љубовта. Љубовта е само емоција, како стравот, радоста и сл. САМО емоција и ништо друго. Тој однос што го спомнуваш, помагање, меѓусебна поддршка и бодрење е доста комплексен процес на кој влијаат мал милион работи. Љубовта е еден многу мал фактор. Ете самиот си спомнал и друга емоција исто како љубовта- радост. Значи емоциите се само мал дел од целиот тој концепт наречен врска (романтична поконкретно).

Така да, доста глупаво делува да дискутираме за "вистинска љубов". Тоа е му доаѓа исто ко некој да ви дојде и да ве праша: "Абе веруваш во вистински страв???!!!". Емоцијата е таа, интензитетот е различен во даден момент, но кога и да се јави емоцијата тогаш зборуваме за љубов, и таа секогаш е "вистинска".

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.998
Поени од реакции
24.455
Sussaro, постот ти е одличен, но заборави на некои работи.
Парите не се вечни и се доста релативни. Денес си богат, но утре твојата партија губи, бизнисот не оди и не си повеќе богат.
Убавината истотака не е вечна а и парите не се вечни. Убавината трае некаде до 35 година, а потоа цената на секоја убавица паѓа експоненцијално за до 40тата година да достигне ниво каде би ја погледнал само некој 40плус. Но мажите на 40 плус и не се нешто посебно (стомак, влакна штрчат од носот, здив на вино со поминат рок). Значи оружјето убавина она може да го користи до 35 некаде. Плус она веќе има деца кои е пожелно да имаат и татко. Што правиме потоа? Како се менуваат односите на моќ? Се знае во корист на мажот. Но дали тоа значи дека он треба да угнетува нашата прицеза пошто нели она во последните 10 до 15 години она го уништувала. Не. Мерењето на моќ, манипулациите и лагите се рецептот за мизерија, депресии и нервози. Што ќе им пренесат таквите родители на своите деца?
Затоа таканаречената вистинска љубов не е калкулирање со пари, моќ и случни орудиа туку градење на еден однос, помагање еден на друг, бодрење еден на друг, градење на карактер, растење, радост итн. Ерих Фром има многу добри работи нашишано на таа тема.
Значи тоа што го викаме вистинска љубов е многу повеќе од парите, убавината и интелектот.
Ако знаеш како, парите се доста долговечни, а би сакал и јас да имам миљарда евра па да размислувам на релативноста на тие миљарда. Ама не е тоа муабетот. Партијата губи, бизнисот пропаѓа, убавината трае до 35, телевизорот се расипува, мобилниот рика, патиките ти се кинат. Иде нов телевизор, нов мобилен, нов бизнис, нова партија, нова игра, или крпење на старите патики и поправка на телевизорот или останување без телевизор и шетање бос. Интересот е константен и вечен. Се зависи од тоа што сакаш и колку имаш можности да го исполниш тоа. Другиот дел ти е идеалистички, и изразува мислење како ти мислиш дека треба да биде, а не како е реално е или било порано. Жени сакаат идеалисти на истиот начин како што радикални групации сакаат толерантовци и космополити, полесни се за обработка. Води се по логиката и интересот, тргни пристрасност и сентименти на страна, батали филмовите со Хју Грант, и никогаш нема да згрешиш. На пример за почеток прегледај ја темата-Дали можете да бидете во врска со човек што не го сакате која што е поодамна отворена и види како прогресила до денес и какви се сегашните женски размислувања. Излези една вечер ако си од Скопје и прошетај низ локалите. Нарочито Џубокс ти го препорачувам таму ситуацијата е апла и без суптилноста што ја има во другите места. Потпри се на шанк нарачај си шток и само посматрај како функционира пазарот. Кај колата ако е гребната и многу возена цената и паѓа, кај луѓето тоа се очајот и годините, статусот. Во принцип се е исто како во економија и бизнис. Понуда, побарувачка, цена и фактори кои ги детерминираат понудата, побарувачката и цената, крива на опртунитет, недостаток на ресурси, инфлација и БДП. Пазар бе друже, пазар. Имаш пазар за овошје и зеленчук, каде што стоката се банани и пиперки, имаш пазар на автомобили каде што имаш разни брендови и верзии од а класа до есјувија, имаш пазар на труд каде што стоката сме јас и ти, и на крај имаш пазар на љубов каде што стоката е спротивниот пол (или шкорпион). Разликата во системот на функционирање не е многу различна. Одиш вадиш пари зимаш крставици. Или те викаат на интервју, те оценуваат дали си компетентен за кај нив и или те вработуваат или не. И да те вработат, немој да мислиш дека ако утре си им одвишок и немаат веќе интерес од тебе дека нема да леташ како партал. Баш им е гајле што ти си придонесол многу за фирмата, си останувал прекувремено и си им ги задоволил клиентите кога Трајче од Муртино ќе ја работи твојата работа за упола плата. И во врските е малтене исто. Љубав проџе, ама интересот е вечен. Е сега на луѓето им е јасно како се купува на пазар. Јасно им е и како функционираат работите во работните средини, иако старите уште го поседуваат тој момент на емотивна поврзаност со фирмата како со мајка-татко и ги фаќаат тешки депресии како после 30 г. стаж фирмата им дава шут карта. Ете така шарено-бизнис, додека има ќар. Како што старите не можат да сфатат што се случило со нивната работа, мажите не можат да сфатат што им се случило со врската. Малата си има нов ебач со повисока плата или сака да си се проебе во животот или едноставно те има исцицано како некој возбудлив предизвик. Ама ти си бил фин, културен, си гледал влакно да не и фали, си ја ценел и си ја почитувал како кинеска краљица. Џабе брат-бизнис, затоа жените се поуспешни, затоа и знаат да ги играат мажите како сакаат. Разумно, непристрасно, интерес, минимизирање трошоци, максимизирање приходи, ликвидност, обрт на капитал. Бизнис синко, бизнис.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Трета и најчеста преференца која мажите сеуште ја бираат за во брак, е оној традиционален мирен брак во кои тие ја имаат водечката улога а жената е предана на куќата и семејството притоа давајќи му хармонија на домот и секако деца, нешто налик на нашите родители (демографски се мисли на генерации родени прва половина на 80-ти и порано). Ако претендирате на таков брак прво погледнете се во огледало и реално оценете си ги следниве критериуми: материјален статус, интелигенција и лепота. Барајте девојка која што е испод она ниво на коешто стоите вие по сите овие параметри. Ако не може по сите параметри тогаш по овој приоритет треба да гледате-убавина, материјален статус, интелигенција. Значи прво гледајте да не е многу убава затоа што 90% од целата моќ и цена кај жените се состои во убавината. Колку е поубава толку маргините на нејзината преданост и почит кон тебе се смалуваат. После гледајте се друго.
Ова мислам дека е најчестата категорија бракови, барем тука на кај нас на балканските простори...И се сложувам со ова, но морам да го додадам следново: -Значи имаме брачен пар каде жената не е толку убава(не ретко и ружноќа невидена...), помалку интелигентна од мажот и нема финансиска моќ исто така...И сега во овој случај, мажот е супериорен и доминира и таа знаејќи каква е ситуација си седи дома со подвиткана опашка и си ќути...Јас лично со свои очи сум сретнала брачен пар(конкретно кај мои приватно блиски луѓе- дечкото како прво електроинженер, фин, културен, воспитан, ситуиран и убав...Таа е све обратно од ова...Ниту фаца има, ниту тело, ниту образована е, ниту ситуирана туку баш напротив...И згора на тоа лоша како змија и дрска, овој не смее да и писне...А пред да се ожени беше со страшно бурен ноќен живот...Сега кога оди со другари на пиво и тоа преку ден и оваа иде со него -имам со свои очи видено...)
И не се само овие, туку јас многу вакви парови има сретнато...Каде е тука логиката не знам...?
Во вакви случаи мажите мислам дека се моќни и доминантни само надвор од дома- пред другари, братучеди, комшии, пријателки итн...А кога е дома е безгласна буква и ќути пред жена му...Ружна е ама таа пали и гаси дома...
Зборам конкретно за оваа категорија, а не за сите брачни парови....

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Ова мислам дека е најчестата категорија бракови, барем тука на кај нас на балканските простори...И се сложувам со ова, но морам да го додадам следново: -Значи имаме брачен пар каде жената не е толку убава(не ретко и ружноќа невидена...), помалку интелигентна од мажот и нема финансиска моќ исто така...И сега во овој случај, мажот е супериорен и доминира и таа знаејќи каква е ситуација си седи дома со подвиткана опашка и си ќути...Јас лично со свои очи сум сретнала брачен пар(конкретно кај мои приватно блиски луѓе- дечкото како прво електроинженер, фин, културен, воспитан, ситуиран и убав...Таа е све обратно од ова...Ниту фаца има, ниту тело, ниту образована е, ниту ситуирана туку баш напротив...И згора на тоа лоша како змија и дрска, овој не смее да и писне...А пред да се ожени беше со страшно бурен ноќен живот...Сега кога оди со другари на пиво и тоа преку ден и оваа иде со него -имам со свои очи видено...)
И не се само овие, туку јас многу вакви парови има сретнато...Каде е тука логиката не знам...?
Во вакви случаи мажите мислам дека се моќни и доминантни само надвор од дома- пред другари, братучеди, комшии, пријателки итн...А кога е дома е безгласна буква и ќути пред жена му...Ружна е ама таа пали и гаси дома...
Зборам конкретно за оваа категорија, а не за сите брачни парови....

i sto vrska ima ova si sakal si ja odbal covekot mislam glupavo e da se zmarame so tugju zivoti, ako e taka deneska sretnav edna moja skolska (odejki na teren na rabota ) se iznenadiv koga ja vidov so detence a i mazot go vidov (pogrd covek nemama videno u zivot) ali nejzina rabota si sakala si go zemala i so ima jas tuka da se zamaram za toa.
nadobro nesto e celata negrija koja ja imame da si ja fokusirame na nas, a ne da ja tosime za tugji lugje i nivni srejki nesrejki...
--- надополнето: 29 мај 2012 во 22:39 ---
Ме прашуваш дали сум нашла вистинска љубов? ^^
Да, сум нашла :)
ako si nasla so srejka da ti e :)
pa ako pravis svadba vikaj (y)
jas sum imal na nekolku pati srekni momenti i ednas sum bil vluben ama da veruvam vo vistinska lubov tesko toa, i kolku da e jako so tek na vreme bledee ..

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
i sto vrska ima ova si sakal si ja odbal covekot mislam glupavo e da se zmarame so tugju zivoti, ako e taka deneska sretnav edna moja skolska (odejki na teren na rabota ) se iznenadiv koga ja vidov so detence a i mazot go vidov (pogrd covek nemama videno u zivot) ali nejzina rabota si sakala si go zemala i so ima jas tuka da se zamaram za toa.
nadobro nesto e celata negrija koja ja imame da si ja fokusirame na nas, a ne da ja tosime za tugji lugje i nivni srejki nesrejki...
--- надополнето: 29 мај 2012 во 22:39 ---

ako si nasla so srejka da ti e :)
pa ako pravis svadba vikaj (y)
jas sum imal na nekolku pati srekni momenti i ednas sum bil vluben ama da veruvam vo vistinska lubov tesko toa, i kolku da e jako so tek na vreme bledee ..
Jas prijatele ke ti odgovoram so......DA vistinskata ljubov postoi, i vistinskata ljubov e izbor na sekoj covek!!! Hemijata megu masko i zensko e minliva rabota, mozebi trae po godina , dve , tri nekade i povejke ali vistinskata ljubov megu Mazot i Zenata trae vecno i toa e izbor na sekoj covek! Ako covekot bilo da e vo brak so zenata 5, 10 ,15 a i poveke godini, a si go zatvori srceto prema nea i si go otvori kon drugi zeni togas cel brak i cel zivot ke mu bidi samo poveke pritisok so zenata i ke bidi so nea samo zaradi pricina(deca,kariera,pari ili neznam sto drugo)! Zatoa toj so saka da dozivee vistinska ljubov i da bidi sreken so zenata treba da nauci da ja saka i da si go otvori srceto prema nea celosno i da dava neograniceno ljubov i vnimanie.........i samo togas ke zivej eden dobar zivot so vistinska ljubov!
Realno vo denesno vreme retko se naogjaat luge na (50+) , a da se vljubeni vistinski.........ali takvite se realno srejkni i ziveat vistinski zivot! Da ja videse gletkata na edna svadba na dvajca gosti maz i zena po okolu 60-70 godini koga igraja valcer , da vidis samo kako mu svetea ocite od iskrenost i ljubov........onakva rabota nemav videno i gi pocuvstvuvav nekako kako da se po 20 godini a ne po 70!! I stvarno bea ogromen motiv za site lujge da si gi sakaat svoite zeni taka i da ziveat zivot so vistinska bracna ljubov........a ne so cel zivot prevari i krienje!

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Се имам изјаснето на темава и претходно, еве сега пак, само на кратко...

Вистинска љубов постои. Таа е насекаде околу нас. Постои во истата количина во која ја имало и порано, само што сега проблемот е што луѓето не сакаат да се потрудат, ги мрзи да дадат напор, чекаат се да им биде сервирано на тацна, а кога истото ќе им биде сервирано на тацна, тогаш им станува досадно. Сите нешто као демек се рационални, па као интелектуални и демек замарање за љубов и сродна душа, како и давање напор за истата да се пронајде им е испод ниво. Е па браво, дај 5че да им напишеме на сите на рачињата. Разликата меѓу вистинска, права љубов и некоја пролазна занесеност е фактот дека кога станува збор за вистинска, права љубов, треба да дадеш се од себе за таа да успее. Сакаш едноставно да дадеш се од себе за таа да успее, во спротивно, ако не е тешко, ако не се замараш за иднината на врската - тоа не е љубов.
Се што вреди - е тешко да се добие и да се оддржи. Но, со доволно посветеност, љубовта може да трае вечно.
Тоа се осеќа, те удира ко гром од ведро небо. Така почнува, но за да продолжи, мора човек да се грижи и да се труди истата да опстои.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Вистинска љубов постои. Таа е насекаде околу нас. Постои во истата количина во која ја имало и порано, само што сега проблемот е што луѓето не сакаат да се потрудат, ги мрзи да дадат напор, чекаат се да им биде сервирано на тацна, а кога истото ќе им биде сервирано на тацна, тогаш им станува досадно. Сите нешто као демек се рационални, па као интелектуални и демек замарање за љубов и сродна душа, како и давање напор за истата да се пронајде им е испод ниво..
Ова на женскиве поготово..
У живот многу сум се трудел да ја сервирам љубовта на тацна..онака убаво декорирана,искрена... ама на крај најчесто сум добивал лош однос.
Проблем на денешново време е што има многу лажна љубов,краткотрајна..обоена у шарени бои и за тоа онаа вистинската се губи помеѓу редовите на лажната,ма колку и да си искрен.

И од таквиот резултат секогаш ќе се сомневам во љубовта..секогаш..мислам дека никогаш нема да знам дали е вистинска или лажна,дури и да е вистинска никогаш нема да можам да се опуштам ида бидам сигурен,сомнежот е тешка ''болест''.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ова на женскиве поготово..
У живот многу сум се трудел да ја сервирам љубовта на тацна..онака убаво декорирана,искрена... ама на крај најчесто сум добивал лош однос.
Проблем на денешново време е што има многу лажна љубов,краткотрајна..обоена у шарени бои и за тоа онаа вистинската се губи помеѓу редовите на лажната,ма колку и да си искрен.
Лошо е да генерализираш. Јас сум женско, па секогаш сум давала се од себе за врската да успее. Малку сум повлечена и стегната можеби, па не ги изразувам емоциите најспретно, ама секогаш сум трудела затоа што верувам во љубовта и знам дека е таму некаде, само морам малку да се помачам за да најдам. И замисли и јас сум добивала лош однос - од машки.
Тоа е индивидуално, зависи од човекот, нема врска со полот.

И од таквиот резултат секогаш ќе се сомневам во љубовта..секогаш..мислам дека никогаш нема да знам дали е вистинска или лажна,дури и да е вистинска никогаш нема да можам да се опуштам ида бидам сигурен,сомнежот е тешка ''болест''.
Е кај мене обратно функционира тоа. Јас знам дека ќе ја познаам вистинската љубов кога ќе дојде. Сите луѓе потсвесно знаат дали личноста со која е вистинската за нив или не, само зависи дали сакаат да си признаат или не. Интуицијата секогаш ни кажува дали сме на вистинска патека или не.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Лошо е да генерализираш. Јас сум женско, па секогаш сум давала се од себе за врската да успее. Малку сум повлечена и стегната можеби, па не ги изразувам емоциите најспретно, ама секогаш сум трудела затоа што верувам во љубовта и знам дека е таму некаде, само морам малку да се помачам за да најдам. И замисли и јас сум добивала лош однос - од машки.
Тоа е индивидуално, зависи од човекот, нема врска со полот.

Е кај мене обратно функционира тоа. Јас знам дека ќе ја познаам вистинската љубов кога ќе дојде. Сите луѓе потсвесно знаат дали личноста со која е вистинската за нив или не, само зависи дали сакаат да си признаат или не. Интуицијата секогаш ни кажува дали сме на вистинска патека или не.
Моја грешка,не требаше да генерализирам,или барем во наводници да ставам..ајде ќе кажам голем дел од женските.

Ама мислам дека ако еднаш или двапати некој ја изневери таквата вистинска љубов ,интуицијата почнува да слабее,со тек на време и да се губи.Разумот му верува на искуството,а перцепцијата почнува да лаже.
Еве речено површо,ја знам дека она е за мене вистинската,арно ама добивам лош однос од другата страна..интуицијата ми вели едно , да таа е таа..разумот ми вели биди внимателен,а перцепцијата ми вели биди луд по неа.. и на крај ако дојде до разочарување сите тие работи полека ги зафаќа сомнеж,скепсата проработува..еднаш разочаран,двапати..по третпат ако шутираш пенал сигурно во грч ќе бидеш,ќе ја немаш интуицијата за успех во изразена форма како што треба,туку ќе владее несигурност,скепса,страв..

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ама мислам дека ако еднаш или двапати некој ја изневери таквата вистинска љубов ,интуицијата почнува да слабее,со тек на време и да се губи.Разумот му верува на искуството,а перцепцијата почнува да лаже.
Еве речено површо,ја знам дека она е за мене вистинската,арно ама добивам лош однос од другата страна..интуицијата ми вели едно , да таа е таа..разумот ми вели биди внимателен,а перцепцијата ми вели биди луд по неа.. и на крај ако дојде до разочарување сите тие работи полека ги зафаќа сомнеж,скепсата проработува..еднаш разочаран,двапати..по третпат ако шутираш пенал сигурно во грч ќе бидеш,ќе ја немаш интуицијата за успех во изразена форма како што треба,туку ќе владее несигурност,скепса,страв..
Да, тоа се јавува кај поголемиот дел од луѓето и сметам дека е грешка. Претходните грешки и лоши искуства, не треба да се пренесуваат во новите, затоа што само без потреба може да создадат искривена слика за врската уште од самиот почеток. Претходната личност била таква каква што е и не треба да се споредува со сегашната. Секоја врска е засебна и посебна само за себе и не треба да дозволиме неколку лоши врски да не детерминираат како личности и да не водат кон ставање ѕидови.
Сум била повредена, после секое наредно повредување викам: Аман бе, до кога? и имам периоди на кризи, ама никогаш, никогаш не се откажувам. Кога почнувам нова врска, почнувам од нула, претходните лоши искуства не ги пренесувам во новата врска, не споредувам, едноставно секоја врска за мене е прва и не дозволувам заради некои си таму луѓе кои ме повредиле затоа што не биле вистинските за мене да изгубам можност за права и вистинска љубов. Треба да се биде внимателен, ама не и да си создаваш сомнеж онаму каде што нема потреба за тоа. Барем јас кога влагам во врска, влагам со 100 посто доверба и очекувам истата да биде оправдана. Ако не е - одиме понатаму, со надеж дека наредниот ќе ја оправда мојата доверба. Работите во животот не се толку комплицирани колку што човекот ги прави да бидат.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Работите во животот не се толку комплицирани колку што човекот ги прави да бидат.
Добра мисла :)

Незнам,на крајот испаѓа заклучокот дека секој си е засебен за себе..и така е. Само кој од кој агол го гледа тоа..

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Постои.
Без разлика како ја дефинираме, каква престава имаме за тоа што е љубовта. За некој тоа е интерес, за некој добар секс, за некој убаво поминато време, за некои минато поради сфаќањето дека еднаш се сака, за некои тоа е математичка задачка, за некои е и графиконче со xy. За некои вага.
Сите сакаме. Сме сакале некој, па повторно сме сакале нов. Јас знам дека сакам некој тогаш кога се откажувам од соствените задоволства заради него. Ама тоа откажување еднаш ми премина во себеоткажување, па почнав да се губам во љубовта, наместо да постојам. И се откажав од него. Сега знам дека висински ке сакам некој кога ке бидам јас, вистинската јас со него, кога ке ги зголемува моите задоволства, а јас ке бидам спремна да го тргувам мојот живот за неговиот. Е тоа е љубов.
Не е љубов држењето за рака у кафич, сликањето за кадевечер, шетањето у парк или разбудувањето заедно. Уште помаце добриот секс, убавината, парите, станот, купените цвеќиња или размената на четките за заби. Воопшто не е љубов гушкањето, бакнежот, јавувањето по 10 пати на телефон. Мора да се прави разлика меѓу потреба, секс, зависност, страв и лигавење, со вистинска љубов.
Да, вистинската љубов може го содржи сето горенаведено, ама вистинската мора да биде онаа во која парнетот го сакаш повеќе од себеси. Е тоа е вистиска љубов. Другото е занимација за на форум. Кога ке сфатиш дека партнерот ти е побитен од себеси, тогаш можеш да зборуваш за љубов. Е таква љубов, уште сум немала.
Оние досаднине и забавни љубови со титкања, излегувања заедно, па паркови и зеленило, па бакнежи за добра ноќ и заспивање во прегратка, будење додека двајцата во хор го пцуеме алармот, тепања кој прв да се мие заби, ставање статус ,,ин рилејшн шип со ’’ и возикање со колата....жива глупост без која не се може. Ама само ради забава.
Сеуште верувам дека еден ден, ке има некој на светов што ке вреди и ке ми дозволи да го сакам повеќе од мене. И да, постои. Инаку, зар би живееле за ФБ статус и слика на кадевечер?

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ако знаеш како, парите се доста долговечни, а би сакал и јас да имам миљарда евра па да размислувам на релативноста на тие миљарда. Ама не е тоа муабетот. Партијата губи, бизнисот пропаѓа, убавината трае до 35, телевизорот се расипува, мобилниот рика, патиките ти се кинат. Иде нов телевизор, нов мобилен, нов бизнис, нова партија, нова игра, или крпење на старите патики и поправка на телевизорот или останување без телевизор и шетање бос. Интересот е константен и вечен. Се зависи од тоа што сакаш и колку имаш можности да го исполниш тоа. Другиот дел ти е идеалистички, и изразува мислење како ти мислиш дека треба да биде, а не како е реално е или било порано. Жени сакаат идеалисти на истиот начин како што радикални групации сакаат толерантовци и космополити, полесни се за обработка. Води се по логиката и интересот, тргни пристрасност и сентименти на страна, батали филмовите со Хју Грант, и никогаш нема да згрешиш. На пример за почеток прегледај ја темата-Дали можете да бидете во врска со човек што не го сакате која што е поодамна отворена и види како прогресила до денес и какви се сегашните женски размислувања. Излези една вечер ако си од Скопје и прошетај низ локалите. Нарочито Џубокс ти го препорачувам таму ситуацијата е апла и без суптилноста што ја има во другите места. Потпри се на шанк нарачај си шток и само посматрај како функционира пазарот. Кај колата ако е гребната и многу возена цената и паѓа, кај луѓето тоа се очајот и годините, статусот. Во принцип се е исто како во економија и бизнис. Понуда, побарувачка, цена и фактори кои ги детерминираат понудата, побарувачката и цената, крива на опртунитет, недостаток на ресурси, инфлација и БДП. Пазар бе друже, пазар. Имаш пазар за овошје и зеленчук, каде што стоката се банани и пиперки, имаш пазар на автомобили каде што имаш разни брендови и верзии од а класа до есјувија, имаш пазар на труд каде што стоката сме јас и ти, и на крај имаш пазар на љубов каде што стоката е спротивниот пол (или шкорпион). Разликата во системот на функционирање не е многу различна. Одиш вадиш пари зимаш крставици. Или те викаат на интервју, те оценуваат дали си компетентен за кај нив и или те вработуваат или не. И да те вработат, немој да мислиш дека ако утре си им одвишок и немаат веќе интерес од тебе дека нема да леташ како партал. Баш им е гајле што ти си придонесол многу за фирмата, си останувал прекувремено и си им ги задоволил клиентите кога Трајче од Муртино ќе ја работи твојата работа за упола плата. И во врските е малтене исто. Љубав проџе, ама интересот е вечен. Е сега на луѓето им е јасно како се купува на пазар. Јасно им е и како функционираат работите во работните средини, иако старите уште го поседуваат тој момент на емотивна поврзаност со фирмата како со мајка-татко и ги фаќаат тешки депресии како после 30 г. стаж фирмата им дава шут карта. Ете така шарено-бизнис, додека има ќар. Како што старите не можат да сфатат што се случило со нивната работа, мажите не можат да сфатат што им се случило со врската. Малата си има нов ебач со повисока плата или сака да си се проебе во животот или едноставно те има исцицано како некој возбудлив предизвик. Ама ти си бил фин, културен, си гледал влакно да не и фали, си ја ценел и си ја почитувал како кинеска краљица. Џабе брат-бизнис, затоа жените се поуспешни, затоа и знаат да ги играат мажите како сакаат. Разумно, непристрасно, интерес, минимизирање трошоци, максимизирање приходи, ликвидност, обрт на капитал. Бизнис синко, бизнис.
Не си сосема во право. Не се сите такви.
Не викам дека не постои тој аспек на пазар, ама не гледаат сите така на работите. Тоа едно. Друго, не се сите толку добри играчи и манипулатори и калкуланти, како што можеби ти си.
Подобар совет би било: види со кого си имаш работа. Ако си имаш работа со калкулант биди калкулат, ако си имаш работа со човек биди човек. Не се сите бескрупулозни.
Звучиш како човек што се изгорел еднаш со млеко па сега дува и на маќеница.

Kajgana Shop

На врв Bottom